Artboard 1
13-05-2018 | Merel Driessen
Ik voel me onveilig, dus dan jij ook.

Wereldwijd hangen er spanningen in de lucht. De frictie tussen Amerika en Noord-Korea, Rusland lijkt legers aan het op te bouwen te zijn, de oorlogen die nog woeden in het Midden Oosten en natuurlijk de IS dreigingen en aanslagen binnen Europa.

Deze laatste zorgden er op de een of andere manier meer voor dat mensen binnen Europa, en binnen Nederland, zich langzaam aan onveilig begonnen te voelen. Tijdens grote evenementen als koningsdag en vijf mei worden paaltjes geplaatst en extra beveiliging ingezet, puur om eventuele aanslagen te voorkomen. Logisch natuurlijk, aanslagen in landen die dichtbij ons staan raken ons meer dan oorlogen in landen die we niet als ‘ons’ zien.

Met dit onveilige gevoel komt radeloosheid. Onmacht. Angst. Angst voor aanslagen. Angst voor IS.  Angst voor moslims. En met deze angst komt, zoals wel vaker, woede. Woede tegenover aanslagen. Woede tegenover IS. Woede tegenover moslims.

Door deze woede  wordt er nog een onveiligere situatie gecreëerd.  Spanningen tussen bevolkingsgroepen ontstaan. Moslims die overal aangestaard worden, minder gelijk behandeld worden en zelfs opgejaagd worden door anti-Islam groepen.

Moslims die dat eerste gevoel van onveiligheid al deelden.  Die in dezelfde situatie zaten, die ook bang waren. Moslims die niks met IS te maken hebben, maar vanwege hun uiterlijk en geloof wel zo worden geassocieerd.

Ergens is het te begrijpen: in de tweede wereldoorlog waren ook alle Duitsers de vijand. Het was tenslotte een nationale ideologie. Wantrouwen hebben was logisch.

Echter is IS geen nationale ideologie, maar een extremistische terreurgroep. Een extremistische groep met een groot bereik, daar draai ik niet om heen,  maar in geen enkele wijze representatief voor de gehele Islam. Dus ook niet voor de moslims die op Schiphol terugkomen van vakantie, niet voor de moslims die Arabisch praten op straat, niet voor de moslims die klederdracht dragen.

Dat jij je onveilig voelt, betekent niet dat een ander zich dan maar nog onveiliger moet voelen. Dat lost niks op. Een hoofddoek is geen verklaring van oorlog, dus laten we stoppen met het zo te behandelen.

veiligheid | nieuws

Leiden heeft een nieuw college. D66, GroenLinks en PvdA presenteerden het beleidsakkoord 2018-2022: ‘Samen maken we de stad’. Eerdere onderhandelingen, waarbij de VVD en niet de PvdA betrokken was, liepen op niets uit. Wat is het nieuwe college van plan om de Sleutelstad veilig te houden? Mooi nieuws. Gisteren bereikten de zes vertegenwoordigers van D66, …

veiligheid | interview

‘Het goedkoopste biertje van Leiden’ luidt één van de reclameleuzen van de Hifi-bar, gevestigd in de Vrouwensteeg. Met een prijs van een euro en vijfentwintig cent is daar niets aan gelogen. Op dinsdag en donderdag is de Hifi vanaf 23.00 geopend voor alle studenten, wekelijks komen er honderden jongvolwassenen een dansje wagen. Hoe weet deze …

veiligheid

Bij het wonen in een studentenhuis denken de meeste mensen onmiddellijk aan een hoop troep, een stevig glas bier en vooral veel gezelligheid. Helaas gaat het eens in de zoveel tijd gruwelijk mis, en ontstaat er een flinke huisbrand. Hoe veilig zijn de studentenhuizen in Leiden eigenlijk? De DUWO is een huurstichting met bijna 7.000 …

veiligheid | column

Ik kan er niets aan doen. Druisend tegen al mijn principes in is ook mijn leven behoorlijk burgerlijk geworden. Ik woon in een hofje, sorteer netjes mijn plastic en ben daarnaast al een tijdje fanatiek op zoek naar het radijsbakje om mijn Albert-Heijnmoestuincollectie te completeren. Toegegeven, dat laatste is misschien niet helemaal waar. Toch was …

veiligheid

Heeft DNA-onderzoek een doorslaggevende rol heeft gespeeld in de liquidatiezaak van Zeynel Er in Leiden? Ja, en eigenlijk was dat ook geen verrassing. Kijken we naar de feiten: DNA-sporen op een Albert Heijn-tasje, op het busje die zij gebruikten voor de liquidatie en op alle materialen die door de politie in beslag zijn genomen. Toch …

veiligheid | reportage

Ik vind het tijd om een duik te nemen in het leven van handhaving en hun negatieve imago (al dan niet) op te frissen. Want wat is het, dat handhaving Leiden doet? Ik draaide een aantal dagen mee.

veiligheid

In Leiden lijkt het nog redelijk rustig, maar criminaliteit zit in alle uithoeken van de samenleving (óók in Leiden). Daarom bezocht ik een symposium, georganiseerd door studievereniging der psychologie Labyrint, om me te verdiepen in de forensische psychologie

veiligheid | interview

Als we het over gebrek aan verkeersveiligheid in Leiden hebben, is er één kruispunt dat er met kop en schouders bovenuitsteekt: het kruispunt bij Anne&Max waar maar liefst vijf wegen samenkomen.

veiligheid | interview

  Afpakken van vermogen gebeurt bij het Openbaar Ministerie al bij de grote zaken. Sinds een jaar bestaan er nu ook kleinere ‘afpakteams’. Het is een proef om te kijken of dit ook ook bij kleinere onderzoeken werkt die snel afgehandeld kunnen worden. Nadine is zo’n medewerker. Hoe werkt dit nu precies?

veiligheid | explainer

Je zou denken dat de meeste mensen niet stelen, dit is immers iets voor dieven, toch? Niets lijkt minder waar. Leden van studentenvereniging L.V.V.S. Augustinus stelen elkaars jas zonder pardon.

veiligheid

De gemeente denkt erover de Oosterkerkstraat in een 30-kilometerweg te veranderen, waarbij de fietsers op de autoweg zullen gaan fietsen. “Levensgevaarlijk”, zegt Peter Rumler van de Leidse afdeling van de Fietsersbond. Waarom is er zo’n meningsverschil? LeidenLokaal zocht het uit.

veiligheid | column

Het maakt niet uit of het de warmste meimaand is in 300 jaar, of ver beneden het vriespunt in de winter. In weer of wind staan ze voor je klaar: de reclamemakers op straat.