Artboard 1
30-05-2018 | Steven Boekel
Schiphol wil uitbreiden ondanks verzet: hoe groot is het probleem

Schiphol is al jaren onderwerp voor felle discussies in Nederland. De luchthaven wil groeien, maar de bewoners rond de luchthaven willen van het geluidsoverlast af. Het gesprek is in de afgelopen maanden alleen meer verhit geraakt.

‘Weer een vliegtuig dat langskomt, het is druk daarboven,’ moppert de 74 jaar oude gepensioneerde Ria Nieuwland. Zelfs in Alkmaar Noord kan je ze op sommige dagen nog over horen komen. In de buurt van Schiphol wil je dan helemaal niet wonen. Het CBS meldt dat volgens Bewoners Aanspreekpunt Schiphol (BAS) het aantal klachten en klagers over vlieglawaai rondom Schiphol vorig jaar met 42 procent is toegenomen tot bijna 8300. Een flinke toename in vergelijking met de groei van het aantal passagiers van ‘slechts’ 7,7 procent, of het aantal vluchten dat met 3,7 procent is gegroeid. De langzame daling van het aantal melders en klachten uit voorgaande jaren is daarmee ten einde. Opvallend is vooral dat volgens BAS niet het geluid van de vliegtuigen zelf storend is, maar vooral het feit dat er constant vliegtuigen over vliegen. Dit jaar steeg/landde er gemiddeld één vliegtuig per minuut.

Lelystad Airport vertraagd.

De timing van het rapport over de klachten is slecht voor Schiphol, de luchtvaarmaatschappij kreeg namelijk ook al veel negatieve publiciteit door de uitbreiding van Lelystad Airport. Deze wordt met zeker een jaar uitgesteld omdat Cora van Nieuwenhuizen, Minister van Infrastructuur en Waterstaat, met het zo het vertrouwen van omwonenden wil terugwinnen. In de berekeningen over het overlast zaten aanvankelijk veel fouten. Door de lage aanvliegroutes zou er veel geluidsoverlast zijn voor bewoners in vooral het oosten van het land. Van Nieuwenhuizen heeft daarom op basis van de inspraakprocedures een aantal routes aangepast.

Volgens een verbolgen KLM gaat dit besluit van de minister in tegen het eerder gemaakte Aldersakkoord. Dit plan zou ongebreidelde groei van Schiphol moeten omvormen naar ‘ontwikkeling in balans met de omgeving’ Vakantievluchten zouden volgens dat besluit naar Lelystad verplaatst worden. Nu de capaciteit op Leystad Airport niet beschikbaar is, vindt KLM dat er dan groei op Schiphol mogelijk gemaakt moet worden. De afspraak van het Aldersakkoord dat er op Schiphol tot en met 2020 maximaal 500.000 vliegbewegingen per jaar zijn zou dan eveneens ongeldig zijn.

De bewoners rond Schiphol zijn woest over dit voorstel van de KLM. Daar komt nog bij dat de omliggende gemeenten die willen groeien een deal hebben gesloten met de luchthaven. In ruil voor de nieuwbouwprojecten die de ze zo graag willen moeten gemeenten nieuwe bewoners sinds 1 januari informeren over eventuele hinder en overlast. De bewoners kunnen zo geen klachten indienen en/of rechtszaken aanspannen tegen KLM, vreest Groenlinks. De VVD heeft echter benadrukt dat het vooral een herinnering is aan de nieuwe bewoners. Zo’n 20 gemeenten hebben hiermee ingestemd.

Geen perfecte oplossing

De politieke partijen in de Tweede Kamer ruziën al jaren over het onderwerp, maar ruimte voor overeenkomsten of enige beweging in de kwestie lijkt er niet in te zitten.  Politiek rechts zal de luchthaven niet zomaar laten vallen aangezien Schiphol maar liefst 65.000 werknemers vertegenwoordigt. Niettemin wijst een rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid uit dat er een groot aantal veiligheidsmaatregelen genomen moet worden voordat er echt aanzienlijk meer vluchten naar Schiphol kunnen komen.

welzijn

Nieuwe studie, nieuwe stad: een goed voorbereid mens telt voor twee. Waar moet je zijn om de wereld van de Leidse studentikoos te leren kennen? Je leest het hier.

