Artboard 1
07-05-2018 | Laura Verroen
Universiteit Leiden, is uw universiteit alleen voor de elite?

De Tweede Kamer heeft op 27 maart een motie aangenomen waarin staat dat betaalde toelatingstoetsen, als selectiecriteria voor universiteiten, verboden moeten worden. Universiteit Leiden trekt zich hier niks van aan. Ik besloot de universiteit te vragen waarom.

Geachte Universiteit Leiden,

Als ik uw toelatingscriteria niet kan betalen, mag ik dan niet bij u studeren? Ben ik dan niet goed genoeg? Met deze vraag loop ik inmiddels al een tijdje rond, maar niemand lijkt er antwoord op te kunnen geven. Misschien dat een brief naar uw eigen weekblad wel iets losmaakt?

Aankomend jaar wil ik graag beginnen aan een master Political Science aan uw universiteit, dezelfde universiteit waar ik mijn bachelor Poiticologie heb behaald.

‘De gemiddelde erkende Engelse taaltoets kost rond de 225 euro’

Tot mijn verbazing moet ik om toegelaten te worden tot deze master niet alleen minimaal een 7 gemiddeld staan (is uw eigen bachelor niet goed genoeg dat de eisen omhoog moeten?), maar ook aan een verschrikkelijk dure taaltoets deelnemen. De gemiddelde erkende Engelse taaltoets kost rond de 225 euro, dat is 45 euro meer dan de gemiddelde student volgens het NIBUD (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) per maand aan eten uitgeeft.

Vreemd, je zou denken dat de bachelor Politicologie toch wel zou voldoen als toelatingseis voor de master Political Science aan dezelfde universiteit. Mijn docent wees mij er echter op dat de Universiteit Leiden niet aan ‘doorstroommasters’ doet, de bachelor Politicologie en de master Political Science zijn ‘echt wat anders’.

De toets zelf is het probleem niet. Ik snap dat er een bepaald niveau Engels noodzakelijk is om de opleiding met succes af te ronden, maar hoe kom ik aan 225 euro? Op 12 maart, vroeg ik aan de studieadviseur van Political Science of er misschien alternatieven voor de toets waren. Zo biedt de UvA bijvoorbeeld al haar studenten eenmalig een Engelse taaltoets aan. De studieadviseur was vrij duidelijk: Dit waren nu eenmaal de toelatingseisen voor de opleiding. Als ik mij voor deze master in wilde schrijven, dan moest ik de toets maken (en dus gewoon die 225 euro betalen, maar dat zei ze er natuurlijk niet zo expliciet bij).

‘jammer joh, succes ermee!’

Op 27 maart stuurde een vriendin mij het nieuwsbericht van de Landelijke Studenten Vakbond (LSVB) over de volgende Kamermotie: overwegende dat dit kansenongelijkheid kan bevorderen omdat niet iedereen de financiële middelen heeft om dit te betalen; verzoekt de regering ervoor te zorgen dat universiteiten en hogescholen de kosten van selectie niet bij de student terecht laten komen, om zo kansengelijkheid te bevorderen”. Ik nam nogmaals contact op met de studieadviseur. ‘Zou er door deze motie iets veranderd zijn?’, dacht ik. De studieadviseur verwees mij door naar de afdeling toelatingen van de universiteit. Ik had geen idee hoe ik deze kon bereiken en besloot langs te gaan bij het OSC (Onderwijs Service Center). Daar werd mij verteld dat mijn mailtje ontvangen was, maar dat de motie nog geen officiële wet was en dat zij dus niks voor mij konden betekenen. Met andere woorden: jammer joh, succes ermee!

Geachte Universiteit Leiden, U weet dat er inmiddels een motie is aangenomen die dit soort ‘toelatingskosten’ verbiedt. U weet ook dat een groot aantal van uw studenten maximaal bij moet lenen en daarnaast een bijbaan heeft om überhaupt aan uw opleidingen deel te kunnen nemen. Sinds 2015 moeten studenten het daarnaast ook nog zonder basisbeurs doen (Gek hè, al die studenten met een burn-out?). Maar gelukkig heeft u het geld, dat hiermee bespaard is, van de week nog van de overheid ontvangen. Hè, dat scheelt.

Ondanks dit alles kiest u ervoor om net zo lang door te gaan met veel te dure toelatingstoetsen totdat de regering u op het matje roept. De wet is immers nog niet van kracht, dus dan telt het nog niet voor ‘het echie’. Betekent dit dat de studenten die uw toelatingscriteria niet kunnen betalen ook niet meetellen?

Ik zie uw antwoord in spanning tegemoet,

Met vriendelijke groet,

Laura Verroen

 


Naschrift 18-04-18

Vanochtend ontving ik een mail van de Universiteit met de titel: Toets Engelse taalvaardigheid.

“Beste student, Overweeg je straks een Engelstalige master te gaan volgen? Dan kun je nu gratis je Engelse taalvaardigheid toetsen! Met een online toets, de Online Oxford Quick Placement Test, krijg je een goede indicatie of je Engels voldoende is om aan een Engelstalige Masteropleiding te beginnen. Meer informatie vind je op deze website, waar je je ook kunt aanmelden voor de toets”.

