Artboard 1
30-05-2018 | Jeroen Hoogendoorn
Dirk Kuyt neemt in stijl afscheid van profvoetbal

Dirk Kuyt neemt afscheid in een goed gevulde Kuip (Foto: Jeroen Hoogendoorn)

Dirk Kuyt heeft afgelopen zondag na twintig succesvolle jaren afscheid genomen van het profvoetbal. De 37-jarige Katwijker stond, in een volle Kuip, nog een keer op het veld in een speciale afscheidswedstrijd. De oud-Feyenoorder voelde zich bevoorrecht dat hij nog een keer, zowel letterlijk als figuurlijk, in het zonnetje werd gezet: ‘Dit was een prachtige dag’.

Er waren drie teams opgetrommeld door de blonde voetballer om nog een keer met hem op het veld te staan. Een team bestaande uit (oud)-Feyenoorders, een team met (oud)-Oranje-internationals en tot slot een vriendenteam van Dirk Kuyt. Zo stonden grote namen als Steven Gerrard, Salomon Kalou, Wesley Sneijder en Roy Makaay op het veld. Liverpool-icoon Jamie Carragher roemde bij RTV Rijnmond Kuyt als persoon: ‘Normaal zijn er twee ploegen bij een afscheidswedstrijd, speciaal voor Dirk waren er drie. Dat laat zien wat een bijzonder mens hij is.’

Plezier op het veld

In de eerste wedstrijd nam Kuyt het met zijn vriendenteam op tegen Feyenoord. Onder luid applaus werden de voetballers verwelkomt op het veld, vooral de Katwijker werd enthousiast toegezongen. De wedstrijd zelf deed er niet zo zeer toe, iedereen wilde Kuyt een waardig afscheid geven. Er werd dan ook vooral veel gedold op het veld, waardoor het spel en de spanning erg tegenvielen. De sfeer in De Kuip daarentegen was opperbest. Het vriendenteam van Kuyt won wel de eerste wedstrijd met 3-2. Pierre Webó, Andy Carrol en Luis Garcia zorgde voor de doelpunten aan de kant van de Katwijker. Oud-Feyenoorder Pierre van Hooijdonk scoorde met een krachtige kopbal ook weer eens in De Kuip, waar hij in 2002 met de Rotterdamse club de UEFA Cup won. Middenvelder Denny Landzaat, die komend seizoen assistent trainer wordt bij Feyenoord, was de andere doelpuntenmaker voor Feyenoord.

Veel grote namen op het veld van De Kuip (Foto: Jeroen Hoogendoorn)

Het tweede duel had een beetje hetzelfde spelbeeld als de eerste wedstrijd. Kuyt nam het met een team van Oranje-internationals op tegen Feyenoord. Robin van Persie, die deze keer met Oranje meedeed was de grote man met twee doelpunten. Kuyt, die halverwege het shirt van Oranje omwisselde voor het shirt van Feyenoord, deed zijn best om zelf ook te scoren. Steeds stond keeper Edwin van der Sar echter een doelpunt in de weg. Uiteindelijk zorgde Kuyt toch zelf voor het slotakkoord door in blessuretijd een penalty binnen te schieten.

‘Speciaal om met deze mensen op het veld te staan’

Kuyt sprak na afloop over een hele mooie dag. “Het is fantastisch om alle mensen, waar ik enorm veel aan te danken heb, allemaal te zien. Verschillende spelers en coaches spraken mooie woorden over mij. Dat moet allemaal even landen, want het was heel erg veel om in een keer te verwerken,” aldus de hoofdpersoon voor de camera’s van RTV Rijnmond.

Kuyt stopt nog niet helemaal in de voetballerij. De Katwijker gaat vanaf volgend seizoen aan de slag als jeugdtrainer bij Feyenoord. Samen met Cor Adriaanse staat hij bij Feyenoord Onder 19 voor de groep.

