Artboard 1
31-05-2018 | Amber de Jong
De Maand van het Vasten

De Ramadan begon dit jaar op 16 mei en zal eindigen op 14 en 15 juni. Voor mensen die niet bekend zijn met de Ramadan en het daaropvolgende Suikerfeest geven we hieronder een overzicht van de verschillende termen en wat dit vasten precies betekent voor het Islamitische geloof. Daarnaast hebben we voor mensen die aan de Ramadan meedoen een paar handige apps om de tijden bij te houden.

30 dagen vasten
De Ramadan betekent 30 dagen van vasten, dus overdag niks eten of drinken, voor mensen die het Islamitische geloof belijden. Als de zon ondergaat mag men weer eten en drinken. Dit moment valt samen met de iftar, het 4de gebed van de dag. In de laatste periode dat er nog gegeten mag worden, sohur, bereidt men zich voor op weer een dag van vasten. Bij daglicht eet of drinkt men dus niks terwijl de periode van iftar tot sohur bedoeld is om het vasten af te breken. De 30 dagen beginnen ieder jaar ook op een andere dag afhankelijk van de maanstand. Turken houden een kalender bij waarbij de Ramadan ieder jaar een dag vooruit geschoven wordt. Marokkanen wachten op een teken vanuit Mekka in Saoedi-Arabië, als de maan daar op zijn volst is, mag de maand van vasten beginnen.

Poorten van de Hemel
Deze vastperiode is voornamelijk om Allah te eren, die in de Koran dit advies geeft om in de hemel te komen. Vasten is namelijk één van de vijf fundamenten, of zuilen, die men moet aanhouden om het Islamitische geloof uit te dragen. De zuilen zorgen ervoor dat je later door de vijf corresponderende poorten mag lopen om zo tot de hemel toegelaten te worden. De andere vier zuilen betreffen: iedere dag bidden, een bedevaart naar Mekka maken, geld geven of hulp bieden aan de armen en de feestdagen vieren. Maar volgens Allah moet je dit voornamelijk voor jezelf doen en is dit enkel een advies om goed te leven. Daarnaast zou deze periode van vasten je uithoudingsvermogen testen, het lichaam reinigen en empathisch vermogen ontwikkelen door te leven zoals de allerarmsten leven.

Meedoen
Kinderen en mensen die zwanger, ziek of ongesteld zijn hoeven niet per se mee te doen. Wel wordt men geacht, wanneer men daartoe in staat is, het vasten later in te halen of een geldbedrag te schenken aan een goed doel. Maar het gaat er voornamelijk om dat de Ramadan een periode is van stille overdenking voor jezelf. Om hulp te geven en de tijden bij te houden zijn er daarnaast handige apps om te downloaden zoals de HelloRamadan app of Muslim Pro, die ook de verschillende gebeden in kaart brengen.

Het Suikerfeest
Op de 31ste dag is het Suikerfeest. Op deze dag is het groot feest en gaat de familie bij elkaar op bezoek met lekkere en vaak zoete dingen om te eten, vandaar de naam. Volgens traditie gaat de jongste van de familie bij de oudere familieleden langs om mee te feesten en te genieten. Met veel zussen en/of broers zijn de jongste familieleden dus ieder jaar de pineut.

cultuur | reportage

LEIDEN – De grijze gebouwen op het industrieterrein lopen over in de grauwe lucht. Er is geen mens op straat. Maar zodra ik de deur van de Boekenzolder open word ik begroet door een gezellige drukte van bezoekers en vrijwilligers. “We liggen een beetje afgelegen,” geeft voorzitter Sjaak van Rijn toe, “maar mensen weten ons …

cultuur | achtergrond

Interview met Tijmen Baarda, over de collectie Midden-Oosterse boeken in de Universiteitsbibliotheek Leiden Dit jaar bestaat de Universiteit Leiden, de oudste universiteit van Nederland, 444 jaar. Een waar mijlpaal, waar veel Leidenaren van op de hoogte zijn. Wat minder Leidenaren weten, is dat de sectie Midden-Oostenstudies van Leiden ook bijna net zo oud is. Het …

