Artboard 1
30-05-2018 | Gery van Westbroek
Borrelpraat en een nachtkaars?

Volgens de overlevering is Jules Deelder, de Rotterdamse dichter, schrijver en performer, de allereerste nachtburgemeester van de wereld. Hij werd, volgens diezelfde overlevering, in de zeventiger jaren van de vorige eeuw benoemd door zijn fietsenmaker. Dagelijks rond het sluiten van zijn winkel zag hij Deelder piekfijn opgedirkt, en altijd in het zwart, de stad in gaan. De volgende ochtend vond het ritueel in omgekeerde volgorde plaats: de fietsenwinkel werd geopend en Deelder kwam weer thuis.

Wat enkele decennia geleden in Rotterdam begon, heeft zich in de loop der jaren als een olievlek verspreid over Nederland en zelfs in het buitenland. Steeds meer steden hebben een eigen nachtburgemeester en er zijn inmiddels internationale congressen waar ze elkaar ontmoeten. Een kleine rondgang laat zien dat, in tegenstelling tot hun dagcollega’s, de rol van een nachtburgemeester bijna in iedere stad anders is. Er zijn steden waar ie van de gemeente een salaris ontvangt en als een beleidsambtenaar allerlei contacten in het nachtleven onderhoudt. In andere steden is het een stroman van horecaondernemers, met als belangrijkste taak het verdedigen van hun belangen in de lokale politiek: ruimere openingstijden, grotere terrassen en minder strenge geluidsnormen. Er zijn steden waar een heuse verkiezing wordt georganiseerd, met campagnes, een verkiezingsavond en een ambtstermijn. Maar er zijn ook steden waar de nachtburgemeester zichzelf benoemt en net zolang aanblijft als hij, of zij natuurlijk, er zin in heeft.

Leiden kreeg halverwege de negentiger jaren van de vorige eeuw zijn eerste nachtburgemeester. Leidenaar René Vallentgoed was impresario en organisator van allerlei evenementen. Daarnaast had hij meer dan tien jaar als sidekick met Jules Deelder op het toneel gestaan. Nadat de samenwerking met de nachtburgemeester van Rotterdam beëindigd was, benoemde Vallentgoed, niet geheel toevallig, zichzelf tot eerste Leidse Nachtburgemeester. Eerder deze maand is deze kleurrijke Leidenaar helaas veel te vroeg (63) overleden. Na Vallentgoed heeft Leiden nog twee nachtburgemeesters gehad. Eentje die betrapt werd op fraude bij zijn verkiezing, wat aanleiding was voor een massale vechtpartij. En daarna een barvrouw van Café Jantje van Leiden. Na een paar jaar radiostilte was er rond 2012 ineens een facebookpagina van weer een andere nachtburgemeester van Leiden, die kennelijk naamloos wil blijven. Het is een pagina die beheerd wordt door een Leidse muzikant die ook iets doet in lasergamen en kinderfeestjes. Over activiteiten als nachtburgemeester wordt weinig gemeld.

En dan nu in 2018 timmert de Leidse Nachtraad aan de weg met een mooie website en een echte petitie. Er lijkt geen relatie te zijn met de Leidse Nachtburgemeester. De Nachtraad bestaat uit een aantal organisatoren van feesten en dj’s. In hun petitie wordt het verzoek gedaan om het Leidse nachtleven te stimuleren. Aan wie dat verzoek gericht is, en hoe en wat er dan precies gestimuleerd moet worden blijft wat onduidelijk. De Leidse Nachtraad komt niet veel verder dan: “Wij nodigen de Gemeente Leiden, haar burgers, organisaties en als belangrijkste het uitgaanspubliek uit om samen met ons de nachtcultuur in de stad op de kaart te zetten!” Op de posters staan spreuken als “voor een ravebaar Leiden” en “Leiden als dansvloer”. Vorige maand startte de Nachtraad met een silent disco op de Vismarkt. Er waren koptelefoons beschikbaar om naar de dj’s te luisteren. Het vreemde was wel dat die ‘nacht’ begon om 21:00 uur en om 23:00 uur alweer afgelopen was.

