Artboard 1
17-05-2018 | Lotte Middendorp
Nieuwe Europese privacywetgeving treft ook studenten- en studieverengingen

De nieuwe privacywet komt eraan. De zogenaamde AVG (Algemene Verordering Gegevensbescherming) treed vanaf 25 mei in werking. Voor die tijd moeten organisaties zorgen dat ze de opslag van persoonsgegevens volgens de wet in orde hebben. Niet alleen voor grote bedrijven is dit belangrijk, ook studenten- en studieverenigingen moeten hun zaakjes op orde hebben.

Op 4 mei 2016 werd de nieuwe AVG gepubliceerd in het publicatieblad van de Europese Unie, het gaat hier dus om een nieuwe Europese wet. Vanaf 25 mei 2018 is de wet pas echt van toepassing.

De AVG zorgt voor een versterking van privacyrechten en meer verantwoordelijkheden voor organisaties omtrent het opslaan van persoonsgegevens. Omdat het om een Europese wet gaat, bevat de wet ook dezelfde stevige bevoegdheden voor alle Europese privacytoezichthouders. Voor veel organisaties is het een hele klus om alles volgens de nieuwe wet op orde te hebben.

Ook Leidse studenten- en studieverenigingen zijn hard aan het werk om hun opslag van persoonsgegevens volgens de wet rond te krijgen voor 25 mei. Ines Noordermeer (24), voorzitter van studievereniging S!MP van Duitse Taal en Cultuur merkte al snel dat de verandering van de wet een serieuze zaak was. ‘Begin oktober kregen wij van onze begeleider van de universiteit al te horen dat er veel moest gaan veranderen. We hebben nieuwe inschrijfformulieren ontwikkelt en we moeten gebruik maken van een andere soort drive, die beter beveiligd is dan Google Drive.’

Ook Jeroen Willemsen (20), die de functie Secretary & Internal Affairs Officer bij het bestuur van AEGEE Leiden is ook al dagen bezig met veranderingen door de AVG. ‘Wat de wet zo lastig maakt, is dat mensen moeten worden gemaild of we toestemming hebben om hen bijvoorbeeld de nieuwsbrief te mailen. Veel mensen vergeten daarop te reageren uit laksheid en vervolgens mogen wij ze geen nieuwsbrief sturen. Ik vrees dat we bijna geen lezers van de nieuwsbrief overhouden.’

Bij A.S.V. Prometheus lossen ze dit anders op. Voorzitter Lotte Kokkedee (21): ‘Wij sturen onze leden een uitgebreide mail waarin ze toestemming geven voor het nieuwe privacybeleid. Op die manier hoeven ze maar één keer te reageren en krijgt het mailtje meer aandacht. Ik denk dat dat zal helpen.’

De verenigingen zijn al goed op weg, maar moeten zeker nog wat veranderingen doorvoeren. Gelukkig hebben ze nog meer dan een week om alles op orde te krijgen.

veiligheid | interview

Honderden kilo’s heroïne haalde Sjaak Caspers (56) al van de straat. Toch wilde hij liever nóg dichter bij de burger staan. Daarom is hij al 11 jaar wijkagent van de Merenwijk. ,,Mensen helpen, daar gaat het mij allemaal om.” Zijn trouwe stalen ros staat al klaar bij het wijkbureau aan de Kooilaan. Wijkagent Sjaak Caspers …

veiligheid | nieuws

Leiden heeft een nieuw college. D66, GroenLinks en PvdA presenteerden het beleidsakkoord 2018-2022: ‘Samen maken we de stad’. Eerdere onderhandelingen, waarbij de VVD en niet de PvdA betrokken was, liepen op niets uit. Wat is het nieuwe college van plan om de Sleutelstad veilig te houden? Mooi nieuws. Gisteren bereikten de zes vertegenwoordigers van D66, …

veiligheid | interview

‘Het goedkoopste biertje van Leiden’ luidt één van de reclameleuzen van de Hifi-bar, gevestigd in de Vrouwensteeg. Met een prijs van een euro en vijfentwintig cent is daar niets aan gelogen. Op dinsdag en donderdag is de Hifi vanaf 23.00 geopend voor alle studenten, wekelijks komen er honderden jongvolwassenen een dansje wagen. Hoe weet deze …

veiligheid

Bij het wonen in een studentenhuis denken de meeste mensen onmiddellijk aan een hoop troep, een stevig glas bier en vooral veel gezelligheid. Helaas gaat het eens in de zoveel tijd gruwelijk mis, en ontstaat er een flinke huisbrand. Hoe veilig zijn de studentenhuizen in Leiden eigenlijk? De DUWO is een huurstichting met bijna 7.000 …

veiligheid | column

Ik kan er niets aan doen. Druisend tegen al mijn principes in is ook mijn leven behoorlijk burgerlijk geworden. Ik woon in een hofje, sorteer netjes mijn plastic en ben daarnaast al een tijdje fanatiek op zoek naar het radijsbakje om mijn Albert-Heijnmoestuincollectie te completeren. Toegegeven, dat laatste is misschien niet helemaal waar. Toch was …

veiligheid

Heeft DNA-onderzoek een doorslaggevende rol heeft gespeeld in de liquidatiezaak van Zeynel Er in Leiden? Ja, en eigenlijk was dat ook geen verrassing. Kijken we naar de feiten: DNA-sporen op een Albert Heijn-tasje, op het busje die zij gebruikten voor de liquidatie en op alle materialen die door de politie in beslag zijn genomen. Toch …

veiligheid | reportage

Ik vind het tijd om een duik te nemen in het leven van handhaving en hun negatieve imago (al dan niet) op te frissen. Want wat is het, dat handhaving Leiden doet? Ik draaide een aantal dagen mee.

veiligheid

In Leiden lijkt het nog redelijk rustig, maar criminaliteit zit in alle uithoeken van de samenleving (óók in Leiden). Daarom bezocht ik een symposium, georganiseerd door studievereniging der psychologie Labyrint, om me te verdiepen in de forensische psychologie

veiligheid | interview

Als we het over gebrek aan verkeersveiligheid in Leiden hebben, is er één kruispunt dat er met kop en schouders bovenuitsteekt: het kruispunt bij Anne&Max waar maar liefst vijf wegen samenkomen.

veiligheid | interview

  Afpakken van vermogen gebeurt bij het Openbaar Ministerie al bij de grote zaken. Sinds een jaar bestaan er nu ook kleinere ‘afpakteams’. Het is een proef om te kijken of dit ook ook bij kleinere onderzoeken werkt die snel afgehandeld kunnen worden. Nadine is zo’n medewerker. Hoe werkt dit nu precies?

veiligheid | explainer

Je zou denken dat de meeste mensen niet stelen, dit is immers iets voor dieven, toch? Niets lijkt minder waar. Leden van studentenvereniging L.V.V.S. Augustinus stelen elkaars jas zonder pardon.

veiligheid

De gemeente denkt erover de Oosterkerkstraat in een 30-kilometerweg te veranderen, waarbij de fietsers op de autoweg zullen gaan fietsen. “Levensgevaarlijk”, zegt Peter Rumler van de Leidse afdeling van de Fietsersbond. Waarom is er zo’n meningsverschil? LeidenLokaal zocht het uit.