Artboard 1
15-05-2018 | Laurens Fluit
5 strafbare feiten in 2 zaken – Rechtszaak 14 mei

Dit is een verslag van een rechtszaak, die op 14 mei plaatsvond in het Gerechtshof Den Haag.

De rechter opent de zitting. ‘U wordt verdacht van vijf strafbare feiten, verdeeld over 2 zaken. Tweemaal het besturen van een bromfiets onder invloed, tweemaal het besturen van een bromfiets met een ingevorderd rijbewijs en verzet bij arrestatie.’

Verklaring verdachte

Rechter: ‘Klopt het dat u niet meewerkte met de arrestatie?’

Verdachte: ‘Ik heb wel meegewerkt. Ik wilde mijn scooter op slot zetten, maar de agenten pakten mijn arm. Ik zei nog een keer dat ik mijn scooter op slot moest zetten, maar de agenten pakten toen mijn andere arm.’

Rechter: ‘Heeft u uw scooter nog op slot kunnen zetten?’

Verdachte: ‘nee.’

Rechter: ‘Stond uw scooter er nog wel de dag erna?’

Verdachte: ‘ja.’

Rechter: ‘Dus als u uw scooter op slot had mogen zetten, was er niks aan de hand volgens u?’

Verdachte: ‘Ja, dat klopt.’

De rechter benadrukt hoe gevaarlijk het is om te rijden zonder rijbewijs. ‘Weet u wat er dan gebeurt als er dan een ongeluk is? Dan wordt u niet gedekt door de verzekering, en dan betaalt u daar de rest van uw leven voor.’

Bespreking straf

De officier van justitie spreekt: ‘Dat u gereden heeft terwijl uw rijbewijs ingevorderd was, staat vast. U bent aangehouden bij een reguliere controle.’ De officier vraagt naar de levenssituatie van de verdachte. Hij vraagt hoeveel de verdachte verdient en of hij daar ook kinderen of een partner van moet onderhouden. Ook wordt gevraagd of de verdachte een geldboete zou kunnen betalen, of hij een werkstraf uit zou kunnen voeren, en wat het voor de verdachte zou betekenen als hij een rijontzegging zou krijgen.

Strafeis

De officier van justitie herhaalt de strafbare feiten waar de verdachte van verdacht wordt. Hij verklaart dat de verdachte duidelijk niet meewerkte bij zijn arrestatie, dat zijn armen en benen daarbij in tegengestelde richting bewogen en dat uiteindelijk zelfs pepperspray moest worden ingezet.

Het alcoholgehalte was bij de verdachte 635 microgram per liter. Dit is meer dan de toegestane waarde van 88 microgram per liter bij een beginnend bestuurder. Een paar maanden eerder was het rijbewijs van de verdachte ingevorderd. Dit betekent dat hij dus gereden heeft zonder rijbewijs.

De dag na dit voorval was er weer sprake van rijden onder invloed, ditmaal met een alcoholgehalte van 480 microgram per liter. Wederom reed de verdachte zonder rijbewijs.

Alcohol

Het alcoholgehalte mag in de adem van een bestuurder niet meer dan 220 microgram per liter zijn. De eerste vijf jaar na het halen van een rijbewijs ben je een beginnende bestuurder, en ligt de limiet op 88 microgram per liter. Hier is meer informatie te vinden over alcohol in het verkeer.

De officier van justitie eist vervolgens de volgende straf: 80 uur werkstraf, 2 weken voorwaardelijke gevangenisstraf met een proeftijd van 2 jaar en 6 maanden voorwaardelijke gevangenisstraf met 2 jaar proeftijd. De officier houdt er rekening mee dat de verdachte geen strafblad heeft.

Uitspraak

De rechter verklaart dat hij liever niet een taakstraf oplegt als de verdachte geen strafblad heeft. Dit betekent dat de verdachte een gevangenisstraf in plaats van een taakstraf zou krijgen, als hij nog een keer voor een strafbaar feit voor de rechter zou komen.

‘We zien elkaar niet meer, afgesproken?’

In plaats daarvan legt de rechter de verdachte een geldboete op van €1000. ‘Deze kunt u in twintig termijnen betalen. Zo wordt u twintig keer herinnerd aan uw domme gedrag.’ Verder gaat de rechter mee in de strafeis van de officier van justitie. De verdachte krijgt een voorwaardelijke rijontzegging en een voorwaardelijke gevangenisstraf.

