Artboard 1
06-05-2018 | Lenne Michiels
Dit is Leiden: ‘Hutspot eten, bier drinken en in de gracht pissen’

 

Ieder jaar vestigen zich steeds meer nieuwe inwoners in Leiden. In 2015 verliet ook ik het Brabantse land om mij onder te dompelen in het Leidse. Maar maakt mij dat meteen een Leidenaar? Wat is de échte Leidenaar überhaupt?

Om dat uit te zoeken interview ik een verschillende mensen die allemaal officieel als ‘Leidenaar’ bestempeld mogen worden. Gijs Bentveld (22) is de eerste Leidenaar die me helpt in deze zoektocht!

Dit interview is onderdeel van de serie ‘Dit is Leiden’. Lees ook het interview met vluchteling Mo Al-K en commissaris van de 3 October Vereeniging Erick van Zuylen en sluit af met de quiz!

Ik haal Gijs thuis op. Hij heeft een plek bedacht waar we een koffietje kunnen drinken en ik hem alles mag vragen over zijn bestaan als Leidenaar.  Hoe is het om in Leiden geboren en getogen te worden?

Foto door Lenne Michiels: Gijs Bentveld
‘Hangen’

Terwijl Gijs nog even zijn tandenpoetst verwonder ik me over de Leidse vlag aan de muur. Het kan ook niet anders dan dat hier een geboren en getogen Leidenaar woont. Gijs stelt voor om naar De Tuin van de Smid te gaan. Dit is een lunchtent in park Cronesteyn. Een plek waar ik zonder de voorkennis van Gijs nooit gekomen zou zijn. In onze fietstocht ernaartoe vertelt Gijs vele verhalen over de tijd dat hij nog in het park ging ‘hangen’ met vrienden en al die uren dat hij met zijn vader aan het ravotten was in de grote plassen.

‘Ik groeide op aan de Zoeterwoudsesingel’, vertelt hij als we een tafelt hebben gevonden, ‘dat was echt een heel mooie omgeving. Ik kon uren buitenspelen. Alleen niet op straat, dat was te gevaarlijk.’ ‘Maar buitenspelen is niet iets specifieks voor Leiden, toch?’, vraag ik. ‘Dat klopt, maar Leiden voelt voor mij echt als thuis. Ik ken ieder steegje.’

Dat Gijs niet alleen de omgeving maar ook de mensen kent, blijkt als hij midden in ons gesprek enthousiast begroet wordt door een stel dat zich net gesetteld heeft aan het tafeltje naast ons. ‘Hé Gijs, zou je weer willen helpen op ons feest?’, vraagt de man hem. Gijs zegt dit lachend toe.

Verbintenis 

Ik vertel hem dat ik mezelf nog niet als een echte Leidenaar zie en vraag of hij een idee heeft hoe dat zou komen. ‘Ik denk dat het een gevoel is dat je moet hebben’, antwoord hij. ‘Ik beschouw mezelf wel echt als een Leidenaar, ik ben er in geval echt trots op!’ Een eenduidige Leidse mentaliteit bestaat volgens hem verder niet: ‘De inwoners zijn zo divers. Je hebt studenten, de kakkers, de Leihunaarrren. Het enige verbindende is de Leidse R.’

Het Leidse accent wordt vergeleken met een zangerig mengsel van het Rotterdams en plattelands-Zuid-Hollands. Dit, maar dan meer binnensmonds gesproken en met Vlaamse klinkende klanken. Het meest opvallende is misschien wel de Leidse R. Deze lijkt bijna een beetje Amerikaans.

Als je Leidenaren tegenkomt op vakantie de stad voor verbintenis zorgt. ‘Dan voelt het toch als samen één’, beaamt Gijs. Maar super gebonden aan thuis blijkt hij niet te zijn. Kopenhagen staat bovenaan zijn lijstje als hij zou moeten verhuizen. ‘Daar ben ik een keer geweest en ik vond het echt een leuke stad, met veel mooie mensen.’

Winterzon 
Maar ook Leiden kent veel schoonheid. Het mooiste in Leiden vindt Gijs de binnenstad: ‘Plekken zoals de Nieuw Rijn en de Burcht zijn vertrouwd, maar ook iedere keer weer anders.’ Het meest geniet hij met een laaghangende winterzon, als er lampjes in de bomen hangen of wanneer de terrasjes helemaal volzitten.

‘Maar met 2 en 3 oktober voel ik me wel echt het ‘Leidst’ hoor’, zegt hij nog net voordat we afrekenen. ‘Je moet in ieder geval een keer hutspot eten, bier drinken en in de gracht pissen voordat je jezelf Leidenaar mag noemen’, grapt hij, ‘dat is gewoon echt iets waarmee Leiden zich onderscheidt.’

Gijs is duidelijk tevreden met zijn Leidse bestaan. Maar op het Leidens Ontzet en het accent na, betwijfel ik of hij dit fijne thuisgevoel niet overal op had kunnen bouwen. Het lijkt er in ieder geval op dat ‘trots’ noodzakelijk is voor mij om me daadwerkelijk ‘Leidenaar’ te voelen. Ik vervolg mijn onderzoek met een interview met Mo Al-K.

