Artboard 1
29-05-2018 | Daan van Buuren
Studentenhuizen overlast: ‘Je wilt het gewoon als buren normaal oplossen’
De Groenhovenstraat, waar meerdere studentenhuizen vestigen

In Leiden heeft Duwo, de grootste huisvester voor studenten, ongeveer 7000 kamers tot zijn beschikking. Deze kamers zijn verdeeld in verschillende complexen in Leiden, waarbij je hier de locaties kan bekijken. De Universiteit Leiden heeft 26.900 studenten in 2017, die zich in deze huizen en nog andere huizen vestigen. Maar zorgen deze huizen voor overlast? Tineke Cleiren, hoogleraar op de Universiteit Leiden, heeft last gehad van deze huizen.

Overlast van de huizen

Cleiren heeft rechten en filosofie gestudeerd aan de Universiteit van Nijmegen. Daarnaast heeft ze ook de lerarenopleiding gedaan voor maatschappijleer. Ze woont in de Vreewijk buurt, waar haar huis vlak naast ongeveer 6 a 7 studentenhuizen ligt. Ze woont al sinds 1981 in Leiden, waar ze ervoor nog op twee andere plekken heeft gewoond. Vanwege de behoefte aan een grotere studeerkamer en bibliotheek is ze naar de Vreewijk verhuisd.

Sinds ze hier voor het eerst kwam wonen waren er al studentenhuizen. Ze wist toen ze er kwam wonen niet dat er zoveel studentenhuizen zaten. Dit vond ze niet erg, want ze kon juist goed met de studenten opschieten. De kinderen mochten vaak in het opblaasbare bad in de tuin in de zomer spelen.

De groene natuur kan het geluid niet tegenhouden

De afgelopen vier jaar heeft Cleiren echt overlast gehad van studentenhuizen. Doordat studenten niet enorm lang in een studentenhuis blijven, wisselt het veel door. ‘Hierdoor kan het zijn dat er een nieuwe generatie in komt die niet de regels kent’ legt Cleiren uit. ‘Het gaat vooral om de combinatie van studentenhuizen. Als de het ene huis geen huisfeest geeft, is er wel weer een ander huis die dat doet. Dit is vooral als het mooi weer is.’

Gezelligheid

‘Ik merk vooral de gezelligheid’, zegt Cleiren met een glimlach. ‘Doordat alle tuinen in een blok van huizen liggen, galmt het enorm. Dat maakt dit blok een geluidsklankkast.’ Ze kan vaak letterlijk verstaan wat op het balkon gezegd aan de achterkant van de tuin. Dispuutsfeesten zijn het ergst, waarbij ieder huis dat voor zichzelf heeft. De tuinen grenzen ook allemaal heel dicht aan elkaar.

De kleine barrière tussen de tuinen

Contact is gezocht met de studentenhuizen om te overleggen. Hierbij heet Cleiren gevraagd of de feesten zachter konden. Meer mensen uit de buurt hadden last van het geluid en Cleiren representeerde de buurt bij de overleggen. Ondanks het overleg, werd het geluid niet systematisch zachter. ‘De huisbeheerders konden het huis niet beheren, wat logisch is als je met zestien man in een huis woont’ legt Cleiren uit.

Er zijn vaker overleggen geweest, maar er kwam niet genoeg merkbaar resultaat. ‘De overleggen ging altijd zeer gemoedelijk en waren niet vervelend’ voegt Cleiren toe. ‘Er was absoluut geen sprake van een conflict.’ Hierna was contact opgenomen met Duwo, die de regels heeft verteld en consequenties eraan vastgebonden. Twee feesten per jaar en na elf uur geen lawaai meer in de tuin. Als hier niet aan werd gehouden, zou de tuin en balkon van de huizen worden afgesloten en eventueel de politie zou worden gebeld. Cleiren is nu tevreden met de situatie en merkt nu een daadwerkelijk resultaat.

Yggdrasil

Een van deze studentenhuizen is huize Yggdrasil, vernoemt naar de ‘Wereldboom’ uit de Noorse mythologie. Cleiren heeft geluidsoverlast gehad van dit studentenhuis en de aangrenzende huizen. ‘Dit studentenhuis bestaat uit zestien personen, acht mannen en acht vrouwen’, legt een van de bewoners Robbie Steenkamer uit. ‘We delen één woonkamer met daarin ook de keuken, vier douches en vier wc’s.’ Daarnaast delen ze de tuin met de buren.

Robbie Steenkamer onder de wereldboom Yggdrasil die het studentenhuis representeert

De bewoners van Yggdrasil zijn nu meer gaan letten op geluidsoverlast. Door zich aan de regels te houden die Duwo heeft bepaald is er nu meer orde en en is de chaos in de tuin verminderd. Het is vooral moeilijk overzicht te houden wat iedereen doet met zestien personen in een huis. Op een feest zelf kan je niet iedereen in de tuin constant vertellen dat ze zachter moeten praten. Door de systematische oplossing is er nu meer rust in de tuin.

