Artboard 1
31-05-2018 | Jop Leuven
Hoe Persoonlijk Kan Cultuur Zijn?

Elke maand wordt er een filmquiz georganiseerd in het café Meneer Janssen. En aangezien ik al drie artikelen had geschreven over film, leek het mij een mooi idee om deze kennis eens te testen.

Wat voor een quiz wordt maandelijks georganiseerd bij Cafe Meneer Janssen?

Bij één vraag zaten we enorm te twijfelen, was het nu wel of niet Georgina Verbaan die in zowel Hartenstraat als Hartenstrijd de rol van Mara vertolkt? Normaal zou je zoiets gewoon even gauw opzoeken op het internet, even snel op IMDB kijken. Maar dat kan nu natuurlijk niet. Technisch gezien kon het wel, maar dat zou niet goed voelen bij een quiz. Ik had geen enkel idee wat het antwoordt moest zijn, totdat iemand ineens herinnerde dat de diegene die de vraag oplas zelf fan was van Georgina Verbaan. Dus vulde we toch maar die naam in. En uiteindelijk bleek het ook nog goed te zijn!

De eerste twee teams kregen een prijs, en wij werden precies derde. Ik ging dan wel met lege handen naar huis, maar de vraag van Georgina Verbaan bleef hangen. Want ik wou eerst schrijven over mijn ervaringen bij de quiz, de verschillende rondes, de teleurstelling en de heftige competitie. Maar achteraf moet ik de hele tijd denken aan hoe persoonlijk cultuur en een quiz kan zijn.

Vandaar deze column waarin ik mezelf afvraag: Hoe persoonlijk kan een filmquizvraag zijn?

Meneer Janssen tijdens de filmquiz.

Welke regisseur regisseerde de film Phantom Thread, die onder andere was genomineerd voor beste film bij de Oscars?

Afgelopen februari was ik bij op het filmfestival van Rotterdam, waar mijn favoriete regisseur zou komen. Paul Thomas Anderson, de regisseur van mijn favoriete film The Master. Zijn nieuwste film Phantom Thread beleefde zijn Nederlandse première op het filmfestival. Er was een speciale voorstelling waarbij de muziek van de film live werd gespeeld door een orkest. En daar moest ik natuurlijk bij zijn.

Voordat de film begon was er een kleine Q&A met de filmregisseur, waarbij de directeur van het festival een paar vragen zou stellen aan hem. Hij werd aangekondigd en kwam en het podium oplopen, en het voelde heel onwerkelijk. De filmregisseur waar ik al jaren interviews van had gelezen en gekeken, de filmregisseur wiens films ik tientallen keren heb gekeken, mijn favoriete filmregisseur stond daar ineens.

De film begon en ik was eigenlijk gelijk overdonderd door hoe goed de film was. Ik kreeg zelfs een paar keer kippenvel. Ik dacht dat dat kwam door de livemuziek, maar later realiseerde ik dat ik ook kippenvel kreeg bij een stuk waar helemaal geen muziek zat.

Het eerste wat ik zei toen de film was afgelopen was: ‘‘Het is een meesterwerk!’’ En ik klapte zo ongelooflijk hard dat mijn handen pijn deden, want Paul Thomas Anderson werd naar voren gevraagd. Hij zwaaide een paar keer, en toen was hij weg.

Ik liep de zaal uit en was nog helemaal aan het nagenieten van de film, en door de spanning moest ik heel nodig naar het toilet. Rechts was de gang naar het toilet, maar links, midden in de foyer, stond Paul Thomas Anderson. En ik dacht, dit is mijn kans.

Ik was enorm zenuwachtig en stond te shaken als een gek. Ik wou eigenlijk van alles zeggen. Ik wou zeggen hoeveel zijn films voor mij betekenen, dat ik The Master honderden keren heb gezien, dat ik scenes uit zijn films op mijn iPod heb staan om gewoon te luisteren, dat hij mijn favoriete regisseur is.

Maar het enige wat ik echt zei was: ‘‘I loved the extreme close-ups’’ Ik complimenteerde hem met zijn prachtige film.

Maar misschien had ik moeten zeggen, wat Paul Thomas Anderson antwoorde op mijn complimenten. Hij zei: ‘‘Thank you’’

Want in die twee woorden zit eigenlijk alles wat zijn films voor mij betekenen.

Hoe heet de pas waarmee je onbeperkt film kunt kijken?

Ik wou dat ik in deze column wat sluikreclame kon stoppen en dat ik er dan daadwerkelijk geld mee kon verdienen. Want een jaar voordat ik überhaupt eindexamen deed wist ik al van de Cineville pas af, terwijl in het dorp waar ik vandaan kom helemaal geen bioscoop is. En de eerste bioscoop waar deze pas werkt was 45 minuten rijden.

