Artboard 1
23-04-2018 | Claire Witteman
Blogger Buis geeft duurzaam kledingadvies: “Ik koop nooit meer iets bij de H&M”

Blogger Hermien Buis met een van haar duurzame en eerlijke kledingstukken. Foto: Claire Witteman

Op een regenachtige maandagavond zit je helemaal klaar voor de nodige portie online shoppen.  Overal lijkt het wel sale te zijn en voor je het weet zit je winkelmandje alweer vol met kledingstukken van de welbekende winkels H&M en ZARA.

Toch sta je er niet bij stil waar deze kleding vandaan komt en hoe vaak je dit zal gaan dragen. Over een jaar ligt het misschien wel in de kast en kijk je er niet meer naar om. Hermien Buis besloot het tij daarom volledig te keren. Zij begon in 2016 haar blog kouwekleren.nl en schrijft over haar streven om alleen duurzame en eerlijke kleding te dragen. “Ik was in het begin nog wel hebberig, maar nu heb ik vooral tweedehands kleding”.

 

Shoppen is eigenlijk iets vreemds, je haalt genoegen uit het kopen van nieuwe dingen. Toch hebben we die nieuwe dingen echt niet altijd nodig. Buis begon haar blog die deze kwestie raakt met “De aftrap” op 30 maart 2016. Nu bestaat haar blog dus ruim twee jaar en ze heeft samen met haar blog een enorme ontwikkeling doorgemaakt . Ze beheert naast haar blog op internet nu ook een Instagram-account. Daarop heeft ze al bijna duizend volgers.

Wat betekent duurzaamheid voor jou?

Kouwe Kleren – visie

‘Kouwe Kleren’, deze naam heeft Buis in 2016 niet zo maar uit de mouw geschut. Ze noemde haar blog zo omdat ze wilde schrijven over onderwerpen die haar dan niet langer in de koude kleren zouden gaan zitten. De posts die ze zou gaan schrijven waren dus over zaken die ze wilde gaan veranderen.

Ondertussen streeft Buis naar het dagelijks publiceren van een nieuwe post. “Dit lukt niet altijd maar meestal zet ik wel twee keer per week iets online”, geeft ze toe. Door haar journalistieke achtergrond zijn de stukken goed geschreven en zijn ze vaak herkenbaar. Haar visie staat mooi omschreven in haar post van 8 maart:

“We kopen goedkoop en (veel te) veel, lijken onverzadigbaar en kleding vervangen en wegdoen als we het zat zijn lijkt makkelijker te zijn dan zorgvuldig kiezen en zuinig zijn op wat we bezitten. Het kost immers allemaal geen klap en winkels waar we onze honger naar méér en nieuw kunnen stillen zijn overal. Net als reclames, hippe influencers en andere beroemdheden die ons graag verkopen dat dat de manier is om gelukkiger te worden. Kom daar maar eens los van, ik geef het je te doen.”

Al die problematiek kan je ontmoedigen. Maar die veelheid aan misstanden biedt ook mogelijkheden. Dat er zoveel mis is, betekent dat je makkelijk een verschil kunt maken met jouw keuzes. Ook met de kleine. Voor mij werkte het goed om gewoon ergens te beginnen.”

Waarom bloggen?

Blogger Buis legt uit: “Toen ik startte was ik erg onzeker, en wist nog weinig over duurzame en eerlijke kleding. Toch ging ik zoeken en werd lid van een ‘Groene Facebook-groep.’ Ik had het gevoel dat ik als individu wel geen impact zou hebben. Toch merkte ik dat toen ik in deze ‘digitale gemeenschap’ terecht kwam ik er niet alleen voor stond. Ik zag hoe anderen tegen dezelfde dingen aanliepen maar ook hoe zij deze oplosten.” Een van de belangrijkste dingen volgens Buis was de insteek van haar blog kiezen: “Ik vroeg me af: Wat vind ik belangrijk?”

“Ik wist: Ik wil niet dat mensen worden uitgebuit voor mijn kleding, dat vind ik het allerbelangrijkste.” Later kwam ook steeds meer het duurzaamheidsbesef. Ze begon met tweedehands kleding kopen.”Ik koop nooit meer iets bij de H&M”, vertelt ze trots.

Bewust zijn van wat je draagt

Hermien Buis was een student als ieder ander. Wellicht had ze toch een voorsprong op het gebied van duurzaamheid. Ze is opgegroeid met ouders die bewust waren van de waarde van de aarde en hoe ze er mee om moest gaan. “Mijn ouders zeiden altijd: licht uit, kraan niet laten lopen en zuinig zijn met je spullen.” Duurzaamheid was dus niet een nieuw woord voor Buis toen ze ging studeren. Haar kennis omzetten tot keiharde actie deed ze pas toen ze 24 jaar werd.

