Artboard 1
27-05-2018 | MerijnKramer
Opinie: Lessen voor het Leidse nachtleven

Lessen voor het Leidse nachtleven

Het is al een tijd een punt van discussie in deze stad, en heeft geleid tot het ontstaan van bijvoorbeeld de Leidse Nachtraad. Veel feesten zijn niet beschikbaar voor iedereen en worden veelal georganiseerd door de studentenverenigingen in de stad. Uiteindelijk is Leiden wél een universiteitsstad, echter hoeft het uitgaansleven zich niet te beperken tot de studentenvereniging.  De nacht is de plek waar culturen samen komen, waar mooie dingen ontstaan. Het is dan ook gek dat veel studenten veel kiezen voor een feest buiten de stad en afgesloten binnen de vereniging in plaats van binnen de stad, waar iedereen samenkomt. Kortom, het kan gewoon beter.

Het deurenbeleid van de hifi is bijvoorbeeld schrijnend, het is voor studenten van buiten de stad niet tot nauwelijks mogelijk om het nachtleven in te duiken. Hoewel het de grootste clubs zijn in Leiden, naast de Gebroeders De Nobel, kiezen zij ervoor om enkel studenten met een studentenkaart van de Hogeschool Leiden of Universiteit Leiden toe te laten. Iets dat naar mening niet kan, omdat er ook jongeren zijn in Leiden die niet aangesloten zijn bij een van deze instanties.

De enige plaatsen met een neutraal deurenbeleid zijn bijvoorbeeld de Odessa, de verschillende kroegen in de stad en Gebroeders De Nobel. Dit biedt te weinig diversiteit wat betreft het uitgaansaanbod binnen de stad, en zijn de deuren veelal te kort open om iedereen te kunnen faciliteren binnen het uitgaans-gedruis.

Zo zou Leiden een voorbeeld kunnen nemen aan Amsterdam. Natuurlijk, de stad is groot en heeft automatisch veel meer te bieden. Toch is het zo dat daar jonge ondernemers in de horeca en evenementenorganisatoren veel meer de ruimte krijgen van de gemeente om een goed klimaat te creëren voor de creatieve industrie. Er is een gros aan festivals, feesten en uitgaansgelegenheden met verschillende programmering. Ook is er een nachtburgemeester die de diversiteit in toom houdt. En ondanks dat er ook een studentencultuur te vinden is binnen de stad lijdt het uitgaansleven niet aan het feit dat er te weinig diversiteit is.

Daarom zou ik graag een verandering willen zien binnen de Leidse politiek. Geef jongeren en horecagelegenheden de ruimte om de stad te ontwikkelen. Zorg ervoor dat jonge culturele ondernemers een plek krijgen binnen de stad. Kijk naar mogelijkheden om het uitgaansaanbod binnen de stad te vergroten. Geef de ruimte aan culturele broeikassen, hotspots en andere initiatieven zoals de Leidse Nachtraad om het beleid te verbeteren. Zo kunnen we samen kijken naar een mooiere stad, en uiteindelijk ook een prettige plek voor jonge, creatieve mensen. De stad zal er van verjongen én zal daarnaast niet slechts het ‘voorportaal van Den Haag’ meer zijn.

politiek | achtergrond

FEL (Feminist Evolution Leiden) is een nieuwe beweging met een feministische inslag, die er in wil slagen de stad bewust te maken van feminisme. “Vrouwen moeten weten dat het zin heeft om zichzelf naar voren te schuiven en te denken ‘Ja, ik kan dit!’.” In september 2018 werd FEL officieel gelanceerd als organisatie, geboren uit …

politiek

Het was even onzeker of de lustrumviering van de vereniging, die dit jaar 125 jaar bestaat, door kon gaan, vanwege klachten vanuit de buurt. Nu heeft de gemeente toch de vergunning verleend om negen dagen feest te vieren in de schaatshal aan de vondellaan.

politiek | achtergrond

Met de komst van een nieuwe coalitie, bestaande uit D66, GroenLinks en PvdA, is in Leiden ook een nieuwe groep wethouders geïnstalleerd. Wat gelijk opvalt: vier van de vijf wethouders zijn vrouw. Opvallend vooral omdat het tegen de landelijke trend van ondervertegenwoordiging van vrouwen in de politiek in gaat.

politiek | interview

Martijn Otten is 24 jaar, raadslid van de PvdA in Leiden en werkt als woordvoerder voor die partij in de Eerste Kamer. Hij heeft onderwijs, jeugd, studenten en sport in zijn portefeuille en heeft grote ambities voor de komende vier jaar. ‘We moeten in Leiden niet alleen de beste universiteit van Nederland hebben, maar ook …

politiek | interview

Maarten de Crom is 24 jaar, raadslid voor de VVD in Leiden en werkt bij het landelijke opleidingsinstituut van de VVD in Den Haag. Hij stond dit jaar op plek vier van de VVD-kandidatenlijst en was daarmee de hoogste nieuwkomer. De komende vier jaar richt Maarten zich op de stedelijke ontwikkeling in Leiden. ‘Ik hoop …

politiek | liveblog

LIVE De Leidse gemeenteraad debatteerde gisteravond over kredietverlening voor een nieuw pand voor de ambtelijke huisvesting. Oude panden gaan namelijk op de schop en het stadhuis komt voor een gedeelte in Level, in het stationsgebied. Verder werden er nieuwe raadsleden beëdigd. Leiden Lokaal was erbij en deed live verslag. 20:00 31 mei 2018 Beëdiging nieuwe …

politiek | interview

27 jaar oud, lobbyist in Den Haag en al bijna 3 jaar bestuurslid bij D66 Leiden. Jan van der Voet is een man met ambitie en inzet. Hij noemt zichzelf een ‘politiek junkie’ en is al vanaf jonge leeftijd betrokken bij de politiek. Toch ligt zijn hart bij de lokale politiek: “De kracht van lokale …

politiek | Opinie

In veel studentensteden is het een normaal fenomeen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen: studentenpartijen. Zo bestaat in Delft het STIP, in Utrecht Student&Starter en in Den Haag de Bond voor Studenten Actie. Het zijn politieke partijen die volledig bestaan uit studenten of in ieder geval twintigers. Het belangrijkste gemeenschappelijke kenmerk: gebrek aan politieke- en bestuurlijke ervaring. Het is voor …

politiek | interview

De VVD is net als andere jaren weer een van de grotere partijen binnen de Leidse Gemeenteraad. Ze bevinden zich echter in een andere rol, ze gaan namelijk de oppositie in. De stukgelopen formatiegesprekken met Groenlinks en D66 hebben ervoor gezorgd dat de VVD zich mag gaan handhaven in de oppositie. Wij spraken fractievoorzitter Dorien …

politiek | interview

‘De ramen trilden in de sponningen en de gemeente bood ons een hotelbon aan.’ Wijkverenigingen Maredorp de Camp en Pancras-West zijn het niet eens met de beslissing van de gemeente Leiden om opnieuw een feest te organiseren op de Kaasmarkt. Naar aanleiding van een evenement tijdens het Leidens ontzet vorig jaar hebben de voorzitters van de …

politiek | achtergrond

De gemeente worstelt met een nieuw bestemmingsplan voor de Kaasmarkt. Het plein ligt midden in het centrum: tussen de Hooglandse kerk en de Oude Rijn. Wie er nu rondloopt, doet dat waarschijnlijk alleen om zijn auto kwijt te kunnen, want het plein is nu een weinig inspirerend parkeerterrein.  Prijsvraag 1995 Al tientallen jaren liggen …