Artboard 1
28-05-2018 | Dionne Couvée & Myrthe Galle
Dit zijn de 5 mooiste parken van Leiden om van de zon te genieten

Temperaturen lopen op tot 28 graden, terrassen lopen over: het lijkt wel zomer! Mis jij een eigen tuin, heb je geen geld voor een terras, maar wil je wel van de zon genieten? Dit zijn de plekjes waar je goed kunt vertoeven in Leiden: vul je picknickmand en stap op de fiets.

 

1. Plantsoen

Een onmisbaar plekje in de binnenstad.

  • De fontein van het Plantsoen. © Dionne Couvée

Het Plantsoen is een negentiende-eeuws stadspark in de binnenstad van Leiden. Het park werd tussen 1835 en 1842 aangelegd, gebaseerd op de Engelse Landschapsstijl. De aanleg werd gefinancierd door de Gemeente Leiden en diende als werkgelegenheidsproject voor acht werkeloze arbeiders. In het stadspark stond ooit het muziekpaviljoen ‘Musis Sacrum’. Door teruglopende belangstelling werd dit paviljoen in 1928 gesloopt.

Waar is dit park te vinden?

 

2. Polderpark Cronesteyn

Groots, puur natuur, je vergeet bijna dat je in Leiden bent.

  • © Dionne Couvée

Polderpark Cronesteyn ligt in de Kleine Cronesteynse polder, gelegen vlakbij station Leiden Lammenschans. In 1975 kwam Cronesteyn in handen van de gemeente Leiden en in 1982 werd het polderpark gerealiseerd. Het park is nu een ontmoetingsplek, rustpunt, historisch monument en speciaal biotoop.

Het park is de werkplek voor tuinmannen Henk Neuteboom en Ton de Roo. Iedere dinsdagochtend houden zij het groen bij en zorgen ze voor een schoon, gezond park.

In het park zijn wandel- en fietspaden aangelegd. Daarnaast zijn er onder andere een moerastuin, een waterspeelplaats en een camping te vinden. In het park is het theehuis De tuin van de Smid te vinden, dat iedere dag geopend is.

Waar is dit park te vinden?

 

3. Van der Werfpark

Meest populair, in het hartje van de stad. Recht tegenover het Kamerlingh Onnes gebouw: de Faculteit der Rechtsgeleerdheid.

  • © Dionne Couvée

Het in 1866 aangelegde park langs het water van het Steenschuur is vernoemd naar Pieter Adriaansz. van der Werff, burgemeester van Leiden in de tijd van het Beleg van Leiden in de Tachtigjarige Oorlog. Zijn standbeeld staat midden in het park.

In 1807 ontplofte een kruitschip midden in de stad. Dit veroorzaakte een grote kale plek die opgevuld moest worden, ook wel de ‘Grote Ruïne’ genoemd. Dertig jaar lang gebeurde er niets met de plek, totdat bedacht werd er een park aan te leggen. Vanuit het park kan men de gedenksteen zien die is ingemetseld in de kade aan de overzijde van het water. Dit is de plaats waar het kruitschip ontplofte.

Het park heeft twee ingangen: aan de Garenmarkt en aan de Doezastraat. Naast de ingang aan de Doezastraat bevindt zich het theehuis Kamerlingh Parktuin & Café, met een buitenterras.

Waar is dit park te vinden?

 

4. Huigpark

Letterlijk op de singel van Leiden, aan de rand van de binnenstad.

  • © Myrthe Galle

In de twintigste eeuw moest een begraafplaats aan de Maresingel plaatsmaken voor de ‘Stedelijke Fabrieken van Gas en Elektriciteit’. Het Huigpark is aangelegd op het voormalige opslagterrein van dit energiebedrijf.

De Vrienden van het Singelpark, een burgerinitiatief, zijn dit jaar actief geweest in het Huigpark. Er werden bloemen- en kruidenbedden ontworpen, klaargemaakt en ingezaaid. Resultaat is een zee van bloemen, kleuren en geuren. Het Huigpark is hiermee onderdeel van het streven in Leiden om biodiversiteit te bevorderen, ofwel: ruimte voor bloemen, kruiden, insekten en vogels.

Waar is dit park te vinden?

 

5. Hortus botanicus

De oudste botanische tuin van Nederland.

  • © Dionne Couvée

De Hortus botanicus is de oudste nog bestaande botanische tuin van Nederland. Het is in 1590 opgericht aan het Rapenburg in Leiden. De tuin is vanaf het begin toegankelijk geweest voor publiek, wat vooral in de zestiende en zeventiende eeuw een uitzondering was.

Na de stichting van de Universiteit Leiden in 1575 bleek het wenselijk om een ‘Hortus Medicus’, een tuin waarin studenten geneeskunde geneeskrachtige planten konden bestuderen, aan te leggen. Bewindvoerders van de universiteit deden een verzoek aan het gemeentebestuur om de onbebouwde grond achter  het Academiegebouw aan het Rapenburg ter beschikking te stellen voor de aanleg van de tuin. Drie jaar later, in 1590, werd het stuk grond aan de universiteit overgedragen.

