Artboard 1
31-05-2018 | Amber de Jong
De Maand van het Vasten

De Ramadan begon dit jaar op 16 mei en zal eindigen op 14 en 15 juni. Voor mensen die niet bekend zijn met de Ramadan en het daaropvolgende Suikerfeest geven we hieronder een overzicht van de verschillende termen en wat dit vasten precies betekent voor het Islamitische geloof. Daarnaast hebben we voor mensen die aan de Ramadan meedoen een paar handige apps om de tijden bij te houden.

30 dagen vasten
De Ramadan betekent 30 dagen van vasten, dus overdag niks eten of drinken, voor mensen die het Islamitische geloof belijden. Als de zon ondergaat mag men weer eten en drinken. Dit moment valt samen met de iftar, het 4de gebed van de dag. In de laatste periode dat er nog gegeten mag worden, sohur, bereidt men zich voor op weer een dag van vasten. Bij daglicht eet of drinkt men dus niks terwijl de periode van iftar tot sohur bedoeld is om het vasten af te breken. De 30 dagen beginnen ieder jaar ook op een andere dag afhankelijk van de maanstand. Turken houden een kalender bij waarbij de Ramadan ieder jaar een dag vooruit geschoven wordt. Marokkanen wachten op een teken vanuit Mekka in Saoedi-Arabië, als de maan daar op zijn volst is, mag de maand van vasten beginnen.

Poorten van de Hemel
Deze vastperiode is voornamelijk om Allah te eren, die in de Koran dit advies geeft om in de hemel te komen. Vasten is namelijk één van de vijf fundamenten, of zuilen, die men moet aanhouden om het Islamitische geloof uit te dragen. De zuilen zorgen ervoor dat je later door de vijf corresponderende poorten mag lopen om zo tot de hemel toegelaten te worden. De andere vier zuilen betreffen: iedere dag bidden, een bedevaart naar Mekka maken, geld geven of hulp bieden aan de armen en de feestdagen vieren. Maar volgens Allah moet je dit voornamelijk voor jezelf doen en is dit enkel een advies om goed te leven. Daarnaast zou deze periode van vasten je uithoudingsvermogen testen, het lichaam reinigen en empathisch vermogen ontwikkelen door te leven zoals de allerarmsten leven.

Meedoen
Kinderen en mensen die zwanger, ziek of ongesteld zijn hoeven niet per se mee te doen. Wel wordt men geacht, wanneer men daartoe in staat is, het vasten later in te halen of een geldbedrag te schenken aan een goed doel. Maar het gaat er voornamelijk om dat de Ramadan een periode is van stille overdenking voor jezelf. Om hulp te geven en de tijden bij te houden zijn er daarnaast handige apps om te downloaden zoals de HelloRamadan app of Muslim Pro, die ook de verschillende gebeden in kaart brengen.

Het Suikerfeest
Op de 31ste dag is het Suikerfeest. Op deze dag is het groot feest en gaat de familie bij elkaar op bezoek met lekkere en vaak zoete dingen om te eten, vandaar de naam. Volgens traditie gaat de jongste van de familie bij de oudere familieleden langs om mee te feesten en te genieten. Met veel zussen en/of broers zijn de jongste familieleden dus ieder jaar de pineut.

cultuur

Na maandenlang vergaderen was het dan eindelijk zo ver: Afgelopen zaterdag, 23 juni 2018, vond de eerste editie van de Rapenburg Race plaats. 120 mensen legden 800 meter af voor stichting Amade. Stichting Amade is een organisatie die zich wereldwijd inzet voor jonge vluchtelingen. Het geld van de Rapenburg Race zal naar een van de …

cultuur

  Les délices de la Hollande (Parival, 1660): “van alle werelddelen is Europa het mooiste werelddeel, van Europa zijn de Nederlanden het mooiste land, van de Zeventien Provinciën is Holland de mooiste, van de Hollandse steden is Leiden de mooiste, en van alle straten en grachten van Leiden is het Rapenburg de mooiste”. Of de …

