Artboard 1
24-05-2018 | Rosanna Dekker
Veilig doch onpraktisch

Kleine kamers, gangen gevuld met lege bierkratten en keukens waar de etensresten van 5 dagen geleden nog te vinden zijn. Dat is het beeld dat menig Nederlander heeft van een studentenhuis. En terecht, want het gros van de woningen ziet er vaak ook zo uit. Maar dat verandert binnenkort.

Studentenhuisvester DUWO gaat zijn beleid strenger handhaven; alle gangen moeten leeg. Er mogen geen obstakels meer in staan. DUWO is met bijna 10.700 huurders de grootste studentenhuisvester op Nederlandse bodem. Het bedrijf verhuurt kamers in zeven studentensteden, waaronder Amsterdam, Leiden en Delft.

Om de veiligheid van al haar huurders te kunnen waarborgen, werkt DUWO in elke stad nauw samen met de brandweer en de gemeente om ervoor te zorgen dat studenten in een brandveilige omgeving wonen. Afgelopen jaar kwam er een student om tijdens een brand in zijn woning. Dit is verschrikkelijke gebeurtenis en DUWO is er dan ook altijd, in samenwerking met de gemeente en de brandweer, mee bezig om dit soort rampen te voorkomen.

Om het zekere voor het onzekere te nemen is het daarom vanaf 1 juli 2018 de bedoeling dat alle studentenhuizen van DUWO in Leiden zich volledig aan hun huurcontract gaan houden. Dat moest in principe natuurlijk altijd al, maar dit is een speciale kwestie.

In het huurcontract van DUWO-huurders staat het volgende: ‘9.6 Huurder is verplicht de gemeenschappelijke ruimten en de daarvan al dan niet deel uitmakende vluchtwegen vrij te houden van voorwerpen die de vluchtmogelijkheden beperken of op andere wijze geacht kunnen worden een gevaar op te leveren voor de huurders of bezoekers van de woongroep of het complex.’

Dit is niks nieuws. Al sinds 2005 staat deze regel in het huurcontract. Wat wel bijzonder is, is dat DUWO het altijd heeft gedoogd als huurders zich niet aan de regel hielden. Met de vuistregel ‘als de vluchtweg maar een meter breed vrij is’ keurde de studentenhuisvester het niet af als gangen van studentenhuizen niet obstakel vrij waren.

Dit maakt het mogelijk voor de studenten om kleding- en koelkasten, vriezers, prullenbakken, strijkijzers en andere grote voorwerpen op de gang te stallen. Simpelweg omdat veel kamers te klein zijn om dat soort dingen in neer te zetten.

Vanaf 1 juli 2018 worden alle huurders bij DUWO geacht om elke gang in hun huis helemaal vrij van obstakels te houden zodat de brandveiligheid geoptimaliseerd wordt. Als er dan een brand uitbreekt, staat er geen brandbaar materiaal in de gang. Dit zorgt ervoor dat het vuur zich in ieder geval niet sneller kan verspreiden en dat mensen sneller weg kunnen komen.

Ook is het veiliger voor de brandweer voor het geval ze mensen uit het huis moeten halen. Als er namelijk grote obstakels  op de vluchtweg liggen, kan de brandweer weigeren om door te lopen. Dat is namelijk niet veilig voor de mensen die ze moeten redden, maar ook niet voor hen zelf.

DUWO is dus genoodzaakt , in samenwerking met de brandweer,  het ‘geen-obstakel-beleid’ te gaan handhaven. Een veiliger woonplan, maar wel onpraktischer voor de studenten.