Entree is gratis voor studenten van de Universiteit Leiden. Studenten van andere universiteiten of van het MBO, of HBO betalen slechts €2 entree. Anders kost dit €7,50.

Waar is dit park te vinden?

welzijn

Nieuwe studie, nieuwe stad: een goed voorbereid mens telt voor twee. Waar moet je zijn om de wereld van de Leidse studentikoos te leren kennen? Je leest het hier.

welzijn | reportage

  Wat hebben de eerste genetisch gemanipuleerde stier en een restaurant met als motto ‘verbinding’ met elkaar te maken? Het antwoord: een stal. De Stal, om precies te zijn. Want op de vroegere verblijfplaats van stier Herman, achter het LUMC op het Bio Science Park, staat nu De Stal: een duurzaam en maatschappelijk betrokken horecagelegenheid …

welzijn | achtergrond

Op 14 mei 2017 werd de jongste Franse president ooit ingehuldigd: Emmanuel Macron. Met zijn plotse populariteit, grootse plannen en verrassend goede Engels deed hij de grondvesten van de Franse politiek schudden. Precies een jaar later blikt dr. Niek Pas, hoogleraar Franse moderne geschiedenis aan de Universiteit Utrecht, in een lezing terug op het eerste …

welzijn | reportage

  De Côte d’Azur: alleen maar duur en luxe? Er is een uitzondering! Hoewel de meeste mensen kiezen voor buursteden Nice of Cannes, is de sfeervolle havenstad Antibes een bezoek meer dan waard. De stad biedt een mix van luxe en de charme van het Franse platteland. Ik ging erheen en bekeek de badplaats door …

welzijn

Leiden is een stad van traditie. Deze traditie klinkt door in de stad zelf. Met onder andere de oudste universiteit van het land is Leiden HUPPELDEPUP. Hier zijn de 7 oudste toeristische attracties van Leiden. Must sees voor als je ouders, opa of oma een keer op bezoek komen. Oudt Leyden, 1907 Het is maar bij …

welzijn

Het is een kleurrijke bedoeling, de Wereldfair van het museum Volkenkunde. Het plein voor het museum was 21 mei gevuld met een podium, verschillende kraampjes en vooral veel mensen en vrolijkheid. Een interview met Museum Volkenkunde-medewerkster Farnaaz Jahangier. Wat is de Wereldfair? De Wereldfair is een Wereldse Markt. De bezoekers kunnen meedoen aan verschillende workshops …

welzijn | interview

It’s a man’s world… Ook als het om hoge posities in de wetenschap gaat. Maar dit verandert langzaamaan. Zo zijn er onlangs honderd nieuwe vrouwelijke hoogleraren benoemd via het Westerdijk Talentimpuls. Daarnaast hangen er sinds kort veertien portretten van vrouwelijke hoogleraren in de Senaatskamer van de Universiteit Leiden, een plek waar tot nu toe slechts …

welzijn

Uit onderzoek van het CBS blijkt dat er steeds minder studenten op kamers gaan wonen. Ook veel Leidse studenten wonen elders, zelfs als dat betekent dat ze een flinke reistijd hebben en niet een halfuurtje voor aanvang van een college uit bed kunnen rollen.

welzijn

Duurzaam leven duur of lastig? Leiden Lokaal maakt het jou makkelijker dankzij deze gids die biologisch verantwoorde horecagelegenheden bij jou in de buurt laat zien.

welzijn | interview

We horen er tegenwoordig bijna dagelijks wel iets over: duurzaamheid.Maar hoe zorg je ervoor dat duurzaamheid voor iedereen toegankelijk is? “Wij willen het via educatie nog breder op de kaart zetten”, aldus Nanda van Beest, senioradviseur duurzaamheidseducatie bij de gemeente Leiden.

welzijn | interview

Ties Bosman bouwt Tiny Houses naar de wensen van zijn klanten. Foto: Claire Witteman Tiny Houses zijn helemaal ‘in’. Als je het letterlijk vertaald heb je het eigenlijk over ‘kleine huizen’. Ties Bosman houdt zich in het dagelijks leven bezig met de bouw van deze huizen. Je spreekt volgens hem pas over een Tiny House …

welzijn | interview

In 2050 gaan er wellicht meer mensen dood aan de gevolgen van antibiotica-resistentie dan kanker, aldus een rapport van ‘The Review on Antimicrobial Resistance.’ Er worden steeds minder nieuwe soorten antibiotica ontdekt en bacteriën worden steeds vaker resistent tegen veel gebruikte antibiotica. Aan de Universiteit van Leiden werkt Coen van Hasselt, assistent professor farmacologie, aan …