Artboard 1
30-05-2018 | Gery van Westbroek
Borrelpraat en een nachtkaars?

Volgens de overlevering is Jules Deelder, de Rotterdamse dichter, schrijver en performer, de allereerste nachtburgemeester van de wereld. Hij werd, volgens diezelfde overlevering, in de zeventiger jaren van de vorige eeuw benoemd door zijn fietsenmaker. Dagelijks rond het sluiten van zijn winkel zag hij Deelder piekfijn opgedirkt, en altijd in het zwart, de stad in gaan. De volgende ochtend vond het ritueel in omgekeerde volgorde plaats: de fietsenwinkel werd geopend en Deelder kwam weer thuis.

Wat enkele decennia geleden in Rotterdam begon, heeft zich in de loop der jaren als een olievlek verspreid over Nederland en zelfs in het buitenland. Steeds meer steden hebben een eigen nachtburgemeester en er zijn inmiddels internationale congressen waar ze elkaar ontmoeten. Een kleine rondgang laat zien dat, in tegenstelling tot hun dagcollega’s, de rol van een nachtburgemeester bijna in iedere stad anders is. Er zijn steden waar ie van de gemeente een salaris ontvangt en als een beleidsambtenaar allerlei contacten in het nachtleven onderhoudt. In andere steden is het een stroman van horecaondernemers, met als belangrijkste taak het verdedigen van hun belangen in de lokale politiek: ruimere openingstijden, grotere terrassen en minder strenge geluidsnormen. Er zijn steden waar een heuse verkiezing wordt georganiseerd, met campagnes, een verkiezingsavond en een ambtstermijn. Maar er zijn ook steden waar de nachtburgemeester zichzelf benoemt en net zolang aanblijft als hij, of zij natuurlijk, er zin in heeft.

Leiden kreeg halverwege de negentiger jaren van de vorige eeuw zijn eerste nachtburgemeester. Leidenaar René Vallentgoed was impresario en organisator van allerlei evenementen. Daarnaast had hij meer dan tien jaar als sidekick met Jules Deelder op het toneel gestaan. Nadat de samenwerking met de nachtburgemeester van Rotterdam beëindigd was, benoemde Vallentgoed, niet geheel toevallig, zichzelf tot eerste Leidse Nachtburgemeester. Eerder deze maand is deze kleurrijke Leidenaar helaas veel te vroeg (63) overleden. Na Vallentgoed heeft Leiden nog twee nachtburgemeesters gehad. Eentje die betrapt werd op fraude bij zijn verkiezing, wat aanleiding was voor een massale vechtpartij. En daarna een barvrouw van Café Jantje van Leiden. Na een paar jaar radiostilte was er rond 2012 ineens een facebookpagina van weer een andere nachtburgemeester van Leiden, die kennelijk naamloos wil blijven. Het is een pagina die beheerd wordt door een Leidse muzikant die ook iets doet in lasergamen en kinderfeestjes. Over activiteiten als nachtburgemeester wordt weinig gemeld.

En dan nu in 2018 timmert de Leidse Nachtraad aan de weg met een mooie website en een echte petitie. Er lijkt geen relatie te zijn met de Leidse Nachtburgemeester. De Nachtraad bestaat uit een aantal organisatoren van feesten en dj’s. In hun petitie wordt het verzoek gedaan om het Leidse nachtleven te stimuleren. Aan wie dat verzoek gericht is, en hoe en wat er dan precies gestimuleerd moet worden blijft wat onduidelijk. De Leidse Nachtraad komt niet veel verder dan: “Wij nodigen de Gemeente Leiden, haar burgers, organisaties en als belangrijkste het uitgaanspubliek uit om samen met ons de nachtcultuur in de stad op de kaart te zetten!” Op de posters staan spreuken als “voor een ravebaar Leiden” en “Leiden als dansvloer”. Vorige maand startte de Nachtraad met een silent disco op de Vismarkt. Er waren koptelefoons beschikbaar om naar de dj’s te luisteren. Het vreemde was wel dat die ‘nacht’ begon om 21:00 uur en om 23:00 uur alweer afgelopen was.

