Artboard 1
24-04-2018 | Femke van Amerongen
Nog meer Awesome in Leiden

‘Onze stad simpelweg leuker en levendiger maken.’ Dat is het doel van Awesome Leiden, een organisatie die jouw uniek idee uitvoerbaar maakt dankzij een geldbijdrage van duizend euro. ‘Of je nou een middelbare scholier bent of werknemer van het LUMC. Zolang je maar een uniek concept hebt om Leiden meer Awesome te maken.’

The Awesome Foundation is een wereldwijde organisatie die al in negentig steden is gevestigd. In elke stad zijn er twintig zogeheten trustees die elk 50 euro, dollar, baht of wat dan ook inleggen om uiteindelijk een geldbedrag van 1000 bij elkaar te krijgen. Inwoners van de stad kunnen in een bepaalde periode hun idee inzenden die ervoor dient te zorgen dat een stad meer awesome wordt. De trustees beslissen tijdens een speciaal georganiseerde avond, de pitch night, welk idee zij het leukst voor de stad vinden. De bedenker van dit idee mag met behulp van het geldbedrag en een toegewezen trustee als mentor het idee uitvoeren.

Elfjarige

En nu heeft The Awesome Foundation zich ook in Leiden gevestigd onder de noemer Awesome Leiden. Martijn Braat is een van de initiatiefnemers: in het dagelijks leven een freelancer op het gebied van conceptontwikkeling, events en marketing, maar ook hoofdorganisator van dit goede doel. ‘Ik ben een geboren en getogen Leidenaar, maar studeerde in Rotterdam. Daar kenden ze het concept al. Toen ik hierover hoorde vond ik dit zo vet, dat ik gelijk wist dat ik dit ook naar Leiden wilde halen. Ik doe dit, samen met de andere trustees, dan ook puur uit de liefde voor onze stad.’

‘Het unieke aan Awesome Leiden is dat het toegankelijk is voor iedereen. Het maakt niet uit wat je achtergrond is, elke inzending maakt kans om te winnen’, legt Martijn uit. Zo hoeft er geen begroting te worden gemaakt of verantwoording worden afgelegd hoe je het idee uitvoerbaar kan maken. Creativiteit, uitvoerbaar en op gefocust op Leiden zijn de enige voorwaarden. ‘We proberen niemand uit te sluiten en iedereen te betrekken. Dit geldt ook in onze organisatie zelf. Zo hebben we, naast veel professionals, ook een elfjarig meisje als trustee.’

‘Juist voor onze creatieve Leidenaren, voor start-ups bestaan al fondsen en subsidies.’

Vogelhuisjes

En juist doordat The Awesome Foundation zich op alle doelgroepen richt, ziet de organisatie wereldwijd een grote variëteit in inzendingen. ‘De meest uiteenlopende ideëen komen voorbij. Zo had een kunstenaar in LA heeft ooit bedacht dat hij door de hele stad schommels wilde hangen. Dit werd zo’n groot succes dat Coca-Cola dit oppikte en hier een vette internationale campagne van maakte om het concept ook in andere landen uit te rollen.’

Maar ook in ons eigen landje breiden ideeën zich dusdanig uit. Zo is er een bedenker in Amsterdam geweest die vogelhuisjes met wifi door de stad wilde ophangen. Maar hij wilde dat deze huisjes alleen wifi uitzonden, wanneer de lucht schoon genoeg was. Dit plan werd zo goed opgepikt, dat deze creatieve Amsterdammer zijn eigen bedrijf hieraan heeft overgehouden. ‘Dat zo’n idee zulke gevolgen kan hebben is bijzonder, maar dit is absoluut niet ons hoger liggend doel. We zijn er niet speciaal voor start-ups, daarvoor bestaan al fondsen en subsidies.’

Pitch Night

Er zijn in Leiden drie rondes waarin iedereen zijn concept in kan sturen. De eerste ronde is al een tijdje van start. ‘We merken dat er veel mensen in Leiden rondlopen met goede ideeën. Het is alleen zo dat men van nature niet geneigd is om deze te delen. De trustees proberen de Leidenaren warm te maken om dit idee juist wel te doen. En dat werpt zijn vruchten af. We zitten in de eerste ronde en hebben inmiddels al 23 ideeën opgestuurd gekregen. Slechts vijf hiervan kunnen we uitnodigen tijdens de eerste pitch night’, aldus Martijn.

Woensdag 25 april is de eerstvolgende pitch night. Tijdens deze avond zullen de vijf uitgekozen bedenkers zichzelf voorstellen en hun idee kort toelichten. Hierna zullen de trustees gezamenlijk de grote winnaar uitkiezen. Deze krijgt dan een contactpersoon toegewezen en samen zullen ze het plan in werking stellen. ‘Onze doelstelling is dan om het concept binnen het jaar uitvoerbaar te maken. Maar de tijdsperiode is natuurlijk afhankelijk van de grootte van elk project.’

