Artboard 1
29-05-2018 | Daan van Buuren
Wat doet een voorzitter van een studentenvereniging?
Voorzitter vereniging Christiaan van Buchem voor Quintus

Terwijl ik aankwam op de sociëteit van de studentenvereniging Quintus om de voorzitter van de vereniging te interviewen, drong de geur van oud bier en andere onplezierige geuren mijn neus binnen. Een jaar lang in dit gebouw de orde houden en de leden een mooi studentenleven te bezorgen waar genetwerkt wordt en eventuele toekomstplannen worden gemaakt. Dit is de taak die Christiaan van Buchem, voorzitter vereniging van de Algemene Leidse Studenten Vereniging Quintus. We nemen een kijkje in het leven van de voorzitter in een interview met Van Buchem.

Hoe ben je er op gekomen om voorzitter te worden van de vereniging?

‘Ik was dit niet van plan toen ik begon op Quintus om dit te gaan doen. Ik ben benaderd door de vorige voorzitter vereniging van Quintus om na te gaan denken over het voorzitterschap. Dit was eigenlijk pas de eerste keer dat ik erover ben gaan nadenken. Ik had daarvoor al veel commissies in Quintus gedaan omdat het mij een verrijking leek van ervaringen en vaardigheden die je op doet.’

‘Toen ik dus ging nadenken over het voorzitterschap, dacht ik vooral aan alle positieve dingen die het mee zich zou brengen. Hierdoor werd je studie met een jaar verlengd wat ik gek genoeg juist een voordeel vond. Ik had meer belang bij het uitbreiden van mijn studietijd dan het zo snel mogelijk afronden van mijn studie. Ik was bezig met de studie sterrenkunde op het moment dat ik werd gevraagd als voorzitter.’

‘Ik zag het voorzitterschap als een leuke, maar ook zware uitdaging die ik wel aan wilde gaan. Zoals je ziet is dat ook gelukt. Als ik achteraf kijk wat het me heeft opgeleverd, ben ik zeer tevreden. Ik heb nooit spijt gehad van mijn keuze om dit te gaan doen, ook al was het soms enorm zwaar. Het was het altijd waard geweest. Doordat je ergens zo veel gecommitteerd tot bent, leer je je zelf ook beter kennen.’

‘Daarnaast moet je in mijn functie veel dingen doen waarbij je veel mensen vertegenwoordigt en het gezicht bent van de studentenvereniging. Hierdoor heeft mijn zelfvertrouwen een boost gekregen. Ik ga binnenkort wisselen met mijn vervanger waardoor mijn termijn op zijn einde loopt. Ik ga het allemaal ontzettend missen, maar ik verheug me ook op het normale leven en het feit dat ik mijn eigen tijd mag indelen. Als voorzitter werd alles voor je gepland en had ik zelf weinig invloed op mijn eigen tijdsindeling.’

Wat doe je zoal in het dagelijks leven als voorzitter?

‘Als we een normale week nemen, dan ben ik zes dagen per week op Quintus of bezig met Quintus gerelateerde activiteiten. In een normale week ben ik ongeveer tachtig uur kwijt aan werk, in een drukke week kan dit oplopen tot honderd uur. Er gaat flink wat tijd hierin, wat niet alleen voor mij geldt. Dit geldt voor mijn hele bestuur die zich keihard inzet voor de vereniging.’

‘Maar waar ik zoal mee bezig ben? Als ik niet bezig ben met activiteiten beheren die op Quintus plaats vinden, ben ik vooral bezig met contacten onderhouden. Ik heb dus veel contact met externe partijen, ik bel en mail veel met de Universiteit, de gemeente en de Plaatselijke Kamer van Verenigingen. Het gaat hier dan om het regelen van vergunningen voor activiteiten en andere rechterlijke zaken. Ook neemt het voorbereiden van vergaderingen veel tijd in beslag.’

