Artboard 1
28-05-2018 | Dionne Couvée & Myrthe Galle
Dit zijn de 5 mooiste parken van Leiden om van de zon te genieten

Temperaturen lopen op tot 28 graden, terrassen lopen over: het lijkt wel zomer! Mis jij een eigen tuin, heb je geen geld voor een terras, maar wil je wel van de zon genieten? Dit zijn de plekjes waar je goed kunt vertoeven in Leiden: vul je picknickmand en stap op de fiets.

 

1. Plantsoen

Een onmisbaar plekje in de binnenstad.

  • De fontein van het Plantsoen. © Dionne Couvée

Het Plantsoen is een negentiende-eeuws stadspark in de binnenstad van Leiden. Het park werd tussen 1835 en 1842 aangelegd, gebaseerd op de Engelse Landschapsstijl. De aanleg werd gefinancierd door de Gemeente Leiden en diende als werkgelegenheidsproject voor acht werkeloze arbeiders. In het stadspark stond ooit het muziekpaviljoen ‘Musis Sacrum’. Door teruglopende belangstelling werd dit paviljoen in 1928 gesloopt.

Waar is dit park te vinden?

 

2. Polderpark Cronesteyn

Groots, puur natuur, je vergeet bijna dat je in Leiden bent.

  • © Dionne Couvée

Polderpark Cronesteyn ligt in de Kleine Cronesteynse polder, gelegen vlakbij station Leiden Lammenschans. In 1975 kwam Cronesteyn in handen van de gemeente Leiden en in 1982 werd het polderpark gerealiseerd. Het park is nu een ontmoetingsplek, rustpunt, historisch monument en speciaal biotoop.

Het park is de werkplek voor tuinmannen Henk Neuteboom en Ton de Roo. Iedere dinsdagochtend houden zij het groen bij en zorgen ze voor een schoon, gezond park.

In het park zijn wandel- en fietspaden aangelegd. Daarnaast zijn er onder andere een moerastuin, een waterspeelplaats en een camping te vinden. In het park is het theehuis De tuin van de Smid te vinden, dat iedere dag geopend is.

Waar is dit park te vinden?

 

3. Van der Werfpark

Meest populair, in het hartje van de stad. Recht tegenover het Kamerlingh Onnes gebouw: de Faculteit der Rechtsgeleerdheid.

  • © Dionne Couvée

Het in 1866 aangelegde park langs het water van het Steenschuur is vernoemd naar Pieter Adriaansz. van der Werff, burgemeester van Leiden in de tijd van het Beleg van Leiden in de Tachtigjarige Oorlog. Zijn standbeeld staat midden in het park.

In 1807 ontplofte een kruitschip midden in de stad. Dit veroorzaakte een grote kale plek die opgevuld moest worden, ook wel de ‘Grote Ruïne’ genoemd. Dertig jaar lang gebeurde er niets met de plek, totdat bedacht werd er een park aan te leggen. Vanuit het park kan men de gedenksteen zien die is ingemetseld in de kade aan de overzijde van het water. Dit is de plaats waar het kruitschip ontplofte.

Het park heeft twee ingangen: aan de Garenmarkt en aan de Doezastraat. Naast de ingang aan de Doezastraat bevindt zich het theehuis Kamerlingh Parktuin & Café, met een buitenterras.

Waar is dit park te vinden?

 

4. Huigpark

Letterlijk op de singel van Leiden, aan de rand van de binnenstad.

  • © Myrthe Galle

In de twintigste eeuw moest een begraafplaats aan de Maresingel plaatsmaken voor de ‘Stedelijke Fabrieken van Gas en Elektriciteit’. Het Huigpark is aangelegd op het voormalige opslagterrein van dit energiebedrijf.

De Vrienden van het Singelpark, een burgerinitiatief, zijn dit jaar actief geweest in het Huigpark. Er werden bloemen- en kruidenbedden ontworpen, klaargemaakt en ingezaaid. Resultaat is een zee van bloemen, kleuren en geuren. Het Huigpark is hiermee onderdeel van het streven in Leiden om biodiversiteit te bevorderen, ofwel: ruimte voor bloemen, kruiden, insekten en vogels.

Waar is dit park te vinden?

 

5. Hortus botanicus

De oudste botanische tuin van Nederland.

  • © Dionne Couvée

De Hortus botanicus is de oudste nog bestaande botanische tuin van Nederland. Het is in 1590 opgericht aan het Rapenburg in Leiden. De tuin is vanaf het begin toegankelijk geweest voor publiek, wat vooral in de zestiende en zeventiende eeuw een uitzondering was.

Na de stichting van de Universiteit Leiden in 1575 bleek het wenselijk om een ‘Hortus Medicus’, een tuin waarin studenten geneeskunde geneeskrachtige planten konden bestuderen, aan te leggen. Bewindvoerders van de universiteit deden een verzoek aan het gemeentebestuur om de onbebouwde grond achter  het Academiegebouw aan het Rapenburg ter beschikking te stellen voor de aanleg van de tuin. Drie jaar later, in 1590, werd het stuk grond aan de universiteit overgedragen.