cultuur | interview

Opscheren aan de zijkanten, baard bij laten scheren, of toch wenkbrauwen laten bijwerken? Het kan allemaal bij kapper Hairpoint op de Maresingel. De zaak wordt gerund door de 24-jarige Ali Eren. De kapper ziet er net als alle andere kapperszaken uit, maar toch is er iets opvallends. Deze man heeft het voor elkaar gekregen om …

cultuur

Als je aan een Leidenaar vraagt: “Wat kenmerkt Leiden?”, dan krijg je steevast de volgende antwoorden: 3 oktober, studenten, grachten en de vele hofjes. Maar vergeten we dan niet een heel mooi deel van de stad? Juist ja! De Molens! Leiden telt maar liefst negen molens in en rondom de binnenstad. Mening Leidenaar fietst, rijdt …

cultuur | reportage

Onder de grond in Leiden bevinden zich overal kelders. Van grote kelders tot kleine opslaghokken. De afgelopen jaren heeft archeoloog Jasper van Kouwen ze op de kaart gezet.

cultuur

Leiden’s trots, Rembrandt van Rijn, is in 2019, 350 jaar geleden gestoven. Ter ere van de Hollandse meester worden er in Leiden speciale activiteiten georganiseerd. Op deze kaart een greep uit deze activiteiten.

cultuur

Wie het over de sleutelstad heeft, heeft het over studenten. Leiden is een echte studentenstad. Velen van deze studenten sluiten zich aan bij een zogeheten studentenvereniging. Maar welke verenigingen heeft Leiden nou eigenlijk? En wat speelt er zich allemaal af in bijvoorbeeld dat mysterieuze grote pand op de Breestraat? Leiden Lokaal zette de vijf grootste …

cultuur

Na maandenlang vergaderen was het dan eindelijk zo ver: Afgelopen zaterdag, 23 juni 2018, vond de eerste editie van de Rapenburg Race plaats. 120 mensen legden 800 meter af voor stichting Amade. Stichting Amade is een organisatie die zich wereldwijd inzet voor jonge vluchtelingen. Het geld van de Rapenburg Race zal naar een van de …

cultuur

  Les délices de la Hollande (Parival, 1660): “van alle werelddelen is Europa het mooiste werelddeel, van Europa zijn de Nederlanden het mooiste land, van de Zeventien Provinciën is Holland de mooiste, van de Hollandse steden is Leiden de mooiste, en van alle straten en grachten van Leiden is het Rapenburg de mooiste”. Of de …

cultuur | interview

      Dat studenten niet alleen zuipen en uitslapen in Leiden, weten de meeste mensen al. Afgelopen week hebben we dat al mogen aanschouwen bij de Museumnacht, geheel georganiseerd door studenten! Maar ook voor de Leidenaren die wat cultuur willen opsnuiven, hebben de verenigingen wat te bieden. Augustinus en Quintus organisteren beide een grootse …

cultuur

Bekijk de stad aan het uiteinde van een selfiestick. Deze 8 plekken zijn niet alleen mooi, historisch significant of mysterieus, het zijn ook de beste achtergronden voor je selfie. De Waag Een bericht gedeeld door Steven (@ifearmushrooms) op 24 Mei 2018 om 4:27 (PDT) Het prachtige interieur van restaurant Waag staat garant voor likes. Maar …

cultuur | Quiz

Voor mijn zoektocht naar de echte Leidenaar interviewde Gijs, Mo, Erick en Joke. Ieder had er een eigen kijk op het Leidenaar zijn. Om hun kennis te testen liet ik ze alle vier een test doen.   Doe hier zelf ook de test en ontdek op wie van deze vier jij het meest lijkt! Deze quiz …