Dit interview vond plaats in park Cronesteyn, een voor mij nog onbekend pareltje. Maar Leiden kent meer mooie parken!

cultuur

Na maandenlang vergaderen was het dan eindelijk zo ver: Afgelopen zaterdag, 23 juni 2018, vond de eerste editie van de Rapenburg Race plaats. 120 mensen legden 800 meter af voor stichting Amade. Stichting Amade is een organisatie die zich wereldwijd inzet voor jonge vluchtelingen. Het geld van de Rapenburg Race zal naar een van de …

cultuur

  Les délices de la Hollande (Parival, 1660): “van alle werelddelen is Europa het mooiste werelddeel, van Europa zijn de Nederlanden het mooiste land, van de Zeventien Provinciën is Holland de mooiste, van de Hollandse steden is Leiden de mooiste, en van alle straten en grachten van Leiden is het Rapenburg de mooiste”. Of de …

cultuur | interview

      Dat studenten niet alleen zuipen en uitslapen in Leiden, weten de meeste mensen al. Afgelopen week hebben we dat al mogen aanschouwen bij de Museumnacht, geheel georganiseerd door studenten! Maar ook voor de Leidenaren die wat cultuur willen opsnuiven, hebben de verenigingen wat te bieden. Augustinus en Quintus organisteren beide een grootse …

cultuur

Bekijk de stad aan het uiteinde van een selfiestick. Deze 8 plekken zijn niet alleen mooi, historisch significant of mysterieus, het zijn ook de beste achtergronden voor je selfie. De Waag Een bericht gedeeld door Steven (@ifearmushrooms) op 24 Mei 2018 om 4:27 (PDT) Het prachtige interieur van restaurant Waag staat garant voor likes. Maar …

cultuur | Quiz

Voor mijn zoektocht naar de echte Leidenaar interviewde Gijs, Mo, Erick en Joke. Ieder had er een eigen kijk op het Leidenaar zijn. Om hun kennis te testen liet ik ze alle vier een test doen.   Doe hier zelf ook de test en ontdek op wie van deze vier jij het meest lijkt! Deze quiz …

cultuur | interview

Leiden trekt ieder jaar steeds weer meer nieuwe inwoners aan vanuit de hele wereld. Ook ik heb me tweeënhalf jaar geleden vanuit Brabantse land ondergedompeld in het Leidse. Om erachter te komen vanaf wanneer ik mezelf een Leidenaar mag noemen, ga ik op onderzoek met verschillende officiele ‘Leidenaren’. Deze keer ga ik in gesprek met …

cultuur

De zon begint overtuigend te schijnen en het is bijna juni: het begin van de zomer kan beginnen. Bent u een actieveling of houd je wel van een feestje? Leidenlokaal heeft voor ieder wat wils de leukste activiteiten geselecteerd voor de maand juni. Vind de activiteit die het beste bij je past of ga een …

cultuur | interview

Als nog verse Leidenaar ben ik opzoek naar wat iemand een Leidenaar maakt? Valt er überhaupt te spreken van een échte Leidenaar? En hoe ziet deze er dan uit? Om dat uit te zoeken ga ik in gesprek met verschillende officiele ‘Leidenaren’. Mo Al-K (26) wil me maar al te graag helpen. Dit interview is …

cultuur

Zwarte ronden schijven met groeven zijn bezig met een opmars. De verkoopcijfers van langspeelplaten stijgen de laatste jaren. Ook de platenzaak lijkt een nieuw leven bekoren. in 2018 is er voor het eerst sinds jaren weer een nieuwe platenzaak bijgekomen in Leiden. Waar gaat de vinylliefhebber naar toe in Leiden?   Een schatkaart voor iedere …

cultuur | column

Het Rijksmuseum, Stedelijk Museum en de gemeenten Utrecht en Amsterdam hadden ze al, maar nu doet ook de Haagse vestiging van Universiteit Leiden mee aan de hype van gender neutrale wc’s (hoe wc’s gender neutraal kunnen zijn terwijl er op de deur een mannetje, vrouwtje en een man-vrouw of vrouw-man worden afgebeeld lijkt me op …

cultuur | column

  Ik kom niet uit Leiden, dat moet gezegd worden alvorens je dit stukje leest. Door deze achtergrond kan ik een redelijk neutraal oordeel vellen over de verschillende types Leienaar. Ik onderscheid er twee. En toevalligerwijs kwam ik laatst terecht in een voorval waarbij beide types in hun puurste vorm naar voren kwamen… Het was …

cultuur | explainer

Heerlijke thee gedronken op de Japanmarkt? Dit is hoe je zelf het perfecte kopje Japanse matcha of sencha thee zet.     Matcha Deze groene poeder thee groeit aan populariteit in Nederland de laatste tijd. Doordat je het poeder helemaal oplost in water, krijg je alle gezonde stoffen uit de thee binnen. Daarnaast bevat groene …