Artboard 1
15-05-2018 | Laurens Fluit
Twee keer dezelfde fout: bromfietser rijdt onder invloed en zonder rijbewijs

(Foto: Laurens Fluit – CC0)

Een bromfietser wordt bij een politiecontrole betrapt op meerdere strafbare feiten. Hij rijdt zonder rijbewijs en onder invloed van alcohol. Bij zijn arrestatie verzet hij zich. De volgende dag is het weer raak, hij rijdt weer zonder rijbewijs en onder de invloed. Hier volgt een verslag van de rechtszaak:

De rechter opent de zitting. ‘U wordt verdacht van vijf strafbare feiten, verdeeld over 2 zaken. Tweemaal het besturen van een bromfiets onder invloed, tweemaal het besturen van een bromfiets met een ingevorderd rijbewijs en verzet bij arrestatie.’

Meewerking

Rechter: ‘Klopt het dat u niet heeft meegewerkt, toen u gearresteerd werd?’

Verdachte: ‘Dat klopt niet. Ik wilde mijn scooter op slot zetten, maar toen pakten de agenten plotseling mijn arm. Ik herhaalde dat ik mijn scooter op slot moest zetten, maar toen werd mijn andere arm gepakt.’

Rechter: ‘Heeft u toen uw scooter nog op slot kunnen zetten?’

Verdachte: ‘nee.’

Rechter: ‘Stond uw scooter er later nog wel, toen u hem kwam halen?’

Verdachte: ‘ja.’

Rechter: ‘Dus als u uw scooter op slot had mogen zetten, dan zou er volgens u niks aan de hand geweest zijn. Klopt dat?’

Verdachte: ‘Ja, dat klopt.’

De rechter benadrukt hoe gevaarlijk het is om te rijden zonder rijbewijs. ‘Weet u wat er gebeurt als u een ongeluk veroorzaakt zonder geldig rijbewijs? Dan wordt u niet gedekt door de verzekering en betaalt u daar de rest van uw leven voor.’

Geen strafblad

De officier van justitie herhaalt de strafbare feiten waar de verdachte van verdacht wordt. Hij verklaart dat de verdachte duidelijk niet meewerkte bij zijn arrestatie, dat zijn armen en benen daarbij in tegengestelde richting bewogen en dat uiteindelijk zelfs pepperspray moest worden ingezet.

Het alcoholgehalte was bij de verdachte 635 microgram per liter. Dit is meer dan de toegestane waarde van 88 microgram per liter bij een beginnend bestuurder. Een paar maanden eerder was het rijbewijs van de verdachte ingevorderd. Dit betekent dat hij dus gereden heeft zonder rijbewijs.

De dag na dit voorval was er weer sprake van rijden onder invloed, ditmaal met een alcoholgehalte van 480 microgram per liter. Wederom reed de verdachte zonder rijbewijs.

Alcohol

Het alcoholgehalte mag in de adem van een bestuurder niet meer dan 220 microgram per liter zijn. De eerste vijf jaar na het halen van een rijbewijs ben je een beginnend bestuurder en ligt de alcohollimiet lager. Het alcoholgehalte in de adem mag dan 88 microgram per liter zijn. Hier is meer informatie te vinden over alcohol in het verkeer.

De officier van justitie eist vervolgens de volgende straf voor de bromfietser: 80 uur werkstraf, 2 weken voorwaardelijke gevangenisstraf met een proeftijd van 2 jaar en 6 maanden voorwaardelijke rijontzegging met 2 jaar proeftijd. De officier houdt er rekening mee dat de verdachte geen strafblad heeft.

Vervelende strafbare feiten

Rechter: ‘Ik leg liever geen taakstraf op, als de verdachte nog geen strafblad heeft. Anders zou u namelijk een gevangenisstraf in plaats van een taakstraf krijgen, als u nog een keer de fout in gaat.’

‘Dit betekent dat ik een straf zal zoeken aan de financiële kant. Ik leg u een geldboete op van €1000. Deze kunt u in 20 termijnen betalen. Zo wordt u dus twintig keer herinnerd aan uw domme gedrag.’

‘We zien elkaar niet meer, afgesproken?’

‘Verder ga ik mee in de strafeis van de officier van justitie. U krijgt naast de geldboete een voorwaardelijke rijontzegging van 6 maanden met een proeftijd van 2 jaar, en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 2 weken met een proeftijd van 2 jaar.’

‘Ik wil benadrukken dat het vervelende strafbare feiten zijn, waar u zich schuldig aan heeft bevonden. Rijden onder invloed en rijden zonder rijbewijs zijn erg gevaarlijk. Dit had veel slechter af kunnen lopen. We zien elkaar niet meer, afgesproken?’

