Artboard 1
30-05-2018 | Steven Boekel
Schiphol wil uitbreiden ondanks verzet: hoe groot is het probleem

Schiphol is al jaren onderwerp voor felle discussies in Nederland. De luchthaven wil groeien, maar de bewoners rond de luchthaven willen van het geluidsoverlast af. Het gesprek is in de afgelopen maanden alleen meer verhit geraakt.

‘Weer een vliegtuig dat langskomt, het is druk daarboven,’ moppert de 74 jaar oude gepensioneerde Ria Nieuwland. Zelfs in Alkmaar Noord kan je ze op sommige dagen nog over horen komen. In de buurt van Schiphol wil je dan helemaal niet wonen. Het CBS meldt dat volgens Bewoners Aanspreekpunt Schiphol (BAS) het aantal klachten en klagers over vlieglawaai rondom Schiphol vorig jaar met 42 procent is toegenomen tot bijna 8300. Een flinke toename in vergelijking met de groei van het aantal passagiers van ‘slechts’ 7,7 procent, of het aantal vluchten dat met 3,7 procent is gegroeid. De langzame daling van het aantal melders en klachten uit voorgaande jaren is daarmee ten einde. Opvallend is vooral dat volgens BAS niet het geluid van de vliegtuigen zelf storend is, maar vooral het feit dat er constant vliegtuigen over vliegen. Dit jaar steeg/landde er gemiddeld één vliegtuig per minuut.

Lelystad Airport vertraagd.

De timing van het rapport over de klachten is slecht voor Schiphol, de luchtvaarmaatschappij kreeg namelijk ook al veel negatieve publiciteit door de uitbreiding van Lelystad Airport. Deze wordt met zeker een jaar uitgesteld omdat Cora van Nieuwenhuizen, Minister van Infrastructuur en Waterstaat, met het zo het vertrouwen van omwonenden wil terugwinnen. In de berekeningen over het overlast zaten aanvankelijk veel fouten. Door de lage aanvliegroutes zou er veel geluidsoverlast zijn voor bewoners in vooral het oosten van het land. Van Nieuwenhuizen heeft daarom op basis van de inspraakprocedures een aantal routes aangepast.

Volgens een verbolgen KLM gaat dit besluit van de minister in tegen het eerder gemaakte Aldersakkoord. Dit plan zou ongebreidelde groei van Schiphol moeten omvormen naar ‘ontwikkeling in balans met de omgeving’ Vakantievluchten zouden volgens dat besluit naar Lelystad verplaatst worden. Nu de capaciteit op Leystad Airport niet beschikbaar is, vindt KLM dat er dan groei op Schiphol mogelijk gemaakt moet worden. De afspraak van het Aldersakkoord dat er op Schiphol tot en met 2020 maximaal 500.000 vliegbewegingen per jaar zijn zou dan eveneens ongeldig zijn.

De bewoners rond Schiphol zijn woest over dit voorstel van de KLM. Daar komt nog bij dat de omliggende gemeenten die willen groeien een deal hebben gesloten met de luchthaven. In ruil voor de nieuwbouwprojecten die de ze zo graag willen moeten gemeenten nieuwe bewoners sinds 1 januari informeren over eventuele hinder en overlast. De bewoners kunnen zo geen klachten indienen en/of rechtszaken aanspannen tegen KLM, vreest Groenlinks. De VVD heeft echter benadrukt dat het vooral een herinnering is aan de nieuwe bewoners. Zo’n 20 gemeenten hebben hiermee ingestemd.

Geen perfecte oplossing

De politieke partijen in de Tweede Kamer ruziën al jaren over het onderwerp, maar ruimte voor overeenkomsten of enige beweging in de kwestie lijkt er niet in te zitten.  Politiek rechts zal de luchthaven niet zomaar laten vallen aangezien Schiphol maar liefst 65.000 werknemers vertegenwoordigt. Niettemin wijst een rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid uit dat er een groot aantal veiligheidsmaatregelen genomen moet worden voordat er echt aanzienlijk meer vluchten naar Schiphol kunnen komen.