Buis was altijd wel van de hebbedingetjes maar begon zich na haar afgeronde bachelor Geschiedenis af te vragen waar al haar spullen vandaan kwamen. “Het maken van een spijkerbroek kost ongeveer tienduizend liter water. Spijkerbroeken worden gemaakt in bijvoorbeeld India, waar juist zo’n tekort aan water is. Als je over dat soort dingen gaat nadenken, maakt een tweedehands broek kopen al best veel impact.” Toen dat besef was geland ging ze zich hier meer mee bezig houden. Er mocht niets nieuws meer worden gekocht. “Toen dacht ik: dus nu is het klaar met het plezier in kleding.” Uiteindelijk bleek het tegendeel waar.

  • Schoenen: van 'VEJA', een frans bedrijf wat veel dingen van leer maakt maar zich ook specialiseert in vegan schoenen. Nieuw aangeschaft. © Claire Witteman

Ook maar een mens

De blog van Buis is nu aan het groeien maar ze wil wel iets duidelijk aangeven. Hoe gepassioneerd ze ook over haar ervaringen schrijft, ze blijft een mens: “Ik verlang ook wel eens naar iets moois in de winkel.” Toch gaat ze door haar gegroeide kennis daar nu anders mee om dan ze misschien hiervoor had gedaan. “Ik heb zelf veel meer de macht over mijn keuzes, heb ik het gevoel. Ik voel me in charge van mijn consumptiedrang. Daar haal ik voldoening uit. Ik kan best met een stalen gezicht door een winkelstraat lopen en niet gelijk allemaal kleren willen kopen”, vertelt ze.

“Ik koop nooit meer iets bij de H&M”

Volgens Buis gaat het vooral om het besef dat je veel minder nodig hebt dan je denkt. Ze is van mening dat mensen kritischer moeten worden op wat ze aanschaffen. Koop niet drie flutdingen maar één goed ding”, is haar wijsheid. “Ik zal eerlijk zijn, duurzaam en eerlijk kleding kopen is ook gewoon best duur. Maar je moet je wel bedenken dat als het goedkoop is het altijd weer ten koste gaat van iets. Alleen de grote bedrijven verdienen er geld aan, de rest die er bij betrokken is verliest eigenlijk alleen maar.

Haar enige valkuilen liggen nog bij lingerie en panty’s. “Lingerie is zo persoonlijk en panty’s gaan gewoon snel kapot”, zegt ze daar kort over. Buis is op dit moment binnen de roerige kledingindustrie haar eigen stijl aan het vinden. “Ik heb nu wel een collectie waar ik trots op kan zijn.” Er zijn een aantal winkels in Leiden waar Buis graag haar spullen vandaan haalt:

Een geheel duurzaam leven?

Een geheel duurzamer leven opbouwen is wel een proces, volgens Buis. “Ik begin me steeds meer te realiseren wat er allemaal impact heeft. Zo probeert ze te letten op plastic verpakkingen en waar haar eten vandaan komt. “Ik zou wel meer lokaal willen eten. Als een wortel van om de hoek komt hoeft het niet in een plastic verpakking. Mango’s uit Brazilie, daar ben ik zelf nog nooit geweest, maar daar komt mijn eten wel vandaan, dat is lastig”, legt ze uit. Toch blijft het dubbel: je kan wel minder plastic verpakkingen kopen, maar als je wel vijf keer per jaar vliegt vervuil je ook de lucht en natuur. Het geheim lijkt dus een balans vinden en je bewustzijn te bouwen.

Er zijn ondertussen ook een paar cynische mensen onder ons die zeggen dat we helemaal geen invloed hebben op de aarde. Buis wil en gelooft toch dat het merendeel eigenlijk wel weet dat er dingen anders moeten maar het besef nog moet komen dat het anders kan.

Wat als we niks doen?

“Ik probeer niet teveel bij ‘het horrorscenario’ stil te staan. Wat ik wel mis zie gaan is het onstaan van een groeiend tekort aan fosfaat. Die stof wordt gebruikt om kunstmest van te maken. Met meer mensen, meer welvaart. Met de manier waarop het nu gaat en wij eten (vlees etc.) bestaat de stof over een tijd niet meer en zullen mensen verhongeren. We kunnen dan niet iedereen meer voeden.

Wij zijn niet als eerste de sjaak in Nederland als er een klimaatramp komt. Het zijn juist de mensen in Bangladesh, die bij het water leven, of juist in Afrika, waar het te droog is, waarbij het dan misgaat. Dan krijgen we klimaat vluchtelingen en dat zorgt ook elders in de wereld weer voor stress en verdeeldheid.

Zover is het nog niet, maar er moet dus wel wat gebeuren: “We moeten ergens beginnen.” Het is belangrijk om een stap te zetten, vindt Buis. Dit kan bijvoorbeeld op een actieve manier door zelf een blog te beginnen. “Mijn tip daarvoor? Begin gewoon, maak WordPress aan en gaan met die banaan”, moedigt Buis aan. “Ik hoop dat ik je lezers hier mee een beetje een inkijkje heb gegeven en de motivatie om zelf ook het verschil te maken”, sluit ze enthousiast af.