Verdachte: ‘Afgesproken.’

veiligheid | interview

Honderden kilo’s heroïne haalde Sjaak Caspers (56) al van de straat. Toch wilde hij liever nóg dichter bij de burger staan. Daarom is hij al 11 jaar wijkagent van de Merenwijk. ,,Mensen helpen, daar gaat het mij allemaal om.” Zijn trouwe stalen ros staat al klaar bij het wijkbureau aan de Kooilaan. Wijkagent Sjaak Caspers …

veiligheid | nieuws

Leiden heeft een nieuw college. D66, GroenLinks en PvdA presenteerden het beleidsakkoord 2018-2022: ‘Samen maken we de stad’. Eerdere onderhandelingen, waarbij de VVD en niet de PvdA betrokken was, liepen op niets uit. Wat is het nieuwe college van plan om de Sleutelstad veilig te houden? Mooi nieuws. Gisteren bereikten de zes vertegenwoordigers van D66, …

veiligheid | interview

‘Het goedkoopste biertje van Leiden’ luidt één van de reclameleuzen van de Hifi-bar, gevestigd in de Vrouwensteeg. Met een prijs van een euro en vijfentwintig cent is daar niets aan gelogen. Op dinsdag en donderdag is de Hifi vanaf 23.00 geopend voor alle studenten, wekelijks komen er honderden jongvolwassenen een dansje wagen. Hoe weet deze …

veiligheid

Bij het wonen in een studentenhuis denken de meeste mensen onmiddellijk aan een hoop troep, een stevig glas bier en vooral veel gezelligheid. Helaas gaat het eens in de zoveel tijd gruwelijk mis, en ontstaat er een flinke huisbrand. Hoe veilig zijn de studentenhuizen in Leiden eigenlijk? De DUWO is een huurstichting met bijna 7.000 …

veiligheid | column

Ik kan er niets aan doen. Druisend tegen al mijn principes in is ook mijn leven behoorlijk burgerlijk geworden. Ik woon in een hofje, sorteer netjes mijn plastic en ben daarnaast al een tijdje fanatiek op zoek naar het radijsbakje om mijn Albert-Heijnmoestuincollectie te completeren. Toegegeven, dat laatste is misschien niet helemaal waar. Toch was …

veiligheid

Heeft DNA-onderzoek een doorslaggevende rol heeft gespeeld in de liquidatiezaak van Zeynel Er in Leiden? Ja, en eigenlijk was dat ook geen verrassing. Kijken we naar de feiten: DNA-sporen op een Albert Heijn-tasje, op het busje die zij gebruikten voor de liquidatie en op alle materialen die door de politie in beslag zijn genomen. Toch …

veiligheid | reportage

Ik vind het tijd om een duik te nemen in het leven van handhaving en hun negatieve imago (al dan niet) op te frissen. Want wat is het, dat handhaving Leiden doet? Ik draaide een aantal dagen mee.

veiligheid

In Leiden lijkt het nog redelijk rustig, maar criminaliteit zit in alle uithoeken van de samenleving (óók in Leiden). Daarom bezocht ik een symposium, georganiseerd door studievereniging der psychologie Labyrint, om me te verdiepen in de forensische psychologie

veiligheid | interview

Als we het over gebrek aan verkeersveiligheid in Leiden hebben, is er één kruispunt dat er met kop en schouders bovenuitsteekt: het kruispunt bij Anne&Max waar maar liefst vijf wegen samenkomen.

veiligheid | interview

  Afpakken van vermogen gebeurt bij het Openbaar Ministerie al bij de grote zaken. Sinds een jaar bestaan er nu ook kleinere ‘afpakteams’. Het is een proef om te kijken of dit ook ook bij kleinere onderzoeken werkt die snel afgehandeld kunnen worden. Nadine is zo’n medewerker. Hoe werkt dit nu precies?

veiligheid | explainer

Je zou denken dat de meeste mensen niet stelen, dit is immers iets voor dieven, toch? Niets lijkt minder waar. Leden van studentenvereniging L.V.V.S. Augustinus stelen elkaars jas zonder pardon.

veiligheid

De gemeente denkt erover de Oosterkerkstraat in een 30-kilometerweg te veranderen, waarbij de fietsers op de autoweg zullen gaan fietsen. “Levensgevaarlijk”, zegt Peter Rumler van de Leidse afdeling van de Fietsersbond. Waarom is er zo’n meningsverschil? LeidenLokaal zocht het uit.