Artboard 1
07-05-2018 | Laura Verroen
Universiteit Leiden, is uw universiteit alleen voor de elite?

De Tweede Kamer heeft op 27 maart een motie aangenomen waarin staat dat betaalde toelatingstoetsen, als selectiecriteria voor universiteiten, verboden moeten worden. Universiteit Leiden trekt zich hier niks van aan. Ik besloot de universiteit te vragen waarom.

Geachte Universiteit Leiden,

Als ik uw toelatingscriteria niet kan betalen, mag ik dan niet bij u studeren? Ben ik dan niet goed genoeg? Met deze vraag loop ik inmiddels al een tijdje rond, maar niemand lijkt er antwoord op te kunnen geven. Misschien dat een brief naar uw eigen weekblad wel iets losmaakt?

Aankomend jaar wil ik graag beginnen aan een master Political Science aan uw universiteit, dezelfde universiteit waar ik mijn bachelor Poiticologie heb behaald.

‘De gemiddelde erkende Engelse taaltoets kost rond de 225 euro’

Tot mijn verbazing moet ik om toegelaten te worden tot deze master niet alleen minimaal een 7 gemiddeld staan (is uw eigen bachelor niet goed genoeg dat de eisen omhoog moeten?), maar ook aan een verschrikkelijk dure taaltoets deelnemen. De gemiddelde erkende Engelse taaltoets kost rond de 225 euro, dat is 45 euro meer dan de gemiddelde student volgens het NIBUD (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) per maand aan eten uitgeeft.

Vreemd, je zou denken dat de bachelor Politicologie toch wel zou voldoen als toelatingseis voor de master Political Science aan dezelfde universiteit. Mijn docent wees mij er echter op dat de Universiteit Leiden niet aan ‘doorstroommasters’ doet, de bachelor Politicologie en de master Political Science zijn ‘echt wat anders’.

De toets zelf is het probleem niet. Ik snap dat er een bepaald niveau Engels noodzakelijk is om de opleiding met succes af te ronden, maar hoe kom ik aan 225 euro? Op 12 maart, vroeg ik aan de studieadviseur van Political Science of er misschien alternatieven voor de toets waren. Zo biedt de UvA bijvoorbeeld al haar studenten eenmalig een Engelse taaltoets aan. De studieadviseur was vrij duidelijk: Dit waren nu eenmaal de toelatingseisen voor de opleiding. Als ik mij voor deze master in wilde schrijven, dan moest ik de toets maken (en dus gewoon die 225 euro betalen, maar dat zei ze er natuurlijk niet zo expliciet bij).

‘jammer joh, succes ermee!’

Op 27 maart stuurde een vriendin mij het nieuwsbericht van de Landelijke Studenten Vakbond (LSVB) over de volgende Kamermotie: overwegende dat dit kansenongelijkheid kan bevorderen omdat niet iedereen de financiële middelen heeft om dit te betalen; verzoekt de regering ervoor te zorgen dat universiteiten en hogescholen de kosten van selectie niet bij de student terecht laten komen, om zo kansengelijkheid te bevorderen”. Ik nam nogmaals contact op met de studieadviseur. ‘Zou er door deze motie iets veranderd zijn?’, dacht ik. De studieadviseur verwees mij door naar de afdeling toelatingen van de universiteit. Ik had geen idee hoe ik deze kon bereiken en besloot langs te gaan bij het OSC (Onderwijs Service Center). Daar werd mij verteld dat mijn mailtje ontvangen was, maar dat de motie nog geen officiële wet was en dat zij dus niks voor mij konden betekenen. Met andere woorden: jammer joh, succes ermee!

Geachte Universiteit Leiden, U weet dat er inmiddels een motie is aangenomen die dit soort ‘toelatingskosten’ verbiedt. U weet ook dat een groot aantal van uw studenten maximaal bij moet lenen en daarnaast een bijbaan heeft om überhaupt aan uw opleidingen deel te kunnen nemen. Sinds 2015 moeten studenten het daarnaast ook nog zonder basisbeurs doen (Gek hè, al die studenten met een burn-out?). Maar gelukkig heeft u het geld, dat hiermee bespaard is, van de week nog van de overheid ontvangen. Hè, dat scheelt.

Ondanks dit alles kiest u ervoor om net zo lang door te gaan met veel te dure toelatingstoetsen totdat de regering u op het matje roept. De wet is immers nog niet van kracht, dus dan telt het nog niet voor ‘het echie’. Betekent dit dat de studenten die uw toelatingscriteria niet kunnen betalen ook niet meetellen?

Ik zie uw antwoord in spanning tegemoet,

Met vriendelijke groet,

Laura Verroen

 


Naschrift 18-04-18

Vanochtend ontving ik een mail van de Universiteit met de titel: Toets Engelse taalvaardigheid.

“Beste student, Overweeg je straks een Engelstalige master te gaan volgen? Dan kun je nu gratis je Engelse taalvaardigheid toetsen! Met een online toets, de Online Oxford Quick Placement Test, krijg je een goede indicatie of je Engels voldoende is om aan een Engelstalige Masteropleiding te beginnen. Meer informatie vind je op deze website, waar je je ook kunt aanmelden voor de toets”.

‘Het zal toch niet,’ dacht ik, ‘een gratis test?’.  Ik klikte door naar de website met meer informatie. Het leek er echt even op dat de universiteit toch besloten had zijn studenten te helpen. Ik was al halverwege mijn vreugdedansje toen ik bij de laatste alinea van de website kwam.

