Artboard 1
24-05-2018 | Rosanna Dekker
Veilig doch onpraktisch

Kleine kamers, gangen gevuld met lege bierkratten en keukens waar de etensresten van 5 dagen geleden nog te vinden zijn. Dat is het beeld dat menig Nederlander heeft van een studentenhuis. En terecht, want het gros van de woningen ziet er vaak ook zo uit. Maar dat verandert binnenkort.

Studentenhuisvester DUWO gaat zijn beleid strenger handhaven; alle gangen moeten leeg. Er mogen geen obstakels meer in staan. DUWO is met bijna 10.700 huurders de grootste studentenhuisvester op Nederlandse bodem. Het bedrijf verhuurt kamers in zeven studentensteden, waaronder Amsterdam, Leiden en Delft.

Om de veiligheid van al haar huurders te kunnen waarborgen, werkt DUWO in elke stad nauw samen met de brandweer en de gemeente om ervoor te zorgen dat studenten in een brandveilige omgeving wonen. Afgelopen jaar kwam er een student om tijdens een brand in zijn woning. Dit is verschrikkelijke gebeurtenis en DUWO is er dan ook altijd, in samenwerking met de gemeente en de brandweer, mee bezig om dit soort rampen te voorkomen.

Om het zekere voor het onzekere te nemen is het daarom vanaf 1 juli 2018 de bedoeling dat alle studentenhuizen van DUWO in Leiden zich volledig aan hun huurcontract gaan houden. Dat moest in principe natuurlijk altijd al, maar dit is een speciale kwestie.

In het huurcontract van DUWO-huurders staat het volgende: ‘9.6 Huurder is verplicht de gemeenschappelijke ruimten en de daarvan al dan niet deel uitmakende vluchtwegen vrij te houden van voorwerpen die de vluchtmogelijkheden beperken of op andere wijze geacht kunnen worden een gevaar op te leveren voor de huurders of bezoekers van de woongroep of het complex.’

Dit is niks nieuws. Al sinds 2005 staat deze regel in het huurcontract. Wat wel bijzonder is, is dat DUWO het altijd heeft gedoogd als huurders zich niet aan de regel hielden. Met de vuistregel ‘als de vluchtweg maar een meter breed vrij is’ keurde de studentenhuisvester het niet af als gangen van studentenhuizen niet obstakel vrij waren.

Dit maakt het mogelijk voor de studenten om kleding- en koelkasten, vriezers, prullenbakken, strijkijzers en andere grote voorwerpen op de gang te stallen. Simpelweg omdat veel kamers te klein zijn om dat soort dingen in neer te zetten.

Vanaf 1 juli 2018 worden alle huurders bij DUWO geacht om elke gang in hun huis helemaal vrij van obstakels te houden zodat de brandveiligheid geoptimaliseerd wordt. Als er dan een brand uitbreekt, staat er geen brandbaar materiaal in de gang. Dit zorgt ervoor dat het vuur zich in ieder geval niet sneller kan verspreiden en dat mensen sneller weg kunnen komen.

Ook is het veiliger voor de brandweer voor het geval ze mensen uit het huis moeten halen. Als er namelijk grote obstakels  op de vluchtweg liggen, kan de brandweer weigeren om door te lopen. Dat is namelijk niet veilig voor de mensen die ze moeten redden, maar ook niet voor hen zelf.

DUWO is dus genoodzaakt , in samenwerking met de brandweer,  het ‘geen-obstakel-beleid’ te gaan handhaven. Een veiliger woonplan, maar wel onpraktischer voor de studenten.

