Artboard 1
30-05-2018 | Ciska de Veld
5 suggesties voor nieuwe Leidse stemlokalen voor de verkiezingen van 2019

Leiden staat bekend om zijn rijke geschiedenis, studenten en imposante gebouwen. Op diverse bijzondere locaties kon de afgelopen jaren gestemd worden zoals het Museum Volkenkunde, het Rijksmuseum van Oudheden en het Centraal Station. Toch zijn er nog diverse andere locaties in het centrum van Leiden die zijn charme hebben. In dit artikel vijf mogelijkheden voor nieuwe ludieke stemlocaties in het centrum van Leiden voor de verkiezingen van 2019.

Locatie 1: Leidse Studenten Vereniging Minvera

L.S.V. Minerva is de grootste studentenvereniging van Leiden en de oudste sociëteit van Nederland. In 1965 werd na de brand bij de voormalige sociëteit, de nieuwe sociëteit gevestigd op de Breestraat in hartje Leiden. Een gebouw en vereniging met een rijke geschiedenis net zoals de stad Leiden zelf is een unieke plek om  te stemmen zowel voor studenten als burgers. Voor Leidenaren direct een unieke kans om een kijkje te nemen binnen de muren van het corps.

  • L.S.V. Minerva

Locatie 2: De Hortus Botanicus Leiden

Stemmen in de oudste botanische tuin van Nederland. De Hortus Botanicus is met zijn centrale ligging binnen de Singels een goed bereikbare en unieke locatie om te stemmen. Omgeven door groen een stem uitbrengen, is niet alleen heel rustgevend, maar ook ludiek. Zou er ergens anders in Nederland gestemd kunnen worden in zo’n rijkelijk groene omgeving?

  • Eén van de kassen in de Hortus Botanicus

Locatie 3: De Oude Sterrewacht

De Oude Sterrewacht is de oudste nog bestaande universitaire sterrewacht ter wereld. Opnieuw dus een locatie met een rijke geschiedenis. In een prachtig imposant pand je stem uit brengen en gehoor geven aan de rechten en vrijheden die wij als Leidse burgers hebben, maakt deze stemlocatie uniek in de wereld. Stemmen wordt op deze manier direct een leuk uitstapje.

  • Zelfs met zulke donkere luchten is de Oude Sterrewacht een unieke locatie in Leiden.

Locatie 4: Het Kamerlingh Onnes Gebouw

De faculteit Rechten van de Universiteit van Leiden is de plek om je stem uit te brengen tijdens de verkiezingen van 2019. Oorspronkelijk was in dit gebouw een laboratorium gevestigd, maar sinds 2004 vind menig rechtenstudent zijn weg hier naar de toekomst. Is de Rechtenfaculteit van de Universiteit van Leiden niet dé plek om  gebruik te maken van je stemrecht?

Locatie 5: De Waag

Op de morgen van 3 oktober staan er rijen voor de Waag in het centrum van Leiden. Haring en wittebrood worden in de Waag uitgedeeld aan alle inwoners van Leiden ter viering en herinnering aan de bevrijding van de Spanjaarden. Deze plek ademt vrijheid en is dus de ideale plek om een stembureau te vestigen. Zal er volgend jaar niet alleen een rij staan bij 3 oktober maar ook bij de eerst volgende verkiezingen?

  • De Waag

Zou de gemeente Leiden gehoor geven aan één van deze ideeën? Voorlopig moeten we als we op ludieke wijze willen gaan stemmen toch maar weer Volkenkunde of het Rijksmuseum van Oudheden in duiken, maar wie weet wat de toekomst gaat brengen.

