Artboard 1
09-05-2018 | Jesse Westerbeke
Niet iedereen wordt gelukkig van een geluks- of welzijnswethouder

Als je maar een gelukkig leven hebt is alles goed. Zo werd er in ieder geval gedacht in Schagen. Daar werd een wethouder van Geluk benoemd, evenals een projectleider van Geluk. Zij moeten het geluk in de stad bevorderen. Ook in Leiden kwam het onderwerp langs. Toch lijkt het er niet dat die er gaat komen.

Partij Sleutelstad in Leiden ziet experimenten wel zitten. In haar programma voor de afgelopen gemeenteraadsverkiezing kwamen verschillende bijzondere ideeën naar voren: De aanstelling van een gemeentelijke ideeënmakelaar, een onafhankelijke conflictbemiddelaar die dure en slepende conflicten moet voorkomen en – naar het voorbeeld van andere gemeenten – een seniorenmakelaar. Het meest in het oog springend was echter het voorstel om een gelukswethouder aan te stellen.

Waarom wil deze partij dit zo graag? Maarten Kersten, lijsttrekker van Partij Sleutelstad: ‘Wij willen meer de burgers betrekken, meer voor en door de burger. Eén van de projecten die we daarvoor inzetten is de welzijnswethouder. We proberen de term gelukswethouder te vermijden, dat klinkt nogal zweverig. Hoewel je hem van mij wel gelukswethouder mag noemen hoor.’

‘De wethouder kan er bijvoorbeeld op letten dat het lokale referendum kan worden uitgevoerd, maar ook zorg en sport kunnen daar onder vallen.’

Label

De grote winnaar van de gemeenteraadsverkiezing in Leiden, GroenLinks, ziet het idee van een gelukswethouder nog niet zo voor zich. ‘Geluk en welzijn zijn wel belangrijke thema’s’, aldus Walter van Peijpe, fractievoorzitter van de GroenLinks Leiden. ‘Maar daar moeten alle wethouders zich op richten, een wethouder van geluk klinkt nogal vaag. Alleen als duidelijk is wat die exact moet doen willen we er over nadenken.’

Ook het CDA is die mening toegedaan. ‘Alle wethouders zouden gelukswethouders moeten zijn. Zij verbeteren normaal gesproken namelijk het leven, de woonomgeving en de gemoedstoestand van Leidenaren’, aldus Joost Bleijie.

CU-fractievoorzitter Pieter Krol stelt dat een gelukswethouder zich vooral zou moeten richten op maatschappelijke dienstverlening en zorg. Dat zijn al lang bestaande portefeuilles. Een toegevoegde waarde is er volgens hem daarom niet.

De VVD noemt het plan van Partij Sleutelstad pure aandachttrekkerij. ‘Bij de lancering van een gelukswethouder is er weer een mediamoment, maar daar worden de mensen echt niet gelukkig van.’

Welzijn

Hoewel de eerste gelukswethouder van Nederland, in Schagen, tegen de NOS stelde dat hij het eerst een vaag idee vond – ‘ik zag mezelf al zitten in boeddhahouding met een wierookstokje’ – is hij nu een enthousiast ambassadeur: ‘Dit is eigenlijk de meest essentiële taak van de gemeente.’

Daar is Partij Sleutelstad het helemaal mee eens. Maarten Kersten stelt dat het niet zomaar een labeltje of een naampje is. ‘Zo’n welzijnswethouder kan de problemen die blijven hangen in de ambtelijke molen oppakken.’

Toch lijkt een gelukswethouder in Leiden nog ver weg. Als we de verschillende partijen horen gaat die er zo te zien ook de komende raadsperiode niet komen. Maarten Kersten: ‘Maar we blijven er wel naar streven.’

| reportage

Het hoogseizoen voor Leidse musea is begonnen, momenteel zijn er dan ook veel bijzondere tentoonstellingen.

| reportage

Als je met de auto tussen Leiden en Wassenaar over de A44 rijdt, kom je terecht in een wirwar van verkeersborden, omleidingen, bouwverkeer, kranen, shovels en wegwerkers. Na meer dan tien jaar strijd, komt de nieuwe snelweg er toch: de RijnlandRoute. Deze weg vormt de verbinding tussen de A44 en de A4. Het ontsluit de …

| reportage

De gemeente Leiden en projectontwikkelaars hebben grote plannen voor de wijk Hoge Mors. Op verschillende locaties binnen de wijk zullen gebouwen worden gerenoveerd, maar ook zullen sommige gesloopt en vervangen worden. Hier zijn niet alle bewoners even blij mee. Er bestaan zorgen over het tekort aan parkeerplekken en over de toenemende verkeersdrukte op de twee …

| interview

Even terug naar dat verjaardagspartijtje van vroeger, waar je met zijn allen ging schat zoeken op het strand of in de bossen. Moeders had hiervoor een schatkaart uitgetekend en vol spanning en enthousiasme kon er gezocht worden naar de verstopte schat. Eenmaal gevonden was deze volgeladen met lekkers of cadeautjes, dat waren nog eens tijden.  …

Shakespeare, Wolkers, De Ronsard en Goethe: schrijvers van de teksten die je tijdens de literatuurles door moest ploegen, op zoek naar de diepere betekenis van onbegrijpelijke woorden. Maar in plaats van in een schoolboek, zijn deze teksten in Leiden gewoon op de muren te vinden. En in plaats van huiswerk, geven deze muren de Leidenaar …

| interview

Een duik in het verhaal achter het wijkblad: Morsetekens. Een magazine voor informatievoorziening en verbinding in het Morsdistrict.

| fotoserie

Op 4 april heeft PLNT op feestelijke wijze hun daktuin geopend.

| interview

Het wordt steeds lastiger voor starters en studenten om een huis te kopen of te huren. Wat nu? Je leest het in dit interview met Leidse makelaar Willemijn.

| reportage

Aan de rand van het terrein van hockeyclub Roomburg, kan men de karakteristieke molen bewonderen. Deze molen lijkt erfgoed te zijn voor LHC Roomburg, want hij mag ook schitteren in zijn oranje kleur op het logo. Naast de karakteristieke molen is er nog een vertrouwd figuur te vinden op de hockeyclub. Met zijn grote snor …

| podcast

Straatjutten, is dat een woord? Voor de straatjutters van Leiderdorp in ieder geval wel. Om de week maken zij vrijwillig hun woonplaats een beetje schoner door zwerfafval te rapen. Hoe langer je naar de grond kijkt, hoe meer afval je gaat zien. Dat weet Willemijn Biemond (35) als geen ander. Minimaal een keer per week …

| achtergrond

Vele mensen hebben een negatief beeld van de daklozenopvang. Hoewel er in veel Nederlandse steden inderdaad niet voldoende hulp geboden kan worden, doet Leiden het erg goed. Om te kijken op welke manier daklozen hier geholpen worden, ging onze report een kijkje nemen. Geen oud gebouw dat stinkt naar urine en sigaretten. Geen grote volle …

| reportage

Met de komst van Het Slachthuis en Aloha Leiden is de keuze aan vega(n) eetgelegenheden groter in de sleutelstad. Vegans zijn er blij mee.