De eerste ronde is gesloten, maar de inschrijving voor de tweede is inmiddels van start. Tot en met 21 mei kan iedereen die Leiden ook meer awesome wil maken zijn of haar unieke plan opsturen via de website. Geen plan maar wel benieuwd naar die van anderen? Aanstaande woensdag vindt de eerste verkiezingsronde plaats in Hubspot Leiden.

welzijn

Nieuwe studie, nieuwe stad: een goed voorbereid mens telt voor twee. Waar moet je zijn om de wereld van de Leidse studentikoos te leren kennen? Je leest het hier.

welzijn | reportage

  Wat hebben de eerste genetisch gemanipuleerde stier en een restaurant met als motto ‘verbinding’ met elkaar te maken? Het antwoord: een stal. De Stal, om precies te zijn. Want op de vroegere verblijfplaats van stier Herman, achter het LUMC op het Bio Science Park, staat nu De Stal: een duurzaam en maatschappelijk betrokken horecagelegenheid …

welzijn | achtergrond

Op 14 mei 2017 werd de jongste Franse president ooit ingehuldigd: Emmanuel Macron. Met zijn plotse populariteit, grootse plannen en verrassend goede Engels deed hij de grondvesten van de Franse politiek schudden. Precies een jaar later blikt dr. Niek Pas, hoogleraar Franse moderne geschiedenis aan de Universiteit Utrecht, in een lezing terug op het eerste …

welzijn | reportage

  De Côte d’Azur: alleen maar duur en luxe? Er is een uitzondering! Hoewel de meeste mensen kiezen voor buursteden Nice of Cannes, is de sfeervolle havenstad Antibes een bezoek meer dan waard. De stad biedt een mix van luxe en de charme van het Franse platteland. Ik ging erheen en bekeek de badplaats door …

welzijn

Leiden is een stad van traditie. Deze traditie klinkt door in de stad zelf. Met onder andere de oudste universiteit van het land is Leiden HUPPELDEPUP. Hier zijn de 7 oudste toeristische attracties van Leiden. Must sees voor als je ouders, opa of oma een keer op bezoek komen. Oudt Leyden, 1907 Het is maar bij …

welzijn

Het is een kleurrijke bedoeling, de Wereldfair van het museum Volkenkunde. Het plein voor het museum was 21 mei gevuld met een podium, verschillende kraampjes en vooral veel mensen en vrolijkheid. Een interview met Museum Volkenkunde-medewerkster Farnaaz Jahangier. Wat is de Wereldfair? De Wereldfair is een Wereldse Markt. De bezoekers kunnen meedoen aan verschillende workshops …

welzijn | interview

It’s a man’s world… Ook als het om hoge posities in de wetenschap gaat. Maar dit verandert langzaamaan. Zo zijn er onlangs honderd nieuwe vrouwelijke hoogleraren benoemd via het Westerdijk Talentimpuls. Daarnaast hangen er sinds kort veertien portretten van vrouwelijke hoogleraren in de Senaatskamer van de Universiteit Leiden, een plek waar tot nu toe slechts …

welzijn

Uit onderzoek van het CBS blijkt dat er steeds minder studenten op kamers gaan wonen. Ook veel Leidse studenten wonen elders, zelfs als dat betekent dat ze een flinke reistijd hebben en niet een halfuurtje voor aanvang van een college uit bed kunnen rollen.

welzijn

Duurzaam leven duur of lastig? Leiden Lokaal maakt het jou makkelijker dankzij deze gids die biologisch verantwoorde horecagelegenheden bij jou in de buurt laat zien.

welzijn | interview

We horen er tegenwoordig bijna dagelijks wel iets over: duurzaamheid.Maar hoe zorg je ervoor dat duurzaamheid voor iedereen toegankelijk is? “Wij willen het via educatie nog breder op de kaart zetten”, aldus Nanda van Beest, senioradviseur duurzaamheidseducatie bij de gemeente Leiden.

welzijn | interview

Ties Bosman bouwt Tiny Houses naar de wensen van zijn klanten. Foto: Claire Witteman Tiny Houses zijn helemaal ‘in’. Als je het letterlijk vertaald heb je het eigenlijk over ‘kleine huizen’. Ties Bosman houdt zich in het dagelijks leven bezig met de bouw van deze huizen. Je spreekt volgens hem pas over een Tiny House …

welzijn | interview

In 2050 gaan er wellicht meer mensen dood aan de gevolgen van antibiotica-resistentie dan kanker, aldus een rapport van ‘The Review on Antimicrobial Resistance.’ Er worden steeds minder nieuwe soorten antibiotica ontdekt en bacteriën worden steeds vaker resistent tegen veel gebruikte antibiotica. Aan de Universiteit van Leiden werkt Coen van Hasselt, assistent professor farmacologie, aan …