welzijn | reportage

Het stadsleven wordt vaak geassocieerd met haast, drukte en volle lange dagen. De Elza Hoeve net buiten het centrum van Leiden biedt net het tegenovergestelde: totale rust, natuur en dieren. Naast een grote melkboerderij geven ze je ook de mogelijkheid om je paard te stallen in hun hoeve of om deel te nemen aan verschillende …

welzijn | fotoserie

‘Ik kom hier voor mijn rust!’ is een uitspraak die je in het centrum van Leiden niet snel zal horen. Haastende fietsers en bussen in de Breestraat, volle terrassen op de Nieuwe Rijn: om echt te ontspannen zal je toch een ander plekje moeten zoeken. Zoals bijvoorbeeld De tuin van de smid: een theehuis in …

welzijn | fotoserie

Ga je altijd naar dezelfde kapper op de Bree, of laat je toch elke keer je baard weer scheren bij die ene barber op de Haarlemmer? Als je klaar bent met oude gewoontes en toe bent aan een nieuw avontuur dan zit je hier goed! Wij hebben de 4 leukste kappers buiten de singels voor …

welzijn

Ken je dat? Na een jaar het te hebben uitgesteld, besluit je dat het toch echt tijd wordt. Op naar de kapper! Maar… dan is de vraag, welke? Wist jij dat er in totaal 89 (!) kappers in Leiden zijn? Wij ook niet. Wij hebben ze daarom voor jullie op één kaart samen gebracht. Zodat …

welzijn | interview

Iedereen in Leiden kent het beestje inmiddels wel, de schurftmijt. Leiden haalde afgelopen jaar het landelijk nieuws met deze besmettelijke huidziekte. Hoe staat het er nu voor met de schurft in Leiden? Ik vroeg het aan huisarts in opleiding, Joni Ferrari-Dollee (33), die nu werkzaam is bij de huisartsenpraktijk aan de Vrijheidslaan te Leiden. Daarnaast …

cultuur | reportage

De kringloopwinkel kent iedereen wel. Even een middagje rondspeuren of je nog wat goedkoops op de kop kunt tikken of iets unieks kunt vinden. Echter Kringloopwinkel het warenhuis is meer dan gewoon een kringloopwinkel, het is een bedrijf dat zich in zet voor duurzaamheid en draait op lichamelijke en verstandelijke beperkten. Ik kreeg een kijkje …

cultuur | interview

Fred Weber (62) werkt al 22 jaar vrijwillig als imker in de Hortus botanicus van Leiden. Hij verzorgt er de bijen, kleine insecten die ongelooflijk belangrijk zijn voor de mens. In de fotoreportage over de Leidse honingbijen van vorige keer konden we dit reeds zien. Fred vertelt over zijn passie voor de bijen en de …

cultuur | fotoserie

Een fotoreportage over de honingbijen van de Hortus Botanicus Dit jaar startte de bijen al vroeg met hun werkzaamheden doordat het plots warm werd eind februari. Dit is uitzonderlijk aangezien ze normaal pas tegen april/mei uit hun winterslaap zouden moeten komen. Hierdoor gingen we kijken hoe het begin van het bijenseizoen verliep. Wist je dat …

welzijn

Nieuwe studie, nieuwe stad: een goed voorbereid mens telt voor twee. Waar moet je zijn om de wereld van de Leidse studentikoos te leren kennen? Je leest het hier.

welzijn | reportage

  Wat hebben de eerste genetisch gemanipuleerde stier en een restaurant met als motto ‘verbinding’ met elkaar te maken? Het antwoord: een stal. De Stal, om precies te zijn. Want op de vroegere verblijfplaats van stier Herman, achter het LUMC op het Bio Science Park, staat nu De Stal: een duurzaam en maatschappelijk betrokken horecagelegenheid …

welzijn | achtergrond

Op 14 mei 2017 werd de jongste Franse president ooit ingehuldigd: Emmanuel Macron. Met zijn plotse populariteit, grootse plannen en verrassend goede Engels deed hij de grondvesten van de Franse politiek schudden. Precies een jaar later blikt dr. Niek Pas, hoogleraar Franse moderne geschiedenis aan de Universiteit Utrecht, in een lezing terug op het eerste …

welzijn | reportage

  De Côte d’Azur: alleen maar duur en luxe? Er is een uitzondering! Hoewel de meeste mensen kiezen voor buursteden Nice of Cannes, is de sfeervolle havenstad Antibes een bezoek meer dan waard. De stad biedt een mix van luxe en de charme van het Franse platteland. Ik ging erheen en bekeek de badplaats door …