Artboard 1
09-05-2018 | Jesse Westerbeke
Niet iedereen wordt gelukkig van een geluks- of welzijnswethouder

Als je maar een gelukkig leven hebt is alles goed. Zo werd er in ieder geval gedacht in Schagen. Daar werd een wethouder van Geluk benoemd, evenals een projectleider van Geluk. Zij moeten het geluk in de stad bevorderen. Ook in Leiden kwam het onderwerp langs. Toch lijkt het er niet dat die er gaat komen.

Partij Sleutelstad in Leiden ziet experimenten wel zitten. In haar programma voor de afgelopen gemeenteraadsverkiezing kwamen verschillende bijzondere ideeën naar voren: De aanstelling van een gemeentelijke ideeënmakelaar, een onafhankelijke conflictbemiddelaar die dure en slepende conflicten moet voorkomen en – naar het voorbeeld van andere gemeenten – een seniorenmakelaar. Het meest in het oog springend was echter het voorstel om een gelukswethouder aan te stellen.

Waarom wil deze partij dit zo graag? Maarten Kersten, lijsttrekker van Partij Sleutelstad: ‘Wij willen meer de burgers betrekken, meer voor en door de burger. Eén van de projecten die we daarvoor inzetten is de welzijnswethouder. We proberen de term gelukswethouder te vermijden, dat klinkt nogal zweverig. Hoewel je hem van mij wel gelukswethouder mag noemen hoor.’

‘De wethouder kan er bijvoorbeeld op letten dat het lokale referendum kan worden uitgevoerd, maar ook zorg en sport kunnen daar onder vallen.’

Label

De grote winnaar van de gemeenteraadsverkiezing in Leiden, GroenLinks, ziet het idee van een gelukswethouder nog niet zo voor zich. ‘Geluk en welzijn zijn wel belangrijke thema’s’, aldus Walter van Peijpe, fractievoorzitter van de GroenLinks Leiden. ‘Maar daar moeten alle wethouders zich op richten, een wethouder van geluk klinkt nogal vaag. Alleen als duidelijk is wat die exact moet doen willen we er over nadenken.’

Ook het CDA is die mening toegedaan. ‘Alle wethouders zouden gelukswethouders moeten zijn. Zij verbeteren normaal gesproken namelijk het leven, de woonomgeving en de gemoedstoestand van Leidenaren’, aldus Joost Bleijie.

CU-fractievoorzitter Pieter Krol stelt dat een gelukswethouder zich vooral zou moeten richten op maatschappelijke dienstverlening en zorg. Dat zijn al lang bestaande portefeuilles. Een toegevoegde waarde is er volgens hem daarom niet.

De VVD noemt het plan van Partij Sleutelstad pure aandachttrekkerij. ‘Bij de lancering van een gelukswethouder is er weer een mediamoment, maar daar worden de mensen echt niet gelukkig van.’

Welzijn

Hoewel de eerste gelukswethouder van Nederland, in Schagen, tegen de NOS stelde dat hij het eerst een vaag idee vond – ‘ik zag mezelf al zitten in boeddhahouding met een wierookstokje’ – is hij nu een enthousiast ambassadeur: ‘Dit is eigenlijk de meest essentiële taak van de gemeente.’

Daar is Partij Sleutelstad het helemaal mee eens. Maarten Kersten stelt dat het niet zomaar een labeltje of een naampje is. ‘Zo’n welzijnswethouder kan de problemen die blijven hangen in de ambtelijke molen oppakken.’

