Artboard 1
25-05-2018 | Jeroen Hoogendoorn
Dirk Kuyt krijgt speciale afscheidswedstrijd

Dirk Kuyt in zijn tijd als international (Foto: Dmitriy Neymyrok,  Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported)

Dirk Kuyt speelt aanstaande zondag zijn laatste wedstrijd in het shirt van Feyenoord. De Katwijkse voetballer krijgt na al zijn jaren bij de club een afscheidswedstrijd. Het belooft een groot voetbalspektakel te worden met veel oud-ploeggenoten uit zijn tijd bij Feyenoord, Oranje en van zijn buitenlandse avonturen. Maar waarom verdient nu juist Kuyt zo’n bijzondere afscheidswedstrijd?

Om een antwoord te vinden op die vraag zal er eerst goed moeten worden gekeken naar de voetbalcarrière van Dirk Kuyt. De aanvaller begon met voetballen in de jeugd bij Quick Boys uit Katwijk. Daar werkt hij zich op tot het eerste elftal en groeide hij uit tot een dragende speler. Vervolgens werd Kuyt opgepikt door FC Utrecht om na vijf seizoenen te verhuizen naar Feyenoord. In zijn tijd bij Feyenoord begon Kuyt pas echt belangrijk te worden. Zo werd hij in het seizoen 2004/05 topscorer van Nederland. Nog meer dan om zijn doelpunten wordt de blonde voetballer echter geprezen om zijn werkhouding en inzet. ‘Mister Duracell’ werd hij liefkozend door de fans genoemd vanwege zijn tomeloze gesjouw en inspanningen voor de ploegen waarvoor hij speelde. Kuyt was alom geliefd en werd gezien als voorbeeldprof. Erwin Koeman maakte hem in 2005 niet voor niets aanvoerder van Feyenoord. Zijn goals, goede spel en inzet leverde Kuyt een plek op in het Nederlands elftal en een overgang naar het Engelse Liverpool, waarmee hij zichzelf ook internationaal op de kaart zette.

Bij Liverpool speelde Kuyt voor het eerst met spelers van wereldklasse, maar langzaam groeide hij zelf ook uit tot een vedette in Engeland. Vooral in de Champions League was de Katwijker belangrijk voor zijn club. Zijn goals in de halve finale en finale waren echter niet genoeg voor de eindzege in het toernooi. Bij Kuyt was het sowieso op internationale toernooien vaak net niet. Ook met het Nederlands elftal, waarvoor de aanvaller meer dan honderd interlands speelde, bleef de echte hoofdprijs uit. De verloren WK-finale van 2010 in Zuid-Afrika, waar Kuyt in de basis begon, is daarvoor wel symbolisch. Maar Dirk liet door deze teleurstellingen ook zien dat hij beschikt over veel veerkracht. Altijd als er werd getwijfeld aan hem bewees Kuyt het tegendeel. Dit was vooral te zien tijdens zijn tweede periode bij Feyenoord.

Terugkeer bij Feyenoord

Nadat Kuyt in 2016, op 35-jarige leeftijd, was teruggekeerd bij Feyenoord twijfelde veel mensen of hij het niveau nog wel aankon op zijn leeftijd. Kuyt was echter met een missie teruggekomen naar Rotterdam-Zuid. Hij wilde kampioen worden met zijn club; Feyenoord. In zijn eerste jaar terug bij Feyenoord liet hij zien dat hij nog fit genoeg was én bovenal ook belangrijk. Mede door Kuyt won Feyenoord de KNVB beker, de eerste prijs voor de club sinds 2008. Het was slechts een voorproefje van het grote feest dat een jaar later zou losbarsten. Kuyt begon in het seizoen 2016/17 vaker op de bank dan hem lief was. Hij knokte zich echter, mede door blessures bij teamgenoten, terug in de basis voor de laatste wedstrijd van het seizoen tegen Heracles.

14 mei 2017 is een datum die bij veel Feyenoorders in het geheugen gegrift staat en dat komt voor een groot deel door Kuyt. Hij scoorde in het gewonnen duel tegen Heracles een hattrick, waardoor Feyenoord zich voor het eerst in achttien jaar weer eens landskampioen mocht noemen. Kuyt werd zo een legende voor het trouwe Legioen van Feyenoord. Tijdens de huldiging een dag later werd de Feyenoorder luidkeels toegezongen, wat zijn heldenstatus onderstreepte. Kuyt wordt als voetballer door teamgenoten, coaches, fans en zelfs tegenstanders geprezen.

