Artboard 1
22-05-2018 | Eva Geerdink
Klachtwagen

Groot, breed en onhandig. Ik heb het over vrachtwagens. Regelmatig blokkeert de bips van een truck de weg naar het Lipsius in Leiden. Waarom? Dat is de vraag.

Maandagochtend. Ik word verward wakker. Even rek ik me uit, maar zodra ik op mijn telefoon kijk, begint de ridicule rampenochtend. Ik sprint naar beneden, pak een broodje en prop het in mijn mond. Met mijn ene hand probeer ik de knoop van mijn jas dicht te doen, terwijl ik met mijn andere de deur probeer open te maken. Eenmaal op mijn stalen ros lijkt het alsof ik meedoe aan de Tour de Leiden. Eindstreep: De deuren van het Lipsius. Ik fiets zo vlug als ik kan en passeer alle hindernissen. Snel! De Doelensteeg in! Maar hé, wat staat daar?

Het ijzeren achterste van een vrachtwagen! Zijn bips is bijna net zo breed als de Doelensteeg. Waarom staat dat ding hier? Waarom nu alweer? Ik zou het werkelijk niet weten. Een plan om deze reus te omzeilen heb ik eigenlijk nooit. Meestal probeer ik mezelf net als Spider-Man tegen een muur aan te plakken en me tussen de muur en de wagen door te wringen. Een waar claustrofobisch feest. Zo af en toe is de vrachtwagenchauffeur zelf ook in paniek en gaat hij opeens in zijn achteruit. Dan is het altijd spannend of ik het college nog bereik met alle tien de tenen aan mijn voet. In ieder geval kan ik de gouden plak van de Tour de Leiden zeker op mijn buik schrijven.

Elke keer wanneer ik weer eens vast sta voor zo’n klachtwagen, vraag ik me af wat er aan de hand is. Soms moet er bier worden afgeleverd aan het Pakhuis. Oké, denk ik dan. Dit begrijp ik nog, aangezien dit restaurant in de ochtend opent. Onbegrijpelijk is dat ik vaak bouwvakkers zie die druk aan het klussen zijn. Geen idee waaraan. Inmiddels zou je denken dat alle stoeptegels al eens vervangen zijn door stoeptegel 2.0. En dat alle paaltjes allemaal precies 50,8 centimeter van elkaar afstaan. Toch lijken deze jongens elke keer weer ergens aan te werken.

Kan dit hele vrachtwagenfestijn niet efficiënter worden geregeld? Moeten deze reuzen altijd om half negen ‘s ochtends de weg komen versperren, terwijl studenten dan racen tegen de klok? Kan de truck niet eens ergens anders staan? Deze vragen gaan altijd door me heen wanneer ik weer eens achteruit fiets, omdat de klachtwagen achteruit rijdt. Volgende keer fiets ik denk ik dan maar meteen helemaal achteruit. Achteruit terug naar huis.

cultuur | podcast

In 1981 begon Niek Broeijer zijn studententijd in Leiden. Al gauw was hij anders dan de doorsnee student. In plaats van drinken, roken en feesten stond hij elke ochtend vroeg op om te roeien op Njord, de grootste Leidse roeivereniging. Zo behaalde hij al op jonge leeftijd het Guinnes World Record op de 100 kilometer …

cultuur | interview

Veel mensen denken bij de hygiëne van studentenhuizen al snel aan halfvolle bierflesjes in de fusie (ander woord voor de woonkamer), verstrooide vuilniszakken in de gangen, en overgelopen doucheputjes. Al snel gaan van die gedachtes je nekharen overeind staan en gieren de rillingen al door je lichaam. Maar is een studentenhuis echt zo smerig als …

cultuur | recensie

Sinds oktober vorig jaar is in het Museum Volkenkunde een tentoonstelling over Bali te bewonderen. Leiden Lokaal nam een kijkje.

cultuur | video

Klopt het nog? Elke Leidenaar kent de Burcht. Dit monument siert de stad al sinds de 12e eeuw en staat pal in het midden van de stad, op de splitsing van de Oude en Nieuwe Rijn. Het werd oorspronkelijk gebouwd als verdedigingsfort. Maar wat valt er nu te doen bij de Burcht? 4 leuke dingen …

cultuur | interview

Een interview met projectleider Tanja van der Zon bij het Rijksmuseum van Oudheden over haar baan, Middeleeuwse Tuinen en haar favoriet.

cultuur

Is het einde van je seizoen op Netflix in zicht? Geen paniek! Er staat een compleet nieuw seizoen op je te wachten in de theaters van Leiden. Op 13 mei vindt namelijk de seizoenpresentatie plaats voor het komende theaterseizoen van 2019-2020.   Tijdens de seizoenpresentie laten de Leidse Schouwburg, de Stadsgehoorzaal en Theater Ins Blau zien …

cultuur | reportage

Een kijkje in het park Stoomtrein Katwijk Leiden, waar je een ritje kunt maken in een echte stoomtrein. Maar behalve dat doen de meer dan honderd vrijwilligers nog meer en misschien wel belangrijker werk.

cultuur | reportage

Hockey is voor kakkers, voetbal is voor het volk en darten is een cafésport. Er zijn vele vooroordelen die heersen over sporten, maar kloppen deze wel? Dat er in cafés een dartbord hangt, maakt de sport niet een cafésport. Er zijn namelijk serieuze dartverenigingen, zo ook in Leiden. Ik ging langs bij de Leidse dartvereniging …

cultuur

Bekijk waar je deze vier bijzonder sporten kunt beoefenen en leer over wat ze inhouden.

cultuur | reportage

De Kleiwarenfabriek Firma Gebroeders Ginjaar maakt sinds 1920 bouwkeramiek, producten die gemaakt zijn van klei. Wanneer je de fabriek binnenloopt, lijkt het alsof de tijd heeft stil gestaan. Jolanda Ginjaar legt uit wat er schuil gaat achter de deuren van dit oude familiebedrijf.

cultuur | interview

Heb jij al 100 keer geluncht en geborreld op de Nieuwe Rijn? Goed nieuws! Sinds afgelopen weekend heeft Leiden er een nieuwe lunchroom/bar bij: ’t Gerecht.

cultuur | interview

Vergeet Coen en Sander of Mattie en Marieke, Leiden heeft zijn eigen talentvolle DJ-duo. Elke woensdag van 21.00 tot 23.00 hoor je de twee radiorakkers Geert (29) en Julius (29) op Sleutelstad FM. In een programma waar muziek en ‘slap gelul’ centraal staan. Het enthiousiasme van de twee DJ’s is zo aanstekelijk, dat je elke …