Artboard 1
09-05-2018 | Dionne Couvée
Suzanne doet haar PhD aan de Universiteit Leiden: wat houdt dit in en waarom zou je het doen?

Elk jaar verdedigen zo’n vierhonderd PhD-kandidaten hun proefschrift aan de Universiteit van Leiden. Wat houdt dit in? En wat komt hierbij kijken? Je leest het hieronder, in een interview met PhD-studente Suzanne van de Groep: “”Ik heb veel vrijheid om te doen wat ik zelf echt leuk vind en dat motiveert mij enorm.”

Als tweedejaars PhD-studente aan de Faculteit der Sociale Wetenschappen, doet Suzanne van de Groep onderzoek naar de ontwikkeling van onze hersenen. De focus van haar werk ligt op het ontstaan van prosociaal gedrag. Maar voordat ze daadwerkelijk aan onderzoeken toekwam, is hier heel wat aan vooraf gegaan. Haar eerste interview als onderzoekster ooit, wijdt zij aan haar ervaringen met het doen van een PhD.

Wat is een PhD?

Een PhD staat voor ‘Doctor of Philosophy’. Dit is een Anglo-Amerikaanse variant op de academische titel ‘doctor’. In vele landen is deze research-doctoraat de hoogste academische graad die je kunt behalen. Deze graad heb je nodig wanneer je universitair docent, of hoogleraar wilt worden. Zonder promovendus titel kom je niet in aanmerking voor een vaste baan aan de universiteit. Een PhD track bestaat uit het doen van wetenschappelijk onderzoek onder begeleiding van een hoogleraar. De track duurt ongeveer vier jaar.

“Mijn interesse in het doen van onderzoek ontstond al vroeg in mijn studietijd”, begint Van de Groep enthousiast. “Ik deed de bachelor Psychologie hier in Leiden en deed daarnaast Honours College. Hierdoor ben ik in contact gekomen met onderzoekers. Aan hen kon ik al mijn vragen stellen en mijn nieuwsgierigheid op de loop laten.” Volgens Van de Groep is dit ook het leukste aan onderzoek doen: “Je kunt volledig je eigen nieuwsgierigheid volgen en daarmee de richting van jouw onderzoek bepalen.”

“Het is een wereldje waarin connecties erg belangrijk zijn.”

Tijdens het onderzoek voor haar bachelorscriptie, kwam Van de Groep erachter dat de onderzoekswereld echt iets voor haar was. “Ik koos dan ook voor een onderzoeksmaster aan de Universiteit van Leiden. Vanaf dat moment heb ik mijn oren en ogen open gehouden.” Volgens Van de Groep is het belangrijk dat je op tijd in je studie laat merken aan mede-onderzoekers en onderzoeksbegeleiders dat je interesse hebt in dit vakgebied. “Het is een wereldje waarin connecties erg belangrijk zijn, dus op tijd beginnen met netwerken maakt dat je alleen maar sneller een PhD-traject inrolt. Dit is ‘makkelijker’ dan solliciteren op een promotievacature, wat de gebruikelijke route is.” Op deze manier is zij dan ook in haar huidige onderzoeksgroep beland.

Suzanne van de Groep voor de Leidse Faculteit der Sociale Wetenschappen. Foto: Dionne Couvée
Meer weten over het onderzoek van Suzanne van de Groep? Kijk dan op haar persoonlijke blog waarin zij updates geeft over haar PhD-onderzoek.

De nieuwsgierigheid die Van de Groep volgt in haar onderzoek, is de ontwikkeling van prosociaal gedrag. “Oftewel: positief gedrag”, zoals zij het zelf noemt. “Ik vraag mij af waarom de ene persoon altijd aardig is naar anderen en de ander niet.” In haar onderzoek kijk zij vooral naar de periode van adolescentie. “In deze fase verandert er zoveel in de sociale omgeving, dat de prosociale ontwikkeling bij de één goed, maar bij de ander fout kan gaan. Mensen denken vaak van jongeren dat ze risicovol gedrag gaan vertonen, maar eigenlijk zijn dit er maar heel weinig. Ik vind het belangrijk dat er aandacht is voor de mensen met wie het wél goed gaat.”

