Artboard 1
25-05-2018 | Jeroen Hoogendoorn
Dirk Kuyt krijgt speciale afscheidswedstrijd

Dirk Kuyt in zijn tijd als international (Foto: Dmitriy Neymyrok,  Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported)

Dirk Kuyt speelt aanstaande zondag zijn laatste wedstrijd in het shirt van Feyenoord. De Katwijkse voetballer krijgt na al zijn jaren bij de club een afscheidswedstrijd. Het belooft een groot voetbalspektakel te worden met veel oud-ploeggenoten uit zijn tijd bij Feyenoord, Oranje en van zijn buitenlandse avonturen. Maar waarom verdient nu juist Kuyt zo’n bijzondere afscheidswedstrijd?

Om een antwoord te vinden op die vraag zal er eerst goed moeten worden gekeken naar de voetbalcarrière van Dirk Kuyt. De aanvaller begon met voetballen in de jeugd bij Quick Boys uit Katwijk. Daar werkt hij zich op tot het eerste elftal en groeide hij uit tot een dragende speler. Vervolgens werd Kuyt opgepikt door FC Utrecht om na vijf seizoenen te verhuizen naar Feyenoord. In zijn tijd bij Feyenoord begon Kuyt pas echt belangrijk te worden. Zo werd hij in het seizoen 2004/05 topscorer van Nederland. Nog meer dan om zijn doelpunten wordt de blonde voetballer echter geprezen om zijn werkhouding en inzet. ‘Mister Duracell’ werd hij liefkozend door de fans genoemd vanwege zijn tomeloze gesjouw en inspanningen voor de ploegen waarvoor hij speelde. Kuyt was alom geliefd en werd gezien als voorbeeldprof. Erwin Koeman maakte hem in 2005 niet voor niets aanvoerder van Feyenoord. Zijn goals, goede spel en inzet leverde Kuyt een plek op in het Nederlands elftal en een overgang naar het Engelse Liverpool, waarmee hij zichzelf ook internationaal op de kaart zette.

Bij Liverpool speelde Kuyt voor het eerst met spelers van wereldklasse, maar langzaam groeide hij zelf ook uit tot een vedette in Engeland. Vooral in de Champions League was de Katwijker belangrijk voor zijn club. Zijn goals in de halve finale en finale waren echter niet genoeg voor de eindzege in het toernooi. Bij Kuyt was het sowieso op internationale toernooien vaak net niet. Ook met het Nederlands elftal, waarvoor de aanvaller meer dan honderd interlands speelde, bleef de echte hoofdprijs uit. De verloren WK-finale van 2010 in Zuid-Afrika, waar Kuyt in de basis begon, is daarvoor wel symbolisch. Maar Dirk liet door deze teleurstellingen ook zien dat hij beschikt over veel veerkracht. Altijd als er werd getwijfeld aan hem bewees Kuyt het tegendeel. Dit was vooral te zien tijdens zijn tweede periode bij Feyenoord.

Terugkeer bij Feyenoord

Nadat Kuyt in 2016, op 35-jarige leeftijd, was teruggekeerd bij Feyenoord twijfelde veel mensen of hij het niveau nog wel aankon op zijn leeftijd. Kuyt was echter met een missie teruggekomen naar Rotterdam-Zuid. Hij wilde kampioen worden met zijn club; Feyenoord. In zijn eerste jaar terug bij Feyenoord liet hij zien dat hij nog fit genoeg was én bovenal ook belangrijk. Mede door Kuyt won Feyenoord de KNVB beker, de eerste prijs voor de club sinds 2008. Het was slechts een voorproefje van het grote feest dat een jaar later zou losbarsten. Kuyt begon in het seizoen 2016/17 vaker op de bank dan hem lief was. Hij knokte zich echter, mede door blessures bij teamgenoten, terug in de basis voor de laatste wedstrijd van het seizoen tegen Heracles.

14 mei 2017 is een datum die bij veel Feyenoorders in het geheugen gegrift staat en dat komt voor een groot deel door Kuyt. Hij scoorde in het gewonnen duel tegen Heracles een hattrick, waardoor Feyenoord zich voor het eerst in achttien jaar weer eens landskampioen mocht noemen. Kuyt werd zo een legende voor het trouwe Legioen van Feyenoord. Tijdens de huldiging een dag later werd de Feyenoorder luidkeels toegezongen, wat zijn heldenstatus onderstreepte. Kuyt wordt als voetballer door teamgenoten, coaches, fans en zelfs tegenstanders geprezen.

De voetbalcarrière van Dirk Kuyt

Meer dan een voetballer

Het is dus duidelijk dat Kuyt het voetbal veel gegeven heeft. Maar ook op maatschappelijk vlak was de ex-international erg betrokken. Zo heeft Kuyt zijn eigen foundation waarmee hij veel sportprojecten voor mensen met een beperking ondersteund. Ook zondag met zijn afscheidswedstrijd hoopt de voetballer veel geld in te zamelen voor goede doelen als Support Casper, Feyenoord Foundation en zijn eigen Dirk Kuyt Foundation. Naast een bijzondere voetballer is Kuyt dus ook een bijzonder mens. De Katwijker heeft zijn afscheidswedstrijd zeker verdiend.

