Artboard 1
31-05-2018 | Amber de Jong
De Maand van het Vasten

De Ramadan begon dit jaar op 16 mei en zal eindigen op 14 en 15 juni. Voor mensen die niet bekend zijn met de Ramadan en het daaropvolgende Suikerfeest geven we hieronder een overzicht van de verschillende termen en wat dit vasten precies betekent voor het Islamitische geloof. Daarnaast hebben we voor mensen die aan de Ramadan meedoen een paar handige apps om de tijden bij te houden.

30 dagen vasten
De Ramadan betekent 30 dagen van vasten, dus overdag niks eten of drinken, voor mensen die het Islamitische geloof belijden. Als de zon ondergaat mag men weer eten en drinken. Dit moment valt samen met de iftar, het 4de gebed van de dag. In de laatste periode dat er nog gegeten mag worden, sohur, bereidt men zich voor op weer een dag van vasten. Bij daglicht eet of drinkt men dus niks terwijl de periode van iftar tot sohur bedoeld is om het vasten af te breken. De 30 dagen beginnen ieder jaar ook op een andere dag afhankelijk van de maanstand. Turken houden een kalender bij waarbij de Ramadan ieder jaar een dag vooruit geschoven wordt. Marokkanen wachten op een teken vanuit Mekka in Saoedi-Arabië, als de maan daar op zijn volst is, mag de maand van vasten beginnen.

Poorten van de Hemel
Deze vastperiode is voornamelijk om Allah te eren, die in de Koran dit advies geeft om in de hemel te komen. Vasten is namelijk één van de vijf fundamenten, of zuilen, die men moet aanhouden om het Islamitische geloof uit te dragen. De zuilen zorgen ervoor dat je later door de vijf corresponderende poorten mag lopen om zo tot de hemel toegelaten te worden. De andere vier zuilen betreffen: iedere dag bidden, een bedevaart naar Mekka maken, geld geven of hulp bieden aan de armen en de feestdagen vieren. Maar volgens Allah moet je dit voornamelijk voor jezelf doen en is dit enkel een advies om goed te leven. Daarnaast zou deze periode van vasten je uithoudingsvermogen testen, het lichaam reinigen en empathisch vermogen ontwikkelen door te leven zoals de allerarmsten leven.

Meedoen
Kinderen en mensen die zwanger, ziek of ongesteld zijn hoeven niet per se mee te doen. Wel wordt men geacht, wanneer men daartoe in staat is, het vasten later in te halen of een geldbedrag te schenken aan een goed doel. Maar het gaat er voornamelijk om dat de Ramadan een periode is van stille overdenking voor jezelf. Om hulp te geven en de tijden bij te houden zijn er daarnaast handige apps om te downloaden zoals de HelloRamadan app of Muslim Pro, die ook de verschillende gebeden in kaart brengen.

Het Suikerfeest
Op de 31ste dag is het Suikerfeest. Op deze dag is het groot feest en gaat de familie bij elkaar op bezoek met lekkere en vaak zoete dingen om te eten, vandaar de naam. Volgens traditie gaat de jongste van de familie bij de oudere familieleden langs om mee te feesten en te genieten. Met veel zussen en/of broers zijn de jongste familieleden dus ieder jaar de pineut.

cultuur | podcast

In 1981 begon Niek Broeijer zijn studententijd in Leiden. Al gauw was hij anders dan de doorsnee student. In plaats van drinken, roken en feesten stond hij elke ochtend vroeg op om te roeien op Njord, de grootste Leidse roeivereniging. Zo behaalde hij al op jonge leeftijd het Guinnes World Record op de 100 kilometer …

cultuur | interview

Veel mensen denken bij de hygiëne van studentenhuizen al snel aan halfvolle bierflesjes in de fusie (ander woord voor de woonkamer), verstrooide vuilniszakken in de gangen, en overgelopen doucheputjes. Al snel gaan van die gedachtes je nekharen overeind staan en gieren de rillingen al door je lichaam. Maar is een studentenhuis echt zo smerig als …

cultuur | recensie

Sinds oktober vorig jaar is in het Museum Volkenkunde een tentoonstelling over Bali te bewonderen. Leiden Lokaal nam een kijkje.

cultuur | video

Klopt het nog? Elke Leidenaar kent de Burcht. Dit monument siert de stad al sinds de 12e eeuw en staat pal in het midden van de stad, op de splitsing van de Oude en Nieuwe Rijn. Het werd oorspronkelijk gebouwd als verdedigingsfort. Maar wat valt er nu te doen bij de Burcht? 4 leuke dingen …

cultuur | interview

Een interview met projectleider Tanja van der Zon bij het Rijksmuseum van Oudheden over haar baan, Middeleeuwse Tuinen en haar favoriet.

cultuur

Is het einde van je seizoen op Netflix in zicht? Geen paniek! Er staat een compleet nieuw seizoen op je te wachten in de theaters van Leiden. Op 13 mei vindt namelijk de seizoenpresentatie plaats voor het komende theaterseizoen van 2019-2020.   Tijdens de seizoenpresentie laten de Leidse Schouwburg, de Stadsgehoorzaal en Theater Ins Blau zien …

cultuur | reportage

Een kijkje in het park Stoomtrein Katwijk Leiden, waar je een ritje kunt maken in een echte stoomtrein. Maar behalve dat doen de meer dan honderd vrijwilligers nog meer en misschien wel belangrijker werk.

cultuur | reportage

Hockey is voor kakkers, voetbal is voor het volk en darten is een cafésport. Er zijn vele vooroordelen die heersen over sporten, maar kloppen deze wel? Dat er in cafés een dartbord hangt, maakt de sport niet een cafésport. Er zijn namelijk serieuze dartverenigingen, zo ook in Leiden. Ik ging langs bij de Leidse dartvereniging …

cultuur

Bekijk waar je deze vier bijzonder sporten kunt beoefenen en leer over wat ze inhouden.

cultuur | reportage

De Kleiwarenfabriek Firma Gebroeders Ginjaar maakt sinds 1920 bouwkeramiek, producten die gemaakt zijn van klei. Wanneer je de fabriek binnenloopt, lijkt het alsof de tijd heeft stil gestaan. Jolanda Ginjaar legt uit wat er schuil gaat achter de deuren van dit oude familiebedrijf.

cultuur | interview

Heb jij al 100 keer geluncht en geborreld op de Nieuwe Rijn? Goed nieuws! Sinds afgelopen weekend heeft Leiden er een nieuwe lunchroom/bar bij: ’t Gerecht.

cultuur | interview

Vergeet Coen en Sander of Mattie en Marieke, Leiden heeft zijn eigen talentvolle DJ-duo. Elke woensdag van 21.00 tot 23.00 hoor je de twee radiorakkers Geert (29) en Julius (29) op Sleutelstad FM. In een programma waar muziek en ‘slap gelul’ centraal staan. Het enthiousiasme van de twee DJ’s is zo aanstekelijk, dat je elke …