In deze serie komt duurzaamheid in verschillende gedaantes naar voren. Allemaal lokaal, allemaal in Leiden. Onder de slogan van ‘Leiden gaat Goed’ probeert de gemeente de bewoners van Leiden te stimuleren zich met duurzaamheid bezig te gaan houden. Elke twee weken verschijnt hier een ‘aflevering’ waarin een individu (of duo) over een eigen manier vertelt waarop deze (of diens organisatie) Leiden een klein beetje groener probeert te maken. Met als belangrijkste vraag: wat betekent duurzaamheid voor jou?
welzijn

Nieuwe studie, nieuwe stad: een goed voorbereid mens telt voor twee. Waar moet je zijn om de wereld van de Leidse studentikoos te leren kennen? Je leest het hier.

welzijn | reportage

  Wat hebben de eerste genetisch gemanipuleerde stier en een restaurant met als motto ‘verbinding’ met elkaar te maken? Het antwoord: een stal. De Stal, om precies te zijn. Want op de vroegere verblijfplaats van stier Herman, achter het LUMC op het Bio Science Park, staat nu De Stal: een duurzaam en maatschappelijk betrokken horecagelegenheid …

welzijn | achtergrond

Op 14 mei 2017 werd de jongste Franse president ooit ingehuldigd: Emmanuel Macron. Met zijn plotse populariteit, grootse plannen en verrassend goede Engels deed hij de grondvesten van de Franse politiek schudden. Precies een jaar later blikt dr. Niek Pas, hoogleraar Franse moderne geschiedenis aan de Universiteit Utrecht, in een lezing terug op het eerste …

welzijn | reportage

  De Côte d’Azur: alleen maar duur en luxe? Er is een uitzondering! Hoewel de meeste mensen kiezen voor buursteden Nice of Cannes, is de sfeervolle havenstad Antibes een bezoek meer dan waard. De stad biedt een mix van luxe en de charme van het Franse platteland. Ik ging erheen en bekeek de badplaats door …

welzijn

Leiden is een stad van traditie. Deze traditie klinkt door in de stad zelf. Met onder andere de oudste universiteit van het land is Leiden HUPPELDEPUP. Hier zijn de 7 oudste toeristische attracties van Leiden. Must sees voor als je ouders, opa of oma een keer op bezoek komen. Oudt Leyden, 1907 Het is maar bij …

welzijn

Het is een kleurrijke bedoeling, de Wereldfair van het museum Volkenkunde. Het plein voor het museum was 21 mei gevuld met een podium, verschillende kraampjes en vooral veel mensen en vrolijkheid. Een interview met Museum Volkenkunde-medewerkster Farnaaz Jahangier. Wat is de Wereldfair? De Wereldfair is een Wereldse Markt. De bezoekers kunnen meedoen aan verschillende workshops …

welzijn | interview

It’s a man’s world… Ook als het om hoge posities in de wetenschap gaat. Maar dit verandert langzaamaan. Zo zijn er onlangs honderd nieuwe vrouwelijke hoogleraren benoemd via het Westerdijk Talentimpuls. Daarnaast hangen er sinds kort veertien portretten van vrouwelijke hoogleraren in de Senaatskamer van de Universiteit Leiden, een plek waar tot nu toe slechts …

welzijn

Uit onderzoek van het CBS blijkt dat er steeds minder studenten op kamers gaan wonen. Ook veel Leidse studenten wonen elders, zelfs als dat betekent dat ze een flinke reistijd hebben en niet een halfuurtje voor aanvang van een college uit bed kunnen rollen.

welzijn

Duurzaam leven duur of lastig? Leiden Lokaal maakt het jou makkelijker dankzij deze gids die biologisch verantwoorde horecagelegenheden bij jou in de buurt laat zien.

welzijn | interview

We horen er tegenwoordig bijna dagelijks wel iets over: duurzaamheid.Maar hoe zorg je ervoor dat duurzaamheid voor iedereen toegankelijk is? “Wij willen het via educatie nog breder op de kaart zetten”, aldus Nanda van Beest, senioradviseur duurzaamheidseducatie bij de gemeente Leiden.

welzijn | interview

Ties Bosman bouwt Tiny Houses naar de wensen van zijn klanten. Foto: Claire Witteman Tiny Houses zijn helemaal ‘in’. Als je het letterlijk vertaald heb je het eigenlijk over ‘kleine huizen’. Ties Bosman houdt zich in het dagelijks leven bezig met de bouw van deze huizen. Je spreekt volgens hem pas over een Tiny House …

welzijn | interview

In 2050 gaan er wellicht meer mensen dood aan de gevolgen van antibiotica-resistentie dan kanker, aldus een rapport van ‘The Review on Antimicrobial Resistance.’ Er worden steeds minder nieuwe soorten antibiotica ontdekt en bacteriën worden steeds vaker resistent tegen veel gebruikte antibiotica. Aan de Universiteit van Leiden werkt Coen van Hasselt, assistent professor farmacologie, aan …