Ik ben benieuwd naar wat de Rotterdamse oer-nachtburgemeester van de Leidse ontwikkelingen zou vinden. Een door hem veel gebezigd en welgemeend “pleur op!” lijkt voor de hand te liggen. Bij mij roept dit alles het beeld van commerciële borrelpraat en een langzaam dovende nachtkaars op.

cultuur | podcast

In 1981 begon Niek Broeijer zijn studententijd in Leiden. Al gauw was hij anders dan de doorsnee student. In plaats van drinken, roken en feesten stond hij elke ochtend vroeg op om te roeien op Njord, de grootste Leidse roeivereniging. Zo behaalde hij al op jonge leeftijd het Guinnes World Record op de 100 kilometer …

cultuur | interview

Veel mensen denken bij de hygiëne van studentenhuizen al snel aan halfvolle bierflesjes in de fusie (ander woord voor de woonkamer), verstrooide vuilniszakken in de gangen, en overgelopen doucheputjes. Al snel gaan van die gedachtes je nekharen overeind staan en gieren de rillingen al door je lichaam. Maar is een studentenhuis echt zo smerig als …

cultuur | recensie

Sinds oktober vorig jaar is in het Museum Volkenkunde een tentoonstelling over Bali te bewonderen. Leiden Lokaal nam een kijkje.

cultuur | video

Klopt het nog? Elke Leidenaar kent de Burcht. Dit monument siert de stad al sinds de 12e eeuw en staat pal in het midden van de stad, op de splitsing van de Oude en Nieuwe Rijn. Het werd oorspronkelijk gebouwd als verdedigingsfort. Maar wat valt er nu te doen bij de Burcht? 4 leuke dingen …

cultuur | interview

Een interview met projectleider Tanja van der Zon bij het Rijksmuseum van Oudheden over haar baan, Middeleeuwse Tuinen en haar favoriet.

cultuur

Is het einde van je seizoen op Netflix in zicht? Geen paniek! Er staat een compleet nieuw seizoen op je te wachten in de theaters van Leiden. Op 13 mei vindt namelijk de seizoenpresentatie plaats voor het komende theaterseizoen van 2019-2020.   Tijdens de seizoenpresentie laten de Leidse Schouwburg, de Stadsgehoorzaal en Theater Ins Blau zien …

cultuur | reportage

Een kijkje in het park Stoomtrein Katwijk Leiden, waar je een ritje kunt maken in een echte stoomtrein. Maar behalve dat doen de meer dan honderd vrijwilligers nog meer en misschien wel belangrijker werk.

cultuur | reportage

Hockey is voor kakkers, voetbal is voor het volk en darten is een cafésport. Er zijn vele vooroordelen die heersen over sporten, maar kloppen deze wel? Dat er in cafés een dartbord hangt, maakt de sport niet een cafésport. Er zijn namelijk serieuze dartverenigingen, zo ook in Leiden. Ik ging langs bij de Leidse dartvereniging …

cultuur

Bekijk waar je deze vier bijzonder sporten kunt beoefenen en leer over wat ze inhouden.

cultuur | reportage

De Kleiwarenfabriek Firma Gebroeders Ginjaar maakt sinds 1920 bouwkeramiek, producten die gemaakt zijn van klei. Wanneer je de fabriek binnenloopt, lijkt het alsof de tijd heeft stil gestaan. Jolanda Ginjaar legt uit wat er schuil gaat achter de deuren van dit oude familiebedrijf.

cultuur | interview

Heb jij al 100 keer geluncht en geborreld op de Nieuwe Rijn? Goed nieuws! Sinds afgelopen weekend heeft Leiden er een nieuwe lunchroom/bar bij: ’t Gerecht.

cultuur | interview

Vergeet Coen en Sander of Mattie en Marieke, Leiden heeft zijn eigen talentvolle DJ-duo. Elke woensdag van 21.00 tot 23.00 hoor je de twee radiorakkers Geert (29) en Julius (29) op Sleutelstad FM. In een programma waar muziek en ‘slap gelul’ centraal staan. Het enthiousiasme van de twee DJ’s is zo aanstekelijk, dat je elke …