De rechter benadrukt dat het ‘vervelende strafbare feiten’ zijn, waar de verdachte zich schuldig aan heeft bevonden. ‘We zien elkaar niet meer, afgesproken?’

veiligheid

Fietsen die fout geparkeerd staan in het stationsgebied kunnen opgehaald worden tegen een betaling van €26,-. Vanaf 1 mei wordt het restrictiegebied uitgebreid.

veiligheid

Op 25 mei gaat de AVG in. Niet alleen grote bedrijven hebben hier mee te maken, ook studenten- en studieverenigingen moeten hun zaakjes op orde hebben.

cultuur | fotoserie

Kraken in Leiden is een nieuwe app van Universiteit Leiden waarmee je alles kan vinden over Leidse kraakpanden. Ik zoek voor jou uit of ook jij de app moet downloaden.

veiligheid | interview

Facebook raakte afgelopen week in opspraak nadat bekend werd dat de gegevens van meer dan 50 miljoen gebruikers op straat lagen. Hoe denken studenten van Universiteit Leiden over deze privacy-schending van Facebook en hebben zij zelf daadwerkelijk maatregelen genomen sinds het bericht is uitgekomen?

veiligheid | Opinie

Wereldwijd hangen er spanningen in de lucht. De frictie tussen Amerika en Noord-Korea, Rusland lijkt legers aan het op te bouwen te zijn, de oorlogen die nog woeden in het Midden Oosten en natuurlijk de IS dreigingen en aanslagen binnen Europa. Deze laatste zorgden er op de een of andere manier meer voor dat mensen …

veiligheid | interview

Eind vorige eeuw en begin deze eeuw was de kraakscene in Leiden op dreef; tussen 1970 en 2010 zijn er meer dan driehonderd panden gekraakt in Leiden. In 2010 kwam er een nieuwe wet: De Wet kraken en leegstand. Deze wet zou iets tegen de leegstand doen en stelde een straf op kraken. Dat betekent echter niet dat het niet meer gebeurt.

veiligheid | verslag

Francesco Ragazzi, assistent-professor International Relations aan de Universiteit Leiden, heeft donderdag 3 mei een lezing gegeven over de gevolgen van counter-terrorisme in het onderwijs. ‘Docenten staan voor een lastig parket.’ Onlangs is nog een reconstructie gepubliceerd over de dreiging die de Universiteit Leiden in 2015 ondervond. Een anoniem persoon plaatste op het webforum 4Chan dat …

veiligheid | nieuws

Er is een daling in het aantal misdrijven in Leiden in de periode 2010-2015. In het Stationsdistrict worden veruit de meeste misdrijven gepleegd, en de Stevenshof blijkt de veiligste wijk te zijn.

veiligheid | interview

Binnen de muren van het prachtige Kamerling Onnes Gebouw worden de leerlingen gedrild tot advocaat, officier van justitie, jurist of rechter. Wetboeken worden uitgepluisd, regeltjes worden geleerd en theorien worden gestampt. Maar rechten kent ook een ‘zweverige kant’, besproken in de master Rechtsfilosofie.

veiligheid | explainer

Niemand wil het natuurlijk meemaken: een inbraak. Helaas gebeurt dit nogsteeds en ook in Leiden. Vooral nu de zomermaanden weer dichterbij komen en mensen langer van huis zijn. Studentenwoningen zijn ook vaak in trek bij inbrekers. Met deze zeven eenvoudige tips hou je de inbrekers buiten! 

veiligheid | podcast

De Fabel van de Illegaal zet zich in voor mensen zonder verblijfsvergunning. Zij hebben twee keer per week een spreekuur waar mensen terecht kunnen voor vragen. In deze podcast spreek ik Mariët van Bommel, medewerkster van het spreekuur.

veiligheid

Hoewel het landelijke cijfer van verkeersdoden volgens het CBS al jaren daalt, is in 2017 het aantal verkeersdoden op de fiets voor het eerst hoger dan het aantal verkeersdoden in de auto.  LeidenLokaal onderzoekt of dit in Leiden ook zo is.