Artboard 1
22-05-2018 | Eva Geerdink
Klachtwagen

Groot, breed en onhandig. Ik heb het over vrachtwagens. Regelmatig blokkeert de bips van een truck de weg naar het Lipsius in Leiden. Waarom? Dat is de vraag.

Maandagochtend. Ik word verward wakker. Even rek ik me uit, maar zodra ik op mijn telefoon kijk, begint de ridicule rampenochtend. Ik sprint naar beneden, pak een broodje en prop het in mijn mond. Met mijn ene hand probeer ik de knoop van mijn jas dicht te doen, terwijl ik met mijn andere de deur probeer open te maken. Eenmaal op mijn stalen ros lijkt het alsof ik meedoe aan de Tour de Leiden. Eindstreep: De deuren van het Lipsius. Ik fiets zo vlug als ik kan en passeer alle hindernissen. Snel! De Doelensteeg in! Maar hé, wat staat daar?

Het ijzeren achterste van een vrachtwagen! Zijn bips is bijna net zo breed als de Doelensteeg. Waarom staat dat ding hier? Waarom nu alweer? Ik zou het werkelijk niet weten. Een plan om deze reus te omzeilen heb ik eigenlijk nooit. Meestal probeer ik mezelf net als Spider-Man tegen een muur aan te plakken en me tussen de muur en de wagen door te wringen. Een waar claustrofobisch feest. Zo af en toe is de vrachtwagenchauffeur zelf ook in paniek en gaat hij opeens in zijn achteruit. Dan is het altijd spannend of ik het college nog bereik met alle tien de tenen aan mijn voet. In ieder geval kan ik de gouden plak van de Tour de Leiden zeker op mijn buik schrijven.

Elke keer wanneer ik weer eens vast sta voor zo’n klachtwagen, vraag ik me af wat er aan de hand is. Soms moet er bier worden afgeleverd aan het Pakhuis. Oké, denk ik dan. Dit begrijp ik nog, aangezien dit restaurant in de ochtend opent. Onbegrijpelijk is dat ik vaak bouwvakkers zie die druk aan het klussen zijn. Geen idee waaraan. Inmiddels zou je denken dat alle stoeptegels al eens vervangen zijn door stoeptegel 2.0. En dat alle paaltjes allemaal precies 50,8 centimeter van elkaar afstaan. Toch lijken deze jongens elke keer weer ergens aan te werken.

Kan dit hele vrachtwagenfestijn niet efficiënter worden geregeld? Moeten deze reuzen altijd om half negen ‘s ochtends de weg komen versperren, terwijl studenten dan racen tegen de klok? Kan de truck niet eens ergens anders staan? Deze vragen gaan altijd door me heen wanneer ik weer eens achteruit fiets, omdat de klachtwagen achteruit rijdt. Volgende keer fiets ik denk ik dan maar meteen helemaal achteruit. Achteruit terug naar huis.

cultuur | reportage

LEIDEN – De grijze gebouwen op het industrieterrein lopen over in de grauwe lucht. Er is geen mens op straat. Maar zodra ik de deur van de Boekenzolder open word ik begroet door een gezellige drukte van bezoekers en vrijwilligers. “We liggen een beetje afgelegen,” geeft voorzitter Sjaak van Rijn toe, “maar mensen weten ons …

cultuur | achtergrond

Interview met Tijmen Baarda, over de collectie Midden-Oosterse boeken in de Universiteitsbibliotheek Leiden Dit jaar bestaat de Universiteit Leiden, de oudste universiteit van Nederland, 444 jaar. Een waar mijlpaal, waar veel Leidenaren van op de hoogte zijn. Wat minder Leidenaren weten, is dat de sectie Midden-Oostenstudies van Leiden ook bijna net zo oud is. Het …

cultuur | interview

Opscheren aan de zijkanten, baard bij laten scheren, of toch wenkbrauwen laten bijwerken? Het kan allemaal bij kapper Hairpoint op de Maresingel. De zaak wordt gerund door de 24-jarige Ali Eren. De kapper ziet er net als alle andere kapperszaken uit, maar toch is er iets opvallends. Deze man heeft het voor elkaar gekregen om …

cultuur

Als je aan een Leidenaar vraagt: “Wat kenmerkt Leiden?”, dan krijg je steevast de volgende antwoorden: 3 oktober, studenten, grachten en de vele hofjes. Maar vergeten we dan niet een heel mooi deel van de stad? Juist ja! De Molens! Leiden telt maar liefst negen molens in en rondom de binnenstad. Mening Leidenaar fietst, rijdt …

cultuur | reportage

Onder de grond in Leiden bevinden zich overal kelders. Van grote kelders tot kleine opslaghokken. De afgelopen jaren heeft archeoloog Jasper van Kouwen ze op de kaart gezet.

cultuur

Leiden’s trots, Rembrandt van Rijn, is in 2019, 350 jaar geleden gestoven. Ter ere van de Hollandse meester worden er in Leiden speciale activiteiten georganiseerd. Op deze kaart een greep uit deze activiteiten.

cultuur

Wie het over de sleutelstad heeft, heeft het over studenten. Leiden is een echte studentenstad. Velen van deze studenten sluiten zich aan bij een zogeheten studentenvereniging. Maar welke verenigingen heeft Leiden nou eigenlijk? En wat speelt er zich allemaal af in bijvoorbeeld dat mysterieuze grote pand op de Breestraat? Leiden Lokaal zette de vijf grootste …

cultuur

Na maandenlang vergaderen was het dan eindelijk zo ver: Afgelopen zaterdag, 23 juni 2018, vond de eerste editie van de Rapenburg Race plaats. 120 mensen legden 800 meter af voor stichting Amade. Stichting Amade is een organisatie die zich wereldwijd inzet voor jonge vluchtelingen. Het geld van de Rapenburg Race zal naar een van de …

cultuur

  Les délices de la Hollande (Parival, 1660): “van alle werelddelen is Europa het mooiste werelddeel, van Europa zijn de Nederlanden het mooiste land, van de Zeventien Provinciën is Holland de mooiste, van de Hollandse steden is Leiden de mooiste, en van alle straten en grachten van Leiden is het Rapenburg de mooiste”. Of de …

cultuur | interview

      Dat studenten niet alleen zuipen en uitslapen in Leiden, weten de meeste mensen al. Afgelopen week hebben we dat al mogen aanschouwen bij de Museumnacht, geheel georganiseerd door studenten! Maar ook voor de Leidenaren die wat cultuur willen opsnuiven, hebben de verenigingen wat te bieden. Augustinus en Quintus organisteren beide een grootse …

cultuur

Bekijk de stad aan het uiteinde van een selfiestick. Deze 8 plekken zijn niet alleen mooi, historisch significant of mysterieus, het zijn ook de beste achtergronden voor je selfie. De Waag Een bericht gedeeld door Steven (@ifearmushrooms) op 24 Mei 2018 om 4:27 (PDT) Het prachtige interieur van restaurant Waag staat garant voor likes. Maar …

cultuur | Quiz

Voor mijn zoektocht naar de echte Leidenaar interviewde Gijs, Mo, Erick en Joke. Ieder had er een eigen kijk op het Leidenaar zijn. Om hun kennis te testen liet ik ze alle vier een test doen.   Doe hier zelf ook de test en ontdek op wie van deze vier jij het meest lijkt! Deze quiz …