Artboard 1
29-05-2018 | Daan van Buuren
Studentenhuizen overlast: ‘Je wilt het gewoon als buren normaal oplossen’
De Groenhovenstraat, waar meerdere studentenhuizen vestigen

In Leiden heeft Duwo, de grootste huisvester voor studenten, ongeveer 7000 kamers tot zijn beschikking. Deze kamers zijn verdeeld in verschillende complexen in Leiden, waarbij je hier de locaties kan bekijken. De Universiteit Leiden heeft 26.900 studenten in 2017, die zich in deze huizen en nog andere huizen vestigen. Maar zorgen deze huizen voor overlast? Tineke Cleiren, hoogleraar op de Universiteit Leiden, heeft last gehad van deze huizen.

Overlast van de huizen

Cleiren heeft rechten en filosofie gestudeerd aan de Universiteit van Nijmegen. Daarnaast heeft ze ook de lerarenopleiding gedaan voor maatschappijleer. Ze woont in de Vreewijk buurt, waar haar huis vlak naast ongeveer 6 a 7 studentenhuizen ligt. Ze woont al sinds 1981 in Leiden, waar ze ervoor nog op twee andere plekken heeft gewoond. Vanwege de behoefte aan een grotere studeerkamer en bibliotheek is ze naar de Vreewijk verhuisd.

Sinds ze hier voor het eerst kwam wonen waren er al studentenhuizen. Ze wist toen ze er kwam wonen niet dat er zoveel studentenhuizen zaten. Dit vond ze niet erg, want ze kon juist goed met de studenten opschieten. De kinderen mochten vaak in het opblaasbare bad in de tuin in de zomer spelen.

De groene natuur kan het geluid niet tegenhouden

De afgelopen vier jaar heeft Cleiren echt overlast gehad van studentenhuizen. Doordat studenten niet enorm lang in een studentenhuis blijven, wisselt het veel door. ‘Hierdoor kan het zijn dat er een nieuwe generatie in komt die niet de regels kent’ legt Cleiren uit. ‘Het gaat vooral om de combinatie van studentenhuizen. Als de het ene huis geen huisfeest geeft, is er wel weer een ander huis die dat doet. Dit is vooral als het mooi weer is.’

Gezelligheid

‘Ik merk vooral de gezelligheid’, zegt Cleiren met een glimlach. ‘Doordat alle tuinen in een blok van huizen liggen, galmt het enorm. Dat maakt dit blok een geluidsklankkast.’ Ze kan vaak letterlijk verstaan wat op het balkon gezegd aan de achterkant van de tuin. Dispuutsfeesten zijn het ergst, waarbij ieder huis dat voor zichzelf heeft. De tuinen grenzen ook allemaal heel dicht aan elkaar.

De kleine barrière tussen de tuinen

Contact is gezocht met de studentenhuizen om te overleggen. Hierbij heet Cleiren gevraagd of de feesten zachter konden. Meer mensen uit de buurt hadden last van het geluid en Cleiren representeerde de buurt bij de overleggen. Ondanks het overleg, werd het geluid niet systematisch zachter. ‘De huisbeheerders konden het huis niet beheren, wat logisch is als je met zestien man in een huis woont’ legt Cleiren uit.

Er zijn vaker overleggen geweest, maar er kwam niet genoeg merkbaar resultaat. ‘De overleggen ging altijd zeer gemoedelijk en waren niet vervelend’ voegt Cleiren toe. ‘Er was absoluut geen sprake van een conflict.’ Hierna was contact opgenomen met Duwo, die de regels heeft verteld en consequenties eraan vastgebonden. Twee feesten per jaar en na elf uur geen lawaai meer in de tuin. Als hier niet aan werd gehouden, zou de tuin en balkon van de huizen worden afgesloten en eventueel de politie zou worden gebeld. Cleiren is nu tevreden met de situatie en merkt nu een daadwerkelijk resultaat.

Yggdrasil

Een van deze studentenhuizen is huize Yggdrasil, vernoemt naar de ‘Wereldboom’ uit de Noorse mythologie. Cleiren heeft geluidsoverlast gehad van dit studentenhuis en de aangrenzende huizen. ‘Dit studentenhuis bestaat uit zestien personen, acht mannen en acht vrouwen’, legt een van de bewoners Robbie Steenkamer uit. ‘We delen één woonkamer met daarin ook de keuken, vier douches en vier wc’s.’ Daarnaast delen ze de tuin met de buren.

Robbie Steenkamer onder de wereldboom Yggdrasil die het studentenhuis representeert

De bewoners van Yggdrasil zijn nu meer gaan letten op geluidsoverlast. Door zich aan de regels te houden die Duwo heeft bepaald is er nu meer orde en en is de chaos in de tuin verminderd. Het is vooral moeilijk overzicht te houden wat iedereen doet met zestien personen in een huis. Op een feest zelf kan je niet iedereen in de tuin constant vertellen dat ze zachter moeten praten. Door de systematische oplossing is er nu meer rust in de tuin.

