Artboard 1
30-05-2018 | Gery van Westbroek
Borrelpraat en een nachtkaars?

Volgens de overlevering is Jules Deelder, de Rotterdamse dichter, schrijver en performer, de allereerste nachtburgemeester van de wereld. Hij werd, volgens diezelfde overlevering, in de zeventiger jaren van de vorige eeuw benoemd door zijn fietsenmaker. Dagelijks rond het sluiten van zijn winkel zag hij Deelder piekfijn opgedirkt, en altijd in het zwart, de stad in gaan. De volgende ochtend vond het ritueel in omgekeerde volgorde plaats: de fietsenwinkel werd geopend en Deelder kwam weer thuis.

Wat enkele decennia geleden in Rotterdam begon, heeft zich in de loop der jaren als een olievlek verspreid over Nederland en zelfs in het buitenland. Steeds meer steden hebben een eigen nachtburgemeester en er zijn inmiddels internationale congressen waar ze elkaar ontmoeten. Een kleine rondgang laat zien dat, in tegenstelling tot hun dagcollega’s, de rol van een nachtburgemeester bijna in iedere stad anders is. Er zijn steden waar ie van de gemeente een salaris ontvangt en als een beleidsambtenaar allerlei contacten in het nachtleven onderhoudt. In andere steden is het een stroman van horecaondernemers, met als belangrijkste taak het verdedigen van hun belangen in de lokale politiek: ruimere openingstijden, grotere terrassen en minder strenge geluidsnormen. Er zijn steden waar een heuse verkiezing wordt georganiseerd, met campagnes, een verkiezingsavond en een ambtstermijn. Maar er zijn ook steden waar de nachtburgemeester zichzelf benoemt en net zolang aanblijft als hij, of zij natuurlijk, er zin in heeft.

Leiden kreeg halverwege de negentiger jaren van de vorige eeuw zijn eerste nachtburgemeester. Leidenaar René Vallentgoed was impresario en organisator van allerlei evenementen. Daarnaast had hij meer dan tien jaar als sidekick met Jules Deelder op het toneel gestaan. Nadat de samenwerking met de nachtburgemeester van Rotterdam beëindigd was, benoemde Vallentgoed, niet geheel toevallig, zichzelf tot eerste Leidse Nachtburgemeester. Eerder deze maand is deze kleurrijke Leidenaar helaas veel te vroeg (63) overleden. Na Vallentgoed heeft Leiden nog twee nachtburgemeesters gehad. Eentje die betrapt werd op fraude bij zijn verkiezing, wat aanleiding was voor een massale vechtpartij. En daarna een barvrouw van Café Jantje van Leiden. Na een paar jaar radiostilte was er rond 2012 ineens een facebookpagina van weer een andere nachtburgemeester van Leiden, die kennelijk naamloos wil blijven. Het is een pagina die beheerd wordt door een Leidse muzikant die ook iets doet in lasergamen en kinderfeestjes. Over activiteiten als nachtburgemeester wordt weinig gemeld.

En dan nu in 2018 timmert de Leidse Nachtraad aan de weg met een mooie website en een echte petitie. Er lijkt geen relatie te zijn met de Leidse Nachtburgemeester. De Nachtraad bestaat uit een aantal organisatoren van feesten en dj’s. In hun petitie wordt het verzoek gedaan om het Leidse nachtleven te stimuleren. Aan wie dat verzoek gericht is, en hoe en wat er dan precies gestimuleerd moet worden blijft wat onduidelijk. De Leidse Nachtraad komt niet veel verder dan: “Wij nodigen de Gemeente Leiden, haar burgers, organisaties en als belangrijkste het uitgaanspubliek uit om samen met ons de nachtcultuur in de stad op de kaart te zetten!” Op de posters staan spreuken als “voor een ravebaar Leiden” en “Leiden als dansvloer”. Vorige maand startte de Nachtraad met een silent disco op de Vismarkt. Er waren koptelefoons beschikbaar om naar de dj’s te luisteren. Het vreemde was wel dat die ‘nacht’ begon om 21:00 uur en om 23:00 uur alweer afgelopen was.