De voetbalcarrière van Dirk Kuyt

Meer dan een voetballer

Het is dus duidelijk dat Kuyt het voetbal veel gegeven heeft. Maar ook op maatschappelijk vlak was de ex-international erg betrokken. Zo heeft Kuyt zijn eigen foundation waarmee hij veel sportprojecten voor mensen met een beperking ondersteund. Ook zondag met zijn afscheidswedstrijd hoopt de voetballer veel geld in te zamelen voor goede doelen als Support Casper, Feyenoord Foundation en zijn eigen Dirk Kuyt Foundation. Naast een bijzondere voetballer is Kuyt dus ook een bijzonder mens. De Katwijker heeft zijn afscheidswedstrijd zeker verdiend.

Bekijk de aankondiging voor de wedstrijd hieronder:

cultuur | podcast

In 1981 begon Niek Broeijer zijn studententijd in Leiden. Al gauw was hij anders dan de doorsnee student. In plaats van drinken, roken en feesten stond hij elke ochtend vroeg op om te roeien op Njord, de grootste Leidse roeivereniging. Zo behaalde hij al op jonge leeftijd het Guinnes World Record op de 100 kilometer …

cultuur | interview

Veel mensen denken bij de hygiëne van studentenhuizen al snel aan halfvolle bierflesjes in de fusie (ander woord voor de woonkamer), verstrooide vuilniszakken in de gangen, en overgelopen doucheputjes. Al snel gaan van die gedachtes je nekharen overeind staan en gieren de rillingen al door je lichaam. Maar is een studentenhuis echt zo smerig als …

cultuur | recensie

Sinds oktober vorig jaar is in het Museum Volkenkunde een tentoonstelling over Bali te bewonderen. Leiden Lokaal nam een kijkje.

cultuur | video

Klopt het nog? Elke Leidenaar kent de Burcht. Dit monument siert de stad al sinds de 12e eeuw en staat pal in het midden van de stad, op de splitsing van de Oude en Nieuwe Rijn. Het werd oorspronkelijk gebouwd als verdedigingsfort. Maar wat valt er nu te doen bij de Burcht? 4 leuke dingen …

cultuur | interview

Een interview met projectleider Tanja van der Zon bij het Rijksmuseum van Oudheden over haar baan, Middeleeuwse Tuinen en haar favoriet.

cultuur

Is het einde van je seizoen op Netflix in zicht? Geen paniek! Er staat een compleet nieuw seizoen op je te wachten in de theaters van Leiden. Op 13 mei vindt namelijk de seizoenpresentatie plaats voor het komende theaterseizoen van 2019-2020.   Tijdens de seizoenpresentie laten de Leidse Schouwburg, de Stadsgehoorzaal en Theater Ins Blau zien …

cultuur | reportage

Een kijkje in het park Stoomtrein Katwijk Leiden, waar je een ritje kunt maken in een echte stoomtrein. Maar behalve dat doen de meer dan honderd vrijwilligers nog meer en misschien wel belangrijker werk.

cultuur | reportage

Hockey is voor kakkers, voetbal is voor het volk en darten is een cafésport. Er zijn vele vooroordelen die heersen over sporten, maar kloppen deze wel? Dat er in cafés een dartbord hangt, maakt de sport niet een cafésport. Er zijn namelijk serieuze dartverenigingen, zo ook in Leiden. Ik ging langs bij de Leidse dartvereniging …

cultuur

Bekijk waar je deze vier bijzonder sporten kunt beoefenen en leer over wat ze inhouden.

cultuur | reportage

De Kleiwarenfabriek Firma Gebroeders Ginjaar maakt sinds 1920 bouwkeramiek, producten die gemaakt zijn van klei. Wanneer je de fabriek binnenloopt, lijkt het alsof de tijd heeft stil gestaan. Jolanda Ginjaar legt uit wat er schuil gaat achter de deuren van dit oude familiebedrijf.

cultuur | interview

Heb jij al 100 keer geluncht en geborreld op de Nieuwe Rijn? Goed nieuws! Sinds afgelopen weekend heeft Leiden er een nieuwe lunchroom/bar bij: ’t Gerecht.

cultuur | interview

Vergeet Coen en Sander of Mattie en Marieke, Leiden heeft zijn eigen talentvolle DJ-duo. Elke woensdag van 21.00 tot 23.00 hoor je de twee radiorakkers Geert (29) en Julius (29) op Sleutelstad FM. In een programma waar muziek en ‘slap gelul’ centraal staan. Het enthiousiasme van de twee DJ’s is zo aanstekelijk, dat je elke …