Artboard 1
30-05-2018 | Jeroen Hoogendoorn
Dirk Kuyt neemt in stijl afscheid van profvoetbal

Dirk Kuyt neemt afscheid in een goed gevulde Kuip (Foto: Jeroen Hoogendoorn)

Dirk Kuyt heeft afgelopen zondag na twintig succesvolle jaren afscheid genomen van het profvoetbal. De 37-jarige Katwijker stond, in een volle Kuip, nog een keer op het veld in een speciale afscheidswedstrijd. De oud-Feyenoorder voelde zich bevoorrecht dat hij nog een keer, zowel letterlijk als figuurlijk, in het zonnetje werd gezet: ‘Dit was een prachtige dag’.

Er waren drie teams opgetrommeld door de blonde voetballer om nog een keer met hem op het veld te staan. Een team bestaande uit (oud)-Feyenoorders, een team met (oud)-Oranje-internationals en tot slot een vriendenteam van Dirk Kuyt. Zo stonden grote namen als Steven Gerrard, Salomon Kalou, Wesley Sneijder en Roy Makaay op het veld. Liverpool-icoon Jamie Carragher roemde bij RTV Rijnmond Kuyt als persoon: ‘Normaal zijn er twee ploegen bij een afscheidswedstrijd, speciaal voor Dirk waren er drie. Dat laat zien wat een bijzonder mens hij is.’

Plezier op het veld

In de eerste wedstrijd nam Kuyt het met zijn vriendenteam op tegen Feyenoord. Onder luid applaus werden de voetballers verwelkomt op het veld, vooral de Katwijker werd enthousiast toegezongen. De wedstrijd zelf deed er niet zo zeer toe, iedereen wilde Kuyt een waardig afscheid geven. Er werd dan ook vooral veel gedold op het veld, waardoor het spel en de spanning erg tegenvielen. De sfeer in De Kuip daarentegen was opperbest. Het vriendenteam van Kuyt won wel de eerste wedstrijd met 3-2. Pierre Webó, Andy Carrol en Luis Garcia zorgde voor de doelpunten aan de kant van de Katwijker. Oud-Feyenoorder Pierre van Hooijdonk scoorde met een krachtige kopbal ook weer eens in De Kuip, waar hij in 2002 met de Rotterdamse club de UEFA Cup won. Middenvelder Denny Landzaat, die komend seizoen assistent trainer wordt bij Feyenoord, was de andere doelpuntenmaker voor Feyenoord.

Veel grote namen op het veld van De Kuip (Foto: Jeroen Hoogendoorn)

Het tweede duel had een beetje hetzelfde spelbeeld als de eerste wedstrijd. Kuyt nam het met een team van Oranje-internationals op tegen Feyenoord. Robin van Persie, die deze keer met Oranje meedeed was de grote man met twee doelpunten. Kuyt, die halverwege het shirt van Oranje omwisselde voor het shirt van Feyenoord, deed zijn best om zelf ook te scoren. Steeds stond keeper Edwin van der Sar echter een doelpunt in de weg. Uiteindelijk zorgde Kuyt toch zelf voor het slotakkoord door in blessuretijd een penalty binnen te schieten.

‘Speciaal om met deze mensen op het veld te staan’

Kuyt sprak na afloop over een hele mooie dag. “Het is fantastisch om alle mensen, waar ik enorm veel aan te danken heb, allemaal te zien. Verschillende spelers en coaches spraken mooie woorden over mij. Dat moet allemaal even landen, want het was heel erg veel om in een keer te verwerken,” aldus de hoofdpersoon voor de camera’s van RTV Rijnmond.

Kuyt stopt nog niet helemaal in de voetballerij. De Katwijker gaat vanaf volgend seizoen aan de slag als jeugdtrainer bij Feyenoord. Samen met Cor Adriaanse staat hij bij Feyenoord Onder 19 voor de groep.