“Ik heb twee begeleiders die mij helpen met het bepalen van de koers van mijn onderzoek: hoogleraar Eveline Crone is mijn promotor en daarnaast heb ik een copromotor, Kiki Zanolie, als dagelijkse begeleider.” Ondanks de begeleiding, krijgt Van de Groep naar eigen zeggen veel vrijheid om zelf te bepalen welke kant zij op wil met haar onderzoek. “Dit is lang niet altijd zo”, vertelt ze. “Wanneer je als PhD student bijvoorbeeld te maken krijgt met hoofdonderzoekers, dan zullen zij precies voor jou bepalen wat je moet doen.”

Graduate School

In Leiden staat iedere PhD-kandidaat ingeschreven bij een ‘Graduate School’ van een bepaalde faculteit.  Deze school is verantwoordelijk voor het trainen en begeleiden van de PhD-kandinaten. Binnen drie maanden na het starten van een PhD-track, is er een trainingsplan voor iedere kandidaat opgesteld. Zij mogen dan gratis deelnemen aan lessen en trainingen die hen helpen bij het uitvoeren van wetenschappelijk onderzoek, het opstellen van een proefschrift en het ontwikkelen van hun carrière.

“Mijn taak als onderzoeker is om mensen te informeren over hoe, in mijn geval, sociale ontwikkelingen werken. Ik kan vertellen wat er onderzocht en bewezen is en ik breng bijvoorbeeld nieuwe ideeën aan voor interventies.” Van de Groep hoopt na haar PhD verder te kunnen in het onderzoek als ‘post doc’, waarbij zij zelfstandig onderzoek mag doen aan de universiteit. “Hierna zou ik heel graag universitair docent willen worden, omdat het onderwijzen en het overbrengen van mijn eigen wetenschappelijke bevindingen mij heel erg leuk lijkt.”

“Het voelt alsof ik iets terug kan geven aan de maatschappij.”

“Één van de hoogtepunten tijdens mijn PhD was dat de blog die ik laatst had geschreven voor Nationale Complimenten Dag werd opgepikt door EOS blog. Binnenkort wordt deze ook gepubliceerd in hun magazine. Ik vond het echt heel gaaf om te zien dat ik daar heel veel mensen mee bereikte en ze op deze manier wat uit kon leggen over wetenschap en hersenonderzoek.” Voor Van de Groep voelt dit alsof ze iets terug kan geven aan de maatschappij: “Onderzoekers worden vaak met belastinggeld betaald dus ik vind het belangrijk dat wetenschappers hun kennis met deze mensen delen.”

Wat doe je tijdens een PhD?

      • Je schrijft een literatuurreview. Dit is een overzicht van de huidige wetenschap op jouw vakgebied.
      • Je zet een eigen onderzoek op en verzamelt resultaten.
      • Je schrijft een artikel voor een wetenschappelijk tijdschrift, met daarin de conclusies van jouw onderzoek.
      • Je dient een proefschrift in.
      • Je verdedigt jouw proefschrift in een gesprek.

     

  • Een proefschrift, of dissertatie (ook wel ‘doctoraatsthesis’ genoemd) is een originele wetenschappelijke verhandeling die een promovendus moet schrijven om de doctorstitel te kunnen verkrijgen. Het is een verzameling van wetenschappelijke publicaties, waarmee de promovendus verslag doet van door hem of haar zelfstandig uitgevoerde nieuwe wetenschappelijk onderzoeken.

Een zware baan?

