Artboard 1
24-04-2018 | Femke van Amerongen
Nog meer Awesome in Leiden

‘Onze stad simpelweg leuker en levendiger maken.’ Dat is het doel van Awesome Leiden, een organisatie die jouw uniek idee uitvoerbaar maakt dankzij een geldbijdrage van duizend euro. ‘Of je nou een middelbare scholier bent of werknemer van het LUMC. Zolang je maar een uniek concept hebt om Leiden meer Awesome te maken.’

The Awesome Foundation is een wereldwijde organisatie die al in negentig steden is gevestigd. In elke stad zijn er twintig zogeheten trustees die elk 50 euro, dollar, baht of wat dan ook inleggen om uiteindelijk een geldbedrag van 1000 bij elkaar te krijgen. Inwoners van de stad kunnen in een bepaalde periode hun idee inzenden die ervoor dient te zorgen dat een stad meer awesome wordt. De trustees beslissen tijdens een speciaal georganiseerde avond, de pitch night, welk idee zij het leukst voor de stad vinden. De bedenker van dit idee mag met behulp van het geldbedrag en een toegewezen trustee als mentor het idee uitvoeren.

Elfjarige

En nu heeft The Awesome Foundation zich ook in Leiden gevestigd onder de noemer Awesome Leiden. Martijn Braat is een van de initiatiefnemers: in het dagelijks leven een freelancer op het gebied van conceptontwikkeling, events en marketing, maar ook hoofdorganisator van dit goede doel. ‘Ik ben een geboren en getogen Leidenaar, maar studeerde in Rotterdam. Daar kenden ze het concept al. Toen ik hierover hoorde vond ik dit zo vet, dat ik gelijk wist dat ik dit ook naar Leiden wilde halen. Ik doe dit, samen met de andere trustees, dan ook puur uit de liefde voor onze stad.’

‘Het unieke aan Awesome Leiden is dat het toegankelijk is voor iedereen. Het maakt niet uit wat je achtergrond is, elke inzending maakt kans om te winnen’, legt Martijn uit. Zo hoeft er geen begroting te worden gemaakt of verantwoording worden afgelegd hoe je het idee uitvoerbaar kan maken. Creativiteit, uitvoerbaar en op gefocust op Leiden zijn de enige voorwaarden. ‘We proberen niemand uit te sluiten en iedereen te betrekken. Dit geldt ook in onze organisatie zelf. Zo hebben we, naast veel professionals, ook een elfjarig meisje als trustee.’

‘Juist voor onze creatieve Leidenaren, voor start-ups bestaan al fondsen en subsidies.’

Vogelhuisjes

En juist doordat The Awesome Foundation zich op alle doelgroepen richt, ziet de organisatie wereldwijd een grote variëteit in inzendingen. ‘De meest uiteenlopende ideëen komen voorbij. Zo had een kunstenaar in LA heeft ooit bedacht dat hij door de hele stad schommels wilde hangen. Dit werd zo’n groot succes dat Coca-Cola dit oppikte en hier een vette internationale campagne van maakte om het concept ook in andere landen uit te rollen.’

Maar ook in ons eigen landje breiden ideeën zich dusdanig uit. Zo is er een bedenker in Amsterdam geweest die vogelhuisjes met wifi door de stad wilde ophangen. Maar hij wilde dat deze huisjes alleen wifi uitzonden, wanneer de lucht schoon genoeg was. Dit plan werd zo goed opgepikt, dat deze creatieve Amsterdammer zijn eigen bedrijf hieraan heeft overgehouden. ‘Dat zo’n idee zulke gevolgen kan hebben is bijzonder, maar dit is absoluut niet ons hoger liggend doel. We zijn er niet speciaal voor start-ups, daarvoor bestaan al fondsen en subsidies.’

Pitch Night

Er zijn in Leiden drie rondes waarin iedereen zijn concept in kan sturen. De eerste ronde is al een tijdje van start. ‘We merken dat er veel mensen in Leiden rondlopen met goede ideeën. Het is alleen zo dat men van nature niet geneigd is om deze te delen. De trustees proberen de Leidenaren warm te maken om dit idee juist wel te doen. En dat werpt zijn vruchten af. We zitten in de eerste ronde en hebben inmiddels al 23 ideeën opgestuurd gekregen. Slechts vijf hiervan kunnen we uitnodigen tijdens de eerste pitch night’, aldus Martijn.

Woensdag 25 april is de eerstvolgende pitch night. Tijdens deze avond zullen de vijf uitgekozen bedenkers zichzelf voorstellen en hun idee kort toelichten. Hierna zullen de trustees gezamenlijk de grote winnaar uitkiezen. Deze krijgt dan een contactpersoon toegewezen en samen zullen ze het plan in werking stellen. ‘Onze doelstelling is dan om het concept binnen het jaar uitvoerbaar te maken. Maar de tijdsperiode is natuurlijk afhankelijk van de grootte van elk project.’

