Artboard 1
12-05-2018 | Eva Geerdink
Dit is de geschiedenis van het mooiste studentenhuis in Leiden: Hooigracht 39

Het pand aan de Hooigracht 39 is een van de mooiste studentenwoningen in Leiden. Bewoner en historicus Sander van Diepen ontdekte de rijke geschiedenis van HG39. ‘Voorheen dachten we dat de eerste eigenaar van dit huis een rijke koopman was, maar dat klopt helemaal niet.’

‘De buitenkant van het pand is vrij saai’, vertelt Van Diepen (29). ‘De binnenkant straalt geschiedenis uit.’ Van Diepen is afgestudeerd in geschiedenis aan de Universiteit in Leiden doet momenteel een master Europees Recht. Hij is de trotse bewoner van de tuinkamer in het huis aan de Hooigracht 39. Deze kamer is uniek, omdat de muren zijn volgeschilderd met achttiende eeuwse werken van Dirk Dalens III. ‘In het kabinet van de koning en het Paleis Het Loo hangen ook schilderijen van deze schilder. Een tijd geleden hebben we aan de medewerkers van de koning gevraagd of we een keertje langs mochten komen om de doeken te aanschouwen. Dit werd goedgekeurd en vervolgens zijn de medewerkers ook bij ons langs geweest.’

 

Een schat aan geschiedenis

Volgend jaar viert Van Diepen samen met zijn 21 huisgenoten het vijftigjarig bestaan van Hooigracht 39 als studentenhuis. De viering vormde voor Van Diepen de aanleiding om in de geschiedenis van het pand te duiken. ‘Eens was ik op een borrelavond van studentenverening Augustinus. Daar sprak ik een meisje dat zei dat ze in het archief van Leiden een mapje had gevonden dat voorheen op de zolder van Rapenburg 31-33 had gelegen. In het mapje zouden oude documenten over Hooigracht 39 zitten. Vervolgens ben ik toen naar het archief gegaan en kwam ik erachter dat de map bestond uit mooie aktes en perkamenten. Daarin stond de complete geschiedenis van Hooigracht 39 beschreven van de Late Middeleeuwen tot de achttiende eeuw. Die documenten heb ik toen allemaal doorspit. Al snel konden we een hele tijdlijn bouwen.’

Volgens Van Diepen is er weinig bekend over de geschiedenis in de Late Middeleeuwen, afgezien van de verschillende bewoners die het huis in bezit hadden. De geschiedenis vanaf de jaren dertig in de achttiende eeuw is voornamelijk bekend. ‘We wisten nooit wie de originele eigenaar was van Hooigracht 39’, vertelt Van Diepen. ‘We dachten dat het huis allereerst in bezit was van een rijke koopman, maar dit bleek niet waar te zijn.’

Integendeel. Het pand bleek in 1735 in bezit te zijn van een regent. Vervolgens werd het pand in 1801 gekocht op een veiling door een predikant en elf jaar later kwam het huis in het bezit van een universiteitssecretaris. In 1862 was HG39 zelfs onderdeel van een drukkerij. Vervolgens werd het huis in de jaren dertig omgetoverd tot een huisartsenpraktijk, waar huisarts S. A. Nieuwzwaag zijn patiënten ontving. Dertig jaar later verhuisde Nieuwzwaag. Daaropvolgend werd het pand overgenomen door de Stichting Leidse Studentenhuisvesting. Hooigracht 39 veranderde in een studentenhuis.

Als je meer te weten wilt komen over de interessante geschiedenis van het pand, kan je de tijdlijn hieronder bekijken. Een ding is volgens Van Diepen zeker. ‘Ik zal nooit meer zo mooi wonen als in het pand aan de Hooigracht 39.’

cultuur | podcast

In 1981 begon Niek Broeijer zijn studententijd in Leiden. Al gauw was hij anders dan de doorsnee student. In plaats van drinken, roken en feesten stond hij elke ochtend vroeg op om te roeien op Njord, de grootste Leidse roeivereniging. Zo behaalde hij al op jonge leeftijd het Guinnes World Record op de 100 kilometer …

cultuur | interview

Veel mensen denken bij de hygiëne van studentenhuizen al snel aan halfvolle bierflesjes in de fusie (ander woord voor de woonkamer), verstrooide vuilniszakken in de gangen, en overgelopen doucheputjes. Al snel gaan van die gedachtes je nekharen overeind staan en gieren de rillingen al door je lichaam. Maar is een studentenhuis echt zo smerig als …

cultuur | recensie

Sinds oktober vorig jaar is in het Museum Volkenkunde een tentoonstelling over Bali te bewonderen. Leiden Lokaal nam een kijkje.

cultuur | video

Klopt het nog? Elke Leidenaar kent de Burcht. Dit monument siert de stad al sinds de 12e eeuw en staat pal in het midden van de stad, op de splitsing van de Oude en Nieuwe Rijn. Het werd oorspronkelijk gebouwd als verdedigingsfort. Maar wat valt er nu te doen bij de Burcht? 4 leuke dingen …

cultuur | interview

Een interview met projectleider Tanja van der Zon bij het Rijksmuseum van Oudheden over haar baan, Middeleeuwse Tuinen en haar favoriet.

cultuur

Is het einde van je seizoen op Netflix in zicht? Geen paniek! Er staat een compleet nieuw seizoen op je te wachten in de theaters van Leiden. Op 13 mei vindt namelijk de seizoenpresentatie plaats voor het komende theaterseizoen van 2019-2020.   Tijdens de seizoenpresentie laten de Leidse Schouwburg, de Stadsgehoorzaal en Theater Ins Blau zien …

cultuur | reportage

Een kijkje in het park Stoomtrein Katwijk Leiden, waar je een ritje kunt maken in een echte stoomtrein. Maar behalve dat doen de meer dan honderd vrijwilligers nog meer en misschien wel belangrijker werk.

cultuur | reportage

Hockey is voor kakkers, voetbal is voor het volk en darten is een cafésport. Er zijn vele vooroordelen die heersen over sporten, maar kloppen deze wel? Dat er in cafés een dartbord hangt, maakt de sport niet een cafésport. Er zijn namelijk serieuze dartverenigingen, zo ook in Leiden. Ik ging langs bij de Leidse dartvereniging …

cultuur

Bekijk waar je deze vier bijzonder sporten kunt beoefenen en leer over wat ze inhouden.

cultuur | reportage

De Kleiwarenfabriek Firma Gebroeders Ginjaar maakt sinds 1920 bouwkeramiek, producten die gemaakt zijn van klei. Wanneer je de fabriek binnenloopt, lijkt het alsof de tijd heeft stil gestaan. Jolanda Ginjaar legt uit wat er schuil gaat achter de deuren van dit oude familiebedrijf.

cultuur | interview

Heb jij al 100 keer geluncht en geborreld op de Nieuwe Rijn? Goed nieuws! Sinds afgelopen weekend heeft Leiden er een nieuwe lunchroom/bar bij: ’t Gerecht.

cultuur | interview

Vergeet Coen en Sander of Mattie en Marieke, Leiden heeft zijn eigen talentvolle DJ-duo. Elke woensdag van 21.00 tot 23.00 hoor je de twee radiorakkers Geert (29) en Julius (29) op Sleutelstad FM. In een programma waar muziek en ‘slap gelul’ centraal staan. Het enthiousiasme van de twee DJ’s is zo aanstekelijk, dat je elke …