Artboard 1
09-05-2018 | Jesse Westerbeke
Niet iedereen wordt gelukkig van een geluks- of welzijnswethouder

Als je maar een gelukkig leven hebt is alles goed. Zo werd er in ieder geval gedacht in Schagen. Daar werd een wethouder van Geluk benoemd, evenals een projectleider van Geluk. Zij moeten het geluk in de stad bevorderen. Ook in Leiden kwam het onderwerp langs. Toch lijkt het er niet dat die er gaat komen.

Partij Sleutelstad in Leiden ziet experimenten wel zitten. In haar programma voor de afgelopen gemeenteraadsverkiezing kwamen verschillende bijzondere ideeën naar voren: De aanstelling van een gemeentelijke ideeënmakelaar, een onafhankelijke conflictbemiddelaar die dure en slepende conflicten moet voorkomen en – naar het voorbeeld van andere gemeenten – een seniorenmakelaar. Het meest in het oog springend was echter het voorstel om een gelukswethouder aan te stellen.

Waarom wil deze partij dit zo graag? Maarten Kersten, lijsttrekker van Partij Sleutelstad: ‘Wij willen meer de burgers betrekken, meer voor en door de burger. Eén van de projecten die we daarvoor inzetten is de welzijnswethouder. We proberen de term gelukswethouder te vermijden, dat klinkt nogal zweverig. Hoewel je hem van mij wel gelukswethouder mag noemen hoor.’

‘De wethouder kan er bijvoorbeeld op letten dat het lokale referendum kan worden uitgevoerd, maar ook zorg en sport kunnen daar onder vallen.’

Label

De grote winnaar van de gemeenteraadsverkiezing in Leiden, GroenLinks, ziet het idee van een gelukswethouder nog niet zo voor zich. ‘Geluk en welzijn zijn wel belangrijke thema’s’, aldus Walter van Peijpe, fractievoorzitter van de GroenLinks Leiden. ‘Maar daar moeten alle wethouders zich op richten, een wethouder van geluk klinkt nogal vaag. Alleen als duidelijk is wat die exact moet doen willen we er over nadenken.’

Ook het CDA is die mening toegedaan. ‘Alle wethouders zouden gelukswethouders moeten zijn. Zij verbeteren normaal gesproken namelijk het leven, de woonomgeving en de gemoedstoestand van Leidenaren’, aldus Joost Bleijie.

CU-fractievoorzitter Pieter Krol stelt dat een gelukswethouder zich vooral zou moeten richten op maatschappelijke dienstverlening en zorg. Dat zijn al lang bestaande portefeuilles. Een toegevoegde waarde is er volgens hem daarom niet.

De VVD noemt het plan van Partij Sleutelstad pure aandachttrekkerij. ‘Bij de lancering van een gelukswethouder is er weer een mediamoment, maar daar worden de mensen echt niet gelukkig van.’

Welzijn

Hoewel de eerste gelukswethouder van Nederland, in Schagen, tegen de NOS stelde dat hij het eerst een vaag idee vond – ‘ik zag mezelf al zitten in boeddhahouding met een wierookstokje’ – is hij nu een enthousiast ambassadeur: ‘Dit is eigenlijk de meest essentiële taak van de gemeente.’

Daar is Partij Sleutelstad het helemaal mee eens. Maarten Kersten stelt dat het niet zomaar een labeltje of een naampje is. ‘Zo’n welzijnswethouder kan de problemen die blijven hangen in de ambtelijke molen oppakken.’

Toch lijkt een gelukswethouder in Leiden nog ver weg. Als we de verschillende partijen horen gaat die er zo te zien ook de komende raadsperiode niet komen. Maarten Kersten: ‘Maar we blijven er wel naar streven.’