Over het algemeen zijn er vaak studentenhuizen die overlast veroorzaken zegt wethouder Bert Velthuis in een interview met de NOS. Het gaat vooral om feesten met harde muziek die door de hele buurt heen gaat. Het is dus geen uniek probleem die voorkomt.

Het advies van beide partijen is ook eigenlijk: Ga overleggen met elkaar tot een goede overeenkomst waar iedereen blij mee is. ‘Je wilt het gewoon als buren normaal oplossen en de sfeer gemoedelijk houden’, vindt Cleiren. Er is al gesproken over een eventueel buurtborrel die misschien gaat gebeuren.

welzijn

Nieuwe studie, nieuwe stad: een goed voorbereid mens telt voor twee. Waar moet je zijn om de wereld van de Leidse studentikoos te leren kennen? Je leest het hier.

welzijn | reportage

  Wat hebben de eerste genetisch gemanipuleerde stier en een restaurant met als motto ‘verbinding’ met elkaar te maken? Het antwoord: een stal. De Stal, om precies te zijn. Want op de vroegere verblijfplaats van stier Herman, achter het LUMC op het Bio Science Park, staat nu De Stal: een duurzaam en maatschappelijk betrokken horecagelegenheid …

welzijn | achtergrond

Op 14 mei 2017 werd de jongste Franse president ooit ingehuldigd: Emmanuel Macron. Met zijn plotse populariteit, grootse plannen en verrassend goede Engels deed hij de grondvesten van de Franse politiek schudden. Precies een jaar later blikt dr. Niek Pas, hoogleraar Franse moderne geschiedenis aan de Universiteit Utrecht, in een lezing terug op het eerste …

welzijn | reportage

  De Côte d’Azur: alleen maar duur en luxe? Er is een uitzondering! Hoewel de meeste mensen kiezen voor buursteden Nice of Cannes, is de sfeervolle havenstad Antibes een bezoek meer dan waard. De stad biedt een mix van luxe en de charme van het Franse platteland. Ik ging erheen en bekeek de badplaats door …

welzijn

Leiden is een stad van traditie. Deze traditie klinkt door in de stad zelf. Met onder andere de oudste universiteit van het land is Leiden HUPPELDEPUP. Hier zijn de 7 oudste toeristische attracties van Leiden. Must sees voor als je ouders, opa of oma een keer op bezoek komen. Oudt Leyden, 1907 Het is maar bij …

welzijn

Het is een kleurrijke bedoeling, de Wereldfair van het museum Volkenkunde. Het plein voor het museum was 21 mei gevuld met een podium, verschillende kraampjes en vooral veel mensen en vrolijkheid. Een interview met Museum Volkenkunde-medewerkster Farnaaz Jahangier. Wat is de Wereldfair? De Wereldfair is een Wereldse Markt. De bezoekers kunnen meedoen aan verschillende workshops …

welzijn | interview

It’s a man’s world… Ook als het om hoge posities in de wetenschap gaat. Maar dit verandert langzaamaan. Zo zijn er onlangs honderd nieuwe vrouwelijke hoogleraren benoemd via het Westerdijk Talentimpuls. Daarnaast hangen er sinds kort veertien portretten van vrouwelijke hoogleraren in de Senaatskamer van de Universiteit Leiden, een plek waar tot nu toe slechts …

welzijn

Uit onderzoek van het CBS blijkt dat er steeds minder studenten op kamers gaan wonen. Ook veel Leidse studenten wonen elders, zelfs als dat betekent dat ze een flinke reistijd hebben en niet een halfuurtje voor aanvang van een college uit bed kunnen rollen.

welzijn

Duurzaam leven duur of lastig? Leiden Lokaal maakt het jou makkelijker dankzij deze gids die biologisch verantwoorde horecagelegenheden bij jou in de buurt laat zien.

welzijn | interview

We horen er tegenwoordig bijna dagelijks wel iets over: duurzaamheid.Maar hoe zorg je ervoor dat duurzaamheid voor iedereen toegankelijk is? “Wij willen het via educatie nog breder op de kaart zetten”, aldus Nanda van Beest, senioradviseur duurzaamheidseducatie bij de gemeente Leiden.

welzijn | interview

Ties Bosman bouwt Tiny Houses naar de wensen van zijn klanten. Foto: Claire Witteman Tiny Houses zijn helemaal ‘in’. Als je het letterlijk vertaald heb je het eigenlijk over ‘kleine huizen’. Ties Bosman houdt zich in het dagelijks leven bezig met de bouw van deze huizen. Je spreekt volgens hem pas over een Tiny House …

welzijn | interview

In 2050 gaan er wellicht meer mensen dood aan de gevolgen van antibiotica-resistentie dan kanker, aldus een rapport van ‘The Review on Antimicrobial Resistance.’ Er worden steeds minder nieuwe soorten antibiotica ontdekt en bacteriën worden steeds vaker resistent tegen veel gebruikte antibiotica. Aan de Universiteit van Leiden werkt Coen van Hasselt, assistent professor farmacologie, aan …