Toch lijkt een gelukswethouder in Leiden nog ver weg. Als we de verschillende partijen horen gaat die er zo te zien ook de komende raadsperiode niet komen. Maarten Kersten: ‘Maar we blijven er wel naar streven.’

politiek | achtergrond

Als ik de toekomst van Leiden mocht bepalen, dan zou ik meer betaalbare huurwoningen in de stad willen. Ook zou ik meer groen en fietsenstallingen willen zien. En zo zou ik nog wel meer willen. Maar ja, wie ben ik om dit allemaal te willen? We willen allemaal wel wat. Maar volgens de gemeente Leiden …

cultuur

Het Rijksmuseum van Oudheden bestaat in 2018 maar liefst tweehonderd jaar. Dit wordt gevierd aan de hand van bijzondere evenementen, rondleidingen en leuke extra’s. Leiden Lokaal neemt je mee met een stadswandeling door het centrum van Leiden, om te laten zien dat de oudheid niet zo ver weg is als we denken. Daarvoor is eerst …

veiligheid

Op 25 mei gaat de AVG in. Niet alleen grote bedrijven hebben hier mee te maken, ook studenten- en studieverenigingen moeten hun zaakjes op orde hebben.

cultuur | fotoserie

Kraken in Leiden is een nieuwe app van Universiteit Leiden waarmee je alles kan vinden over Leidse kraakpanden. Ik zoek voor jou uit of ook jij de app moet downloaden.

cultuur | achtergrond
politiek | achtergrond

Het aantal blanco stemmen bij de Leidse gemeenteraadsverkiezingen stijgt de laatste jaren. In 2010 waren er nog maar 125 blanco stemmers, nu zijn het er 335. Toch is de betekenis van deze stem maar moeilijk te ontrafelen. ‘We weten helaas te weinig van de blanco stemmers’, aldus Julien van Oostaaijen, onderzoeker van lokale politiek bij …

politiek | achtergrond

Het verbod op rookruimtes zorgt voor verschillende reacties. Clean Air Nederland (CAN) heeft in een rechtszaak tegen de Nederlandse staat voor elkaar gekregen dat per 2020 een verbod op rookruimtes ingaat. Het hof oordeelde namelijk dat de rookruimtes niet samengaan met de afspraken die met Wereldgezondheidsorganisatie WHO zijn gemaakt over bestrijding van tabaksgebruik. Ook in …

politiek | nieuws

Er zit een slot op het nieuwe beleidsakkoord voor Leiden. Op donderdagochtend 17 mei presenteren D66, GroenLinks en de PvdA de definitieve stadsplannen voor de komende vier jaar. De formatiegesprekken vonden plaats onder leiding van D66-formateur Robert Strijk. In april probeerden D66 en GroenLinks een coalitieakkoord te sluiten met de VVD. De gesprekken liepen stuk …

veiligheid | verslag

Dit is een verslag van een rechtszaak, die op 14 mei plaatsvond in het Gerechtshof Den Haag. De rechter opent de zitting. ‘U wordt verdacht van vijf strafbare feiten, verdeeld over 2 zaken. Tweemaal het besturen van een bromfiets onder invloed, tweemaal het besturen van een bromfiets met een ingevorderd rijbewijs en verzet bij arrestatie.’ …

welzijn

Verandermanager Nanette Ris vertelt welke ideeën ze de afgelopen drie jaar introduceerde bij de Leidse Schouwburg en Stadsgehoorzaal en wat haar huidige visie is.

politiek | interview

Er is veel te doen rondom het referendum. In het regeerakkoord van Rutte III staat dat het middel moet verdwijnen. In veel gemeenten, waaronder Leiden, blijft het referendum levend omdat zij een Referendumverordening hebben. Als het aan Partij Sleutelstad-fractievoorzitter Maarten Kersten ligt, krijgt het referendum een nog veel grotere rol in de stad. “Wij willen …

cultuur | fotoserie

Het pand aan de Hooigracht 39 is een van de mooiste studentenwoningen in Leiden. Bewoner en historicus Sander van Diepen ontdekte de rijke geschiedenis van HG39. ‘Voorheen dachten we dat de eerste eigenaar van dit huis een rijke koopman was, maar dat klopt helemaal niet.’ ‘De buitenkant van het pand is vrij saai’, vertelt Van …