Artboard 1
22-05-2018 | Eva Geerdink
Klachtwagen

Groot, breed en onhandig. Ik heb het over vrachtwagens. Regelmatig blokkeert de bips van een truck de weg naar het Lipsius in Leiden. Waarom? Dat is de vraag.

Maandagochtend. Ik word verward wakker. Even rek ik me uit, maar zodra ik op mijn telefoon kijk, begint de ridicule rampenochtend. Ik sprint naar beneden, pak een broodje en prop het in mijn mond. Met mijn ene hand probeer ik de knoop van mijn jas dicht te doen, terwijl ik met mijn andere de deur probeer open te maken. Eenmaal op mijn stalen ros lijkt het alsof ik meedoe aan de Tour de Leiden. Eindstreep: De deuren van het Lipsius. Ik fiets zo vlug als ik kan en passeer alle hindernissen. Snel! De Doelensteeg in! Maar hé, wat staat daar?

Het ijzeren achterste van een vrachtwagen! Zijn bips is bijna net zo breed als de Doelensteeg. Waarom staat dat ding hier? Waarom nu alweer? Ik zou het werkelijk niet weten. Een plan om deze reus te omzeilen heb ik eigenlijk nooit. Meestal probeer ik mezelf net als Spider-Man tegen een muur aan te plakken en me tussen de muur en de wagen door te wringen. Een waar claustrofobisch feest. Zo af en toe is de vrachtwagenchauffeur zelf ook in paniek en gaat hij opeens in zijn achteruit. Dan is het altijd spannend of ik het college nog bereik met alle tien de tenen aan mijn voet. In ieder geval kan ik de gouden plak van de Tour de Leiden zeker op mijn buik schrijven.

Elke keer wanneer ik weer eens vast sta voor zo’n klachtwagen, vraag ik me af wat er aan de hand is. Soms moet er bier worden afgeleverd aan het Pakhuis. Oké, denk ik dan. Dit begrijp ik nog, aangezien dit restaurant in de ochtend opent. Onbegrijpelijk is dat ik vaak bouwvakkers zie die druk aan het klussen zijn. Geen idee waaraan. Inmiddels zou je denken dat alle stoeptegels al eens vervangen zijn door stoeptegel 2.0. En dat alle paaltjes allemaal precies 50,8 centimeter van elkaar afstaan. Toch lijken deze jongens elke keer weer ergens aan te werken.

Kan dit hele vrachtwagenfestijn niet efficiënter worden geregeld? Moeten deze reuzen altijd om half negen ‘s ochtends de weg komen versperren, terwijl studenten dan racen tegen de klok? Kan de truck niet eens ergens anders staan? Deze vragen gaan altijd door me heen wanneer ik weer eens achteruit fiets, omdat de klachtwagen achteruit rijdt. Volgende keer fiets ik denk ik dan maar meteen helemaal achteruit. Achteruit terug naar huis.

cultuur

Na maandenlang vergaderen was het dan eindelijk zo ver: Afgelopen zaterdag, 23 juni 2018, vond de eerste editie van de Rapenburg Race plaats. 120 mensen legden 800 meter af voor stichting Amade. Stichting Amade is een organisatie die zich wereldwijd inzet voor jonge vluchtelingen. Het geld van de Rapenburg Race zal naar een van de …

cultuur

  Les délices de la Hollande (Parival, 1660): “van alle werelddelen is Europa het mooiste werelddeel, van Europa zijn de Nederlanden het mooiste land, van de Zeventien Provinciën is Holland de mooiste, van de Hollandse steden is Leiden de mooiste, en van alle straten en grachten van Leiden is het Rapenburg de mooiste”. Of de …

cultuur | interview

      Dat studenten niet alleen zuipen en uitslapen in Leiden, weten de meeste mensen al. Afgelopen week hebben we dat al mogen aanschouwen bij de Museumnacht, geheel georganiseerd door studenten! Maar ook voor de Leidenaren die wat cultuur willen opsnuiven, hebben de verenigingen wat te bieden. Augustinus en Quintus organisteren beide een grootse …

cultuur

Bekijk de stad aan het uiteinde van een selfiestick. Deze 8 plekken zijn niet alleen mooi, historisch significant of mysterieus, het zijn ook de beste achtergronden voor je selfie. De Waag Een bericht gedeeld door Steven (@ifearmushrooms) op 24 Mei 2018 om 4:27 (PDT) Het prachtige interieur van restaurant Waag staat garant voor likes. Maar …

cultuur | Quiz

Voor mijn zoektocht naar de echte Leidenaar interviewde Gijs, Mo, Erick en Joke. Ieder had er een eigen kijk op het Leidenaar zijn. Om hun kennis te testen liet ik ze alle vier een test doen.   Doe hier zelf ook de test en ontdek op wie van deze vier jij het meest lijkt! Deze quiz …

cultuur | interview

Leiden trekt ieder jaar steeds weer meer nieuwe inwoners aan vanuit de hele wereld. Ook ik heb me tweeënhalf jaar geleden vanuit Brabantse land ondergedompeld in het Leidse. Om erachter te komen vanaf wanneer ik mezelf een Leidenaar mag noemen, ga ik op onderzoek met verschillende officiele ‘Leidenaren’. Deze keer ga ik in gesprek met …

cultuur

De zon begint overtuigend te schijnen en het is bijna juni: het begin van de zomer kan beginnen. Bent u een actieveling of houd je wel van een feestje? Leidenlokaal heeft voor ieder wat wils de leukste activiteiten geselecteerd voor de maand juni. Vind de activiteit die het beste bij je past of ga een …

cultuur | interview

Als nog verse Leidenaar ben ik opzoek naar wat iemand een Leidenaar maakt? Valt er überhaupt te spreken van een échte Leidenaar? En hoe ziet deze er dan uit? Om dat uit te zoeken ga ik in gesprek met verschillende officiele ‘Leidenaren’. Mo Al-K (26) wil me maar al te graag helpen. Dit interview is …

cultuur

Zwarte ronden schijven met groeven zijn bezig met een opmars. De verkoopcijfers van langspeelplaten stijgen de laatste jaren. Ook de platenzaak lijkt een nieuw leven bekoren. in 2018 is er voor het eerst sinds jaren weer een nieuwe platenzaak bijgekomen in Leiden. Waar gaat de vinylliefhebber naar toe in Leiden?   Een schatkaart voor iedere …

cultuur | column

Het Rijksmuseum, Stedelijk Museum en de gemeenten Utrecht en Amsterdam hadden ze al, maar nu doet ook de Haagse vestiging van Universiteit Leiden mee aan de hype van gender neutrale wc’s (hoe wc’s gender neutraal kunnen zijn terwijl er op de deur een mannetje, vrouwtje en een man-vrouw of vrouw-man worden afgebeeld lijkt me op …

cultuur | column

  Ik kom niet uit Leiden, dat moet gezegd worden alvorens je dit stukje leest. Door deze achtergrond kan ik een redelijk neutraal oordeel vellen over de verschillende types Leienaar. Ik onderscheid er twee. En toevalligerwijs kwam ik laatst terecht in een voorval waarbij beide types in hun puurste vorm naar voren kwamen… Het was …

cultuur | explainer

Heerlijke thee gedronken op de Japanmarkt? Dit is hoe je zelf het perfecte kopje Japanse matcha of sencha thee zet.     Matcha Deze groene poeder thee groeit aan populariteit in Nederland de laatste tijd. Doordat je het poeder helemaal oplost in water, krijg je alle gezonde stoffen uit de thee binnen. Daarnaast bevat groene …