© Foto’s: Ciska de Veld

 

politiek | achtergrond

FEL (Feminist Evolution Leiden) is een nieuwe beweging met een feministische inslag, die er in wil slagen de stad bewust te maken van feminisme. “Vrouwen moeten weten dat het zin heeft om zichzelf naar voren te schuiven en te denken ‘Ja, ik kan dit!’.” In september 2018 werd FEL officieel gelanceerd als organisatie, geboren uit …

politiek

Het was even onzeker of de lustrumviering van de vereniging, die dit jaar 125 jaar bestaat, door kon gaan, vanwege klachten vanuit de buurt. Nu heeft de gemeente toch de vergunning verleend om negen dagen feest te vieren in de schaatshal aan de vondellaan.

politiek | achtergrond

Met de komst van een nieuwe coalitie, bestaande uit D66, GroenLinks en PvdA, is in Leiden ook een nieuwe groep wethouders geïnstalleerd. Wat gelijk opvalt: vier van de vijf wethouders zijn vrouw. Opvallend vooral omdat het tegen de landelijke trend van ondervertegenwoordiging van vrouwen in de politiek in gaat.

politiek | interview

Martijn Otten is 24 jaar, raadslid van de PvdA in Leiden en werkt als woordvoerder voor die partij in de Eerste Kamer. Hij heeft onderwijs, jeugd, studenten en sport in zijn portefeuille en heeft grote ambities voor de komende vier jaar. ‘We moeten in Leiden niet alleen de beste universiteit van Nederland hebben, maar ook …

politiek | interview

Maarten de Crom is 24 jaar, raadslid voor de VVD in Leiden en werkt bij het landelijke opleidingsinstituut van de VVD in Den Haag. Hij stond dit jaar op plek vier van de VVD-kandidatenlijst en was daarmee de hoogste nieuwkomer. De komende vier jaar richt Maarten zich op de stedelijke ontwikkeling in Leiden. ‘Ik hoop …

politiek | liveblog

LIVE De Leidse gemeenteraad debatteerde gisteravond over kredietverlening voor een nieuw pand voor de ambtelijke huisvesting. Oude panden gaan namelijk op de schop en het stadhuis komt voor een gedeelte in Level, in het stationsgebied. Verder werden er nieuwe raadsleden beëdigd. Leiden Lokaal was erbij en deed live verslag. 20:00 31 mei 2018 Beëdiging nieuwe …

politiek | interview

27 jaar oud, lobbyist in Den Haag en al bijna 3 jaar bestuurslid bij D66 Leiden. Jan van der Voet is een man met ambitie en inzet. Hij noemt zichzelf een ‘politiek junkie’ en is al vanaf jonge leeftijd betrokken bij de politiek. Toch ligt zijn hart bij de lokale politiek: “De kracht van lokale …

politiek | Opinie

In veel studentensteden is het een normaal fenomeen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen: studentenpartijen. Zo bestaat in Delft het STIP, in Utrecht Student&Starter en in Den Haag de Bond voor Studenten Actie. Het zijn politieke partijen die volledig bestaan uit studenten of in ieder geval twintigers. Het belangrijkste gemeenschappelijke kenmerk: gebrek aan politieke- en bestuurlijke ervaring. Het is voor …

politiek | interview

De VVD is net als andere jaren weer een van de grotere partijen binnen de Leidse Gemeenteraad. Ze bevinden zich echter in een andere rol, ze gaan namelijk de oppositie in. De stukgelopen formatiegesprekken met Groenlinks en D66 hebben ervoor gezorgd dat de VVD zich mag gaan handhaven in de oppositie. Wij spraken fractievoorzitter Dorien …

politiek | interview

‘De ramen trilden in de sponningen en de gemeente bood ons een hotelbon aan.’ Wijkverenigingen Maredorp de Camp en Pancras-West zijn het niet eens met de beslissing van de gemeente Leiden om opnieuw een feest te organiseren op de Kaasmarkt. Naar aanleiding van een evenement tijdens het Leidens ontzet vorig jaar hebben de voorzitters van de …

politiek | achtergrond

De gemeente worstelt met een nieuw bestemmingsplan voor de Kaasmarkt. Het plein ligt midden in het centrum: tussen de Hooglandse kerk en de Oude Rijn. Wie er nu rondloopt, doet dat waarschijnlijk alleen om zijn auto kwijt te kunnen, want het plein is nu een weinig inspirerend parkeerterrein.  Prijsvraag 1995 Al tientallen jaren liggen …