De eerste ronde is gesloten, maar de inschrijving voor de tweede is inmiddels van start. Tot en met 21 mei kan iedereen die Leiden ook meer awesome wil maken zijn of haar unieke plan opsturen via de website. Geen plan maar wel benieuwd naar die van anderen? Aanstaande woensdag vindt de eerste verkiezingsronde plaats in Hubspot Leiden.

welzijn | reportage

Het stadsleven wordt vaak geassocieerd met haast, drukte en volle lange dagen. De Elza Hoeve net buiten het centrum van Leiden biedt net het tegenovergestelde: totale rust, natuur en dieren. Naast een grote melkboerderij geven ze je ook de mogelijkheid om je paard te stallen in hun hoeve of om deel te nemen aan verschillende …

welzijn | fotoserie

‘Ik kom hier voor mijn rust!’ is een uitspraak die je in het centrum van Leiden niet snel zal horen. Haastende fietsers en bussen in de Breestraat, volle terrassen op de Nieuwe Rijn: om echt te ontspannen zal je toch een ander plekje moeten zoeken. Zoals bijvoorbeeld De tuin van de smid: een theehuis in …

welzijn | fotoserie

Ga je altijd naar dezelfde kapper op de Bree, of laat je toch elke keer je baard weer scheren bij die ene barber op de Haarlemmer? Als je klaar bent met oude gewoontes en toe bent aan een nieuw avontuur dan zit je hier goed! Wij hebben de 4 leukste kappers buiten de singels voor …

welzijn

Ken je dat? Na een jaar het te hebben uitgesteld, besluit je dat het toch echt tijd wordt. Op naar de kapper! Maar… dan is de vraag, welke? Wist jij dat er in totaal 89 (!) kappers in Leiden zijn? Wij ook niet. Wij hebben ze daarom voor jullie op één kaart samen gebracht. Zodat …

welzijn | interview

Iedereen in Leiden kent het beestje inmiddels wel, de schurftmijt. Leiden haalde afgelopen jaar het landelijk nieuws met deze besmettelijke huidziekte. Hoe staat het er nu voor met de schurft in Leiden? Ik vroeg het aan huisarts in opleiding, Joni Ferrari-Dollee (33), die nu werkzaam is bij de huisartsenpraktijk aan de Vrijheidslaan te Leiden. Daarnaast …

cultuur | reportage

De kringloopwinkel kent iedereen wel. Even een middagje rondspeuren of je nog wat goedkoops op de kop kunt tikken of iets unieks kunt vinden. Echter Kringloopwinkel het warenhuis is meer dan gewoon een kringloopwinkel, het is een bedrijf dat zich in zet voor duurzaamheid en draait op lichamelijke en verstandelijke beperkten. Ik kreeg een kijkje …

cultuur | interview

Fred Weber (62) werkt al 22 jaar vrijwillig als imker in de Hortus botanicus van Leiden. Hij verzorgt er de bijen, kleine insecten die ongelooflijk belangrijk zijn voor de mens. In de fotoreportage over de Leidse honingbijen van vorige keer konden we dit reeds zien. Fred vertelt over zijn passie voor de bijen en de …

cultuur | fotoserie

Een fotoreportage over de honingbijen van de Hortus Botanicus Dit jaar startte de bijen al vroeg met hun werkzaamheden doordat het plots warm werd eind februari. Dit is uitzonderlijk aangezien ze normaal pas tegen april/mei uit hun winterslaap zouden moeten komen. Hierdoor gingen we kijken hoe het begin van het bijenseizoen verliep. Wist je dat …

welzijn

Nieuwe studie, nieuwe stad: een goed voorbereid mens telt voor twee. Waar moet je zijn om de wereld van de Leidse studentikoos te leren kennen? Je leest het hier.

welzijn | reportage

  Wat hebben de eerste genetisch gemanipuleerde stier en een restaurant met als motto ‘verbinding’ met elkaar te maken? Het antwoord: een stal. De Stal, om precies te zijn. Want op de vroegere verblijfplaats van stier Herman, achter het LUMC op het Bio Science Park, staat nu De Stal: een duurzaam en maatschappelijk betrokken horecagelegenheid …

welzijn | achtergrond

Op 14 mei 2017 werd de jongste Franse president ooit ingehuldigd: Emmanuel Macron. Met zijn plotse populariteit, grootse plannen en verrassend goede Engels deed hij de grondvesten van de Franse politiek schudden. Precies een jaar later blikt dr. Niek Pas, hoogleraar Franse moderne geschiedenis aan de Universiteit Utrecht, in een lezing terug op het eerste …

welzijn | reportage

  De Côte d’Azur: alleen maar duur en luxe? Er is een uitzondering! Hoewel de meeste mensen kiezen voor buursteden Nice of Cannes, is de sfeervolle havenstad Antibes een bezoek meer dan waard. De stad biedt een mix van luxe en de charme van het Franse platteland. Ik ging erheen en bekeek de badplaats door …