Artboard 1
12-05-2018 | Eva Geerdink
Dit is de geschiedenis van het mooiste studentenhuis in Leiden: Hooigracht 39

Het pand aan de Hooigracht 39 is een van de mooiste studentenwoningen in Leiden. Bewoner en historicus Sander van Diepen ontdekte de rijke geschiedenis van HG39. ‘Voorheen dachten we dat de eerste eigenaar van dit huis een rijke koopman was, maar dat klopt helemaal niet.’

‘De buitenkant van het pand is vrij saai’, vertelt Van Diepen (29). ‘De binnenkant straalt geschiedenis uit.’ Van Diepen is afgestudeerd in geschiedenis aan de Universiteit in Leiden doet momenteel een master Europees Recht. Hij is de trotse bewoner van de tuinkamer in het huis aan de Hooigracht 39. Deze kamer is uniek, omdat de muren zijn volgeschilderd met achttiende eeuwse werken van Dirk Dalens III. ‘In het kabinet van de koning en het Paleis Het Loo hangen ook schilderijen van deze schilder. Een tijd geleden hebben we aan de medewerkers van de koning gevraagd of we een keertje langs mochten komen om de doeken te aanschouwen. Dit werd goedgekeurd en vervolgens zijn de medewerkers ook bij ons langs geweest.’

 

Een schat aan geschiedenis

Volgend jaar viert Van Diepen samen met zijn 21 huisgenoten het vijftigjarig bestaan van Hooigracht 39 als studentenhuis. De viering vormde voor Van Diepen de aanleiding om in de geschiedenis van het pand te duiken. ‘Eens was ik op een borrelavond van studentenverening Augustinus. Daar sprak ik een meisje dat zei dat ze in het archief van Leiden een mapje had gevonden dat voorheen op de zolder van Rapenburg 31-33 had gelegen. In het mapje zouden oude documenten over Hooigracht 39 zitten. Vervolgens ben ik toen naar het archief gegaan en kwam ik erachter dat de map bestond uit mooie aktes en perkamenten. Daarin stond de complete geschiedenis van Hooigracht 39 beschreven van de Late Middeleeuwen tot de achttiende eeuw. Die documenten heb ik toen allemaal doorspit. Al snel konden we een hele tijdlijn bouwen.’

Volgens Van Diepen is er weinig bekend over de geschiedenis in de Late Middeleeuwen, afgezien van de verschillende bewoners die het huis in bezit hadden. De geschiedenis vanaf de jaren dertig in de achttiende eeuw is voornamelijk bekend. ‘We wisten nooit wie de originele eigenaar was van Hooigracht 39’, vertelt Van Diepen. ‘We dachten dat het huis allereerst in bezit was van een rijke koopman, maar dit bleek niet waar te zijn.’

Integendeel. Het pand bleek in 1735 in bezit te zijn van een regent. Vervolgens werd het pand in 1801 gekocht op een veiling door een predikant en elf jaar later kwam het huis in het bezit van een universiteitssecretaris. In 1862 was HG39 zelfs onderdeel van een drukkerij. Vervolgens werd het huis in de jaren dertig omgetoverd tot een huisartsenpraktijk, waar huisarts S. A. Nieuwzwaag zijn patiënten ontving. Dertig jaar later verhuisde Nieuwzwaag. Daaropvolgend werd het pand overgenomen door de Stichting Leidse Studentenhuisvesting. Hooigracht 39 veranderde in een studentenhuis.

Als je meer te weten wilt komen over de interessante geschiedenis van het pand, kan je de tijdlijn hieronder bekijken. Een ding is volgens Van Diepen zeker. ‘Ik zal nooit meer zo mooi wonen als in het pand aan de Hooigracht 39.’

