Artboard 1
06-05-2018 | Lenne Michiels
Dit is Leiden: ‘Hutspot eten, bier drinken en in de gracht pissen’

Ieder jaar verstigen zich steeds meer nieuwe inwoners in Leiden. Deze nieuwkomers komen vanuit heel Nederland en zelfs vanuit de hele wererld. In 2015 verliet ook ik het Brabantse land om mij onder te dompelen in het Leidse. Maar maakt mij dat meteen een Leidenaar? Wat is de échte Leidenaar überhaupt?

Om dat uit te zoeken ga ik in gesprek met een aantal mensen die allemaal officieel als ‘Leidenaar’ bestempeld mogen worden. Gijs Bentveld (22) is de eerste Leidenaar die me helpt in deze zoektocht!

Ik haal Gijs thuis op. Hij heeft een plek bedacht waar we een koffietje kunnen drinken en ik hem alles mag vragen over zijn bestaan als Leidenaar. Ik ken Gijs ongeveer twee jaar en hij is een goede vriend geworden. Ik ben benieuwd naar de tijd voordat ik hem kende. Hoe is het om in Leiden geboren en getogen te worden?

‘Hangen’
Terwijl Gijs nog even zijn tandenpoetst fascineer ik me over de Leidse vlag aan de muur. Het kan ook niet anders dan dat hier een geboren en getogen Leidenaren woont. Gijs stelt voor om naar De Tuin van de Smid te gaan. Dit is een lunchtent in park Cronesteyn. Een plek waar ik zonder de voorkennis van Gijs nooit gekomen zou zijn. In onze fietstocht ernaartoe vertelt Gijs vele verhalen over de tijd dat hij nog in het park ging ‘hangen’ met vrienden en al die uren dat hij met zijn vader aan het ravotten was in de grote plassen.

‘Ik groeide op aan de Zoeterwoudsesingel’, vertelt hij als we een tafeltje hebben gevonden, ‘dat was echt een heel mooie omgeving. Ik kon uren buitenspelen. Alleen niet op straat, dat was te gevaarlijk.’ ‘Maar buitenspelen is niet iets specifieks voor Leiden, toch?’, vraag ik. ‘Dat klopt, maar Leiden voelt voor mij echt als thuis. Ik ken ieder steegje.’

Dat Gijs niet alleen de omgeving maar ook de mensen kent, blijkt als hij midden in ons gesprek enthousiast begroet wordt door een stel dat zich net gesetteld heeft aan het tafeltje naast ons. ‘Hé Gijs, zou je weer willen helpen op ons feest?’, vraag de man hem. Gijs zegt dit lachend toe.

Verbintenis 
Ik vertel hem dat ik mezelf nog niet als een echte Leidenaar zie en vraag of hij een idee heeft hoe dat zou komen. ‘Ik denk dat het een gevoel is dat je moet hebben’, antwoord hij. ‘Ik beschouw mezelf wel echt als een Leidenaar, ik ben er in geval echt trots op!’ Een eenduidige Leidse mentaliteit bestaat volgens hem verder niet: ‘De inwoners zijn zo divers. Je hebt studenten, de kakkers, de Leihunaarrren. Het enige verbindende is de Leidse R.’

Het Leidse accent wordt vergeleken met een zangerig mengsel van het Rotterdams en plattelands-Zuid-Hollands. Dit, maar dan meer binnensmonds gesproken en met Vlaamse klinkende klanken. Het meest opvallende is misschien wel de Leidse R. Deze lijkt bijna een beetje Amerikaans.

Als je Leidenaren tegenkomt op vakantie de stad voor verbintenis zorgt. ‘Dan voelt het toch als samen één’, beaamt Gijs. Maar super gebonden aan thuis is hij niet. Kopenhagen staat bovenaan zijn lijstje als hij zou moeten verhuizen. ‘Daar ben ik een keer geweest en ik vond het echt een leuke stad, met veel mooie mensen.’

Winterzon 
Het mooiste in Leiden vindt Gijs de binnenstad: ‘Plekken zoals de Nieuw Rijn en de Burcht zijn vertrouwd, maar ook iedere keer weer anders.’ Het meest geniet hij met een laaghangende winterzon, als er lampjes in de bomen hangen of wanneer de terrasjes helemaal volzitten.

