Artboard 1
‘Hartelijk dank, anti-rooklobby!’

Gebroeders de Nobel directeur, Ruud Visser, in één van de drie rookruimtes.

Het verbod op rookruimtes zorgt voor verschillende reacties.

Clean Air Nederland (CAN) heeft in een rechtszaak tegen de Nederlandse staat voor elkaar gekregen dat per 2020 een verbod op rookruimtes ingaat. Het hof oordeelde namelijk dat de rookruimtes niet samengaan met de afspraken die met Wereldgezondheidsorganisatie WHO zijn gemaakt over bestrijding van tabaksgebruik. Ook in Leiden staan verschillende groepen tegenover elkaar: café-eigenaren, gemeente en voorstanders van een strenger anti-rookbeleid. Leidse Horeca, politiek en gezondheidsdeskundigen over het verbod.

‘Maatregelen zoals deze worden altijd genomen over de rug van de zwaksten’. De horeca lijkt de grote verliezer te zijn in de rechtszaak die CAN gewonnen heeft. Ruud Visser(foto), directeur van poppodium Gebroeders de Nobel, vindt het nieuwe beleid getuigen van een gebrek aan tolerantie. ‘Rookruimtes zijn eigenlijk een heel goed compromis, niemand heeft last van elkaar. Als niet-roker kom je niet in de rookruimte, dus waarom zou je er dan over klagen?’ Gijs Holla, gemeenteraadslid van de PvdA is het hier niet mee eens en vindt het niet erg dat de rookruimtes moeten verdwijnen. ‘Roken is nou eenmaal heel schadelijk en moet zoveel mogelijk ingeperkt worden.’

Geluidsoverlast

‘Als de rookruimtes weggaan, waar gaan ze dan roken?’  vraagt Ruud Visser zich af. ‘Het enige logische gevolg van een verbod op binnen roken, is buiten roken.’  Dat was ook een belangrijk argument voor het bouwen van rookruimtes in 2014, toen de Gebr. de Nobel zijn deuren opende. ‘De gemeente wilde niet dat iedereen midden in de nacht ging lopen schreeuwen op straat, zoals bij Scheltema (tegenover de Nobel).’  Volgens Holla is geluidsoverlast het enige probleem dat het verbod met zich meebrengt. ‘Er moet rekening gehouden worden met omwonenden.’

Verkeerde prioriteit

Als je dan als overheid denkt dat roken zó slecht is, verbiedt dan gewoon sigaretten, maar val die iedereen daarmee lastig.’: is Ruud Visser vrij stellig. Maaike van Kessel, deskundige bij Rookvrij? Ook jij! (een organisatie die trainingen aanbiedt om te stoppen met roken) is het hier wel mee eens. ‘Ik denk niet dat alleen het verbod op rookruimtes genoeg is. Allerlei maatregelen samen, bijvoorbeeld het saai maken van sigarettenverpakkingen, deurtjes voor sigaretten in de supermarkt, en de verhoging van accijnzen moeten zorgen voor minder rokers. Die prijsverhoging is het allerbelangrijkste is om een zo rookvrij mogelijke samenleving te krijgen.’ Holla voegt hieraan toe dat de lokale politiek zich hard moet maken voor het bestrijden van roken op andere plekken. ‘Denk aan een rookverbod rond schoolpleinen en sportvelden.’

politiek | achtergrond

FEL (Feminist Evolution Leiden) is een nieuwe beweging met een feministische inslag, die er in wil slagen de stad bewust te maken van feminisme. “Vrouwen moeten weten dat het zin heeft om zichzelf naar voren te schuiven en te denken ‘Ja, ik kan dit!’.” In september 2018 werd FEL officieel gelanceerd als organisatie, geboren uit …

politiek

Het was even onzeker of de lustrumviering van de vereniging, die dit jaar 125 jaar bestaat, door kon gaan, vanwege klachten vanuit de buurt. Nu heeft de gemeente toch de vergunning verleend om negen dagen feest te vieren in de schaatshal aan de vondellaan.