Ik ben benieuwd naar wat de Rotterdamse oer-nachtburgemeester van de Leidse ontwikkelingen zou vinden. Een door hem veel gebezigd en welgemeend “pleur op!” lijkt voor de hand te liggen. Bij mij roept dit alles het beeld van commerciële borrelpraat en een langzaam dovende nachtkaars op.

cultuur

Na maandenlang vergaderen was het dan eindelijk zo ver: Afgelopen zaterdag, 23 juni 2018, vond de eerste editie van de Rapenburg Race plaats. 120 mensen legden 800 meter af voor stichting Amade. Stichting Amade is een organisatie die zich wereldwijd inzet voor jonge vluchtelingen. Het geld van de Rapenburg Race zal naar een van de …

cultuur

  Les délices de la Hollande (Parival, 1660): “van alle werelddelen is Europa het mooiste werelddeel, van Europa zijn de Nederlanden het mooiste land, van de Zeventien Provinciën is Holland de mooiste, van de Hollandse steden is Leiden de mooiste, en van alle straten en grachten van Leiden is het Rapenburg de mooiste”. Of de …

cultuur | interview

      Dat studenten niet alleen zuipen en uitslapen in Leiden, weten de meeste mensen al. Afgelopen week hebben we dat al mogen aanschouwen bij de Museumnacht, geheel georganiseerd door studenten! Maar ook voor de Leidenaren die wat cultuur willen opsnuiven, hebben de verenigingen wat te bieden. Augustinus en Quintus organisteren beide een grootse …

cultuur

Bekijk de stad aan het uiteinde van een selfiestick. Deze 8 plekken zijn niet alleen mooi, historisch significant of mysterieus, het zijn ook de beste achtergronden voor je selfie. De Waag Een bericht gedeeld door Steven (@ifearmushrooms) op 24 Mei 2018 om 4:27 (PDT) Het prachtige interieur van restaurant Waag staat garant voor likes. Maar …

cultuur | Quiz

Voor mijn zoektocht naar de echte Leidenaar interviewde Gijs, Mo, Erick en Joke. Ieder had er een eigen kijk op het Leidenaar zijn. Om hun kennis te testen liet ik ze alle vier een test doen.   Doe hier zelf ook de test en ontdek op wie van deze vier jij het meest lijkt! Deze quiz …

cultuur | interview

Leiden trekt ieder jaar steeds weer meer nieuwe inwoners aan vanuit de hele wereld. Ook ik heb me tweeënhalf jaar geleden vanuit Brabantse land ondergedompeld in het Leidse. Om erachter te komen vanaf wanneer ik mezelf een Leidenaar mag noemen, ga ik op onderzoek met verschillende officiele ‘Leidenaren’. Deze keer ga ik in gesprek met …

cultuur

De zon begint overtuigend te schijnen en het is bijna juni: het begin van de zomer kan beginnen. Bent u een actieveling of houd je wel van een feestje? Leidenlokaal heeft voor ieder wat wils de leukste activiteiten geselecteerd voor de maand juni. Vind de activiteit die het beste bij je past of ga een …

cultuur | interview

Als nog verse Leidenaar ben ik opzoek naar wat iemand een Leidenaar maakt? Valt er überhaupt te spreken van een échte Leidenaar? En hoe ziet deze er dan uit? Om dat uit te zoeken ga ik in gesprek met verschillende officiele ‘Leidenaren’. Mo Al-K (26) wil me maar al te graag helpen. Dit interview is …

cultuur

Zwarte ronden schijven met groeven zijn bezig met een opmars. De verkoopcijfers van langspeelplaten stijgen de laatste jaren. Ook de platenzaak lijkt een nieuw leven bekoren. in 2018 is er voor het eerst sinds jaren weer een nieuwe platenzaak bijgekomen in Leiden. Waar gaat de vinylliefhebber naar toe in Leiden?   Een schatkaart voor iedere …

cultuur | column

Het Rijksmuseum, Stedelijk Museum en de gemeenten Utrecht en Amsterdam hadden ze al, maar nu doet ook de Haagse vestiging van Universiteit Leiden mee aan de hype van gender neutrale wc’s (hoe wc’s gender neutraal kunnen zijn terwijl er op de deur een mannetje, vrouwtje en een man-vrouw of vrouw-man worden afgebeeld lijkt me op …

cultuur | column

  Ik kom niet uit Leiden, dat moet gezegd worden alvorens je dit stukje leest. Door deze achtergrond kan ik een redelijk neutraal oordeel vellen over de verschillende types Leienaar. Ik onderscheid er twee. En toevalligerwijs kwam ik laatst terecht in een voorval waarbij beide types in hun puurste vorm naar voren kwamen… Het was …

cultuur | explainer

Heerlijke thee gedronken op de Japanmarkt? Dit is hoe je zelf het perfecte kopje Japanse matcha of sencha thee zet.     Matcha Deze groene poeder thee groeit aan populariteit in Nederland de laatste tijd. Doordat je het poeder helemaal oplost in water, krijg je alle gezonde stoffen uit de thee binnen. Daarnaast bevat groene …