Bekijk de aankondiging voor de wedstrijd hieronder:

cultuur | reportage

LEIDEN – De grijze gebouwen op het industrieterrein lopen over in de grauwe lucht. Er is geen mens op straat. Maar zodra ik de deur van de Boekenzolder open word ik begroet door een gezellige drukte van bezoekers en vrijwilligers. “We liggen een beetje afgelegen,” geeft voorzitter Sjaak van Rijn toe, “maar mensen weten ons …

cultuur | achtergrond

Interview met Tijmen Baarda, over de collectie Midden-Oosterse boeken in de Universiteitsbibliotheek Leiden Dit jaar bestaat de Universiteit Leiden, de oudste universiteit van Nederland, 444 jaar. Een waar mijlpaal, waar veel Leidenaren van op de hoogte zijn. Wat minder Leidenaren weten, is dat de sectie Midden-Oostenstudies van Leiden ook bijna net zo oud is. Het …

cultuur | interview

Opscheren aan de zijkanten, baard bij laten scheren, of toch wenkbrauwen laten bijwerken? Het kan allemaal bij kapper Hairpoint op de Maresingel. De zaak wordt gerund door de 24-jarige Ali Eren. De kapper ziet er net als alle andere kapperszaken uit, maar toch is er iets opvallends. Deze man heeft het voor elkaar gekregen om …

cultuur

Als je aan een Leidenaar vraagt: “Wat kenmerkt Leiden?”, dan krijg je steevast de volgende antwoorden: 3 oktober, studenten, grachten en de vele hofjes. Maar vergeten we dan niet een heel mooi deel van de stad? Juist ja! De Molens! Leiden telt maar liefst negen molens in en rondom de binnenstad. Mening Leidenaar fietst, rijdt …

cultuur | reportage

Onder de grond in Leiden bevinden zich overal kelders. Van grote kelders tot kleine opslaghokken. De afgelopen jaren heeft archeoloog Jasper van Kouwen ze op de kaart gezet.

cultuur

Leiden’s trots, Rembrandt van Rijn, is in 2019, 350 jaar geleden gestoven. Ter ere van de Hollandse meester worden er in Leiden speciale activiteiten georganiseerd. Op deze kaart een greep uit deze activiteiten.

cultuur

Wie het over de sleutelstad heeft, heeft het over studenten. Leiden is een echte studentenstad. Velen van deze studenten sluiten zich aan bij een zogeheten studentenvereniging. Maar welke verenigingen heeft Leiden nou eigenlijk? En wat speelt er zich allemaal af in bijvoorbeeld dat mysterieuze grote pand op de Breestraat? Leiden Lokaal zette de vijf grootste …

cultuur

Na maandenlang vergaderen was het dan eindelijk zo ver: Afgelopen zaterdag, 23 juni 2018, vond de eerste editie van de Rapenburg Race plaats. 120 mensen legden 800 meter af voor stichting Amade. Stichting Amade is een organisatie die zich wereldwijd inzet voor jonge vluchtelingen. Het geld van de Rapenburg Race zal naar een van de …

cultuur

  Les délices de la Hollande (Parival, 1660): “van alle werelddelen is Europa het mooiste werelddeel, van Europa zijn de Nederlanden het mooiste land, van de Zeventien Provinciën is Holland de mooiste, van de Hollandse steden is Leiden de mooiste, en van alle straten en grachten van Leiden is het Rapenburg de mooiste”. Of de …

cultuur | interview

      Dat studenten niet alleen zuipen en uitslapen in Leiden, weten de meeste mensen al. Afgelopen week hebben we dat al mogen aanschouwen bij de Museumnacht, geheel georganiseerd door studenten! Maar ook voor de Leidenaren die wat cultuur willen opsnuiven, hebben de verenigingen wat te bieden. Augustinus en Quintus organisteren beide een grootse …

cultuur

Bekijk de stad aan het uiteinde van een selfiestick. Deze 8 plekken zijn niet alleen mooi, historisch significant of mysterieus, het zijn ook de beste achtergronden voor je selfie. De Waag Een bericht gedeeld door Steven (@ifearmushrooms) op 24 Mei 2018 om 4:27 (PDT) Het prachtige interieur van restaurant Waag staat garant voor likes. Maar …

cultuur | Quiz

Voor mijn zoektocht naar de echte Leidenaar interviewde Gijs, Mo, Erick en Joke. Ieder had er een eigen kijk op het Leidenaar zijn. Om hun kennis te testen liet ik ze alle vier een test doen.   Doe hier zelf ook de test en ontdek op wie van deze vier jij het meest lijkt! Deze quiz …