politiek | achtergrond

Met de komst van een nieuwe coalitie, bestaande uit D66, GroenLinks en PvdA, is in Leiden ook een nieuwe groep wethouders geïnstalleerd. Wat gelijk opvalt: vier van de vijf wethouders zijn vrouw. Opvallend vooral omdat het tegen de landelijke trend van ondervertegenwoordiging van vrouwen in de politiek in gaat.

politiek | interview

Martijn Otten is 24 jaar, raadslid van de PvdA in Leiden en werkt als woordvoerder voor die partij in de Eerste Kamer. Hij heeft onderwijs, jeugd, studenten en sport in zijn portefeuille en heeft grote ambities voor de komende vier jaar. ‘We moeten in Leiden niet alleen de beste universiteit van Nederland hebben, maar ook …

politiek | interview

Maarten de Crom is 24 jaar, raadslid voor de VVD in Leiden en werkt bij het landelijke opleidingsinstituut van de VVD in Den Haag. Hij stond dit jaar op plek vier van de VVD-kandidatenlijst en was daarmee de hoogste nieuwkomer. De komende vier jaar richt Maarten zich op de stedelijke ontwikkeling in Leiden. ‘Ik hoop …

politiek | liveblog

LIVE De Leidse gemeenteraad debatteerde gisteravond over kredietverlening voor een nieuw pand voor de ambtelijke huisvesting. Oude panden gaan namelijk op de schop en het stadhuis komt voor een gedeelte in Level, in het stationsgebied. Verder werden er nieuwe raadsleden beëdigd. Leiden Lokaal was erbij en deed live verslag. 20:00 31 mei 2018 Beëdiging nieuwe …

politiek | interview

27 jaar oud, lobbyist in Den Haag en al bijna 3 jaar bestuurslid bij D66 Leiden. Jan van der Voet is een man met ambitie en inzet. Hij noemt zichzelf een ‘politiek junkie’ en is al vanaf jonge leeftijd betrokken bij de politiek. Toch ligt zijn hart bij de lokale politiek: “De kracht van lokale …

politiek | Opinie

In veel studentensteden is het een normaal fenomeen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen: studentenpartijen. Zo bestaat in Delft het STIP, in Utrecht Student&Starter en in Den Haag de Bond voor Studenten Actie. Het zijn politieke partijen die volledig bestaan uit studenten of in ieder geval twintigers. Het belangrijkste gemeenschappelijke kenmerk: gebrek aan politieke- en bestuurlijke ervaring. Het is voor …

politiek | interview

De VVD is net als andere jaren weer een van de grotere partijen binnen de Leidse Gemeenteraad. Ze bevinden zich echter in een andere rol, ze gaan namelijk de oppositie in. De stukgelopen formatiegesprekken met Groenlinks en D66 hebben ervoor gezorgd dat de VVD zich mag gaan handhaven in de oppositie. Wij spraken fractievoorzitter Dorien …

politiek | interview

‘De ramen trilden in de sponningen en de gemeente bood ons een hotelbon aan.’ Wijkverenigingen Maredorp de Camp en Pancras-West zijn het niet eens met de beslissing van de gemeente Leiden om opnieuw een feest te organiseren op de Kaasmarkt. Naar aanleiding van een evenement tijdens het Leidens ontzet vorig jaar hebben de voorzitters van de …

politiek | achtergrond

De gemeente worstelt met een nieuw bestemmingsplan voor de Kaasmarkt. Het plein ligt midden in het centrum: tussen de Hooglandse kerk en de Oude Rijn. Wie er nu rondloopt, doet dat waarschijnlijk alleen om zijn auto kwijt te kunnen, want het plein is nu een weinig inspirerend parkeerterrein.  Prijsvraag 1995 Al tientallen jaren liggen …