 

welzijn

Nieuwe studie, nieuwe stad: een goed voorbereid mens telt voor twee. Waar moet je zijn om de wereld van de Leidse studentikoos te leren kennen? Je leest het hier.

welzijn | reportage

  Wat hebben de eerste genetisch gemanipuleerde stier en een restaurant met als motto ‘verbinding’ met elkaar te maken? Het antwoord: een stal. De Stal, om precies te zijn. Want op de vroegere verblijfplaats van stier Herman, achter het LUMC op het Bio Science Park, staat nu De Stal: een duurzaam en maatschappelijk betrokken horecagelegenheid …

welzijn | achtergrond

Op 14 mei 2017 werd de jongste Franse president ooit ingehuldigd: Emmanuel Macron. Met zijn plotse populariteit, grootse plannen en verrassend goede Engels deed hij de grondvesten van de Franse politiek schudden. Precies een jaar later blikt dr. Niek Pas, hoogleraar Franse moderne geschiedenis aan de Universiteit Utrecht, in een lezing terug op het eerste …

welzijn | reportage

  De Côte d’Azur: alleen maar duur en luxe? Er is een uitzondering! Hoewel de meeste mensen kiezen voor buursteden Nice of Cannes, is de sfeervolle havenstad Antibes een bezoek meer dan waard. De stad biedt een mix van luxe en de charme van het Franse platteland. Ik ging erheen en bekeek de badplaats door …

welzijn

Leiden is een stad van traditie. Deze traditie klinkt door in de stad zelf. Met onder andere de oudste universiteit van het land is Leiden HUPPELDEPUP. Hier zijn de 7 oudste toeristische attracties van Leiden. Must sees voor als je ouders, opa of oma een keer op bezoek komen. Oudt Leyden, 1907 Het is maar bij …

welzijn

Het is een kleurrijke bedoeling, de Wereldfair van het museum Volkenkunde. Het plein voor het museum was 21 mei gevuld met een podium, verschillende kraampjes en vooral veel mensen en vrolijkheid. Een interview met Museum Volkenkunde-medewerkster Farnaaz Jahangier. Wat is de Wereldfair? De Wereldfair is een Wereldse Markt. De bezoekers kunnen meedoen aan verschillende workshops …

welzijn | interview

It’s a man’s world… Ook als het om hoge posities in de wetenschap gaat. Maar dit verandert langzaamaan. Zo zijn er onlangs honderd nieuwe vrouwelijke hoogleraren benoemd via het Westerdijk Talentimpuls. Daarnaast hangen er sinds kort veertien portretten van vrouwelijke hoogleraren in de Senaatskamer van de Universiteit Leiden, een plek waar tot nu toe slechts …

welzijn

Uit onderzoek van het CBS blijkt dat er steeds minder studenten op kamers gaan wonen. Ook veel Leidse studenten wonen elders, zelfs als dat betekent dat ze een flinke reistijd hebben en niet een halfuurtje voor aanvang van een college uit bed kunnen rollen.

welzijn

Duurzaam leven duur of lastig? Leiden Lokaal maakt het jou makkelijker dankzij deze gids die biologisch verantwoorde horecagelegenheden bij jou in de buurt laat zien.

welzijn | interview

We horen er tegenwoordig bijna dagelijks wel iets over: duurzaamheid.Maar hoe zorg je ervoor dat duurzaamheid voor iedereen toegankelijk is? “Wij willen het via educatie nog breder op de kaart zetten”, aldus Nanda van Beest, senioradviseur duurzaamheidseducatie bij de gemeente Leiden.

welzijn | interview

Ties Bosman bouwt Tiny Houses naar de wensen van zijn klanten. Foto: Claire Witteman Tiny Houses zijn helemaal ‘in’. Als je het letterlijk vertaald heb je het eigenlijk over ‘kleine huizen’. Ties Bosman houdt zich in het dagelijks leven bezig met de bouw van deze huizen. Je spreekt volgens hem pas over een Tiny House …

welzijn | interview

In 2050 gaan er wellicht meer mensen dood aan de gevolgen van antibiotica-resistentie dan kanker, aldus een rapport van ‘The Review on Antimicrobial Resistance.’ Er worden steeds minder nieuwe soorten antibiotica ontdekt en bacteriën worden steeds vaker resistent tegen veel gebruikte antibiotica. Aan de Universiteit van Leiden werkt Coen van Hasselt, assistent professor farmacologie, aan …