Artboard 1
25-05-2018 | Jeroen Hoogendoorn
Dirk Kuyt krijgt speciale afscheidswedstrijd

Dirk Kuyt in zijn tijd als international (Foto: Dmitriy Neymyrok,  Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported)

Dirk Kuyt speelt aanstaande zondag zijn laatste wedstrijd in het shirt van Feyenoord. De Katwijkse voetballer krijgt na al zijn jaren bij de club een afscheidswedstrijd. Het belooft een groot voetbalspektakel te worden met veel oud-ploeggenoten uit zijn tijd bij Feyenoord, Oranje en van zijn buitenlandse avonturen. Maar waarom verdient nu juist Kuyt zo’n bijzondere afscheidswedstrijd?

Om een antwoord te vinden op die vraag zal er eerst goed moeten worden gekeken naar de voetbalcarrière van Dirk Kuyt. De aanvaller begon met voetballen in de jeugd bij Quick Boys uit Katwijk. Daar werkt hij zich op tot het eerste elftal en groeide hij uit tot een dragende speler. Vervolgens werd Kuyt opgepikt door FC Utrecht om na vijf seizoenen te verhuizen naar Feyenoord. In zijn tijd bij Feyenoord begon Kuyt pas echt belangrijk te worden. Zo werd hij in het seizoen 2004/05 topscorer van Nederland. Nog meer dan om zijn doelpunten wordt de blonde voetballer echter geprezen om zijn werkhouding en inzet. ‘Mister Duracell’ werd hij liefkozend door de fans genoemd vanwege zijn tomeloze gesjouw en inspanningen voor de ploegen waarvoor hij speelde. Kuyt was alom geliefd en werd gezien als voorbeeldprof. Erwin Koeman maakte hem in 2005 niet voor niets aanvoerder van Feyenoord. Zijn goals, goede spel en inzet leverde Kuyt een plek op in het Nederlands elftal en een overgang naar het Engelse Liverpool, waarmee hij zichzelf ook internationaal op de kaart zette.

Bij Liverpool speelde Kuyt voor het eerst met spelers van wereldklasse, maar langzaam groeide hij zelf ook uit tot een vedette in Engeland. Vooral in de Champions League was de Katwijker belangrijk voor zijn club. Zijn goals in de halve finale en finale waren echter niet genoeg voor de eindzege in het toernooi. Bij Kuyt was het sowieso op internationale toernooien vaak net niet. Ook met het Nederlands elftal, waarvoor de aanvaller meer dan honderd interlands speelde, bleef de echte hoofdprijs uit. De verloren WK-finale van 2010 in Zuid-Afrika, waar Kuyt in de basis begon, is daarvoor wel symbolisch. Maar Dirk liet door deze teleurstellingen ook zien dat hij beschikt over veel veerkracht. Altijd als er werd getwijfeld aan hem bewees Kuyt het tegendeel. Dit was vooral te zien tijdens zijn tweede periode bij Feyenoord.

Terugkeer bij Feyenoord

Nadat Kuyt in 2016, op 35-jarige leeftijd, was teruggekeerd bij Feyenoord twijfelde veel mensen of hij het niveau nog wel aankon op zijn leeftijd. Kuyt was echter met een missie teruggekomen naar Rotterdam-Zuid. Hij wilde kampioen worden met zijn club; Feyenoord. In zijn eerste jaar terug bij Feyenoord liet hij zien dat hij nog fit genoeg was én bovenal ook belangrijk. Mede door Kuyt won Feyenoord de KNVB beker, de eerste prijs voor de club sinds 2008. Het was slechts een voorproefje van het grote feest dat een jaar later zou losbarsten. Kuyt begon in het seizoen 2016/17 vaker op de bank dan hem lief was. Hij knokte zich echter, mede door blessures bij teamgenoten, terug in de basis voor de laatste wedstrijd van het seizoen tegen Heracles.

14 mei 2017 is een datum die bij veel Feyenoorders in het geheugen gegrift staat en dat komt voor een groot deel door Kuyt. Hij scoorde in het gewonnen duel tegen Heracles een hattrick, waardoor Feyenoord zich voor het eerst in achttien jaar weer eens landskampioen mocht noemen. Kuyt werd zo een legende voor het trouwe Legioen van Feyenoord. Tijdens de huldiging een dag later werd de Feyenoorder luidkeels toegezongen, wat zijn heldenstatus onderstreepte. Kuyt wordt als voetballer door teamgenoten, coaches, fans en zelfs tegenstanders geprezen.

De voetbalcarrière van Dirk Kuyt

Meer dan een voetballer

Het is dus duidelijk dat Kuyt het voetbal veel gegeven heeft. Maar ook op maatschappelijk vlak was de ex-international erg betrokken. Zo heeft Kuyt zijn eigen foundation waarmee hij veel sportprojecten voor mensen met een beperking ondersteund. Ook zondag met zijn afscheidswedstrijd hoopt de voetballer veel geld in te zamelen voor goede doelen als Support Casper, Feyenoord Foundation en zijn eigen Dirk Kuyt Foundation. Naast een bijzondere voetballer is Kuyt dus ook een bijzonder mens. De Katwijker heeft zijn afscheidswedstrijd zeker verdiend.