De Kuip was tot de nok toe gevuld (Foto: Jeroen Hoogendoorn)

cultuur

Na maandenlang vergaderen was het dan eindelijk zo ver: Afgelopen zaterdag, 23 juni 2018, vond de eerste editie van de Rapenburg Race plaats. 120 mensen legden 800 meter af voor stichting Amade. Stichting Amade is een organisatie die zich wereldwijd inzet voor jonge vluchtelingen. Het geld van de Rapenburg Race zal naar een van de …

cultuur

  Les délices de la Hollande (Parival, 1660): “van alle werelddelen is Europa het mooiste werelddeel, van Europa zijn de Nederlanden het mooiste land, van de Zeventien Provinciën is Holland de mooiste, van de Hollandse steden is Leiden de mooiste, en van alle straten en grachten van Leiden is het Rapenburg de mooiste”. Of de …

cultuur | interview

      Dat studenten niet alleen zuipen en uitslapen in Leiden, weten de meeste mensen al. Afgelopen week hebben we dat al mogen aanschouwen bij de Museumnacht, geheel georganiseerd door studenten! Maar ook voor de Leidenaren die wat cultuur willen opsnuiven, hebben de verenigingen wat te bieden. Augustinus en Quintus organisteren beide een grootse …

cultuur

Bekijk de stad aan het uiteinde van een selfiestick. Deze 8 plekken zijn niet alleen mooi, historisch significant of mysterieus, het zijn ook de beste achtergronden voor je selfie. De Waag Een bericht gedeeld door Steven (@ifearmushrooms) op 24 Mei 2018 om 4:27 (PDT) Het prachtige interieur van restaurant Waag staat garant voor likes. Maar …

cultuur | Quiz

Voor mijn zoektocht naar de echte Leidenaar interviewde Gijs, Mo, Erick en Joke. Ieder had er een eigen kijk op het Leidenaar zijn. Om hun kennis te testen liet ik ze alle vier een test doen.   Doe hier zelf ook de test en ontdek op wie van deze vier jij het meest lijkt! Deze quiz …

cultuur | interview

Leiden trekt ieder jaar steeds weer meer nieuwe inwoners aan vanuit de hele wereld. Ook ik heb me tweeënhalf jaar geleden vanuit Brabantse land ondergedompeld in het Leidse. Om erachter te komen vanaf wanneer ik mezelf een Leidenaar mag noemen, ga ik op onderzoek met verschillende officiele ‘Leidenaren’. Deze keer ga ik in gesprek met …

cultuur

De zon begint overtuigend te schijnen en het is bijna juni: het begin van de zomer kan beginnen. Bent u een actieveling of houd je wel van een feestje? Leidenlokaal heeft voor ieder wat wils de leukste activiteiten geselecteerd voor de maand juni. Vind de activiteit die het beste bij je past of ga een …

cultuur | interview

Als nog verse Leidenaar ben ik opzoek naar wat iemand een Leidenaar maakt? Valt er überhaupt te spreken van een échte Leidenaar? En hoe ziet deze er dan uit? Om dat uit te zoeken ga ik in gesprek met verschillende officiele ‘Leidenaren’. Mo Al-K (26) wil me maar al te graag helpen. Dit interview is …

cultuur

Zwarte ronden schijven met groeven zijn bezig met een opmars. De verkoopcijfers van langspeelplaten stijgen de laatste jaren. Ook de platenzaak lijkt een nieuw leven bekoren. in 2018 is er voor het eerst sinds jaren weer een nieuwe platenzaak bijgekomen in Leiden. Waar gaat de vinylliefhebber naar toe in Leiden?   Een schatkaart voor iedere …

cultuur | column

Het Rijksmuseum, Stedelijk Museum en de gemeenten Utrecht en Amsterdam hadden ze al, maar nu doet ook de Haagse vestiging van Universiteit Leiden mee aan de hype van gender neutrale wc’s (hoe wc’s gender neutraal kunnen zijn terwijl er op de deur een mannetje, vrouwtje en een man-vrouw of vrouw-man worden afgebeeld lijkt me op …

cultuur | column

  Ik kom niet uit Leiden, dat moet gezegd worden alvorens je dit stukje leest. Door deze achtergrond kan ik een redelijk neutraal oordeel vellen over de verschillende types Leienaar. Ik onderscheid er twee. En toevalligerwijs kwam ik laatst terecht in een voorval waarbij beide types in hun puurste vorm naar voren kwamen… Het was …

cultuur | explainer

Heerlijke thee gedronken op de Japanmarkt? Dit is hoe je zelf het perfecte kopje Japanse matcha of sencha thee zet.     Matcha Deze groene poeder thee groeit aan populariteit in Nederland de laatste tijd. Doordat je het poeder helemaal oplost in water, krijg je alle gezonde stoffen uit de thee binnen. Daarnaast bevat groene …