Artboard 1
10-05-2018 | Dirk van Nieuwland
Drie dagen lang korte films

 

Ontsnap aan de zon dit weekend in de filmzalen van het Leiden International Short Film Experience.

 

De tiende editie van het LISFE daalt donderdag 10 mei neer met meer dan honderd korte films en een tal aan activiteiten. Vier dagen lang is Leiden de plek om de brandende zonnestralen te ontwijken en het werk van filmmakers over de hele wereld te zien. Koel af in de donkere zalen van het Kijkhuis, Old School en Webster University om films te zien, er over te leren en te discussiëren.

De lengte van een korte film bevind zich tussen één minuut en veertig minuten. De beste plek om ze te zien is op een filmfestival zoals het LIFSE, waar meerdere korte films binnen een thema achter elkaar getoond worden. Het is een populair medium voor jonge filmmakers omdat ze goedkoper zijn om te maken dan speelfilms. Verwacht dan ook een uiteenlopende selectie met on andere documentaires, horror, animaties, Sci-Fi en experimenteel.

Naast de meer dan honderd films die in het kijkhuis te zien zijn van vrijdag tot en met zondag, zijn er ook een aantal andere activiteiten die deel uitmaken van het LIFSE. Zo start het festival met een feestje op donderdag in brouwerij Pronck om 20.00 met optredens van een band, een cineconcert en een voorproefje van korte films.

Heeft het LISFE je enthousiast gemaakt? Er zijn verschillende manieren hoe je een deel kunt uitmaken van het festival. Ten eerste kun je natuurlijk zelf korte films gaan maken en die inzenden voor de editie van volgend jaar. Daarnaast kun je ook deel uitmaken van de organisatie van het LISFE. Het filmfestival draait namelijk volledig op vrijwilligers.

 

 

Alle films op het Leiden International Short Film Experience zijn in het Engels of hebben Engelse ondertiteling. 

cultuur

Het Rijksmuseum van Oudheden bestaat in 2018 maar liefst tweehonderd jaar. Dit wordt gevierd aan de hand van bijzondere evenementen, rondleidingen en leuke extra’s. Leiden Lokaal neemt je mee met een stadswandeling door het centrum van Leiden, om te laten zien dat de oudheid niet zo ver weg is als we denken. Daarvoor is eerst …

cultuur | fotoserie

Kraken in Leiden is een nieuwe app van Universiteit Leiden waarmee je alles kan vinden over Leidse kraakpanden. Ik zoek voor jou uit of ook jij de app moet downloaden.

cultuur | achtergrond
cultuur | fotoserie

Het pand aan de Hooigracht 39 is een van de mooiste studentenwoningen in Leiden. Bewoner en historicus Sander van Diepen ontdekte de rijke geschiedenis van HG39. ‘Voorheen dachten we dat de eerste eigenaar van dit huis een rijke koopman was, maar dat klopt helemaal niet.’ ‘De buitenkant van het pand is vrij saai’, vertelt Van …

cultuur

Dit jaar is het veertig jaar geleden dat de Tour de France startte in Leiden. Wat in 1978 een groot wielerfeest had moeten worden, werd een onvervalste blamage. Het kan bijna geen toeval zijn dat we dat woord uit het Frans hebben overgenomen. Zo’n jubileum is een mooi moment om terug te blikken op die …

cultuur | interview

Ieder jaar verstigen zich steeds meer nieuwe inwoners in Leiden. Deze nieuwkomers komen vanuit heel Nederland en zelfs vanuit de hele wererld. In 2015 verliet ook ik het Brabantse land om mij onder te dompelen in het Leidse. Maar maakt mij dat meteen een Leidenaar? Wat is de échte Leidenaar überhaupt? Om dat uit te …

cultuur

Het Rijksmuseum van Oudheden bestaat in 2018 maar liefst tweehonderd jaar. Dit viert het museum aan de hand van verschillende activiteiten, zoals stadswandelingen, lichtshows en bijzondere verhalen. Leiden Lokaal neemt u daarom graag mee naar een mysterieuze rondleiding buiten de openingstijden van het museum. Lucas Knitel werkt als museumdocent in het museum en leidt ons …

cultuur | verslag

In het centrum van Leiden kun je goed winkelen bij bekende filialen. Maar wat als je eens wat anders wil? In dit artikel zijn alle leuke tweedehandskledingwinkels voor je in kaart gebracht! Oude kleding nieuw leven inblazen. Inmiddels is tweedehands shoppen een unieke ervaring geworden, waarbij je het perfecte uitgedragen spijkerjasje kunt scoren waarvan maar …

cultuur | achtergrond

Islamitische studenten in Leiden kunnen kiezen uit drie moskeeën. Een ontmoeting met Rachid Oucharia,  bestuurslid van Centrum Malik in Leiden-Noord, waarin we spreken over de islamitische gemeenschap in Leiden.

cultuur

Jim Delforterie (23) loopt als buddy hard bij Running Blind. Een buddy helpt blinde of slechtziende mensen met hardlopen. Jim begeleidt onder andere Joost van Gent (61), die op zijn 52e slechtziend werd en met wie Leiden Lokaal al eerder sprak. Hoe ervaart Jim het om buddy te zijn? Hoe ben je bij Running Blind terecht …

cultuur

Het invullen van je Koningsdag kan best lastig zijn, zeker omdat er zo veel keuze is. Wil je tot diep in de nacht feesten op de nieuwste techno? Of vier je de verjaardag van onze koning liever op een discoboot? We hebben de top tien activiteiten in Leiden voor je op een rijtje gezet. Koningsnacht en …

cultuur | reportage

De Rembrandtbrug krijgt een nieuwe kleur. “Liever wit dan dit”, luidde de tekst op verschillende posters die eind 2017 begonnen op te duiken. De brug zou een nieuwe, bruinachtige kleur krijgen. Dit tot woede van de omwonenden die hun geliefde brug graag wit willen houden. Inmiddels is het april 2018 en is de nieuwe kleur …