“Als PhD kandidaat krijg je best veel met afwijzingen te maken”, vertelt Van de Groep. “Als je probeert een beurs of prijs te winnen of als je een artikel wil publiceren, kom je terecht in een hele competitieve wereld waarin slechts 10 tot 15% kan winnen of publiceren.” Zeker in het begin van je PhD als je nog weinig ervaring hebt, is het lastig om er als beste uit te komen, omdat je vaak de strijd moet aangaan met mensen met meer ervaring. “Ik lig er niet wakker van, maar het was voor mij wel even wennen dat dingen niet altijd meteen lukken. Ik heb mijn studie redelijk makkelijk doorlopen en was het nog niet gewend om afwijzingen te krijgen. De manier waarop ik omga met deze afwijzingen, is door meer in het hier en nu te leven in plaats van gericht te zijn op toekomstige prijzen en prestaties. Ik probeer vooral bezig te zijn met wat ik zo leuk vind aan wat ik nu doe. Zolang ik me daarop focus is de stress van het -in mijn eigen ogen- moeten presteren, een stuk minder.”

“Ik lig er niet wakker van, maar het is voor mij wel even wennen dat dingen niet altijd meteen lukken.”

Daarnaast kan het een hele drukke baan zijn volgens Van de Groep. Op dit moment begeleidt zij bijvoorbeeld 9 scripties, is zij bezig met data verzamelen, doet ze revisies voor eerder geschreven artikelen en dat is nog maar een greep uit de dingen die ze doet. “Soms is het lastig om alles met elkaar te combineren en overal genoeg aandacht aan te geven.” Om deze drukke planning behapbaar te maken, heeft Van de Groep een aantal afspraken gemaakt met zichzelf: “In het weekend en na zeven uur ’s avonds mag ik geen mails meer beantwoorden. En ik probeer echt na veertig uur werken naar huis te gaan.” Als je genoeg tijd maakt voor qualitytime met je partner, vrienden en familie en voor ontspanning, is alles een stuk makkelijker vol te houden volgens Van de Groep. “O ja, en ik zorg dat ik elke nacht minstens zeven en een half uur slaap!”, voegt ze nog snel toe.

Ondanks dat het een zware baan kan zijn, raadt Van de Groep het doen van een PhD zeker aan. “Het is echt een hele leuke baan waarin je heel veel verschillende werkzaamheden met elkaar kunt combineren: soms coach of begeleid je studenten, dan ben je weer aan het schrijven, soms puzzel je met hoe data en theorie in elkaar passen, dan ben je weer een project aan het managen… Het is heel afwisselend werk en het is nooit saai”, vertelt zij. Belangrijk is wel, dat je je thuisvoelt binnen de onderzoeksgroep waarin je werkt. “In mijn geval heb ik veel vrijheid om te doen wat ik zelf echt leuk vind en dat motiveert mij enorm”, sluit Van de Groep af.

Enthousiast geworden voor het doen van een PhD?

Check dan regelmatig de vacatures voor promotieplaatsen aan de universiteit!

Tip van Suzanne van de Groep: wanneer je een PhD overweegt,  ga dan eerst een tijdje als onderzoeksassistent werken in het lab van de universiteit. Dan kun je praktische ervaring opdoen met het werk en tegelijkertijd de mede-onderzoekers leren kennen.

welzijn | reportage

Het stadsleven wordt vaak geassocieerd met haast, drukte en volle lange dagen. De Elza Hoeve net buiten het centrum van Leiden biedt net het tegenovergestelde: totale rust, natuur en dieren. Naast een grote melkboerderij geven ze je ook de mogelijkheid om je paard te stallen in hun hoeve of om deel te nemen aan verschillende …

welzijn | fotoserie

‘Ik kom hier voor mijn rust!’ is een uitspraak die je in het centrum van Leiden niet snel zal horen. Haastende fietsers en bussen in de Breestraat, volle terrassen op de Nieuwe Rijn: om echt te ontspannen zal je toch een ander plekje moeten zoeken. Zoals bijvoorbeeld De tuin van de smid: een theehuis in …

