Artboard 1
12-05-2018 | Eva Geerdink
Dit is de geschiedenis van het mooiste studentenhuis in Leiden: Hooigracht 39

Het pand aan de Hooigracht 39 is een van de mooiste studentenwoningen in Leiden. Bewoner en historicus Sander van Diepen ontdekte de rijke geschiedenis van HG39. ‘Voorheen dachten we dat de eerste eigenaar van dit huis een rijke koopman was, maar dat klopt helemaal niet.’

‘De buitenkant van het pand is vrij saai’, vertelt Van Diepen (29). ‘De binnenkant straalt geschiedenis uit.’ Van Diepen is de trotse bewoner van de tuinkamer in het huis aan de Hooigracht 39. Hij is afgestudeerd in geschiedenis aan de Universiteit in Leiden doet nu een master Europees Recht. De tuinkamer is uniek, omdat de muren zijn volgeschilderd met achttiende eeuwse werken van Dirk Dalens III. ‘In het kabinet van de koning en het Paleis Het Loo hangen ook schilderijen van deze schilder. Een tijd geleden hebben we aan de medewerkers van de koning gevraagd of we een keertje langs mochten komen om de doeken te aanschouwen. Dit werd goedgekeurd en vervolgens zijn de medewerkers ook bij ons langsgekomen.’

Een schat aan geschiedenis

Volgend jaar viert Van Diepen samen met zijn 21 huisgenoten het vijftigjarig bestaan van Hooigracht 39 als studentenhuis. De viering vormde voor Van Diepen de aanleiding om in de geschiedenis van het pand te duiken. ‘Eens was ik op een borrelavond van studentenverening Augustinus. Daar sprak ik een meisje dat zei dat ze in het archief van Leiden een mapje had gevonden dat voorheen op de zolder van Rapenburg 31-33 had gelegen. In het mapje zouden oude documenten over Hooigracht 39 zitten. Vervolgens ben ik toen naar het archief gegaan en kwam ik erachter dat het mapje bestond uit mooie aktes en perkamenten, waarin de complete geschiedenis van Hooigracht 39 stond geschreven vanaf de Late Middeleeuwen tot aan de achttiende eeuw. Die documenten heb ik toen allemaal doorspit. Al snel konden we een hele tijdlijn bouwen van de Late Middeleeuwen tot het heden.’

Volgens Van Diepen is er weinig bekend over de geschiedenis in de Late Middeleeuwen, afgezien van de verschillende bewoners die het huis in bezit hadden. De geschiedenis vanaf de jaren dertig in de achttiende eeuw is voornamelijk bekend. ‘Het was nooit bekend wie de originele eigenaar was van Hooigracht 39′, vertelt Van Diepen. ‘We dachten dat het huis allereerst in bezit was van een rijke koopman, maar dit bleek niet waar te zijn.’ Integendeel. Het pand aan de Hooigracht 39 was sinds 1699 in bezit van de invloedrijke regentenfamilie Van Lanschot en werd vanaf 1735 bewoond door Johan van Lanschot. Decennia later wordt het pand overgenomen door een predikant en elf jaar later komt het huis in het bezit van een universiteitssecretaris. Vanaf 1862 is HG39 zelfs onderdeel van een drukkerij. Vervolgens koopt een huisarts in de jaren dertig het huis en dertig jaar later verandert Hooigracht 39 in een studentenhuis.

Als je meer te weten wilt komen over de interessante geschiedenis van het pand, kan je de tijdlijn hieronder bekijken. Een ding is volgens Van Diepen zeker. ‘Ik zal nooit meer zo mooi wonen als in het pand aan de Hooigracht 39.’

cultuur

Het Rijksmuseum van Oudheden bestaat in 2018 maar liefst tweehonderd jaar. Dit wordt gevierd aan de hand van bijzondere evenementen, rondleidingen en leuke extra’s. Leiden Lokaal neemt je mee met een stadswandeling door het centrum van Leiden, om te laten zien dat de oudheid niet zo ver weg is als we denken. Daarvoor is eerst …

cultuur | fotoserie

Kraken in Leiden is een nieuwe app van Universiteit Leiden waarmee je alles kan vinden over Leidse kraakpanden. Ik zoek voor jou uit of ook jij de app moet downloaden.

cultuur | achtergrond
cultuur | nieuws

  Ontsnap aan de zon dit weekend in de filmzalen van het Leiden International Short Film Experience.   De tiende editie van het LISFE daalt donderdag 10 mei neer met meer dan honderd korte films en een tal aan activiteiten. Vier dagen lang is Leiden de plek om de brandende zonnestralen te ontwijken en het …

cultuur

Dit jaar is het veertig jaar geleden dat de Tour de France startte in Leiden. Wat in 1978 een groot wielerfeest had moeten worden, werd een onvervalste blamage. Het kan bijna geen toeval zijn dat we dat woord uit het Frans hebben overgenomen. Zo’n jubileum is een mooi moment om terug te blikken op die …

cultuur | interview

Ieder jaar verstigen zich steeds meer nieuwe inwoners in Leiden. Deze nieuwkomers komen vanuit heel Nederland en zelfs vanuit de hele wererld. In 2015 verliet ook ik het Brabantse land om mij onder te dompelen in het Leidse. Maar maakt mij dat meteen een Leidenaar? Wat is de échte Leidenaar überhaupt? Om dat uit te …

cultuur

Het Rijksmuseum van Oudheden bestaat in 2018 maar liefst tweehonderd jaar. Dit viert het museum aan de hand van verschillende activiteiten, zoals stadswandelingen, lichtshows en bijzondere verhalen. Leiden Lokaal neemt u daarom graag mee naar een mysterieuze rondleiding buiten de openingstijden van het museum. Lucas Knitel werkt als museumdocent in het museum en leidt ons …

cultuur | verslag

In het centrum van Leiden kun je goed winkelen bij bekende filialen. Maar wat als je eens wat anders wil? In dit artikel zijn alle leuke tweedehandskledingwinkels voor je in kaart gebracht! Oude kleding nieuw leven inblazen. Inmiddels is tweedehands shoppen een unieke ervaring geworden, waarbij je het perfecte uitgedragen spijkerjasje kunt scoren waarvan maar …

cultuur | achtergrond

Islamitische studenten in Leiden kunnen kiezen uit drie moskeeën. Een ontmoeting met Rachid Oucharia,  bestuurslid van Centrum Malik in Leiden-Noord, waarin we spreken over de islamitische gemeenschap in Leiden.

cultuur

Jim Delforterie (23) loopt als buddy hard bij Running Blind. Een buddy helpt blinde of slechtziende mensen met hardlopen. Jim begeleidt onder andere Joost van Gent (61), die op zijn 52e slechtziend werd en met wie Leiden Lokaal al eerder sprak. Hoe ervaart Jim het om buddy te zijn? Hoe ben je bij Running Blind terecht …

cultuur

Het invullen van je Koningsdag kan best lastig zijn, zeker omdat er zo veel keuze is. Wil je tot diep in de nacht feesten op de nieuwste techno? Of vier je de verjaardag van onze koning liever op een discoboot? We hebben de top tien activiteiten in Leiden voor je op een rijtje gezet. Koningsnacht en …

cultuur | reportage

De Rembrandtbrug krijgt een nieuwe kleur. “Liever wit dan dit”, luidde de tekst op verschillende posters die eind 2017 begonnen op te duiken. De brug zou een nieuwe, bruinachtige kleur krijgen. Dit tot woede van de omwonenden die hun geliefde brug graag wit willen houden. Inmiddels is het april 2018 en is de nieuwe kleur …