Artboard 1
22-04-2018 | Daan van Buuren
Sociale Wetenschappen: Mogelijkheden en Inhoud
Boek over de richting klinische neuropsychologie

Psychologie, Culturele Antropologie en Ontwikkelingssociologie, Pedagogische Wetenschappen en Politieke Wetenschap zijn de vier bachelors die worden aangeboden op de Faculteit Sociale Wetenschappen (FSW). Ook wel eens pretstudies genoemd door studenten om snel een bachelor te verkrijgen. Maar hoe moeilijk zijn deze studies? En wat kan je ermee?

Wat houden deze studies in?

Psychologie gaat over hoe en waarom mensen zich gedragen zoals ze gedragen en welke factoren hierbij belangrijk zijn. Het onderzoekt vragen zoals welke invloeden van de omgeving of genen het grootst zijn, of welke hersendelen betrokken zijn bij dementie. Psychologie bevat de mens in zijn geheel en is daarom ook een zeer brede studie. De verschillende richtingen zijn: klinisch, sociaal cognitief, neuropsychologisch, minder- en opvoedingspsychologie, economisch, statistiek en gezondheidspsychologie.

Culturele Antropologie en Ontwikkelingssociologie in Leiden staat bekend om zijn internationaal gerichte expertise. Deze studie richt zich op het aangeleerde gedrag van mensen en bekijkt vragen zoals wat de culturele achtergrond van iemand voor invloed heeft op zijn gedrag. De nadruk wordt gelegd op het participerende observeren, wat leidt tot diepere inzichten. Je kan de nadruk leggen op een bepaald thema of regio binnen de studie, wat het meer gespecificeerd maakt. Specialisaties zijn globale etnografie, sociologie in de praktijk en visuele etnografie.

Pedagogische Wetenschappen betreft de opvoeding van kinderen en hoe dit hen beïnvloedt en verandert. Het gaat vooral over de opvoeding, begeleiding, onderwijs en gezondheidszorg en wat voor gevolgen dit heeft voor de ontwikkeling.  Je kan dit combineren met de Academische Pabo (lerarenopleiding) voor als je aan de slag wilt in het basisonderwijs en wetenschappelijke kennis over kinderen wilt toepassen. Het staat bij deze studie centraal hoe ‘evidence-based’ benaderingen kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van een kind.

Politieke Wetenschap ookwel Politicologie gaat over de maatschappelijke vraagstukken en hoe deze vraagstukken kunnen worden opgelost. Dit is een studie die zeer breed is met onderwerpen als criminaliteit, milieu, gezondheidszorg en economie. Het kan ook gaan om conflicten tussen bepaalde groepen.

Wat vinden de studenten?

Jaap Valkenburg, masterstudent Politieke Legitimiteit en Rechtvaardigheid, vertelt dat zijn studie qua niveau en werkdruk precies goed voor hem zijn. Gemiddeld spendeert hij 12 uur per week per vak. Hij denkt zelf niet dat je studie het meest bepalend is voor je baankans later, maar de extra curriculaire activiteiten. “Je baankans is sterk afhankelijk van extra-curriculaire activiteiten. Zelf doe ik nu lezingen met interessante sprekers, maar niet alleen uit het sociale wetenschappen-domein.”

Stefan Wielemaker en Fleur van Eijndhoven zijn niet geheel tevreden over de werkdruk en niveau van hun bachelor psychologie. “Naar mijn idee is het niveau redelijk laag. Ik leer meestal goed, maar haal dan praktisch altijd mijn tentamen. Met theorie stampen kom je dus een heel eind. Er wordt weinig inzicht gevraagd”, aldus Van Eijndhoven.

Stefan Wielemaker vindt juist de werkdruk te laag in de bachelor van psychologie, maar juist weer te hoog in zijn master studie. “Ik ervaar een lage studiedruk in de bachelor psychologie. Ik heb het idee dat met weinig inspanning hoge resultaten gehaald kunnen worden. In de master Child and Adolescent Psychology ervaar ik daarintegen een erg hoge studiedruk. Het is een één jarige master, maar om dit is praktisch bijna onmogelijk om dit in één  jaar te halen”, legt Wielemaker uit.

