Artboard 1
30-05-2018 | Kelly van Zuijdam
Gemeente Leiden subsidieert 17 onderwijsplannen

De gemeente Leiden subsidieert dit jaar 17 onderwijsplannen. Van de 32 voorstellen die binnen kwamen, is ruim de helft goedgekeurd. Samen met cofinanciering van Fonds 1818 ondersteunt de gemeente de plannen met een totaalbedrag van bijna €380.000.

Eind 2017 stuurde de gemeente Leiden een uitnodiging naar iedereen die te maken heeft met het onderwijs, met de vraag om verbeterplannen op te stellen voor het Leidse onderwijs. Op deze manier werken onderwijsprofessionals zelf aan de vernieuwing van het onderwijs in Leiden. De aanvragers vroegen in totaal voor €800.000 aan plannen aan.

“Het aantal aanvragen toont grote betrokkenheid bij de ontwikkeling van het onderwijs”

Onderwijsinnovatieplannen

“Het doel van deze subsidie is om het Leidse onderwijs te innoveren en samenwerking in het onderwijsveld te stimuleren. Niet alleen het onderwijsbestuur, maar het hele onderwijsveld kan ideeën aandragen”, aldus Paul Dirkse, Wethouder Onderwijs, Sport & Duurzaamheid.

De innovatieplannen voor het onderwijs zijn dan ook zeer divers. Zo werken TechnoLab, BplusC en Het Waterland samen om leerlingen op een laagdrempelige manier in aanraking te laten komen met muziek en techniek, door leerlingen zelf muziek te laten maken. Wijwijs helpt leraren in opleiding en docenten om radicalisering in de klas tegen te gaan. mboRijnland, Hogeschool Leiden en ICLON werken aan een mbo-keuzedeel Praktijkonderzoek, zodat mbo’ers hun onderzoeksvaardigheden kunnen ontwikkelen. Alle projecten hebben een eigen planning, maar lopen over het algemeen wel synchroon met het schooljaar.

Betrokkenheid

Dirkse is vooral supertrots op het Leidse onderwijs. “De wereld verandert snel en we kunnen steeds minder goed voorspellen in hoeverre de banen van nu ook de banen van de toekomst zullen zijn. Innovatie wordt dus steeds meer onderdeel van ieders werk, ook dat van docenten. Ik merk ook dat zij dat graag willen, mits daar voldoende tijd voor is. Het aantal aanvragen toont in ieder geval aan dat er grote betrokkenheid is in deze onderwijsstad bij de ontwikkeling van het onderwijs.”

De gemeente bekijkt voor een aantal afgewezen plannen, die wel het Leidse onderwijs verbeteren, of er andere manieren zijn om deze te realiseren. Zo kan de gemeente de initiatiefnemers koppelen aan een ander idee of kan zij hen adviseren over een mogelijke nieuwe aanvraag.

Benieuwd naar de 17 onderwijsplannen die de gemeente heeft goedgekeurd? Onderstaande presentatie geeft een kort overzicht van alle plannen.

politiek | achtergrond

FEL (Feminist Evolution Leiden) is een nieuwe beweging met een feministische inslag, die er in wil slagen de stad bewust te maken van feminisme. “Vrouwen moeten weten dat het zin heeft om zichzelf naar voren te schuiven en te denken ‘Ja, ik kan dit!’.” In september 2018 werd FEL officieel gelanceerd als organisatie, geboren uit …

politiek

Het was even onzeker of de lustrumviering van de vereniging, die dit jaar 125 jaar bestaat, door kon gaan, vanwege klachten vanuit de buurt. Nu heeft de gemeente toch de vergunning verleend om negen dagen feest te vieren in de schaatshal aan de vondellaan.

politiek | achtergrond

Met de komst van een nieuwe coalitie, bestaande uit D66, GroenLinks en PvdA, is in Leiden ook een nieuwe groep wethouders geïnstalleerd. Wat gelijk opvalt: vier van de vijf wethouders zijn vrouw. Opvallend vooral omdat het tegen de landelijke trend van ondervertegenwoordiging van vrouwen in de politiek in gaat.

politiek | interview

Martijn Otten is 24 jaar, raadslid van de PvdA in Leiden en werkt als woordvoerder voor die partij in de Eerste Kamer. Hij heeft onderwijs, jeugd, studenten en sport in zijn portefeuille en heeft grote ambities voor de komende vier jaar. ‘We moeten in Leiden niet alleen de beste universiteit van Nederland hebben, maar ook …

politiek | interview

Maarten de Crom is 24 jaar, raadslid voor de VVD in Leiden en werkt bij het landelijke opleidingsinstituut van de VVD in Den Haag. Hij stond dit jaar op plek vier van de VVD-kandidatenlijst en was daarmee de hoogste nieuwkomer. De komende vier jaar richt Maarten zich op de stedelijke ontwikkeling in Leiden. ‘Ik hoop …

politiek | liveblog

LIVE De Leidse gemeenteraad debatteerde gisteravond over kredietverlening voor een nieuw pand voor de ambtelijke huisvesting. Oude panden gaan namelijk op de schop en het stadhuis komt voor een gedeelte in Level, in het stationsgebied. Verder werden er nieuwe raadsleden beëdigd. Leiden Lokaal was erbij en deed live verslag. 20:00 31 mei 2018 Beëdiging nieuwe …

politiek | interview

27 jaar oud, lobbyist in Den Haag en al bijna 3 jaar bestuurslid bij D66 Leiden. Jan van der Voet is een man met ambitie en inzet. Hij noemt zichzelf een ‘politiek junkie’ en is al vanaf jonge leeftijd betrokken bij de politiek. Toch ligt zijn hart bij de lokale politiek: “De kracht van lokale …

politiek | Opinie

In veel studentensteden is het een normaal fenomeen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen: studentenpartijen. Zo bestaat in Delft het STIP, in Utrecht Student&Starter en in Den Haag de Bond voor Studenten Actie. Het zijn politieke partijen die volledig bestaan uit studenten of in ieder geval twintigers. Het belangrijkste gemeenschappelijke kenmerk: gebrek aan politieke- en bestuurlijke ervaring. Het is voor …

politiek | interview

De VVD is net als andere jaren weer een van de grotere partijen binnen de Leidse Gemeenteraad. Ze bevinden zich echter in een andere rol, ze gaan namelijk de oppositie in. De stukgelopen formatiegesprekken met Groenlinks en D66 hebben ervoor gezorgd dat de VVD zich mag gaan handhaven in de oppositie. Wij spraken fractievoorzitter Dorien …

politiek | interview

‘De ramen trilden in de sponningen en de gemeente bood ons een hotelbon aan.’ Wijkverenigingen Maredorp de Camp en Pancras-West zijn het niet eens met de beslissing van de gemeente Leiden om opnieuw een feest te organiseren op de Kaasmarkt. Naar aanleiding van een evenement tijdens het Leidens ontzet vorig jaar hebben de voorzitters van de …

politiek | achtergrond

De gemeente worstelt met een nieuw bestemmingsplan voor de Kaasmarkt. Het plein ligt midden in het centrum: tussen de Hooglandse kerk en de Oude Rijn. Wie er nu rondloopt, doet dat waarschijnlijk alleen om zijn auto kwijt te kunnen, want het plein is nu een weinig inspirerend parkeerterrein.  Prijsvraag 1995 Al tientallen jaren liggen …