Artboard 1
23-04-2018 | Hannah Butter
‘Een slechtziende helpen met rennen is voor mij een teamsport’

Jim Delforterie (23) loopt als buddy hard bij Running Blind. Een buddy helpt blinde of slechtziende mensen met hardlopen. Jim begeleidt onder andere Joost van Gent (61), die op zijn 52e slechtziend werd en met wie Leiden Lokaal al eerder sprak. Hoe ervaart Jim het om buddy te zijn?

Wat is je taak als buddy?
Elke keer hoor je eerst met wie je gaat lopen. Je hebt geen vaste loper of buddy, want dan kun je maar met één persoon lopen en dat willen we niet. Als ik er bijvoorbeeld een keer niet ben, dan zou mijn loper ook niet kunnen rennen. We worden wel op niveau ingedeeld, iedereen loopt met iemand op zijn eigen tempo.
Tijdens de training loopt de trainer voorop. Hij bepaalt de route, zodat ik mij kan focussen op het begeleiden. Mijn taak is het lopen met een lintje naast mijn loper. Ik zorg ervoor dat ik op het tempo van de loper loop, niet op mijn tempo. Ik moet me aanpassen en ervoor zorgen dat de loper nergens over struikelt en goed weet wat er aankomt. Je waarschuwt voor hobbels, takken, bruggen; voor alle ongelijkheden.

Hoe geef je dat aan?
Twee stappen van tevoren geef je een seintje. Terwijl ze dan een stap zetten kunnen ze zich voorbereiden om bij de volgende stap hun voet iets hoger op te trekken. Het zijn korte commando’s, die je goed afspreekt van tevoren. Een bocht geef je tien meter van tevoren aan. Bij fietsers waarschuw je luider, zodat de rest het ook goed hoort. Hoe groter het object, hoe eerder je het benoemt. Soms moet je echt even gaan wandelen en met twee benen ergens overheen stappen. Met het lintje kun je kleine correcties maken en een beetje bijsturen.

Heeft iedereen evenveel begeleiding nodig?
Nee, Joost kan bijvoorbeeld ook goed lopen zonder lintje, omdat hij de contouren van de weg nog kan zien. Het hangt ook af van de omstandigheden. Laatst regende het veel en waren er grote plassen. Toen was het lastig om Joost goed om alle plassen heen te sturen. Op een gegeven moment was er een plas waar we niet omheen konden. Toen waren onze sokken helemaal doorweekt.
Bij wedstrijden lopen we wel altijd met een lintje. Dan ken je de weg niet, dus dat is toch anders. Het handige van een lintje is dat er niemand even snel tussen ons door kan schieten.

© William Slotboom

Hoe ben je bij Running Blind terecht gekomen?
Ik was gestopt met voetballen, want ik werk in het ziekenhuis en dat is lastig te combineren. Ik werk onregelmatig; ik heb dagdiensten, nachtdiensten, avonddiensten… Toen ben ik begonnen met hardlopen, maar er waren geen vaste tijden meer zoals bij een teamsport. Het rennen stel je makkelijk uit, omdat er niemand op je wacht. Mijn ouders zitten bij de hardloopvereniging in Leiden en kenden Running Blind. Running Blind is elke donderdagochtend en ik mag één dagdeel in de week vast vrij nemen om te sporten.
Eerst heb ik een keer meegekeken, want het leek mij een grote verantwoordelijkheid om als buddy te lopen. Toen ik echt ben gestart als buddy vond ik het erg spannend. Naar mijn idee bakte ik er niks van, omdat ik een aantal ongelijkheden had gemist. Aan het einde bleek dat mijn loper erg enthousiast was. Vanaf de keer daarna was ik verkocht. Als ik nu aan een wedstrijd zou meedoen, zou ik vragen wie er met me mee wil. Ik ga liever samen met één van hen lopen dan alleen.

Wat is jou het meest opgevallen sinds je hardloopt bij Running Blind?
Ik vind hardlopen sowieso leuk, maar bij Running Blind deel je echt de passie. Als ik niet met hen hardloop, dan kunnen zij niet hardlopen. Dat motiveert je extra om met hen te lopen, bovendien zijn ze erg dankbaar. Ik heb nog nooit mensen zo dankbaar gezien dat je met ze gaat hardlopen. Als je samen naar wedstrijden gaat willen ze ook graag je onkosten betalen, omdat je extra zorg aan hen besteedt. Dat valt allemaal heel erg mee, het is een kleine moeite om iemand even te helpen met inchecken voor de trein bijvoorbeeld.

Ik denk niet dat het voor iedereen zo vanzelfsprekend is om dat voor een ander te doen.
Als je van hardlopen houdt, dan zit het wel goed. Ik zou het ook niemand kwalijk nemen als je niet wil hardlopen met blinden of slechtzienden. Je zit namelijk wel aan die donderdagochtend vast.