Entree is gratis voor studenten van de Universiteit Leiden. Studenten van andere universiteiten of van het MBO, of HBO betalen slechts €2 entree. Anders kost dit €7,50.

Waar is dit park te vinden?

welzijn | reportage

Het stadsleven wordt vaak geassocieerd met haast, drukte en volle lange dagen. De Elza Hoeve net buiten het centrum van Leiden biedt net het tegenovergestelde: totale rust, natuur en dieren. Naast een grote melkboerderij geven ze je ook de mogelijkheid om je paard te stallen in hun hoeve of om deel te nemen aan verschillende …

welzijn | fotoserie

‘Ik kom hier voor mijn rust!’ is een uitspraak die je in het centrum van Leiden niet snel zal horen. Haastende fietsers en bussen in de Breestraat, volle terrassen op de Nieuwe Rijn: om echt te ontspannen zal je toch een ander plekje moeten zoeken. Zoals bijvoorbeeld De tuin van de smid: een theehuis in …

welzijn | fotoserie

Ga je altijd naar dezelfde kapper op de Bree, of laat je toch elke keer je baard weer scheren bij die ene barber op de Haarlemmer? Als je klaar bent met oude gewoontes en toe bent aan een nieuw avontuur dan zit je hier goed! Wij hebben de 4 leukste kappers buiten de singels voor …

welzijn

Ken je dat? Na een jaar het te hebben uitgesteld, besluit je dat het toch echt tijd wordt. Op naar de kapper! Maar… dan is de vraag, welke? Wist jij dat er in totaal 89 (!) kappers in Leiden zijn? Wij ook niet. Wij hebben ze daarom voor jullie op één kaart samen gebracht. Zodat …

welzijn | interview

Iedereen in Leiden kent het beestje inmiddels wel, de schurftmijt. Leiden haalde afgelopen jaar het landelijk nieuws met deze besmettelijke huidziekte. Hoe staat het er nu voor met de schurft in Leiden? Ik vroeg het aan huisarts in opleiding, Joni Ferrari-Dollee (33), die nu werkzaam is bij de huisartsenpraktijk aan de Vrijheidslaan te Leiden. Daarnaast …

cultuur | reportage

De kringloopwinkel kent iedereen wel. Even een middagje rondspeuren of je nog wat goedkoops op de kop kunt tikken of iets unieks kunt vinden. Echter Kringloopwinkel het warenhuis is meer dan gewoon een kringloopwinkel, het is een bedrijf dat zich in zet voor duurzaamheid en draait op lichamelijke en verstandelijke beperkten. Ik kreeg een kijkje …

cultuur | interview

Fred Weber (62) werkt al 22 jaar vrijwillig als imker in de Hortus botanicus van Leiden. Hij verzorgt er de bijen, kleine insecten die ongelooflijk belangrijk zijn voor de mens. In de fotoreportage over de Leidse honingbijen van vorige keer konden we dit reeds zien. Fred vertelt over zijn passie voor de bijen en de …

cultuur | fotoserie

Een fotoreportage over de honingbijen van de Hortus Botanicus Dit jaar startte de bijen al vroeg met hun werkzaamheden doordat het plots warm werd eind februari. Dit is uitzonderlijk aangezien ze normaal pas tegen april/mei uit hun winterslaap zouden moeten komen. Hierdoor gingen we kijken hoe het begin van het bijenseizoen verliep. Wist je dat …

welzijn

Nieuwe studie, nieuwe stad: een goed voorbereid mens telt voor twee. Waar moet je zijn om de wereld van de Leidse studentikoos te leren kennen? Je leest het hier.

welzijn | reportage

  Wat hebben de eerste genetisch gemanipuleerde stier en een restaurant met als motto ‘verbinding’ met elkaar te maken? Het antwoord: een stal. De Stal, om precies te zijn. Want op de vroegere verblijfplaats van stier Herman, achter het LUMC op het Bio Science Park, staat nu De Stal: een duurzaam en maatschappelijk betrokken horecagelegenheid …

welzijn | achtergrond

Op 14 mei 2017 werd de jongste Franse president ooit ingehuldigd: Emmanuel Macron. Met zijn plotse populariteit, grootse plannen en verrassend goede Engels deed hij de grondvesten van de Franse politiek schudden. Precies een jaar later blikt dr. Niek Pas, hoogleraar Franse moderne geschiedenis aan de Universiteit Utrecht, in een lezing terug op het eerste …

welzijn | reportage

  De Côte d’Azur: alleen maar duur en luxe? Er is een uitzondering! Hoewel de meeste mensen kiezen voor buursteden Nice of Cannes, is de sfeervolle havenstad Antibes een bezoek meer dan waard. De stad biedt een mix van luxe en de charme van het Franse platteland. Ik ging erheen en bekeek de badplaats door …