Artboard 1
30-05-2018 | Jeroen Hoogendoorn
Dirk Kuyt neemt in stijl afscheid van profvoetbal

Dirk Kuyt neemt afscheid in een goed gevulde Kuip (Foto: Jeroen Hoogendoorn)

Dirk Kuyt heeft afgelopen zondag na twintig succesvolle jaren afscheid genomen van het profvoetbal. De 37-jarige Katwijker stond, in een volle Kuip, nog een keer op het veld in een speciale afscheidswedstrijd. De oud-Feyenoorder voelde zich bevoorrecht dat hij nog een keer, zowel letterlijk als figuurlijk, in het zonnetje werd gezet: ‘Dit was een prachtige dag’.

Er waren drie teams opgetrommeld door de blonde voetballer om nog een keer met hem op het veld te staan. Een team bestaande uit (oud)-Feyenoorders, een team met (oud)-Oranje-internationals en tot slot een vriendenteam van Dirk Kuyt. Zo stonden grote namen als Steven Gerrard, Salomon Kalou, Wesley Sneijder en Roy Makaay op het veld. Liverpool-icoon Jamie Carragher roemde bij RTV Rijnmond Kuyt als persoon: ‘Normaal zijn er twee ploegen bij een afscheidswedstrijd, speciaal voor Dirk waren er drie. Dat laat zien wat een bijzonder mens hij is.’

Plezier op het veld

In de eerste wedstrijd nam Kuyt het met zijn vriendenteam op tegen Feyenoord. Onder luid applaus werden de voetballers verwelkomt op het veld, vooral de Katwijker werd enthousiast toegezongen. De wedstrijd zelf deed er niet zo zeer toe, iedereen wilde Kuyt een waardig afscheid geven. Er werd dan ook vooral veel gedold op het veld, waardoor het spel en de spanning erg tegenvielen. De sfeer in De Kuip daarentegen was opperbest. Het vriendenteam van Kuyt won wel de eerste wedstrijd met 3-2. Pierre Webó, Andy Carrol en Luis Garcia zorgde voor de doelpunten aan de kant van de Katwijker. Oud-Feyenoorder Pierre van Hooijdonk scoorde met een krachtige kopbal ook weer eens in De Kuip, waar hij in 2002 met de Rotterdamse club de UEFA Cup won. Middenvelder Denny Landzaat, die komend seizoen assistent trainer wordt bij Feyenoord, was de andere doelpuntenmaker voor Feyenoord.

Veel grote namen op het veld van De Kuip (Foto: Jeroen Hoogendoorn)

Het tweede duel had een beetje hetzelfde spelbeeld als de eerste wedstrijd. Kuyt nam het met een team van Oranje-internationals op tegen Feyenoord. Robin van Persie, die deze keer met Oranje meedeed was de grote man met twee doelpunten. Kuyt, die halverwege het shirt van Oranje omwisselde voor het shirt van Feyenoord, deed zijn best om zelf ook te scoren. Steeds stond keeper Edwin van der Sar echter een doelpunt in de weg. Uiteindelijk zorgde Kuyt toch zelf voor het slotakkoord door in blessuretijd een penalty binnen te schieten.

‘Speciaal om met deze mensen op het veld te staan’

Kuyt sprak na afloop over een hele mooie dag. “Het is fantastisch om alle mensen, waar ik enorm veel aan te danken heb, allemaal te zien. Verschillende spelers en coaches spraken mooie woorden over mij. Dat moet allemaal even landen, want het was heel erg veel om in een keer te verwerken,” aldus de hoofdpersoon voor de camera’s van RTV Rijnmond.

Kuyt stopt nog niet helemaal in de voetballerij. De Katwijker gaat vanaf volgend seizoen aan de slag als jeugdtrainer bij Feyenoord. Samen met Cor Adriaanse staat hij bij Feyenoord Onder 19 voor de groep.