© Joost van Gent

Wat vind je het leukste van Running Blind?
Het buiten zijn met een groep. Ik miste het groepsverband van voetbal en dat heb ik nu wel bij Running Blind. Het rennen is nu ook als een teamsport! Het voelt ook beter, omdat je iets doet voor een ander. Ik kan natuurlijk ook zelf mijn hardloopschoenen aantrekken op donderdagochtend en alleen gaan rennen. Dan haal ik misschien meer uit een training dan met Running Blind, maar ik train liever iets minder goed zodat dat ik mensen de kans geef om te kunnen rennen.

© Joost van Gent
cultuur | reportage

LEIDEN – De grijze gebouwen op het industrieterrein lopen over in de grauwe lucht. Er is geen mens op straat. Maar zodra ik de deur van de Boekenzolder open word ik begroet door een gezellige drukte van bezoekers en vrijwilligers. “We liggen een beetje afgelegen,” geeft voorzitter Sjaak van Rijn toe, “maar mensen weten ons …

cultuur | achtergrond

Interview met Tijmen Baarda, over de collectie Midden-Oosterse boeken in de Universiteitsbibliotheek Leiden Dit jaar bestaat de Universiteit Leiden, de oudste universiteit van Nederland, 444 jaar. Een waar mijlpaal, waar veel Leidenaren van op de hoogte zijn. Wat minder Leidenaren weten, is dat de sectie Midden-Oostenstudies van Leiden ook bijna net zo oud is. Het …

cultuur | interview

Opscheren aan de zijkanten, baard bij laten scheren, of toch wenkbrauwen laten bijwerken? Het kan allemaal bij kapper Hairpoint op de Maresingel. De zaak wordt gerund door de 24-jarige Ali Eren. De kapper ziet er net als alle andere kapperszaken uit, maar toch is er iets opvallends. Deze man heeft het voor elkaar gekregen om …

cultuur

Als je aan een Leidenaar vraagt: “Wat kenmerkt Leiden?”, dan krijg je steevast de volgende antwoorden: 3 oktober, studenten, grachten en de vele hofjes. Maar vergeten we dan niet een heel mooi deel van de stad? Juist ja! De Molens! Leiden telt maar liefst negen molens in en rondom de binnenstad. Mening Leidenaar fietst, rijdt …

cultuur | reportage

Onder de grond in Leiden bevinden zich overal kelders. Van grote kelders tot kleine opslaghokken. De afgelopen jaren heeft archeoloog Jasper van Kouwen ze op de kaart gezet.

cultuur

Leiden’s trots, Rembrandt van Rijn, is in 2019, 350 jaar geleden gestoven. Ter ere van de Hollandse meester worden er in Leiden speciale activiteiten georganiseerd. Op deze kaart een greep uit deze activiteiten.

cultuur

Wie het over de sleutelstad heeft, heeft het over studenten. Leiden is een echte studentenstad. Velen van deze studenten sluiten zich aan bij een zogeheten studentenvereniging. Maar welke verenigingen heeft Leiden nou eigenlijk? En wat speelt er zich allemaal af in bijvoorbeeld dat mysterieuze grote pand op de Breestraat? Leiden Lokaal zette de vijf grootste …

cultuur

Na maandenlang vergaderen was het dan eindelijk zo ver: Afgelopen zaterdag, 23 juni 2018, vond de eerste editie van de Rapenburg Race plaats. 120 mensen legden 800 meter af voor stichting Amade. Stichting Amade is een organisatie die zich wereldwijd inzet voor jonge vluchtelingen. Het geld van de Rapenburg Race zal naar een van de …

cultuur

  Les délices de la Hollande (Parival, 1660): “van alle werelddelen is Europa het mooiste werelddeel, van Europa zijn de Nederlanden het mooiste land, van de Zeventien Provinciën is Holland de mooiste, van de Hollandse steden is Leiden de mooiste, en van alle straten en grachten van Leiden is het Rapenburg de mooiste”. Of de …

cultuur | interview

      Dat studenten niet alleen zuipen en uitslapen in Leiden, weten de meeste mensen al. Afgelopen week hebben we dat al mogen aanschouwen bij de Museumnacht, geheel georganiseerd door studenten! Maar ook voor de Leidenaren die wat cultuur willen opsnuiven, hebben de verenigingen wat te bieden. Augustinus en Quintus organisteren beide een grootse …

cultuur

Bekijk de stad aan het uiteinde van een selfiestick. Deze 8 plekken zijn niet alleen mooi, historisch significant of mysterieus, het zijn ook de beste achtergronden voor je selfie. De Waag Een bericht gedeeld door Steven (@ifearmushrooms) op 24 Mei 2018 om 4:27 (PDT) Het prachtige interieur van restaurant Waag staat garant voor likes. Maar …

cultuur | Quiz

Voor mijn zoektocht naar de echte Leidenaar interviewde Gijs, Mo, Erick en Joke. Ieder had er een eigen kijk op het Leidenaar zijn. Om hun kennis te testen liet ik ze alle vier een test doen.   Doe hier zelf ook de test en ontdek op wie van deze vier jij het meest lijkt! Deze quiz …