Artboard 1
31-05-2018 | Amber de Jong
De Nacht van de Vluchteling

Op 16 en 17 juni is het zover: de Nacht van de Vluchteling gaat beginnen. Duizenden mensen lopen mee aan een 40 kilometer lange sponsorloop. De opbrengst gaat naar hulp voor vluchtelingen in Nederland en omliggende landen. Ook de IFMSA in Leiden sponsort en loopt mee met deze loop en daarom zijn we bij hen langs geweest voor wat meer informatie.

De IFMSA, de International Federation of Medical Students’ Association, is een vereniging van medische studenten die met vrijwilligersprojecten meehelpen in het binnen- en buitenland. IFMSA is een wereldwijd project met de IFMSA-NL gevestigd hier in Nederland bij verschillende universiteiten zoals Nijmegen, Amsterdam en Utrecht, maar ook in Leiden. Ieder jaar helpen zij mee aan de Nacht van de Vluchteling door geld op te halen met een bakesale en zelf mee te lopen.

Interview door Quirien Euwe en Amber de Jong

De loop begint dit jaar op 16 juni op meerdere locaties. Vanuit Rotterdam naar Den Haag, van Nijmegen naar Arnhem, van Utrecht een loop die terugkeert naar Utrecht en eentje vanuit Amsterdam die terugkeert naar Amsterdam. De sponsorloop is een onderneming van Stichting Vluchteling, die dit al sinds 2010 organiseert. Vorig jaar is er maar liefst 1,6 miljoen euro door 5.000 lopers opgehaald.

Mocht u de Nacht van de Vluchteling willen steunen of zelf mee willen lopen, dan kunt u hieronder de link vinden om in te schrijven. Alvast bedankt voor uw steun.

Loop Mee.

cultuur | podcast

In 1981 begon Niek Broeijer zijn studententijd in Leiden. Al gauw was hij anders dan de doorsnee student. In plaats van drinken, roken en feesten stond hij elke ochtend vroeg op om te roeien op Njord, de grootste Leidse roeivereniging. Zo behaalde hij al op jonge leeftijd het Guinnes World Record op de 100 kilometer …

cultuur | interview

Veel mensen denken bij de hygiëne van studentenhuizen al snel aan halfvolle bierflesjes in de fusie (ander woord voor de woonkamer), verstrooide vuilniszakken in de gangen, en overgelopen doucheputjes. Al snel gaan van die gedachtes je nekharen overeind staan en gieren de rillingen al door je lichaam. Maar is een studentenhuis echt zo smerig als …

cultuur | recensie

Sinds oktober vorig jaar is in het Museum Volkenkunde een tentoonstelling over Bali te bewonderen. Leiden Lokaal nam een kijkje.

cultuur | video

Klopt het nog? Elke Leidenaar kent de Burcht. Dit monument siert de stad al sinds de 12e eeuw en staat pal in het midden van de stad, op de splitsing van de Oude en Nieuwe Rijn. Het werd oorspronkelijk gebouwd als verdedigingsfort. Maar wat valt er nu te doen bij de Burcht? 4 leuke dingen …

cultuur | interview

Een interview met projectleider Tanja van der Zon bij het Rijksmuseum van Oudheden over haar baan, Middeleeuwse Tuinen en haar favoriet.

cultuur

Is het einde van je seizoen op Netflix in zicht? Geen paniek! Er staat een compleet nieuw seizoen op je te wachten in de theaters van Leiden. Op 13 mei vindt namelijk de seizoenpresentatie plaats voor het komende theaterseizoen van 2019-2020.   Tijdens de seizoenpresentie laten de Leidse Schouwburg, de Stadsgehoorzaal en Theater Ins Blau zien …

cultuur | reportage

Een kijkje in het park Stoomtrein Katwijk Leiden, waar je een ritje kunt maken in een echte stoomtrein. Maar behalve dat doen de meer dan honderd vrijwilligers nog meer en misschien wel belangrijker werk.

cultuur | reportage

Hockey is voor kakkers, voetbal is voor het volk en darten is een cafésport. Er zijn vele vooroordelen die heersen over sporten, maar kloppen deze wel? Dat er in cafés een dartbord hangt, maakt de sport niet een cafésport. Er zijn namelijk serieuze dartverenigingen, zo ook in Leiden. Ik ging langs bij de Leidse dartvereniging …

cultuur

Bekijk waar je deze vier bijzonder sporten kunt beoefenen en leer over wat ze inhouden.

cultuur | reportage

De Kleiwarenfabriek Firma Gebroeders Ginjaar maakt sinds 1920 bouwkeramiek, producten die gemaakt zijn van klei. Wanneer je de fabriek binnenloopt, lijkt het alsof de tijd heeft stil gestaan. Jolanda Ginjaar legt uit wat er schuil gaat achter de deuren van dit oude familiebedrijf.

cultuur | interview

Heb jij al 100 keer geluncht en geborreld op de Nieuwe Rijn? Goed nieuws! Sinds afgelopen weekend heeft Leiden er een nieuwe lunchroom/bar bij: ’t Gerecht.

cultuur | interview

Vergeet Coen en Sander of Mattie en Marieke, Leiden heeft zijn eigen talentvolle DJ-duo. Elke woensdag van 21.00 tot 23.00 hoor je de twee radiorakkers Geert (29) en Julius (29) op Sleutelstad FM. In een programma waar muziek en ‘slap gelul’ centraal staan. Het enthiousiasme van de twee DJ’s is zo aanstekelijk, dat je elke …