‘Mijn hoofdtaak als voorzitter is het gezag houden over mijn bestuur. Deze bestaat uit negen personen met mijzelf inbegrepen. Dit bestuur zorgt voor het behouden en voort streven van de vereniging. Als bestuur zijn letten we erop dat nieuwe leden hun plek vinden in de vereniging aan de hand van een Vrije Activiteiten Periode. Hierbij gaan de verschillende disputen van de vereniging activiteiten houden met de nieuwe leden om zo te zoeken waar men de meeste aaneensluiting vindt.’

‘Daarnaast gaat het bestuur over het reguleren van borrels op maandag en donderdag en eventuele feesten ernaast. Ik ben zelf overtuigd dat ik een capabel bestuur heb ingesteld waarmee ik het afgelopen jaar zeer goed mee hebt kunnen werken. Naast de reguliere taken, heeft het bestuur altijd overal kritisch tegenaan gekeken wat ik heel erg heb gewaardeerd.’ 

Hoe combineer je dit precies met je studie op de universiteit?

‘Als je je propedeuse van je studie hebt behaald, oftewel de zestig punten in het eerste studiejaar, kan je in het bestuur van een studentenvereniging met een beurs van de Universiteit. Zonder een propedeuse wordt deze beurs niet gegeven. Ik had al snel mijn propedeuse, dus dit was voor mij gelukkig geen probleem. Ze vragen vaak mensen ook gebaseerd op hun inzet mits ze wel een propedeuse hebben.’

‘Je moet ook op de Universiteit of Hogeschool zitten wil je bij een studentenvereniging kunnen gaan. Ik betaal daarom collegegeld aan de Universiteit Leiden. Maar omdat ik dus het bestuur doe van Quintus, mag ik niet meer dan 20 of 30 studiepunten halen. Ik denk dat dit zo is gedaan omdat je al een functie hebt die veel tijd in beslag neemt. Wil je goed functioneren in deze functie, dan moet je er ook volledig op gefocust zijn en niet nog een studie ernaast hebben.’ 

Wat vind je het leukste en wat vind je het minst leuke van het voorzitterschap?

‘Je krijgt als voorzitter weinig zonlicht te zien, want je bent bijna altijd op de sociëteit. Je blijft er ook vaak tot laat, vooral als er veel evenementen of feesten zijn. Er moet namelijk altijd een bestuurslid zijn in het gebouw als er een evenement plaatsvindt. Dus daardoor heb je eigenlijk ook een chronisch slaaptekort. Het maakt je mentaal harder waardoor je het allemaal wel aan kan.’

‘Het minst leuke vind ik dat je je eigen tijd niet kan indelen. Je agenda wordt voor je bepaald en die moet je dan ook streng volgen. Hierdoor is het moeilijk al je relaties te onderhouden. Ik wil nog contact hebben met mijn vrienden, mijn vriendin, mijn huisgenoten en mijn familie. Met de weinige vrije tijd die ik heb, probeer ik dat te onderhouden. Daarnaast probeer ik nog te lezen als ik de kans ervoor heb.’

‘Het leukste aan het voorzitterschap is de gezelligheid op de vereniging, en de mensen die je leert kennen. Je bent de hele dag met een team waar ik goed mee kan samenwerken en veel lol mee heb. Het is ook totaal anders dan mijn vakgebied sterrenkunde waardoor het heel variërend is. Al met al vind ik het voorzitterschap heel chil.