“Please note: The Oxford Quick Placement Test assesses your language skills. It is not a test like TOEFL or IELTS and the result can therefore not be used as a formal replacement for these tests. The test result cannot be used as a formal entrance requirement for your Master’s Degree Program at Leiden University. It is intended to give an indication of whether or not you are able to take an English-taught Master’s Degree Program.”

Was dit mailtje dan enkel een poging om zand in de ogen van de studenten te strooien in de hoop dat het de ophef zou sussen? Wat een teleurstelling.

– Dit opiniestuk is (iets aangepast) gepubliceerd in de Mare van 26 april en is helaas tot nu toe onbeantwoord gebleven –

politiek | achtergrond

Als ik de toekomst van Leiden mocht bepalen, dan zou ik meer betaalbare huurwoningen in de stad willen. Ook zou ik meer groen en fietsenstallingen willen zien. En zo zou ik nog wel meer willen. Maar ja, wie ben ik om dit allemaal te willen? We willen allemaal wel wat. Maar volgens de gemeente Leiden …

politiek | explainer

AVG, bedoel je daar een aardappel-vlees-groente maaltijd mee? Nee zeker niet! Vanaf 25 mei 2018 gaat Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) in. Deze nieuwe Europese privacywetgeving gaat de Wet Bescherming Persoonsgegevens (WBP) vervangen. Wat betekent dit voor de gemeente Leiden? AVG-wetgeving, Wat is dat eigenlijk? De  term ‘Algemene Verordening gegevensbescherming’ geeft van zichzelf al een klein beetje weg …

politiek | achtergrond

Het aantal blanco stemmen bij de Leidse gemeenteraadsverkiezingen stijgt de laatste jaren. In 2010 waren er nog maar 125 blanco stemmers, nu zijn het er 335. Toch is de betekenis van deze stem maar moeilijk te ontrafelen. ‘We weten helaas te weinig van de blanco stemmers’, aldus Julien van Oostaaijen, onderzoeker van lokale politiek bij …

politiek | achtergrond

Het verbod op rookruimtes zorgt voor verschillende reacties. Clean Air Nederland (CAN) heeft in een rechtszaak tegen de Nederlandse staat voor elkaar gekregen dat per 2020 een verbod op rookruimtes ingaat. Het hof oordeelde namelijk dat de rookruimtes niet samengaan met de afspraken die met Wereldgezondheidsorganisatie WHO zijn gemaakt over bestrijding van tabaksgebruik. Ook in …

politiek | nieuws

Er zit een slot op het nieuwe beleidsakkoord voor Leiden. Op donderdagochtend 17 mei presenteren D66, GroenLinks en de PvdA de definitieve stadsplannen voor de komende vier jaar. De formatiegesprekken vonden plaats onder leiding van D66-formateur Robert Strijk. In april probeerden D66 en GroenLinks een coalitieakkoord te sluiten met de VVD. De gesprekken liepen stuk …

politiek | interview

Er is veel te doen rondom het referendum. In het regeerakkoord van Rutte III staat dat het middel moet verdwijnen. In veel gemeenten, waaronder Leiden, blijft het referendum levend omdat zij een Referendumverordening hebben. Als het aan Partij Sleutelstad-fractievoorzitter Maarten Kersten ligt, krijgt het referendum een nog veel grotere rol in de stad. “Wij willen …

politiek | video

De Leidse partijen zijn druk in de weer met het formeren van het nieuwe stadsbestuur. Nadat het eerder met de VVD vastliep, proberen D66 en GroenLinks het nu met de PvdA. Niels legt je in dit filmpje uit hoe ingewikkeld het soms kan zijn om tot een coalitie te komen.

politiek | explainer

Na mislukte formatiegesprekken tussen D66, GroenLinks en de VVD begint een tweede poging tot het vormen van een nieuw Leids stadsbestuur. Deze keer vormt de PvdA de gesprekspartner.

politiek | interview

Hoewel de Leidse burgemeester Henri Lenferink zijn stad relatief veilig noemt en weet dat ‘de mensen veiligheid niet als een groot vraagstuk zien’, ziet hij tegelijkertijd nieuwe veiligheidsthema’s opkomen. Wat zijn deze nieuwe gevaren voor Leiden? “De veiligheidscijfers in Nederland worden al vele jaren steeds beter. Jaar in jaar uit zijn er dalende criminaliteitscijfers in …

politiek | podcast

  Ze zijn heel belangrijk tijdens de verkiezingen: de medewerkers van de stembureaus. Hans van Polanen (71) is inmiddels voor de vierde keer stembureauvoorzitter in de gemeente Zoeterwoude. “Ik geniet van de hele dag, de dag vliegt”.     Wie kent ze niet? De mensen die op de dag van de verkiezingen vragen om ons …

politiek

Onder de naam “Wij Leiden” probeerden Leidse studenten in 2006 de gemeenteraad te bestormen. Tevergeefs, want ze haalden te weinig stemmen. Sindsdien horen we weinig over lokale, politieke ambities van Leidse studenten. En dat terwijl twintig kilometer verderop, in Delft, al meer dan 24 jaar een studentenpartij actief is, Studenten Techniek in Politiek, kortweg STIP. …

politiek | explainer

Het was eind 2017 een groot punt van discussie in de stad en de soap lijkt nu een einde te hebben bereikt: het uitvoeringsbesluit voor de tweede etappe van de Centrumroute is aangenomen. Dit tot groot ongenoegen van de ondernemers op de Hooigracht, die graag meer parkeerplekken en laad- en losplaatsen willen. Maar waarom was …