Psychologie is een erg brede studie waar je nog veel kanten mee op kan. Van Eijndhoven wilt bijvoorbeeld marketeer worden voor fast-moving consumer goods (FMCG), terwijl Wielemaker kind en jeugd psycholoog of gezondheidszorg psycholoog wilt worden. Fast-moving consumer goods zijn goederen die men in het dagelijkse leven nodig heeft, wat je veelal ziet in de supermarkt. Door de breedte van de studie leer je heel veel, maar ga je in de bachelor nog nergens dieper op in.

Roos Daemen, student Culturele Antropologie en Ontwikkelingssociologie

Roos Daemen zit in haar vierde jaar van Culturele Antropologie en Ontwikkelingssociologie en is tevreden over het niveau en de werkdruk van de studie. Ze heeft haar eigen draai aan de studie gegeven. “Ik ben de media kant opgegaan. Ik doe nu een minor journalistiek, heb een documentaire gemaakt voor een vak, ik doe PR online van de Museumnacht Leiden dit jaar en ik doe veel filmprojecten buiten de studie. Ik zou dus graag een beetje de documentaire- en programma maker kant op willen.”

Vrijheid in je keuzes

Bas Bijl, afgestudeerd in Psychologie en werkend bij een bedrijf die geestelijk  gehandicapten helpen, heeft veel factoren genoemd die van belang waren voor zijn loopbaan. Zijn interesse naar criminaliteit en de reden erachter dreven hem naar psychologie toe. Toen hij begon met studeren was het moeilijk tot criminologie toe te treden, dus vandaar dat Bijl psychologie heeft gestudeerd. Hij vond de therapeutische kant eerst heel interessant. Maar door zijn baan als assistent student bij het pedologisch instituut, waar hij anderhalf jaar werkte, is zijn interesse veranderd.

Hierna trok de onderzoekskant zijn interesse en daar is hij in blijven hangen na zijn studie. Hij is uiteindelijk geen criminoloog geworden wat hij wilde worden, maar heeft daar absoluut geen problemen mee. Bijl liet zich leiden door zijn interesses, en keek waar de kansen lagen. “Afwegen of een vernieuwing van carrière het waard is om energie en tijd in steken is belangrijk. Een persoon moet intrinsiek gemotiveerd zijn om zo kansen te creëren en deze na te streven” legt Bijl uit.

Hij zette zich in voor nieuw uitdagingen waar hij altijd voldoening van kreeg als hij er op terug keek.  Zijn besluit om te promoveren en de onderzoekskant op te gaan waren belangrijke momenten. Ook zijn baan bij de rekenkamer had cruciaal kunnen zijn als hij besloot om daar te blijven werken, maar hij keerde terug naar zijn oude vakgebied met meer zekerheid. Hij werkt tegenwoordig bij ’s Heeren Loo zorggroep, een bedrijf die mensen met bepaalde geestelijke stoornissen ondersteunt.

Bijl vertelde dat zijn loopbaan niet werd bepaald door de keuze van zijn studie, maar door zijn eigen interesses. Daardoor denkt hij ook nog altijd dat alle keuzes nog open staan, maar dat de studie het makkelijker kan maken. Het hoeft je dus niet te beperken.