Over het algemeen zijn er vaak studentenhuizen die overlast veroorzaken zegt wethouder Bert Velthuis in een interview met de NOS. Het gaat vooral om feesten met harde muziek die door de hele buurt heen gaat. Het is dus geen uniek probleem die voorkomt.

Het advies van beide partijen is ook eigenlijk: Ga overleggen met elkaar tot een goede overeenkomst waar iedereen blij mee is. ‘Je wilt het gewoon als buren normaal oplossen en de sfeer gemoedelijk houden’, vindt Cleiren. Er is al gesproken over een eventueel buurtborrel die misschien gaat gebeuren.

welzijn | reportage

Het stadsleven wordt vaak geassocieerd met haast, drukte en volle lange dagen. De Elza Hoeve net buiten het centrum van Leiden biedt net het tegenovergestelde: totale rust, natuur en dieren. Naast een grote melkboerderij geven ze je ook de mogelijkheid om je paard te stallen in hun hoeve of om deel te nemen aan verschillende …

welzijn | fotoserie

‘Ik kom hier voor mijn rust!’ is een uitspraak die je in het centrum van Leiden niet snel zal horen. Haastende fietsers en bussen in de Breestraat, volle terrassen op de Nieuwe Rijn: om echt te ontspannen zal je toch een ander plekje moeten zoeken. Zoals bijvoorbeeld De tuin van de smid: een theehuis in …

welzijn | fotoserie

Ga je altijd naar dezelfde kapper op de Bree, of laat je toch elke keer je baard weer scheren bij die ene barber op de Haarlemmer? Als je klaar bent met oude gewoontes en toe bent aan een nieuw avontuur dan zit je hier goed! Wij hebben de 4 leukste kappers buiten de singels voor …

welzijn

Ken je dat? Na een jaar het te hebben uitgesteld, besluit je dat het toch echt tijd wordt. Op naar de kapper! Maar… dan is de vraag, welke? Wist jij dat er in totaal 89 (!) kappers in Leiden zijn? Wij ook niet. Wij hebben ze daarom voor jullie op één kaart samen gebracht. Zodat …

welzijn | interview

Iedereen in Leiden kent het beestje inmiddels wel, de schurftmijt. Leiden haalde afgelopen jaar het landelijk nieuws met deze besmettelijke huidziekte. Hoe staat het er nu voor met de schurft in Leiden? Ik vroeg het aan huisarts in opleiding, Joni Ferrari-Dollee (33), die nu werkzaam is bij de huisartsenpraktijk aan de Vrijheidslaan te Leiden. Daarnaast …

cultuur | reportage

De kringloopwinkel kent iedereen wel. Even een middagje rondspeuren of je nog wat goedkoops op de kop kunt tikken of iets unieks kunt vinden. Echter Kringloopwinkel het warenhuis is meer dan gewoon een kringloopwinkel, het is een bedrijf dat zich in zet voor duurzaamheid en draait op lichamelijke en verstandelijke beperkten. Ik kreeg een kijkje …

cultuur | interview

Fred Weber (62) werkt al 22 jaar vrijwillig als imker in de Hortus botanicus van Leiden. Hij verzorgt er de bijen, kleine insecten die ongelooflijk belangrijk zijn voor de mens. In de fotoreportage over de Leidse honingbijen van vorige keer konden we dit reeds zien. Fred vertelt over zijn passie voor de bijen en de …

cultuur | fotoserie

Een fotoreportage over de honingbijen van de Hortus Botanicus Dit jaar startte de bijen al vroeg met hun werkzaamheden doordat het plots warm werd eind februari. Dit is uitzonderlijk aangezien ze normaal pas tegen april/mei uit hun winterslaap zouden moeten komen. Hierdoor gingen we kijken hoe het begin van het bijenseizoen verliep. Wist je dat …

welzijn

Nieuwe studie, nieuwe stad: een goed voorbereid mens telt voor twee. Waar moet je zijn om de wereld van de Leidse studentikoos te leren kennen? Je leest het hier.

welzijn | reportage

  Wat hebben de eerste genetisch gemanipuleerde stier en een restaurant met als motto ‘verbinding’ met elkaar te maken? Het antwoord: een stal. De Stal, om precies te zijn. Want op de vroegere verblijfplaats van stier Herman, achter het LUMC op het Bio Science Park, staat nu De Stal: een duurzaam en maatschappelijk betrokken horecagelegenheid …

welzijn | achtergrond

Op 14 mei 2017 werd de jongste Franse president ooit ingehuldigd: Emmanuel Macron. Met zijn plotse populariteit, grootse plannen en verrassend goede Engels deed hij de grondvesten van de Franse politiek schudden. Precies een jaar later blikt dr. Niek Pas, hoogleraar Franse moderne geschiedenis aan de Universiteit Utrecht, in een lezing terug op het eerste …

welzijn | reportage

  De Côte d’Azur: alleen maar duur en luxe? Er is een uitzondering! Hoewel de meeste mensen kiezen voor buursteden Nice of Cannes, is de sfeervolle havenstad Antibes een bezoek meer dan waard. De stad biedt een mix van luxe en de charme van het Franse platteland. Ik ging erheen en bekeek de badplaats door …