welzijn | reportage

  Wat hebben de eerste genetisch gemanipuleerde stier en een restaurant met als motto ‘verbinding’ met elkaar te maken? Het antwoord: een stal. De Stal, om precies te zijn. Want op de vroegere verblijfplaats van stier Herman, achter het LUMC op het Bio Science Park, staat nu De Stal: een duurzaam en maatschappelijk betrokken horecagelegenheid …

welzijn | achtergrond

Op 14 mei 2017 werd de jongste Franse president ooit ingehuldigd: Emmanuel Macron. Met zijn plotse populariteit, grootse plannen en verrassend goede Engels deed hij de grondvesten van de Franse politiek schudden. Precies een jaar later blikt dr. Niek Pas, hoogleraar Franse moderne geschiedenis aan de Universiteit Utrecht, in een lezing terug op het eerste …

welzijn | reportage

  De Côte d’Azur: alleen maar duur en luxe? Er is een uitzondering! Hoewel de meeste mensen kiezen voor buursteden Nice of Cannes, is de sfeervolle havenstad Antibes een bezoek meer dan waard. De stad biedt een mix van luxe en de charme van het Franse platteland. Ik ging erheen en bekeek de badplaats door …

welzijn

Leiden is een stad van traditie. Deze traditie klinkt door in de stad zelf. Met onder andere de oudste universiteit van het land is Leiden HUPPELDEPUP. Hier zijn de 7 oudste toeristische attracties van Leiden. Must sees voor als je ouders, opa of oma een keer op bezoek komen. Oudt Leyden, 1907 Het is maar bij …

welzijn

Het is een kleurrijke bedoeling, de Wereldfair van het museum Volkenkunde. Het plein voor het museum was 21 mei gevuld met een podium, verschillende kraampjes en vooral veel mensen en vrolijkheid. Een interview met Museum Volkenkunde-medewerkster Farnaaz Jahangier. Wat is de Wereldfair? De Wereldfair is een Wereldse Markt. De bezoekers kunnen meedoen aan verschillende workshops …

welzijn | interview

It’s a man’s world… Ook als het om hoge posities in de wetenschap gaat. Maar dit verandert langzaamaan. Zo zijn er onlangs honderd nieuwe vrouwelijke hoogleraren benoemd via het Westerdijk Talentimpuls. Daarnaast hangen er sinds kort veertien portretten van vrouwelijke hoogleraren in de Senaatskamer van de Universiteit Leiden, een plek waar tot nu toe slechts …

welzijn

Uit onderzoek van het CBS blijkt dat er steeds minder studenten op kamers gaan wonen. Ook veel Leidse studenten wonen elders, zelfs als dat betekent dat ze een flinke reistijd hebben en niet een halfuurtje voor aanvang van een college uit bed kunnen rollen.

welzijn

Duurzaam leven duur of lastig? Leiden Lokaal maakt het jou makkelijker dankzij deze gids die biologisch verantwoorde horecagelegenheden bij jou in de buurt laat zien.

welzijn | interview

We horen er tegenwoordig bijna dagelijks wel iets over: duurzaamheid.Maar hoe zorg je ervoor dat duurzaamheid voor iedereen toegankelijk is? “Wij willen het via educatie nog breder op de kaart zetten”, aldus Nanda van Beest, senioradviseur duurzaamheidseducatie bij de gemeente Leiden.

welzijn | interview

Ties Bosman bouwt Tiny Houses naar de wensen van zijn klanten. Foto: Claire Witteman Tiny Houses zijn helemaal ‘in’. Als je het letterlijk vertaald heb je het eigenlijk over ‘kleine huizen’. Ties Bosman houdt zich in het dagelijks leven bezig met de bouw van deze huizen. Je spreekt volgens hem pas over een Tiny House …

welzijn | interview

In 2050 gaan er wellicht meer mensen dood aan de gevolgen van antibiotica-resistentie dan kanker, aldus een rapport van ‘The Review on Antimicrobial Resistance.’ Er worden steeds minder nieuwe soorten antibiotica ontdekt en bacteriën worden steeds vaker resistent tegen veel gebruikte antibiotica. Aan de Universiteit van Leiden werkt Coen van Hasselt, assistent professor farmacologie, aan …