welzijn | reportage

  Wat hebben de eerste genetisch gemanipuleerde stier en een restaurant met als motto ‘verbinding’ met elkaar te maken? Het antwoord: een stal. De Stal, om precies te zijn. Want op de vroegere verblijfplaats van stier Herman, achter het LUMC op het Bio Science Park, staat nu De Stal: een duurzaam en maatschappelijk betrokken horecagelegenheid …

welzijn | achtergrond

Op 14 mei 2017 werd de jongste Franse president ooit ingehuldigd: Emmanuel Macron. Met zijn plotse populariteit, grootse plannen en verrassend goede Engels deed hij de grondvesten van de Franse politiek schudden. Precies een jaar later blikt dr. Niek Pas, hoogleraar Franse moderne geschiedenis aan de Universiteit Utrecht, in een lezing terug op het eerste …

politiek

Het was even onzeker of de lustrumviering van de vereniging, die dit jaar 125 jaar bestaat, door kon gaan, vanwege klachten vanuit de buurt. Nu heeft de gemeente toch de vergunning verleend om negen dagen feest te vieren in de schaatshal aan de vondellaan.

politiek | achtergrond

Met de komst van een nieuwe coalitie, bestaande uit D66, GroenLinks en PvdA, is in Leiden ook een nieuwe groep wethouders geïnstalleerd. Wat gelijk opvalt: vier van de vijf wethouders zijn vrouw. Opvallend vooral omdat het tegen de landelijke trend van ondervertegenwoordiging van vrouwen in de politiek in gaat.

welzijn | reportage

  De Côte d’Azur: alleen maar duur en luxe? Er is een uitzondering! Hoewel de meeste mensen kiezen voor buursteden Nice of Cannes, is de sfeervolle havenstad Antibes een bezoek meer dan waard. De stad biedt een mix van luxe en de charme van het Franse platteland. Ik ging erheen en bekeek de badplaats door …

cultuur

Na maandenlang vergaderen was het dan eindelijk zo ver: Afgelopen zaterdag, 23 juni 2018, vond de eerste editie van de Rapenburg Race plaats. 120 mensen legden 800 meter af voor stichting Amade. Stichting Amade is een organisatie die zich wereldwijd inzet voor jonge vluchtelingen. Het geld van de Rapenburg Race zal naar een van de …

politiek | interview

Martijn Otten is 24 jaar, raadslid van de PvdA in Leiden en werkt als woordvoerder voor die partij in de Eerste Kamer. Hij heeft onderwijs, jeugd, studenten en sport in zijn portefeuille en heeft grote ambities voor de komende vier jaar. ‘We moeten in Leiden niet alleen de beste universiteit van Nederland hebben, maar ook …

politiek | interview

Maarten de Crom is 24 jaar, raadslid voor de VVD in Leiden en werkt bij het landelijke opleidingsinstituut van de VVD in Den Haag. Hij stond dit jaar op plek vier van de VVD-kandidatenlijst en was daarmee de hoogste nieuwkomer. De komende vier jaar richt Maarten zich op de stedelijke ontwikkeling in Leiden. ‘Ik hoop …

veiligheid | nieuws

Leiden heeft een nieuw college. D66, GroenLinks en PvdA presenteerden het beleidsakkoord 2018-2022: ‘Samen maken we de stad’. Eerdere onderhandelingen, waarbij de VVD en niet de PvdA betrokken was, liepen op niets uit. Wat is het nieuwe college van plan om de Sleutelstad veilig te houden? Mooi nieuws. Gisteren bereikten de zes vertegenwoordigers van D66, …

veiligheid | interview

‘Het goedkoopste biertje van Leiden’ luidt één van de reclameleuzen van de Hifi-bar, gevestigd in de Vrouwensteeg. Met een prijs van een euro en vijfentwintig cent is daar niets aan gelogen. Op dinsdag en donderdag is de Hifi vanaf 23.00 geopend voor alle studenten, wekelijks komen er honderden jongvolwassenen een dansje wagen. Hoe weet deze …

cultuur

  Les délices de la Hollande (Parival, 1660): “van alle werelddelen is Europa het mooiste werelddeel, van Europa zijn de Nederlanden het mooiste land, van de Zeventien Provinciën is Holland de mooiste, van de Hollandse steden is Leiden de mooiste, en van alle straten en grachten van Leiden is het Rapenburg de mooiste”. Of de …

welzijn

Leiden is een stad van traditie. Deze traditie klinkt door in de stad zelf. Met onder andere de oudste universiteit van het land is Leiden HUPPELDEPUP. Hier zijn de 7 oudste toeristische attracties van Leiden. Must sees voor als je ouders, opa of oma een keer op bezoek komen. Oudt Leyden, 1907 Het is maar bij …