‘Maar met 2 en 3 oktober voel ik me wel echt het ‘Leidst’ hoor’, zegt hij nog net voordat we afrekenen. ‘Je moet in ieder geval een keer hutspot eten, bier drinken en in de gracht pissen voordat je jezelf Leidenaar mag noemen’, grapt hij, ‘dat is gewoon echt iets waarmee Leiden zich onderscheidt.’

cultuur

Het Rijksmuseum van Oudheden bestaat in 2018 maar liefst tweehonderd jaar. Dit wordt gevierd aan de hand van bijzondere evenementen, rondleidingen en leuke extra’s. Leiden Lokaal neemt je mee met een stadswandeling door het centrum van Leiden, om te laten zien dat de oudheid niet zo ver weg is als we denken. Daarvoor is eerst …

cultuur | fotoserie

Kraken in Leiden is een nieuwe app van Universiteit Leiden waarmee je alles kan vinden over Leidse kraakpanden. Ik zoek voor jou uit of ook jij de app moet downloaden.

cultuur | achtergrond
cultuur | fotoserie

Het pand aan de Hooigracht 39 is een van de mooiste studentenwoningen in Leiden. Bewoner en historicus Sander van Diepen ontdekte de rijke geschiedenis van HG39. ‘Voorheen dachten we dat de eerste eigenaar van dit huis een rijke koopman was, maar dat klopt helemaal niet.’ ‘De buitenkant van het pand is vrij saai’, vertelt Van …

cultuur | nieuws

  Ontsnap aan de zon dit weekend in de filmzalen van het Leiden International Short Film Experience.   De tiende editie van het LISFE daalt donderdag 10 mei neer met meer dan honderd korte films en een tal aan activiteiten. Vier dagen lang is Leiden de plek om de brandende zonnestralen te ontwijken en het …

cultuur

Dit jaar is het veertig jaar geleden dat de Tour de France startte in Leiden. Wat in 1978 een groot wielerfeest had moeten worden, werd een onvervalste blamage. Het kan bijna geen toeval zijn dat we dat woord uit het Frans hebben overgenomen. Zo’n jubileum is een mooi moment om terug te blikken op die …

cultuur

Het Rijksmuseum van Oudheden bestaat in 2018 maar liefst tweehonderd jaar. Dit viert het museum aan de hand van verschillende activiteiten, zoals stadswandelingen, lichtshows en bijzondere verhalen. Leiden Lokaal neemt u daarom graag mee naar een mysterieuze rondleiding buiten de openingstijden van het museum. Lucas Knitel werkt als museumdocent in het museum en leidt ons …

cultuur | verslag

In het centrum van Leiden kun je goed winkelen bij bekende filialen. Maar wat als je eens wat anders wil? In dit artikel zijn alle leuke tweedehandskledingwinkels voor je in kaart gebracht! Oude kleding nieuw leven inblazen. Inmiddels is tweedehands shoppen een unieke ervaring geworden, waarbij je het perfecte uitgedragen spijkerjasje kunt scoren waarvan maar …

cultuur | achtergrond

Islamitische studenten in Leiden kunnen kiezen uit drie moskeeën. Een ontmoeting met Rachid Oucharia,  bestuurslid van Centrum Malik in Leiden-Noord, waarin we spreken over de islamitische gemeenschap in Leiden.

cultuur

Jim Delforterie (23) loopt als buddy hard bij Running Blind. Een buddy helpt blinde of slechtziende mensen met hardlopen. Jim begeleidt onder andere Joost van Gent (61), die op zijn 52e slechtziend werd en met wie Leiden Lokaal al eerder sprak. Hoe ervaart Jim het om buddy te zijn? Hoe ben je bij Running Blind terecht …

cultuur

Het invullen van je Koningsdag kan best lastig zijn, zeker omdat er zo veel keuze is. Wil je tot diep in de nacht feesten op de nieuwste techno? Of vier je de verjaardag van onze koning liever op een discoboot? We hebben de top tien activiteiten in Leiden voor je op een rijtje gezet. Koningsnacht en …

cultuur | reportage

De Rembrandtbrug krijgt een nieuwe kleur. “Liever wit dan dit”, luidde de tekst op verschillende posters die eind 2017 begonnen op te duiken. De brug zou een nieuwe, bruinachtige kleur krijgen. Dit tot woede van de omwonenden die hun geliefde brug graag wit willen houden. Inmiddels is het april 2018 en is de nieuwe kleur …