Artboard 1
26-04-2018 | Laurens Fluit
Politielezing over dreiging school shooting Universiteit Leiden

(Foto: Laurens Fluit – CC0)

Op woensdag 25 april gaf de politie een lezing over de dreiging op Universiteit Leiden van 6 oktober 2015. De politie vertelde zij reageerden op de dreiging van een school shooting. De ervaringen van de agenten en de opsporing van de dader kwamen ook aan bod op deze lezing.

Op maandagavond 5 oktober 2015 werd een dreiging geplaatst op het webforum 4chan. 4chan is een internationaal webforum, waarop gebruikers anoniem berichten kunnen plaatsen. Het volgende bericht werd op het forum geplaatst:

Dreiging

’s-Ochtends op dinsdag 6 oktober kwamen bij de politie 2 aparte meldingen binnen over een dreiging van een school shooting. Een van deze 2 meldingen was gebaseerd op het bericht dat op internet stond. Vervolgens werden bij alle faculteiten van Universiteit Leiden en andere Leidse scholen agenten voor de deur gepositioneerd. Volgens het bericht op 4chan zou om 10:05 het vuur geopend worden. Volgens de politie gebeurde dit 5 minuten na 10 uur, in plaats van om 10 uur precies, omdat er om die tijd precies van lokalen gewisseld wordt, waardoor .

De politie woog af of de faculteiten ontruimd zouden moeten worden of niet, maar er is uiteindelijk besloten om dit niet te doen. De dreiging was niet specifiek genoeg, en een ontruiming zou juist zorgen dat er een grote mensenmassa op straat ontstaat, wat gevaar op kon leveren.

Uiteindelijk gebeurde er niets die ochtend. De studenten bleven rustig, er was geen paniek en de politieaanwezigheid werd langzaam afgebouwd. Die dinsdag werd er opnieuw een dreiging geplaatst op 4chan. De dreiging van de dag ervoor zou slechts een test geweest zijn om de reactie te zien volgens de dreiger:

Uiteindelijk heeft er geen school shooting plaatsgevonden. De dreiger, een 21-jarige student aan de Universiteit Leiden, werd door de politie opgepakt en verhoord. Hij werd uiteindelijk veroordeeld tot 180 uur werkstraf en 2 jaar proeftijd, nadat hij spijt betuigd had. Het was achteraf duidelijk dat hij nooit echt van plan was om daadwerkelijk zijn daad uit te voeren.

Ervaringen

Een van de agenten die op de dreiging reageerden, deelde tijdens de lezing zijn ervaringen van 6 oktober 2015:

‘Het bericht van de dreiging kwam ’s-ochtends bij ons binnen. Mijn eerste gedachte was: “Gaat het hier nu ook gebeuren?” In Amerika, Duitsland en Finland waren al school shootings voorgekomen, maar in Nederland nog nooit. Ik was ervan overtuigd dat het die dag ging gebeuren. We namen de dreiging uiterst serieus.

Ik moest denken aan twee van mijn collega’s. Een van hen had de schietpartij van Tristan van der Vlis meegemaakt in Alphen aan de Rijn, de andere was in Noorwegen geweest en had de aanslag van Anders Breivik meegemaakt. Ik moest denken aan hoe zij achteraf trillend hun sigaretje stonden te roken. Ik beeldde me in hoe ik er die avond aan toe zou zijn, hoe ik zou staan te trillen.

Op de Webster University werd een jongen opgepakt die aan het daderprofiel voldeed. Nadat hij opgepakt was voelde ik me opgelucht, alles was goed verlopen. Even later bleek dat het niet de dader betrof. De echte dader werd uiteindelijk opgepakt bij een studentenvereniging. Toen volgde een gevoel van enorme opluchting, maar ook een gevoel van trots op de inzet van de politie die dag. We konden goed vertrouwen op elkaars kunnen bij deze dreiging.’

Opsporing

Het bericht van de dreiging was anoniem geplaatst op 4chan. De politie heeft via het CIOT (Centraal Informatiepunt Onderzoek Telecommunicatie) geprobeerd om het IP adres van de dreiger te achterhalen. 4chan is gebaseerd in Amerika, dus vanwege het tijdsverschil was het ook lastig voor de politie om hier snel reactie op te krijgen.

De politie kreeg een tip binnen. Op Webster University in Leiden was een jongen geschorst. Deze jongen was het erg oneens met zijn schorsing en uitte daarbij veel woede. De politie dacht dat deze jongen wellicht de dreiging had geplaatst als reactie op de schorsing. De jongen werd aangehouden en verhoord, en zijn kamer werd doorzocht. De jongen ontkende alles.

Een dag later, toen de tweede dreiging op 4chan kwam te staan, werd duidelijk dat de jongen niet de dader was. Hij zat toen namelijk nog vast bij de politie. Inmiddels was het IP-adres van de dreiger achterhaald en werd opgezocht waar dit vandaan kwam. Het betrof een adres in Valkenburg, waar een gezin woonde met een jongen die aan de Universiteit Leiden studeerde.

Arrestatie

De politie is vervolgens langsgegaan bij het adres en sprak de ouders van de jongen aan. De jongen was zelf niet thuis, maar was op dat moment bij een studentenvereniging. De politie heeft zo snel mogelijk zijn laptop ingenomen en is naar de studentenvereniging gegaan om de jongen te arresteren.