welzijn | fotoserie

Ga je altijd naar dezelfde kapper op de Bree, of laat je toch elke keer je baard weer scheren bij die ene barber op de Haarlemmer? Als je klaar bent met oude gewoontes en toe bent aan een nieuw avontuur dan zit je hier goed! Wij hebben de 4 leukste kappers buiten de singels voor …

welzijn

Ken je dat? Na een jaar het te hebben uitgesteld, besluit je dat het toch echt tijd wordt. Op naar de kapper! Maar… dan is de vraag, welke? Wist jij dat er in totaal 89 (!) kappers in Leiden zijn? Wij ook niet. Wij hebben ze daarom voor jullie op één kaart samen gebracht. Zodat …

welzijn | interview

Iedereen in Leiden kent het beestje inmiddels wel, de schurftmijt. Leiden haalde afgelopen jaar het landelijk nieuws met deze besmettelijke huidziekte. Hoe staat het er nu voor met de schurft in Leiden? Ik vroeg het aan huisarts in opleiding, Joni Ferrari-Dollee (33), die nu werkzaam is bij de huisartsenpraktijk aan de Vrijheidslaan te Leiden. Daarnaast …

cultuur | reportage

De kringloopwinkel kent iedereen wel. Even een middagje rondspeuren of je nog wat goedkoops op de kop kunt tikken of iets unieks kunt vinden. Echter Kringloopwinkel het warenhuis is meer dan gewoon een kringloopwinkel, het is een bedrijf dat zich in zet voor duurzaamheid en draait op lichamelijke en verstandelijke beperkten. Ik kreeg een kijkje …

cultuur | interview

Fred Weber (62) werkt al 22 jaar vrijwillig als imker in de Hortus botanicus van Leiden. Hij verzorgt er de bijen, kleine insecten die ongelooflijk belangrijk zijn voor de mens. In de fotoreportage over de Leidse honingbijen van vorige keer konden we dit reeds zien. Fred vertelt over zijn passie voor de bijen en de …

cultuur | fotoserie

Een fotoreportage over de honingbijen van de Hortus Botanicus Dit jaar startte de bijen al vroeg met hun werkzaamheden doordat het plots warm werd eind februari. Dit is uitzonderlijk aangezien ze normaal pas tegen april/mei uit hun winterslaap zouden moeten komen. Hierdoor gingen we kijken hoe het begin van het bijenseizoen verliep. Wist je dat …

welzijn

Nieuwe studie, nieuwe stad: een goed voorbereid mens telt voor twee. Waar moet je zijn om de wereld van de Leidse studentikoos te leren kennen? Je leest het hier.

welzijn | reportage

  Wat hebben de eerste genetisch gemanipuleerde stier en een restaurant met als motto ‘verbinding’ met elkaar te maken? Het antwoord: een stal. De Stal, om precies te zijn. Want op de vroegere verblijfplaats van stier Herman, achter het LUMC op het Bio Science Park, staat nu De Stal: een duurzaam en maatschappelijk betrokken horecagelegenheid …

welzijn | achtergrond

Op 14 mei 2017 werd de jongste Franse president ooit ingehuldigd: Emmanuel Macron. Met zijn plotse populariteit, grootse plannen en verrassend goede Engels deed hij de grondvesten van de Franse politiek schudden. Precies een jaar later blikt dr. Niek Pas, hoogleraar Franse moderne geschiedenis aan de Universiteit Utrecht, in een lezing terug op het eerste …

welzijn | reportage

  De Côte d’Azur: alleen maar duur en luxe? Er is een uitzondering! Hoewel de meeste mensen kiezen voor buursteden Nice of Cannes, is de sfeervolle havenstad Antibes een bezoek meer dan waard. De stad biedt een mix van luxe en de charme van het Franse platteland. Ik ging erheen en bekeek de badplaats door …