Bekijk de aankondiging voor de wedstrijd hieronder:

cultuur

Na maandenlang vergaderen was het dan eindelijk zo ver: Afgelopen zaterdag, 23 juni 2018, vond de eerste editie van de Rapenburg Race plaats. 120 mensen legden 800 meter af voor stichting Amade. Stichting Amade is een organisatie die zich wereldwijd inzet voor jonge vluchtelingen. Het geld van de Rapenburg Race zal naar een van de …

cultuur

  Les délices de la Hollande (Parival, 1660): “van alle werelddelen is Europa het mooiste werelddeel, van Europa zijn de Nederlanden het mooiste land, van de Zeventien Provinciën is Holland de mooiste, van de Hollandse steden is Leiden de mooiste, en van alle straten en grachten van Leiden is het Rapenburg de mooiste”. Of de …

cultuur | interview

      Dat studenten niet alleen zuipen en uitslapen in Leiden, weten de meeste mensen al. Afgelopen week hebben we dat al mogen aanschouwen bij de Museumnacht, geheel georganiseerd door studenten! Maar ook voor de Leidenaren die wat cultuur willen opsnuiven, hebben de verenigingen wat te bieden. Augustinus en Quintus organisteren beide een grootse …

cultuur

Bekijk de stad aan het uiteinde van een selfiestick. Deze 8 plekken zijn niet alleen mooi, historisch significant of mysterieus, het zijn ook de beste achtergronden voor je selfie. De Waag Een bericht gedeeld door Steven (@ifearmushrooms) op 24 Mei 2018 om 4:27 (PDT) Het prachtige interieur van restaurant Waag staat garant voor likes. Maar …

cultuur | Quiz

Voor mijn zoektocht naar de echte Leidenaar interviewde Gijs, Mo, Erick en Joke. Ieder had er een eigen kijk op het Leidenaar zijn. Om hun kennis te testen liet ik ze alle vier een test doen.   Doe hier zelf ook de test en ontdek op wie van deze vier jij het meest lijkt! Deze quiz …

cultuur | interview

Leiden trekt ieder jaar steeds weer meer nieuwe inwoners aan vanuit de hele wereld. Ook ik heb me tweeënhalf jaar geleden vanuit Brabantse land ondergedompeld in het Leidse. Om erachter te komen vanaf wanneer ik mezelf een Leidenaar mag noemen, ga ik op onderzoek met verschillende officiele ‘Leidenaren’. Deze keer ga ik in gesprek met …

cultuur

De zon begint overtuigend te schijnen en het is bijna juni: het begin van de zomer kan beginnen. Bent u een actieveling of houd je wel van een feestje? Leidenlokaal heeft voor ieder wat wils de leukste activiteiten geselecteerd voor de maand juni. Vind de activiteit die het beste bij je past of ga een …

cultuur | interview

Als nog verse Leidenaar ben ik opzoek naar wat iemand een Leidenaar maakt? Valt er überhaupt te spreken van een échte Leidenaar? En hoe ziet deze er dan uit? Om dat uit te zoeken ga ik in gesprek met verschillende officiele ‘Leidenaren’. Mo Al-K (26) wil me maar al te graag helpen. Dit interview is …

cultuur

Zwarte ronden schijven met groeven zijn bezig met een opmars. De verkoopcijfers van langspeelplaten stijgen de laatste jaren. Ook de platenzaak lijkt een nieuw leven bekoren. in 2018 is er voor het eerst sinds jaren weer een nieuwe platenzaak bijgekomen in Leiden. Waar gaat de vinylliefhebber naar toe in Leiden?   Een schatkaart voor iedere …

cultuur | column

Het Rijksmuseum, Stedelijk Museum en de gemeenten Utrecht en Amsterdam hadden ze al, maar nu doet ook de Haagse vestiging van Universiteit Leiden mee aan de hype van gender neutrale wc’s (hoe wc’s gender neutraal kunnen zijn terwijl er op de deur een mannetje, vrouwtje en een man-vrouw of vrouw-man worden afgebeeld lijkt me op …

cultuur | column

  Ik kom niet uit Leiden, dat moet gezegd worden alvorens je dit stukje leest. Door deze achtergrond kan ik een redelijk neutraal oordeel vellen over de verschillende types Leienaar. Ik onderscheid er twee. En toevalligerwijs kwam ik laatst terecht in een voorval waarbij beide types in hun puurste vorm naar voren kwamen… Het was …

cultuur | explainer

Heerlijke thee gedronken op de Japanmarkt? Dit is hoe je zelf het perfecte kopje Japanse matcha of sencha thee zet.     Matcha Deze groene poeder thee groeit aan populariteit in Nederland de laatste tijd. Doordat je het poeder helemaal oplost in water, krijg je alle gezonde stoffen uit de thee binnen. Daarnaast bevat groene …