 

welzijn | reportage

Het stadsleven wordt vaak geassocieerd met haast, drukte en volle lange dagen. De Elza Hoeve net buiten het centrum van Leiden biedt net het tegenovergestelde: totale rust, natuur en dieren. Naast een grote melkboerderij geven ze je ook de mogelijkheid om je paard te stallen in hun hoeve of om deel te nemen aan verschillende …

welzijn | fotoserie

‘Ik kom hier voor mijn rust!’ is een uitspraak die je in het centrum van Leiden niet snel zal horen. Haastende fietsers en bussen in de Breestraat, volle terrassen op de Nieuwe Rijn: om echt te ontspannen zal je toch een ander plekje moeten zoeken. Zoals bijvoorbeeld De tuin van de smid: een theehuis in …

welzijn | fotoserie

Ga je altijd naar dezelfde kapper op de Bree, of laat je toch elke keer je baard weer scheren bij die ene barber op de Haarlemmer? Als je klaar bent met oude gewoontes en toe bent aan een nieuw avontuur dan zit je hier goed! Wij hebben de 4 leukste kappers buiten de singels voor …

welzijn

Ken je dat? Na een jaar het te hebben uitgesteld, besluit je dat het toch echt tijd wordt. Op naar de kapper! Maar… dan is de vraag, welke? Wist jij dat er in totaal 89 (!) kappers in Leiden zijn? Wij ook niet. Wij hebben ze daarom voor jullie op één kaart samen gebracht. Zodat …

welzijn | interview

Iedereen in Leiden kent het beestje inmiddels wel, de schurftmijt. Leiden haalde afgelopen jaar het landelijk nieuws met deze besmettelijke huidziekte. Hoe staat het er nu voor met de schurft in Leiden? Ik vroeg het aan huisarts in opleiding, Joni Ferrari-Dollee (33), die nu werkzaam is bij de huisartsenpraktijk aan de Vrijheidslaan te Leiden. Daarnaast …

cultuur | reportage

De kringloopwinkel kent iedereen wel. Even een middagje rondspeuren of je nog wat goedkoops op de kop kunt tikken of iets unieks kunt vinden. Echter Kringloopwinkel het warenhuis is meer dan gewoon een kringloopwinkel, het is een bedrijf dat zich in zet voor duurzaamheid en draait op lichamelijke en verstandelijke beperkten. Ik kreeg een kijkje …

cultuur | interview

Fred Weber (62) werkt al 22 jaar vrijwillig als imker in de Hortus botanicus van Leiden. Hij verzorgt er de bijen, kleine insecten die ongelooflijk belangrijk zijn voor de mens. In de fotoreportage over de Leidse honingbijen van vorige keer konden we dit reeds zien. Fred vertelt over zijn passie voor de bijen en de …

cultuur | fotoserie

Een fotoreportage over de honingbijen van de Hortus Botanicus Dit jaar startte de bijen al vroeg met hun werkzaamheden doordat het plots warm werd eind februari. Dit is uitzonderlijk aangezien ze normaal pas tegen april/mei uit hun winterslaap zouden moeten komen. Hierdoor gingen we kijken hoe het begin van het bijenseizoen verliep. Wist je dat …

welzijn

Nieuwe studie, nieuwe stad: een goed voorbereid mens telt voor twee. Waar moet je zijn om de wereld van de Leidse studentikoos te leren kennen? Je leest het hier.

welzijn | reportage

  Wat hebben de eerste genetisch gemanipuleerde stier en een restaurant met als motto ‘verbinding’ met elkaar te maken? Het antwoord: een stal. De Stal, om precies te zijn. Want op de vroegere verblijfplaats van stier Herman, achter het LUMC op het Bio Science Park, staat nu De Stal: een duurzaam en maatschappelijk betrokken horecagelegenheid …

welzijn | achtergrond

Op 14 mei 2017 werd de jongste Franse president ooit ingehuldigd: Emmanuel Macron. Met zijn plotse populariteit, grootse plannen en verrassend goede Engels deed hij de grondvesten van de Franse politiek schudden. Precies een jaar later blikt dr. Niek Pas, hoogleraar Franse moderne geschiedenis aan de Universiteit Utrecht, in een lezing terug op het eerste …

welzijn | reportage

  De Côte d’Azur: alleen maar duur en luxe? Er is een uitzondering! Hoewel de meeste mensen kiezen voor buursteden Nice of Cannes, is de sfeervolle havenstad Antibes een bezoek meer dan waard. De stad biedt een mix van luxe en de charme van het Franse platteland. Ik ging erheen en bekeek de badplaats door …