‘Het zal toch niet,’ dacht ik, ‘een gratis test?’.  Ik klikte door naar de website met meer informatie. Het leek er echt even op dat de universiteit toch besloten had zijn studenten te helpen. Ik was al halverwege mijn vreugdedansje toen ik bij de laatste alinea van de website kwam.

“Please note: The Oxford Quick Placement Test assesses your language skills. It is not a test like TOEFL or IELTS and the result can therefore not be used as a formal replacement for these tests. The test result cannot be used as a formal entrance requirement for your Master’s Degree Program at Leiden University. It is intended to give an indication of whether or not you are able to take an English-taught Master’s Degree Program.”

Was dit mailtje dan enkel een poging om zand in de ogen van de studenten te strooien in de hoop dat het de ophef zou sussen? Wat een teleurstelling.

– Dit opiniestuk is (iets aangepast) gepubliceerd in de Mare van 26 april en is helaas tot nu toe onbeantwoord gebleven –

politiek | achtergrond

FEL (Feminist Evolution Leiden) is een nieuwe beweging met een feministische inslag, die er in wil slagen de stad bewust te maken van feminisme. “Vrouwen moeten weten dat het zin heeft om zichzelf naar voren te schuiven en te denken ‘Ja, ik kan dit!’.” In september 2018 werd FEL officieel gelanceerd als organisatie, geboren uit …

politiek

Het was even onzeker of de lustrumviering van de vereniging, die dit jaar 125 jaar bestaat, door kon gaan, vanwege klachten vanuit de buurt. Nu heeft de gemeente toch de vergunning verleend om negen dagen feest te vieren in de schaatshal aan de vondellaan.

politiek | achtergrond

Met de komst van een nieuwe coalitie, bestaande uit D66, GroenLinks en PvdA, is in Leiden ook een nieuwe groep wethouders geïnstalleerd. Wat gelijk opvalt: vier van de vijf wethouders zijn vrouw. Opvallend vooral omdat het tegen de landelijke trend van ondervertegenwoordiging van vrouwen in de politiek in gaat.

politiek | interview

Martijn Otten is 24 jaar, raadslid van de PvdA in Leiden en werkt als woordvoerder voor die partij in de Eerste Kamer. Hij heeft onderwijs, jeugd, studenten en sport in zijn portefeuille en heeft grote ambities voor de komende vier jaar. ‘We moeten in Leiden niet alleen de beste universiteit van Nederland hebben, maar ook …

politiek | interview

Maarten de Crom is 24 jaar, raadslid voor de VVD in Leiden en werkt bij het landelijke opleidingsinstituut van de VVD in Den Haag. Hij stond dit jaar op plek vier van de VVD-kandidatenlijst en was daarmee de hoogste nieuwkomer. De komende vier jaar richt Maarten zich op de stedelijke ontwikkeling in Leiden. ‘Ik hoop …

politiek | liveblog

LIVE De Leidse gemeenteraad debatteerde gisteravond over kredietverlening voor een nieuw pand voor de ambtelijke huisvesting. Oude panden gaan namelijk op de schop en het stadhuis komt voor een gedeelte in Level, in het stationsgebied. Verder werden er nieuwe raadsleden beëdigd. Leiden Lokaal was erbij en deed live verslag. 20:00 31 mei 2018 Beëdiging nieuwe …

politiek | interview

27 jaar oud, lobbyist in Den Haag en al bijna 3 jaar bestuurslid bij D66 Leiden. Jan van der Voet is een man met ambitie en inzet. Hij noemt zichzelf een ‘politiek junkie’ en is al vanaf jonge leeftijd betrokken bij de politiek. Toch ligt zijn hart bij de lokale politiek: “De kracht van lokale …

politiek | Opinie

In veel studentensteden is het een normaal fenomeen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen: studentenpartijen. Zo bestaat in Delft het STIP, in Utrecht Student&Starter en in Den Haag de Bond voor Studenten Actie. Het zijn politieke partijen die volledig bestaan uit studenten of in ieder geval twintigers. Het belangrijkste gemeenschappelijke kenmerk: gebrek aan politieke- en bestuurlijke ervaring. Het is voor …

politiek | interview

De VVD is net als andere jaren weer een van de grotere partijen binnen de Leidse Gemeenteraad. Ze bevinden zich echter in een andere rol, ze gaan namelijk de oppositie in. De stukgelopen formatiegesprekken met Groenlinks en D66 hebben ervoor gezorgd dat de VVD zich mag gaan handhaven in de oppositie. Wij spraken fractievoorzitter Dorien …

politiek | interview

‘De ramen trilden in de sponningen en de gemeente bood ons een hotelbon aan.’ Wijkverenigingen Maredorp de Camp en Pancras-West zijn het niet eens met de beslissing van de gemeente Leiden om opnieuw een feest te organiseren op de Kaasmarkt. Naar aanleiding van een evenement tijdens het Leidens ontzet vorig jaar hebben de voorzitters van de …

politiek | achtergrond

De gemeente worstelt met een nieuw bestemmingsplan voor de Kaasmarkt. Het plein ligt midden in het centrum: tussen de Hooglandse kerk en de Oude Rijn. Wie er nu rondloopt, doet dat waarschijnlijk alleen om zijn auto kwijt te kunnen, want het plein is nu een weinig inspirerend parkeerterrein.  Prijsvraag 1995 Al tientallen jaren liggen …