Artboard 1
13-05-2018 | MerelBrouwer
#DeleteFacebook: hoe denken studenten over Facebook en privacy?

Facebook raakte afgelopen week in opspraak nadat bekend werd dat de gegevens van meer dan 50 miljoen gebruikers op straat lagen. Wij van LeidenLokaal vroegen ons af hoeveel invloed dit bericht nu daadwerkelijk heeft gehad op facebookgebruikers en gingen naar Universiteit Leiden om met studenten te praten over deze kwestie. Hoe denken de studenten over de privacy-schending van Facebook en hebben zij zelf daadwerkelijk maatregelen genomen sinds het bericht is uitgekomen?

Het schandaal

Het sociale medium Facebook verzamelt enorm veel data van Facebookgebruikers. Zo wordt gelet op de filmpjes die je bekijkt, de pagina’s die je bezoekt en andere individuele voorkeuren. Op deze manier kan Facebook precies afstemmen welke informatie en advertenties jij in je timeline te zien krijgt. Het bedrijf Cambridge Analytica maakte hier echter misbruik van door de data van meer dan 50 miljoen mensen te gebruiken om verkiezingen wereldwijd te beïnvloeden. Dit is de grootste privacy schending in de geschiedenis van Facebook.

Toen het bericht uitkwam plaatsten vele boze mensen berichten op sociale media met de hashtag #DeleteFacebook. Op deze manier probeerden zij mensen zover te krijgen het sociale medium te verwijderen. Met succes, zo blijkt, want in korte tijd is bijna 10% van de profielen verwijderd. Op de dag dat het schandaal bekend werd daalde een aandeel van 185,25 dollar naar 152 dollar. In Nederland zijn inmiddels 10 000 profielen verwijderd nadat televisiepresentator Arjen Lubach in zijn televisieprogramma ‘Zondag met Lubach’ mensen opriep hun profielen te verwijderen.

Studenten over Facebook

Op Universiteit Leiden valt het nog mee. De studenten hadden wel kennis van het feit dat Facebook de gegevens opsloeg, maar wisten niet dat de gegevens zo makkelijk gehackt konden worden. Zij pleitten dan ook voor meer bescherming van de gegevens. Op de vraag of zij zelf al daadwerkelijk tot actie zijn overgegaan antwoorden de studenten dat zij wel minder gebruik van Facebook maken sinds ze van deze kwestie afweten en dat zij beter nadenken wat ze op het sociale medium plaatsen. Tot verwijdering van hun profiel zijn zij echter nog niet overgegaan. “Ik wil het wel verwijderen, maar je hebt Facebook gewoon voor veel dingen nodig. Voor je studie bijvoorbeeld. Toch zit ik er wel over na te denken, maar het blijft dus een beetje wikken en wegen”, aldus een van de studenten.

veiligheid

Fietsen die fout geparkeerd staan in het stationsgebied kunnen opgehaald worden tegen een betaling van €26,-. Vanaf 1 mei wordt het restrictiegebied uitgebreid.

veiligheid

Op 25 mei gaat de AVG in. Niet alleen grote bedrijven hebben hier mee te maken, ook studenten- en studieverenigingen moeten hun zaakjes op orde hebben.

cultuur | fotoserie

Kraken in Leiden is een nieuwe app van Universiteit Leiden waarmee je alles kan vinden over Leidse kraakpanden. Ik zoek voor jou uit of ook jij de app moet downloaden.

veiligheid | verslag

Dit is een verslag van een rechtszaak, die op 14 mei plaatsvond in het Gerechtshof Den Haag. De rechter opent de zitting. ‘U wordt verdacht van vijf strafbare feiten, verdeeld over 2 zaken. Tweemaal het besturen van een bromfiets onder invloed, tweemaal het besturen van een bromfiets met een ingevorderd rijbewijs en verzet bij arrestatie.’ …

veiligheid | Opinie

Wereldwijd hangen er spanningen in de lucht. De frictie tussen Amerika en Noord-Korea, Rusland lijkt legers aan het op te bouwen te zijn, de oorlogen die nog woeden in het Midden Oosten en natuurlijk de IS dreigingen en aanslagen binnen Europa. Deze laatste zorgden er op de een of andere manier meer voor dat mensen …

veiligheid | interview

Eind vorige eeuw en begin deze eeuw was de kraakscene in Leiden op dreef; tussen 1970 en 2010 zijn er meer dan driehonderd panden gekraakt in Leiden. In 2010 kwam er een nieuwe wet: De Wet kraken en leegstand. Deze wet zou iets tegen de leegstand doen en stelde een straf op kraken. Dat betekent echter niet dat het niet meer gebeurt.

veiligheid | verslag

Francesco Ragazzi, assistent-professor International Relations aan de Universiteit Leiden, heeft donderdag 3 mei een lezing gegeven over de gevolgen van counter-terrorisme in het onderwijs. ‘Docenten staan voor een lastig parket.’ Onlangs is nog een reconstructie gepubliceerd over de dreiging die de Universiteit Leiden in 2015 ondervond. Een anoniem persoon plaatste op het webforum 4Chan dat …

veiligheid | nieuws

Er is een daling in het aantal misdrijven in Leiden in de periode 2010-2015. In het Stationsdistrict worden veruit de meeste misdrijven gepleegd, en de Stevenshof blijkt de veiligste wijk te zijn.

veiligheid | interview

Binnen de muren van het prachtige Kamerling Onnes Gebouw worden de leerlingen gedrild tot advocaat, officier van justitie, jurist of rechter. Wetboeken worden uitgepluisd, regeltjes worden geleerd en theorien worden gestampt. Maar rechten kent ook een ‘zweverige kant’, besproken in de master Rechtsfilosofie.

veiligheid | explainer

Niemand wil het natuurlijk meemaken: een inbraak. Helaas gebeurt dit nogsteeds en ook in Leiden. Vooral nu de zomermaanden weer dichterbij komen en mensen langer van huis zijn. Studentenwoningen zijn ook vaak in trek bij inbrekers. Met deze zeven eenvoudige tips hou je de inbrekers buiten! 

veiligheid | podcast

De Fabel van de Illegaal zet zich in voor mensen zonder verblijfsvergunning. Zij hebben twee keer per week een spreekuur waar mensen terecht kunnen voor vragen. In deze podcast spreek ik Mariët van Bommel, medewerkster van het spreekuur.

veiligheid

Hoewel het landelijke cijfer van verkeersdoden volgens het CBS al jaren daalt, is in 2017 het aantal verkeersdoden op de fiets voor het eerst hoger dan het aantal verkeersdoden in de auto.  LeidenLokaal onderzoekt of dit in Leiden ook zo is.