 

 

welzijn

Nieuwe studie, nieuwe stad: een goed voorbereid mens telt voor twee. Waar moet je zijn om de wereld van de Leidse studentikoos te leren kennen? Je leest het hier.

welzijn | reportage

  Wat hebben de eerste genetisch gemanipuleerde stier en een restaurant met als motto ‘verbinding’ met elkaar te maken? Het antwoord: een stal. De Stal, om precies te zijn. Want op de vroegere verblijfplaats van stier Herman, achter het LUMC op het Bio Science Park, staat nu De Stal: een duurzaam en maatschappelijk betrokken horecagelegenheid …

welzijn | achtergrond

Op 14 mei 2017 werd de jongste Franse president ooit ingehuldigd: Emmanuel Macron. Met zijn plotse populariteit, grootse plannen en verrassend goede Engels deed hij de grondvesten van de Franse politiek schudden. Precies een jaar later blikt dr. Niek Pas, hoogleraar Franse moderne geschiedenis aan de Universiteit Utrecht, in een lezing terug op het eerste …

welzijn | reportage

  De Côte d’Azur: alleen maar duur en luxe? Er is een uitzondering! Hoewel de meeste mensen kiezen voor buursteden Nice of Cannes, is de sfeervolle havenstad Antibes een bezoek meer dan waard. De stad biedt een mix van luxe en de charme van het Franse platteland. Ik ging erheen en bekeek de badplaats door …

welzijn

Leiden is een stad van traditie. Deze traditie klinkt door in de stad zelf. Met onder andere de oudste universiteit van het land is Leiden HUPPELDEPUP. Hier zijn de 7 oudste toeristische attracties van Leiden. Must sees voor als je ouders, opa of oma een keer op bezoek komen. Oudt Leyden, 1907 Het is maar bij …

welzijn

Het is een kleurrijke bedoeling, de Wereldfair van het museum Volkenkunde. Het plein voor het museum was 21 mei gevuld met een podium, verschillende kraampjes en vooral veel mensen en vrolijkheid. Een interview met Museum Volkenkunde-medewerkster Farnaaz Jahangier. Wat is de Wereldfair? De Wereldfair is een Wereldse Markt. De bezoekers kunnen meedoen aan verschillende workshops …

welzijn | interview

It’s a man’s world… Ook als het om hoge posities in de wetenschap gaat. Maar dit verandert langzaamaan. Zo zijn er onlangs honderd nieuwe vrouwelijke hoogleraren benoemd via het Westerdijk Talentimpuls. Daarnaast hangen er sinds kort veertien portretten van vrouwelijke hoogleraren in de Senaatskamer van de Universiteit Leiden, een plek waar tot nu toe slechts …

welzijn

Uit onderzoek van het CBS blijkt dat er steeds minder studenten op kamers gaan wonen. Ook veel Leidse studenten wonen elders, zelfs als dat betekent dat ze een flinke reistijd hebben en niet een halfuurtje voor aanvang van een college uit bed kunnen rollen.

welzijn

Duurzaam leven duur of lastig? Leiden Lokaal maakt het jou makkelijker dankzij deze gids die biologisch verantwoorde horecagelegenheden bij jou in de buurt laat zien.

welzijn | interview

We horen er tegenwoordig bijna dagelijks wel iets over: duurzaamheid.Maar hoe zorg je ervoor dat duurzaamheid voor iedereen toegankelijk is? “Wij willen het via educatie nog breder op de kaart zetten”, aldus Nanda van Beest, senioradviseur duurzaamheidseducatie bij de gemeente Leiden.

welzijn | interview

Ties Bosman bouwt Tiny Houses naar de wensen van zijn klanten. Foto: Claire Witteman Tiny Houses zijn helemaal ‘in’. Als je het letterlijk vertaald heb je het eigenlijk over ‘kleine huizen’. Ties Bosman houdt zich in het dagelijks leven bezig met de bouw van deze huizen. Je spreekt volgens hem pas over een Tiny House …

welzijn | interview

In 2050 gaan er wellicht meer mensen dood aan de gevolgen van antibiotica-resistentie dan kanker, aldus een rapport van ‘The Review on Antimicrobial Resistance.’ Er worden steeds minder nieuwe soorten antibiotica ontdekt en bacteriën worden steeds vaker resistent tegen veel gebruikte antibiotica. Aan de Universiteit van Leiden werkt Coen van Hasselt, assistent professor farmacologie, aan …