cultuur

Na maandenlang vergaderen was het dan eindelijk zo ver: Afgelopen zaterdag, 23 juni 2018, vond de eerste editie van de Rapenburg Race plaats. 120 mensen legden 800 meter af voor stichting Amade. Stichting Amade is een organisatie die zich wereldwijd inzet voor jonge vluchtelingen. Het geld van de Rapenburg Race zal naar een van de …

cultuur

  Les délices de la Hollande (Parival, 1660): “van alle werelddelen is Europa het mooiste werelddeel, van Europa zijn de Nederlanden het mooiste land, van de Zeventien Provinciën is Holland de mooiste, van de Hollandse steden is Leiden de mooiste, en van alle straten en grachten van Leiden is het Rapenburg de mooiste”. Of de …

cultuur | interview

      Dat studenten niet alleen zuipen en uitslapen in Leiden, weten de meeste mensen al. Afgelopen week hebben we dat al mogen aanschouwen bij de Museumnacht, geheel georganiseerd door studenten! Maar ook voor de Leidenaren die wat cultuur willen opsnuiven, hebben de verenigingen wat te bieden. Augustinus en Quintus organisteren beide een grootse …

cultuur

Bekijk de stad aan het uiteinde van een selfiestick. Deze 8 plekken zijn niet alleen mooi, historisch significant of mysterieus, het zijn ook de beste achtergronden voor je selfie. De Waag Een bericht gedeeld door Steven (@ifearmushrooms) op 24 Mei 2018 om 4:27 (PDT) Het prachtige interieur van restaurant Waag staat garant voor likes. Maar …

cultuur | Quiz

Voor mijn zoektocht naar de echte Leidenaar interviewde Gijs, Mo, Erick en Joke. Ieder had er een eigen kijk op het Leidenaar zijn. Om hun kennis te testen liet ik ze alle vier een test doen.   Doe hier zelf ook de test en ontdek op wie van deze vier jij het meest lijkt! Deze quiz …

cultuur | interview

Leiden trekt ieder jaar steeds weer meer nieuwe inwoners aan vanuit de hele wereld. Ook ik heb me tweeënhalf jaar geleden vanuit Brabantse land ondergedompeld in het Leidse. Om erachter te komen vanaf wanneer ik mezelf een Leidenaar mag noemen, ga ik op onderzoek met verschillende officiele ‘Leidenaren’. Deze keer ga ik in gesprek met …

cultuur

De zon begint overtuigend te schijnen en het is bijna juni: het begin van de zomer kan beginnen. Bent u een actieveling of houd je wel van een feestje? Leidenlokaal heeft voor ieder wat wils de leukste activiteiten geselecteerd voor de maand juni. Vind de activiteit die het beste bij je past of ga een …

cultuur | interview

Als nog verse Leidenaar ben ik opzoek naar wat iemand een Leidenaar maakt? Valt er überhaupt te spreken van een échte Leidenaar? En hoe ziet deze er dan uit? Om dat uit te zoeken ga ik in gesprek met verschillende officiele ‘Leidenaren’. Mo Al-K (26) wil me maar al te graag helpen. Dit interview is …

cultuur

Zwarte ronden schijven met groeven zijn bezig met een opmars. De verkoopcijfers van langspeelplaten stijgen de laatste jaren. Ook de platenzaak lijkt een nieuw leven bekoren. in 2018 is er voor het eerst sinds jaren weer een nieuwe platenzaak bijgekomen in Leiden. Waar gaat de vinylliefhebber naar toe in Leiden?   Een schatkaart voor iedere …

cultuur | column

Het Rijksmuseum, Stedelijk Museum en de gemeenten Utrecht en Amsterdam hadden ze al, maar nu doet ook de Haagse vestiging van Universiteit Leiden mee aan de hype van gender neutrale wc’s (hoe wc’s gender neutraal kunnen zijn terwijl er op de deur een mannetje, vrouwtje en een man-vrouw of vrouw-man worden afgebeeld lijkt me op …

cultuur | column

  Ik kom niet uit Leiden, dat moet gezegd worden alvorens je dit stukje leest. Door deze achtergrond kan ik een redelijk neutraal oordeel vellen over de verschillende types Leienaar. Ik onderscheid er twee. En toevalligerwijs kwam ik laatst terecht in een voorval waarbij beide types in hun puurste vorm naar voren kwamen… Het was …

cultuur | explainer

Heerlijke thee gedronken op de Japanmarkt? Dit is hoe je zelf het perfecte kopje Japanse matcha of sencha thee zet.     Matcha Deze groene poeder thee groeit aan populariteit in Nederland de laatste tijd. Doordat je het poeder helemaal oplost in water, krijg je alle gezonde stoffen uit de thee binnen. Daarnaast bevat groene …