cultuur | interview

      Dat studenten niet alleen zuipen en uitslapen in Leiden, weten de meeste mensen al. Afgelopen week hebben we dat al mogen aanschouwen bij de Museumnacht, geheel georganiseerd door studenten! Maar ook voor de Leidenaren die wat cultuur willen opsnuiven, hebben de verenigingen wat te bieden. Augustinus en Quintus organisteren beide een grootse …

cultuur

Bekijk de stad aan het uiteinde van een selfiestick. Deze 8 plekken zijn niet alleen mooi, historisch significant of mysterieus, het zijn ook de beste achtergronden voor je selfie. De Waag Een bericht gedeeld door Steven (@ifearmushrooms) op 24 Mei 2018 om 4:27 (PDT) Het prachtige interieur van restaurant Waag staat garant voor likes. Maar …

cultuur | Quiz

Voor mijn zoektocht naar de echte Leidenaar interviewde Gijs, Mo, Erick en Joke. Ieder had er een eigen kijk op het Leidenaar zijn. Om hun kennis te testen liet ik ze alle vier een test doen.   Doe hier zelf ook de test en ontdek op wie van deze vier jij het meest lijkt! Deze quiz …

cultuur | interview

Leiden trekt ieder jaar steeds weer meer nieuwe inwoners aan vanuit de hele wereld. Ook ik heb me tweeënhalf jaar geleden vanuit Brabantse land ondergedompeld in het Leidse. Om erachter te komen vanaf wanneer ik mezelf een Leidenaar mag noemen, ga ik op onderzoek met verschillende officiele ‘Leidenaren’. Deze keer ga ik in gesprek met …

cultuur

De zon begint overtuigend te schijnen en het is bijna juni: het begin van de zomer kan beginnen. Bent u een actieveling of houd je wel van een feestje? Leidenlokaal heeft voor ieder wat wils de leukste activiteiten geselecteerd voor de maand juni. Vind de activiteit die het beste bij je past of ga een …

cultuur | interview

Als nog verse Leidenaar ben ik opzoek naar wat iemand een Leidenaar maakt? Valt er überhaupt te spreken van een échte Leidenaar? En hoe ziet deze er dan uit? Om dat uit te zoeken ga ik in gesprek met verschillende officiele ‘Leidenaren’. Mo Al-K (26) wil me maar al te graag helpen. Dit interview is …

cultuur

Zwarte ronden schijven met groeven zijn bezig met een opmars. De verkoopcijfers van langspeelplaten stijgen de laatste jaren. Ook de platenzaak lijkt een nieuw leven bekoren. in 2018 is er voor het eerst sinds jaren weer een nieuwe platenzaak bijgekomen in Leiden. Waar gaat de vinylliefhebber naar toe in Leiden?   Een schatkaart voor iedere …

cultuur | column

Het Rijksmuseum, Stedelijk Museum en de gemeenten Utrecht en Amsterdam hadden ze al, maar nu doet ook de Haagse vestiging van Universiteit Leiden mee aan de hype van gender neutrale wc’s (hoe wc’s gender neutraal kunnen zijn terwijl er op de deur een mannetje, vrouwtje en een man-vrouw of vrouw-man worden afgebeeld lijkt me op …

cultuur | column

  Ik kom niet uit Leiden, dat moet gezegd worden alvorens je dit stukje leest. Door deze achtergrond kan ik een redelijk neutraal oordeel vellen over de verschillende types Leienaar. Ik onderscheid er twee. En toevalligerwijs kwam ik laatst terecht in een voorval waarbij beide types in hun puurste vorm naar voren kwamen… Het was …

cultuur | explainer

Heerlijke thee gedronken op de Japanmarkt? Dit is hoe je zelf het perfecte kopje Japanse matcha of sencha thee zet.     Matcha Deze groene poeder thee groeit aan populariteit in Nederland de laatste tijd. Doordat je het poeder helemaal oplost in water, krijg je alle gezonde stoffen uit de thee binnen. Daarnaast bevat groene …