Ik ben benieuwd naar wat de Rotterdamse oer-nachtburgemeester van de Leidse ontwikkelingen zou vinden. Een door hem veel gebezigd en welgemeend “pleur op!” lijkt voor de hand te liggen. Bij mij roept dit alles het beeld van commerciële borrelpraat en een langzaam dovende nachtkaars op.

cultuur | reportage

LEIDEN – De grijze gebouwen op het industrieterrein lopen over in de grauwe lucht. Er is geen mens op straat. Maar zodra ik de deur van de Boekenzolder open word ik begroet door een gezellige drukte van bezoekers en vrijwilligers. “We liggen een beetje afgelegen,” geeft voorzitter Sjaak van Rijn toe, “maar mensen weten ons …

cultuur | achtergrond

Interview met Tijmen Baarda, over de collectie Midden-Oosterse boeken in de Universiteitsbibliotheek Leiden Dit jaar bestaat de Universiteit Leiden, de oudste universiteit van Nederland, 444 jaar. Een waar mijlpaal, waar veel Leidenaren van op de hoogte zijn. Wat minder Leidenaren weten, is dat de sectie Midden-Oostenstudies van Leiden ook bijna net zo oud is. Het …

cultuur | interview

Opscheren aan de zijkanten, baard bij laten scheren, of toch wenkbrauwen laten bijwerken? Het kan allemaal bij kapper Hairpoint op de Maresingel. De zaak wordt gerund door de 24-jarige Ali Eren. De kapper ziet er net als alle andere kapperszaken uit, maar toch is er iets opvallends. Deze man heeft het voor elkaar gekregen om …

cultuur

Als je aan een Leidenaar vraagt: “Wat kenmerkt Leiden?”, dan krijg je steevast de volgende antwoorden: 3 oktober, studenten, grachten en de vele hofjes. Maar vergeten we dan niet een heel mooi deel van de stad? Juist ja! De Molens! Leiden telt maar liefst negen molens in en rondom de binnenstad. Mening Leidenaar fietst, rijdt …

cultuur | reportage

Onder de grond in Leiden bevinden zich overal kelders. Van grote kelders tot kleine opslaghokken. De afgelopen jaren heeft archeoloog Jasper van Kouwen ze op de kaart gezet.

cultuur

Leiden’s trots, Rembrandt van Rijn, is in 2019, 350 jaar geleden gestoven. Ter ere van de Hollandse meester worden er in Leiden speciale activiteiten georganiseerd. Op deze kaart een greep uit deze activiteiten.

cultuur

Wie het over de sleutelstad heeft, heeft het over studenten. Leiden is een echte studentenstad. Velen van deze studenten sluiten zich aan bij een zogeheten studentenvereniging. Maar welke verenigingen heeft Leiden nou eigenlijk? En wat speelt er zich allemaal af in bijvoorbeeld dat mysterieuze grote pand op de Breestraat? Leiden Lokaal zette de vijf grootste …

cultuur

Na maandenlang vergaderen was het dan eindelijk zo ver: Afgelopen zaterdag, 23 juni 2018, vond de eerste editie van de Rapenburg Race plaats. 120 mensen legden 800 meter af voor stichting Amade. Stichting Amade is een organisatie die zich wereldwijd inzet voor jonge vluchtelingen. Het geld van de Rapenburg Race zal naar een van de …

cultuur

  Les délices de la Hollande (Parival, 1660): “van alle werelddelen is Europa het mooiste werelddeel, van Europa zijn de Nederlanden het mooiste land, van de Zeventien Provinciën is Holland de mooiste, van de Hollandse steden is Leiden de mooiste, en van alle straten en grachten van Leiden is het Rapenburg de mooiste”. Of de …

cultuur | interview

      Dat studenten niet alleen zuipen en uitslapen in Leiden, weten de meeste mensen al. Afgelopen week hebben we dat al mogen aanschouwen bij de Museumnacht, geheel georganiseerd door studenten! Maar ook voor de Leidenaren die wat cultuur willen opsnuiven, hebben de verenigingen wat te bieden. Augustinus en Quintus organisteren beide een grootse …

cultuur

Bekijk de stad aan het uiteinde van een selfiestick. Deze 8 plekken zijn niet alleen mooi, historisch significant of mysterieus, het zijn ook de beste achtergronden voor je selfie. De Waag Een bericht gedeeld door Steven (@ifearmushrooms) op 24 Mei 2018 om 4:27 (PDT) Het prachtige interieur van restaurant Waag staat garant voor likes. Maar …

cultuur | Quiz

Voor mijn zoektocht naar de echte Leidenaar interviewde Gijs, Mo, Erick en Joke. Ieder had er een eigen kijk op het Leidenaar zijn. Om hun kennis te testen liet ik ze alle vier een test doen.   Doe hier zelf ook de test en ontdek op wie van deze vier jij het meest lijkt! Deze quiz …