Artboard 1
02-05-2018 | Daniëlle Tuk
Aantal misdrijven in Leiden daalt

Er is een daling in het aantal misdrijven in Leiden in de periode 2010-2015. In het Stationsdistrict worden veruit de meeste misdrijven gepleegd, en de Stevenshof blijkt de veiligste wijk te zijn.

Per jaar worden er ongeveer honderd misdrijven per duizend inwoners gepleegd in Leiden. De laatste jaren, in de periode 2010-2015, is dat aantal gestaag afgenomen: van 118 per duizend inwoners in 2010 tot 80 per duizend inwoners in 2015. In onderstaande grafieken staan de aantallen uitgesplitst naar wijk (bron: leiden.buurtmonitor.nl).

In elke wijk is een daling in aantal misdaden waar te nemen door de jaren heen. Soms stijgt de lijn van 2010 naar 2011, maar daarna daalt hij weer. Het grootste verschil tussen het eerste en het laatste jaar is in het Stationsdistrict. Daar werden in 2015 92,7 misdrijven per duizend inwoners minder gepleegd dan in 2010; een daling van bijna een kwart. De grootte van de verschillen tussen 2010 en 2015 neemt af naarmate er in totaal minder misdrijven gepleegd worden.

De wijken zijn in drie groepen in te delen: de meest gevaarlijke wijk (het Stationsdistrict), drie wijken die minder gevaarlijk zijn en dicht bij elkaar liggen qua aantallen (Binnenstad-Zuid, Binnenstad-Noord en Boerhaave) en de andere wijken.

Veruit de gevaarlijkste wijk is het Stationsdistrict. Per jaar worden daar ongeveer vierhonderd misdrijven per duizend inwoners gepleegd. Dat is twee misdrijven op elke vijf inwoners. Het verschil met de op één na gevaarlijkste wijk is ongeveer 250 misdrijven per duizend inwoners.

De Stevenshof blijkt de veiligste wijk te zijn met ongeveer 25 misdrijven per duizend inwoners, ofwel één op de veertig. Het verschil met de nummer twee is klein: in de Merenwijk vinden slechts tien misdrijven meer per jaar per duizend inwoners plaats.

veiligheid | nieuws

Leiden heeft een nieuw college. D66, GroenLinks en PvdA presenteerden het beleidsakkoord 2018-2022: ‘Samen maken we de stad’. Eerdere onderhandelingen, waarbij de VVD en niet de PvdA betrokken was, liepen op niets uit. Wat is het nieuwe college van plan om de Sleutelstad veilig te houden? Mooi nieuws. Gisteren bereikten de zes vertegenwoordigers van D66, …

veiligheid | interview

‘Het goedkoopste biertje van Leiden’ luidt één van de reclameleuzen van de Hifi-bar, gevestigd in de Vrouwensteeg. Met een prijs van een euro en vijfentwintig cent is daar niets aan gelogen. Op dinsdag en donderdag is de Hifi vanaf 23.00 geopend voor alle studenten, wekelijks komen er honderden jongvolwassenen een dansje wagen. Hoe weet deze …

veiligheid

Bij het wonen in een studentenhuis denken de meeste mensen onmiddellijk aan een hoop troep, een stevig glas bier en vooral veel gezelligheid. Helaas gaat het eens in de zoveel tijd gruwelijk mis, en ontstaat er een flinke huisbrand. Hoe veilig zijn de studentenhuizen in Leiden eigenlijk? De DUWO is een huurstichting met bijna 7.000 …

veiligheid | column

Ik kan er niets aan doen. Druisend tegen al mijn principes in is ook mijn leven behoorlijk burgerlijk geworden. Ik woon in een hofje, sorteer netjes mijn plastic en ben daarnaast al een tijdje fanatiek op zoek naar het radijsbakje om mijn Albert-Heijnmoestuincollectie te completeren. Toegegeven, dat laatste is misschien niet helemaal waar. Toch was …

veiligheid

Heeft DNA-onderzoek een doorslaggevende rol heeft gespeeld in de liquidatiezaak van Zeynel Er in Leiden? Ja, en eigenlijk was dat ook geen verrassing. Kijken we naar de feiten: DNA-sporen op een Albert Heijn-tasje, op het busje die zij gebruikten voor de liquidatie en op alle materialen die door de politie in beslag zijn genomen. Toch …

veiligheid | reportage

Ik vind het tijd om een duik te nemen in het leven van handhaving en hun negatieve imago (al dan niet) op te frissen. Want wat is het, dat handhaving Leiden doet? Ik draaide een aantal dagen mee.

veiligheid

In Leiden lijkt het nog redelijk rustig, maar criminaliteit zit in alle uithoeken van de samenleving (óók in Leiden). Daarom bezocht ik een symposium, georganiseerd door studievereniging der psychologie Labyrint, om me te verdiepen in de forensische psychologie

veiligheid | interview

Als we het over gebrek aan verkeersveiligheid in Leiden hebben, is er één kruispunt dat er met kop en schouders bovenuitsteekt: het kruispunt bij Anne&Max waar maar liefst vijf wegen samenkomen.

veiligheid | interview

  Afpakken van vermogen gebeurt bij het Openbaar Ministerie al bij de grote zaken. Sinds een jaar bestaan er nu ook kleinere ‘afpakteams’. Het is een proef om te kijken of dit ook ook bij kleinere onderzoeken werkt die snel afgehandeld kunnen worden. Nadine is zo’n medewerker. Hoe werkt dit nu precies?

veiligheid | explainer

Je zou denken dat de meeste mensen niet stelen, dit is immers iets voor dieven, toch? Niets lijkt minder waar. Leden van studentenvereniging L.V.V.S. Augustinus stelen elkaars jas zonder pardon.

veiligheid

De gemeente denkt erover de Oosterkerkstraat in een 30-kilometerweg te veranderen, waarbij de fietsers op de autoweg zullen gaan fietsen. “Levensgevaarlijk”, zegt Peter Rumler van de Leidse afdeling van de Fietsersbond. Waarom is er zo’n meningsverschil? LeidenLokaal zocht het uit.

veiligheid | column

Het maakt niet uit of het de warmste meimaand is in 300 jaar, of ver beneden het vriespunt in de winter. In weer of wind staan ze voor je klaar: de reclamemakers op straat.