De Kuip was tot de nok toe gevuld (Foto: Jeroen Hoogendoorn)

cultuur | reportage

LEIDEN – De grijze gebouwen op het industrieterrein lopen over in de grauwe lucht. Er is geen mens op straat. Maar zodra ik de deur van de Boekenzolder open word ik begroet door een gezellige drukte van bezoekers en vrijwilligers. “We liggen een beetje afgelegen,” geeft voorzitter Sjaak van Rijn toe, “maar mensen weten ons …

cultuur | achtergrond

Interview met Tijmen Baarda, over de collectie Midden-Oosterse boeken in de Universiteitsbibliotheek Leiden Dit jaar bestaat de Universiteit Leiden, de oudste universiteit van Nederland, 444 jaar. Een waar mijlpaal, waar veel Leidenaren van op de hoogte zijn. Wat minder Leidenaren weten, is dat de sectie Midden-Oostenstudies van Leiden ook bijna net zo oud is. Het …

cultuur | interview

Opscheren aan de zijkanten, baard bij laten scheren, of toch wenkbrauwen laten bijwerken? Het kan allemaal bij kapper Hairpoint op de Maresingel. De zaak wordt gerund door de 24-jarige Ali Eren. De kapper ziet er net als alle andere kapperszaken uit, maar toch is er iets opvallends. Deze man heeft het voor elkaar gekregen om …

cultuur

Als je aan een Leidenaar vraagt: “Wat kenmerkt Leiden?”, dan krijg je steevast de volgende antwoorden: 3 oktober, studenten, grachten en de vele hofjes. Maar vergeten we dan niet een heel mooi deel van de stad? Juist ja! De Molens! Leiden telt maar liefst negen molens in en rondom de binnenstad. Mening Leidenaar fietst, rijdt …

cultuur | reportage

Onder de grond in Leiden bevinden zich overal kelders. Van grote kelders tot kleine opslaghokken. De afgelopen jaren heeft archeoloog Jasper van Kouwen ze op de kaart gezet.

cultuur

Leiden’s trots, Rembrandt van Rijn, is in 2019, 350 jaar geleden gestoven. Ter ere van de Hollandse meester worden er in Leiden speciale activiteiten georganiseerd. Op deze kaart een greep uit deze activiteiten.

cultuur

Wie het over de sleutelstad heeft, heeft het over studenten. Leiden is een echte studentenstad. Velen van deze studenten sluiten zich aan bij een zogeheten studentenvereniging. Maar welke verenigingen heeft Leiden nou eigenlijk? En wat speelt er zich allemaal af in bijvoorbeeld dat mysterieuze grote pand op de Breestraat? Leiden Lokaal zette de vijf grootste …

cultuur

Na maandenlang vergaderen was het dan eindelijk zo ver: Afgelopen zaterdag, 23 juni 2018, vond de eerste editie van de Rapenburg Race plaats. 120 mensen legden 800 meter af voor stichting Amade. Stichting Amade is een organisatie die zich wereldwijd inzet voor jonge vluchtelingen. Het geld van de Rapenburg Race zal naar een van de …

cultuur

  Les délices de la Hollande (Parival, 1660): “van alle werelddelen is Europa het mooiste werelddeel, van Europa zijn de Nederlanden het mooiste land, van de Zeventien Provinciën is Holland de mooiste, van de Hollandse steden is Leiden de mooiste, en van alle straten en grachten van Leiden is het Rapenburg de mooiste”. Of de …

cultuur | interview

      Dat studenten niet alleen zuipen en uitslapen in Leiden, weten de meeste mensen al. Afgelopen week hebben we dat al mogen aanschouwen bij de Museumnacht, geheel georganiseerd door studenten! Maar ook voor de Leidenaren die wat cultuur willen opsnuiven, hebben de verenigingen wat te bieden. Augustinus en Quintus organisteren beide een grootse …

cultuur

Bekijk de stad aan het uiteinde van een selfiestick. Deze 8 plekken zijn niet alleen mooi, historisch significant of mysterieus, het zijn ook de beste achtergronden voor je selfie. De Waag Een bericht gedeeld door Steven (@ifearmushrooms) op 24 Mei 2018 om 4:27 (PDT) Het prachtige interieur van restaurant Waag staat garant voor likes. Maar …

cultuur | Quiz

Voor mijn zoektocht naar de echte Leidenaar interviewde Gijs, Mo, Erick en Joke. Ieder had er een eigen kijk op het Leidenaar zijn. Om hun kennis te testen liet ik ze alle vier een test doen.   Doe hier zelf ook de test en ontdek op wie van deze vier jij het meest lijkt! Deze quiz …