 

 

 

cultuur | video

Klopt het nog? Elke Leidenaar kent de Burcht. Dit monument siert de stad al sinds de 12e eeuw en staat pal in het midden van de stad, op de splitsing van de Oude en Nieuwe Rijn. Het werd oorspronkelijk gebouwd als verdedigingsfort. Maar wat valt er nu te doen bij de Burcht? 4 leuke dingen …

cultuur | interview

Een interview met projectleider Tanja van der Zon bij het Rijksmuseum van Oudheden over haar baan, Middeleeuwse Tuinen en haar favoriet.

| reportage

Met Hemelvaartsdag ben ik naar de familiedag van de kerk GODcentre geweest. Hier vieren ze dat Jezus naar de hemel gaat, maar ook hoe belangrijk familie is. Hemelvaartsdag is een vrije dag in Nederland, maar de meeste mensen houden zich niet bezig met waarom we vrij hebben. Kerken vieren deze dag, uitgebreid of rustig. Hemelvaart …

| reportage

‘It’s four o’clock sómewhere’ lijkt het motto te zijn van het groepje studenten dat in een kringetje rond een smerig kleuterbadje zit, nippend van een Beugel, witbiertje of een bekertje chocomel. Het is net middag en er gaat een jointje rond. Een enkeling leest een boek. Zo nu en dan werpt iemand zich in het …

cultuur | podcast

In 1981 begon Niek Broeijer zijn studententijd in Leiden. Al gauw was hij anders dan de doorsnee student. In plaats van drinken, roken en feesten stond hij elke ochtend vroeg op om te roeien op Njord, de grootste Leidse roeivereniging. Zo behaalde hij al op jonge leeftijd het Guinnes World Record op de 100 kilometer …

cultuur | interview

Veel mensen denken bij de hygiëne van studentenhuizen al snel aan halfvolle bierflesjes in de fusie (ander woord voor de woonkamer), verstrooide vuilniszakken in de gangen, en overgelopen doucheputjes. Al snel gaan van die gedachtes je nekharen overeind staan en gieren de rillingen al door je lichaam. Maar is een studentenhuis echt zo smerig als …

| interview

“Leiden heeft prachtige grachtjes. Overdag kun je lekker aan het water zitten en ‘s avonds zie je prachtige schitteringen in het water.” Welke Leienaar herkent dit nou niet? Masterstudent Biologie Auke-Florian Hiemstra houdt van Leiden en haar grachten. Op een dag wilde hij op een bootje van die grachten genieten, toen hij iets schokkends ontdekte. …

| reportage

Op zondag 19 mei vond de Leiden Marathon plaats. De hele dag werden verschillende afstanden gestart, verschillende van 5 tot 42 kilometer. Speciaal voor de jongste renners tot twaalf jaar is er de Corpus Kidsrun, van 2,1 kilometer. Het is om half twaalf al gezellig druk op het Pieterskerkplein. De kidsrun gaat pas over een …

| achtergrond

De daklozenopvang in Leiden is goed geregeld. Er zijn twee opvangen, iedereen die zich daar inschrijft krijgt een maatschappelijk werker toegewezen. Die helpt met praktische zaken als huisvesting en het zoeken van een baan. Wat overblijft is de geestelijke zorg, en hiervoor bestaat in Leiden sinds 2010 de Stichting Straatpastoraat. Pastor is sinds november 2018 …

cultuur

Is het einde van je seizoen op Netflix in zicht? Geen paniek! Er staat een compleet nieuw seizoen op je te wachten in de theaters van Leiden. Op 13 mei vindt namelijk de seizoenpresentatie plaats voor het komende theaterseizoen van 2019-2020.   Tijdens de seizoenpresentie laten de Leidse Schouwburg, de Stadsgehoorzaal en Theater Ins Blau zien …

welzijn | fotoserie

‘Ik kom hier voor mijn rust!’ is een uitspraak die je in het centrum van Leiden niet snel zal horen. Haastende fietsers en bussen in de Breestraat, volle terrassen op de Nieuwe Rijn: om echt te ontspannen zal je toch een ander plekje moeten zoeken. Zoals bijvoorbeeld De tuin van de smid: een theehuis in …

| interview

1000 euro winnen met een idee om jouw stad mooier te maken? Dit klinkt als muziek in de oren. Awesome Leiden organiseert zes keer per jaar een pitchavond waarop vijf mensen een idee mogen presenteren dat eraan bijdraagt de stad aantrekkelijker, beter en leefbaarder te maken. Ik sprak met Bastiaan Bakker, één van de organisatoren …