De Kuip was tot de nok toe gevuld (Foto: Jeroen Hoogendoorn)

cultuur | podcast

In 1981 begon Niek Broeijer zijn studententijd in Leiden. Al gauw was hij anders dan de doorsnee student. In plaats van drinken, roken en feesten stond hij elke ochtend vroeg op om te roeien op Njord, de grootste Leidse roeivereniging. Zo behaalde hij al op jonge leeftijd het Guinnes World Record op de 100 kilometer …

cultuur | interview

Veel mensen denken bij de hygiëne van studentenhuizen al snel aan halfvolle bierflesjes in de fusie (ander woord voor de woonkamer), verstrooide vuilniszakken in de gangen, en overgelopen doucheputjes. Al snel gaan van die gedachtes je nekharen overeind staan en gieren de rillingen al door je lichaam. Maar is een studentenhuis echt zo smerig als …

cultuur | recensie

Sinds oktober vorig jaar is in het Museum Volkenkunde een tentoonstelling over Bali te bewonderen. Leiden Lokaal nam een kijkje.

cultuur | video

Klopt het nog? Elke Leidenaar kent de Burcht. Dit monument siert de stad al sinds de 12e eeuw en staat pal in het midden van de stad, op de splitsing van de Oude en Nieuwe Rijn. Het werd oorspronkelijk gebouwd als verdedigingsfort. Maar wat valt er nu te doen bij de Burcht? 4 leuke dingen …

cultuur | interview

Een interview met projectleider Tanja van der Zon bij het Rijksmuseum van Oudheden over haar baan, Middeleeuwse Tuinen en haar favoriet.

cultuur

Is het einde van je seizoen op Netflix in zicht? Geen paniek! Er staat een compleet nieuw seizoen op je te wachten in de theaters van Leiden. Op 13 mei vindt namelijk de seizoenpresentatie plaats voor het komende theaterseizoen van 2019-2020.   Tijdens de seizoenpresentie laten de Leidse Schouwburg, de Stadsgehoorzaal en Theater Ins Blau zien …

cultuur | reportage

Een kijkje in het park Stoomtrein Katwijk Leiden, waar je een ritje kunt maken in een echte stoomtrein. Maar behalve dat doen de meer dan honderd vrijwilligers nog meer en misschien wel belangrijker werk.

cultuur | reportage

Hockey is voor kakkers, voetbal is voor het volk en darten is een cafésport. Er zijn vele vooroordelen die heersen over sporten, maar kloppen deze wel? Dat er in cafés een dartbord hangt, maakt de sport niet een cafésport. Er zijn namelijk serieuze dartverenigingen, zo ook in Leiden. Ik ging langs bij de Leidse dartvereniging …

cultuur

Bekijk waar je deze vier bijzonder sporten kunt beoefenen en leer over wat ze inhouden.

cultuur | reportage

De Kleiwarenfabriek Firma Gebroeders Ginjaar maakt sinds 1920 bouwkeramiek, producten die gemaakt zijn van klei. Wanneer je de fabriek binnenloopt, lijkt het alsof de tijd heeft stil gestaan. Jolanda Ginjaar legt uit wat er schuil gaat achter de deuren van dit oude familiebedrijf.

cultuur | interview

Heb jij al 100 keer geluncht en geborreld op de Nieuwe Rijn? Goed nieuws! Sinds afgelopen weekend heeft Leiden er een nieuwe lunchroom/bar bij: ’t Gerecht.

cultuur | interview

Vergeet Coen en Sander of Mattie en Marieke, Leiden heeft zijn eigen talentvolle DJ-duo. Elke woensdag van 21.00 tot 23.00 hoor je de twee radiorakkers Geert (29) en Julius (29) op Sleutelstad FM. In een programma waar muziek en ‘slap gelul’ centraal staan. Het enthiousiasme van de twee DJ’s is zo aanstekelijk, dat je elke …