Artboard 1
13-05-2018 | Merel Driessen
Ik voel me onveilig, dus dan jij ook.

Wereldwijd hangen er spanningen in de lucht. De frictie tussen Amerika en Noord-Korea, Rusland lijkt legers aan het op te bouwen te zijn, de oorlogen die nog woeden in het Midden Oosten en natuurlijk de IS dreigingen en aanslagen binnen Europa.

Deze laatste zorgden er op de een of andere manier meer voor dat mensen binnen Europa, en binnen Nederland, zich langzaam aan onveilig begonnen te voelen. Tijdens grote evenementen als koningsdag en vijf mei worden paaltjes geplaatst en extra beveiliging ingezet, puur om eventuele aanslagen te voorkomen. Logisch natuurlijk, aanslagen in landen die dichtbij ons staan raken ons meer dan oorlogen in landen die we niet als ‘ons’ zien.

Met dit onveilige gevoel komt radeloosheid. Onmacht. Angst. Angst voor aanslagen. Angst voor IS.  Angst voor moslims. En met deze angst komt, zoals wel vaker, woede. Woede tegenover aanslagen. Woede tegenover IS. Woede tegenover moslims.

Door deze woede  wordt er nog een onveiligere situatie gecreëerd.  Spanningen tussen bevolkingsgroepen ontstaan. Moslims die overal aangestaard worden, minder gelijk behandeld worden en zelfs opgejaagd worden door anti-Islam groepen.

Moslims die dat eerste gevoel van onveiligheid al deelden.  Die in dezelfde situatie zaten, die ook bang waren. Moslims die niks met IS te maken hebben, maar vanwege hun uiterlijk en geloof wel zo worden geassocieerd.

Ergens is het te begrijpen: in de tweede wereldoorlog waren ook alle Duitsers de vijand. Het was tenslotte een nationale ideologie. Wantrouwen hebben was logisch.

Echter is IS geen nationale ideologie, maar een extremistische terreurgroep. Een extremistische groep met een groot bereik, daar draai ik niet om heen,  maar in geen enkele wijze representatief voor de gehele Islam. Dus ook niet voor de moslims die op Schiphol terugkomen van vakantie, niet voor de moslims die Arabisch praten op straat, niet voor de moslims die klederdracht dragen.

Dat jij je onveilig voelt, betekent niet dat een ander zich dan maar nog onveiliger moet voelen. Dat lost niks op. Een hoofddoek is geen verklaring van oorlog, dus laten we stoppen met het zo te behandelen.

veiligheid

Fietsen die fout geparkeerd staan in het stationsgebied kunnen opgehaald worden tegen een betaling van €26,-. Vanaf 1 mei wordt het restrictiegebied uitgebreid.

veiligheid

Op 25 mei gaat de AVG in. Niet alleen grote bedrijven hebben hier mee te maken, ook studenten- en studieverenigingen moeten hun zaakjes op orde hebben.

cultuur | fotoserie

Kraken in Leiden is een nieuwe app van Universiteit Leiden waarmee je alles kan vinden over Leidse kraakpanden. Ik zoek voor jou uit of ook jij de app moet downloaden.

veiligheid | verslag

Dit is een verslag van een rechtszaak, die op 14 mei plaatsvond in het Gerechtshof Den Haag. De rechter opent de zitting. ‘U wordt verdacht van vijf strafbare feiten, verdeeld over 2 zaken. Tweemaal het besturen van een bromfiets onder invloed, tweemaal het besturen van een bromfiets met een ingevorderd rijbewijs en verzet bij arrestatie.’ …

veiligheid | interview

Facebook raakte afgelopen week in opspraak nadat bekend werd dat de gegevens van meer dan 50 miljoen gebruikers op straat lagen. Hoe denken studenten van Universiteit Leiden over deze privacy-schending van Facebook en hebben zij zelf daadwerkelijk maatregelen genomen sinds het bericht is uitgekomen?

veiligheid | interview

Eind vorige eeuw en begin deze eeuw was de kraakscene in Leiden op dreef; tussen 1970 en 2010 zijn er meer dan driehonderd panden gekraakt in Leiden. In 2010 kwam er een nieuwe wet: De Wet kraken en leegstand. Deze wet zou iets tegen de leegstand doen en stelde een straf op kraken. Dat betekent echter niet dat het niet meer gebeurt.

veiligheid | verslag

Francesco Ragazzi, assistent-professor International Relations aan de Universiteit Leiden, heeft donderdag 3 mei een lezing gegeven over de gevolgen van counter-terrorisme in het onderwijs. ‘Docenten staan voor een lastig parket.’ Onlangs is nog een reconstructie gepubliceerd over de dreiging die de Universiteit Leiden in 2015 ondervond. Een anoniem persoon plaatste op het webforum 4Chan dat …

veiligheid | nieuws

Er is een daling in het aantal misdrijven in Leiden in de periode 2010-2015. In het Stationsdistrict worden veruit de meeste misdrijven gepleegd, en de Stevenshof blijkt de veiligste wijk te zijn.

veiligheid | interview

Binnen de muren van het prachtige Kamerling Onnes Gebouw worden de leerlingen gedrild tot advocaat, officier van justitie, jurist of rechter. Wetboeken worden uitgepluisd, regeltjes worden geleerd en theorien worden gestampt. Maar rechten kent ook een ‘zweverige kant’, besproken in de master Rechtsfilosofie.

veiligheid | explainer

Niemand wil het natuurlijk meemaken: een inbraak. Helaas gebeurt dit nogsteeds en ook in Leiden. Vooral nu de zomermaanden weer dichterbij komen en mensen langer van huis zijn. Studentenwoningen zijn ook vaak in trek bij inbrekers. Met deze zeven eenvoudige tips hou je de inbrekers buiten! 

veiligheid | podcast

De Fabel van de Illegaal zet zich in voor mensen zonder verblijfsvergunning. Zij hebben twee keer per week een spreekuur waar mensen terecht kunnen voor vragen. In deze podcast spreek ik Mariët van Bommel, medewerkster van het spreekuur.

veiligheid

Hoewel het landelijke cijfer van verkeersdoden volgens het CBS al jaren daalt, is in 2017 het aantal verkeersdoden op de fiets voor het eerst hoger dan het aantal verkeersdoden in de auto.  LeidenLokaal onderzoekt of dit in Leiden ook zo is.