De jongen bekende al gelijk uit zichzelf. Hij was depressief en suïcidaal. De jongen zei dat de dreiging niet serieus bedoeld was en dat het een grap was, en dat hij nooit de intentie had gehad om daadwerkelijk iets te gaan doen. De dreiging was eigenlijk een schreeuw om hulp.

Cyberaanval

Op 5 oktober lag de website van Universiteit Leiden plat, mogelijk als gevolg van een DDoS-aanval. In eerste instantie werd gedacht dat er een verband zou kunnen zijn tussen de cyberaanval en de op internet geplaatste dreiging. Hier is verder onderzoek naar gedaan, maar er is nooit een verband gevonden tussen de twee gebeurtenissen.

veiligheid | interview

Honderden kilo’s heroïne haalde Sjaak Caspers (56) al van de straat. Toch wilde hij liever nóg dichter bij de burger staan. Daarom is hij al 11 jaar wijkagent van de Merenwijk. ,,Mensen helpen, daar gaat het mij allemaal om.” Zijn trouwe stalen ros staat al klaar bij het wijkbureau aan de Kooilaan. Wijkagent Sjaak Caspers …

veiligheid | nieuws

Leiden heeft een nieuw college. D66, GroenLinks en PvdA presenteerden het beleidsakkoord 2018-2022: ‘Samen maken we de stad’. Eerdere onderhandelingen, waarbij de VVD en niet de PvdA betrokken was, liepen op niets uit. Wat is het nieuwe college van plan om de Sleutelstad veilig te houden? Mooi nieuws. Gisteren bereikten de zes vertegenwoordigers van D66, …

veiligheid | interview

‘Het goedkoopste biertje van Leiden’ luidt één van de reclameleuzen van de Hifi-bar, gevestigd in de Vrouwensteeg. Met een prijs van een euro en vijfentwintig cent is daar niets aan gelogen. Op dinsdag en donderdag is de Hifi vanaf 23.00 geopend voor alle studenten, wekelijks komen er honderden jongvolwassenen een dansje wagen. Hoe weet deze …

veiligheid

Bij het wonen in een studentenhuis denken de meeste mensen onmiddellijk aan een hoop troep, een stevig glas bier en vooral veel gezelligheid. Helaas gaat het eens in de zoveel tijd gruwelijk mis, en ontstaat er een flinke huisbrand. Hoe veilig zijn de studentenhuizen in Leiden eigenlijk? De DUWO is een huurstichting met bijna 7.000 …

veiligheid | column

Ik kan er niets aan doen. Druisend tegen al mijn principes in is ook mijn leven behoorlijk burgerlijk geworden. Ik woon in een hofje, sorteer netjes mijn plastic en ben daarnaast al een tijdje fanatiek op zoek naar het radijsbakje om mijn Albert-Heijnmoestuincollectie te completeren. Toegegeven, dat laatste is misschien niet helemaal waar. Toch was …

veiligheid

Heeft DNA-onderzoek een doorslaggevende rol heeft gespeeld in de liquidatiezaak van Zeynel Er in Leiden? Ja, en eigenlijk was dat ook geen verrassing. Kijken we naar de feiten: DNA-sporen op een Albert Heijn-tasje, op het busje die zij gebruikten voor de liquidatie en op alle materialen die door de politie in beslag zijn genomen. Toch …

veiligheid | reportage

Ik vind het tijd om een duik te nemen in het leven van handhaving en hun negatieve imago (al dan niet) op te frissen. Want wat is het, dat handhaving Leiden doet? Ik draaide een aantal dagen mee.

veiligheid

In Leiden lijkt het nog redelijk rustig, maar criminaliteit zit in alle uithoeken van de samenleving (óók in Leiden). Daarom bezocht ik een symposium, georganiseerd door studievereniging der psychologie Labyrint, om me te verdiepen in de forensische psychologie

veiligheid | interview

Als we het over gebrek aan verkeersveiligheid in Leiden hebben, is er één kruispunt dat er met kop en schouders bovenuitsteekt: het kruispunt bij Anne&Max waar maar liefst vijf wegen samenkomen.

veiligheid | interview

  Afpakken van vermogen gebeurt bij het Openbaar Ministerie al bij de grote zaken. Sinds een jaar bestaan er nu ook kleinere ‘afpakteams’. Het is een proef om te kijken of dit ook ook bij kleinere onderzoeken werkt die snel afgehandeld kunnen worden. Nadine is zo’n medewerker. Hoe werkt dit nu precies?

veiligheid | explainer

Je zou denken dat de meeste mensen niet stelen, dit is immers iets voor dieven, toch? Niets lijkt minder waar. Leden van studentenvereniging L.V.V.S. Augustinus stelen elkaars jas zonder pardon.

veiligheid

De gemeente denkt erover de Oosterkerkstraat in een 30-kilometerweg te veranderen, waarbij de fietsers op de autoweg zullen gaan fietsen. “Levensgevaarlijk”, zegt Peter Rumler van de Leidse afdeling van de Fietsersbond. Waarom is er zo’n meningsverschil? LeidenLokaal zocht het uit.