Artboard 1
13-05-2018 | MerelBrouwer
#DeleteFacebook: hoe denken studenten over Facebook en privacy?

Facebook raakte afgelopen week in opspraak nadat bekend werd dat de gegevens van meer dan 50 miljoen gebruikers op straat lagen. Wij van LeidenLokaal vroegen ons af hoeveel invloed dit bericht nu daadwerkelijk heeft gehad op facebookgebruikers en bezochten Universiteit Leiden om met studenten te praten over deze kwestie. Hoe denken studenten over de privacy-schending van Facebook en hebben zij zelf daadwerkelijk maatregelen genomen sinds het bericht is uitgekomen?

Het schandaal

Het sociale medium Facebook verzamelt enorm veel data van Facebookgebruikers. Zo wordt gelet op de filmpjes die je bekijkt, de pagina’s die je bezoekt en andere individuele voorkeuren. Op deze manier kan Facebook precies afstemmen welke informatie en advertenties jij in je timeline te zien krijgt. Het bedrijf Cambridge Analytica maakte hier echter misbruik van door de data van meer dan 50 miljoen mensen te gebruiken om verkiezingen wereldwijd te beïnvloeden. Dit is de grootste privacy schending in de geschiedenis van Facebook.

Toen het bericht uitkwam plaatsten vele boze mensen berichten op sociale media met de hashtag #DeleteFacebook. Op deze manier probeerden zij mensen zover te krijgen het sociale medium te verwijderen. Met succes, zo blijkt, want in korte tijd is in Amerika bijna 10% van de profielen verwijderd. Op de dag dat het schandaal bekend werd daalde een aandeel van 185,25 dollar naar 152 dollar. In Nederland zijn inmiddels 10 000 profielen verwijderd nadat televisiepresentator Arjen Lubach in zijn televisieprogramma ‘Zondag met Lubach’ mensen opriep hun profielen te verwijderen.

Studenten over Facebook

Hoe het er op Universiteit Leiden voor staat? De studenten hadden wel degelijk kennis van het feit dat Facebook de gegevens opsloeg, maar wisten niet dat de gegevens zo makkelijk gehackt konden worden. Zij pleitten dan ook voor meer bescherming van de gegevens. Op de vraag of zij zelf al daadwerkelijk tot actie zijn overgegaan antwoordden de studenten dat zij wel minder gebruik van Facebook maken sinds ze van deze kwestie afweten en dat zij beter nadenken wat ze op het sociale medium plaatsen. Tot verwijdering van hun profiel zijn zij echter nog niet overgegaan. “Ik wil het wel verwijderen, maar je hebt Facebook gewoon voor veel dingen nodig. Voor je studie bijvoorbeeld. Toch zit ik er wel over na te denken, maar het blijft dus een beetje wikken en wegen”, aldus een van de studenten.

veiligheid | interview

Honderden kilo’s heroïne haalde Sjaak Caspers (56) al van de straat. Toch wilde hij liever nóg dichter bij de burger staan. Daarom is hij al 11 jaar wijkagent van de Merenwijk. ,,Mensen helpen, daar gaat het mij allemaal om.” Zijn trouwe stalen ros staat al klaar bij het wijkbureau aan de Kooilaan. Wijkagent Sjaak Caspers …

veiligheid | nieuws

Leiden heeft een nieuw college. D66, GroenLinks en PvdA presenteerden het beleidsakkoord 2018-2022: ‘Samen maken we de stad’. Eerdere onderhandelingen, waarbij de VVD en niet de PvdA betrokken was, liepen op niets uit. Wat is het nieuwe college van plan om de Sleutelstad veilig te houden? Mooi nieuws. Gisteren bereikten de zes vertegenwoordigers van D66, …

veiligheid | interview

‘Het goedkoopste biertje van Leiden’ luidt één van de reclameleuzen van de Hifi-bar, gevestigd in de Vrouwensteeg. Met een prijs van een euro en vijfentwintig cent is daar niets aan gelogen. Op dinsdag en donderdag is de Hifi vanaf 23.00 geopend voor alle studenten, wekelijks komen er honderden jongvolwassenen een dansje wagen. Hoe weet deze …

veiligheid

Bij het wonen in een studentenhuis denken de meeste mensen onmiddellijk aan een hoop troep, een stevig glas bier en vooral veel gezelligheid. Helaas gaat het eens in de zoveel tijd gruwelijk mis, en ontstaat er een flinke huisbrand. Hoe veilig zijn de studentenhuizen in Leiden eigenlijk? De DUWO is een huurstichting met bijna 7.000 …

veiligheid | column

Ik kan er niets aan doen. Druisend tegen al mijn principes in is ook mijn leven behoorlijk burgerlijk geworden. Ik woon in een hofje, sorteer netjes mijn plastic en ben daarnaast al een tijdje fanatiek op zoek naar het radijsbakje om mijn Albert-Heijnmoestuincollectie te completeren. Toegegeven, dat laatste is misschien niet helemaal waar. Toch was …

veiligheid

Heeft DNA-onderzoek een doorslaggevende rol heeft gespeeld in de liquidatiezaak van Zeynel Er in Leiden? Ja, en eigenlijk was dat ook geen verrassing. Kijken we naar de feiten: DNA-sporen op een Albert Heijn-tasje, op het busje die zij gebruikten voor de liquidatie en op alle materialen die door de politie in beslag zijn genomen. Toch …

veiligheid | reportage

Ik vind het tijd om een duik te nemen in het leven van handhaving en hun negatieve imago (al dan niet) op te frissen. Want wat is het, dat handhaving Leiden doet? Ik draaide een aantal dagen mee.

veiligheid

In Leiden lijkt het nog redelijk rustig, maar criminaliteit zit in alle uithoeken van de samenleving (óók in Leiden). Daarom bezocht ik een symposium, georganiseerd door studievereniging der psychologie Labyrint, om me te verdiepen in de forensische psychologie

veiligheid | interview

Als we het over gebrek aan verkeersveiligheid in Leiden hebben, is er één kruispunt dat er met kop en schouders bovenuitsteekt: het kruispunt bij Anne&Max waar maar liefst vijf wegen samenkomen.

veiligheid | interview

  Afpakken van vermogen gebeurt bij het Openbaar Ministerie al bij de grote zaken. Sinds een jaar bestaan er nu ook kleinere ‘afpakteams’. Het is een proef om te kijken of dit ook ook bij kleinere onderzoeken werkt die snel afgehandeld kunnen worden. Nadine is zo’n medewerker. Hoe werkt dit nu precies?

veiligheid | explainer

Je zou denken dat de meeste mensen niet stelen, dit is immers iets voor dieven, toch? Niets lijkt minder waar. Leden van studentenvereniging L.V.V.S. Augustinus stelen elkaars jas zonder pardon.

veiligheid

De gemeente denkt erover de Oosterkerkstraat in een 30-kilometerweg te veranderen, waarbij de fietsers op de autoweg zullen gaan fietsen. “Levensgevaarlijk”, zegt Peter Rumler van de Leidse afdeling van de Fietsersbond. Waarom is er zo’n meningsverschil? LeidenLokaal zocht het uit.