Ik wou zo graag deze pas hebben. Want ik zag mij al hele dagen in de bioscoop zitten. Lekker eindeloos kijken en nieuwe films ontdekken. Daarom kocht ik de pas ook gelijk op mijn eerste avond in Leiden.

Het was de eerste avond dat ik op mijzelf woonde. Ik moest zelf eten koken en besloot Chicken Tonight te koken. Omdat dat makkelijk was. Want koken was en is niet mijn sterkste punt. De rijst zat verpakt in een plastic zak. Die ik maar niet open kreeg. Toen begon er een interessant onderwerp bij DWDD. En ik was aan het kijken terwijl ik de rijst zak open probeerde te scheuren.

Kijken. Scheuren. Kijken. Scheuren. Kijken. Scheure…BANG!!

Daar lag de hele zak rijst ineens op mijn tapijt. En net in de eerste week had ik geen stofzuiger. Dus toen pakte ik de vier uiteindes van het tapijt. En probeerde ik de rijst naar het midden van het tapijt te krijgen om het vervolgens met een stoffer en blik op te vegen.

Ik was daarom ook erg blij dat ik die avond mijn pas kon uitproberen. Ik ging naar een voorstelling van allemaal korte films van George Melies. Het was mijn eerste kennismaking met Het Kijkhuis. Een van de bioscopen waar ik nog veel tijd zou spenderen.

En ik was voor het eerst in een voor mij redelijk onbekende stad en in een onbekende bioscoop, maar gek genoeg voelde ik mij gelijk thuis.

cultuur

Na maandenlang vergaderen was het dan eindelijk zo ver: Afgelopen zaterdag, 23 juni 2018, vond de eerste editie van de Rapenburg Race plaats. 120 mensen legden 800 meter af voor stichting Amade. Stichting Amade is een organisatie die zich wereldwijd inzet voor jonge vluchtelingen. Het geld van de Rapenburg Race zal naar een van de …

cultuur

  Les délices de la Hollande (Parival, 1660): “van alle werelddelen is Europa het mooiste werelddeel, van Europa zijn de Nederlanden het mooiste land, van de Zeventien Provinciën is Holland de mooiste, van de Hollandse steden is Leiden de mooiste, en van alle straten en grachten van Leiden is het Rapenburg de mooiste”. Of de …

cultuur | interview

      Dat studenten niet alleen zuipen en uitslapen in Leiden, weten de meeste mensen al. Afgelopen week hebben we dat al mogen aanschouwen bij de Museumnacht, geheel georganiseerd door studenten! Maar ook voor de Leidenaren die wat cultuur willen opsnuiven, hebben de verenigingen wat te bieden. Augustinus en Quintus organisteren beide een grootse …

cultuur

Bekijk de stad aan het uiteinde van een selfiestick. Deze 8 plekken zijn niet alleen mooi, historisch significant of mysterieus, het zijn ook de beste achtergronden voor je selfie. De Waag Een bericht gedeeld door Steven (@ifearmushrooms) op 24 Mei 2018 om 4:27 (PDT) Het prachtige interieur van restaurant Waag staat garant voor likes. Maar …

cultuur | Quiz

Voor mijn zoektocht naar de echte Leidenaar interviewde Gijs, Mo, Erick en Joke. Ieder had er een eigen kijk op het Leidenaar zijn. Om hun kennis te testen liet ik ze alle vier een test doen.   Doe hier zelf ook de test en ontdek op wie van deze vier jij het meest lijkt! Deze quiz …

cultuur | interview

Leiden trekt ieder jaar steeds weer meer nieuwe inwoners aan vanuit de hele wereld. Ook ik heb me tweeënhalf jaar geleden vanuit Brabantse land ondergedompeld in het Leidse. Om erachter te komen vanaf wanneer ik mezelf een Leidenaar mag noemen, ga ik op onderzoek met verschillende officiele ‘Leidenaren’. Deze keer ga ik in gesprek met …

cultuur

De zon begint overtuigend te schijnen en het is bijna juni: het begin van de zomer kan beginnen. Bent u een actieveling of houd je wel van een feestje? Leidenlokaal heeft voor ieder wat wils de leukste activiteiten geselecteerd voor de maand juni. Vind de activiteit die het beste bij je past of ga een …

cultuur | interview

Als nog verse Leidenaar ben ik opzoek naar wat iemand een Leidenaar maakt? Valt er überhaupt te spreken van een échte Leidenaar? En hoe ziet deze er dan uit? Om dat uit te zoeken ga ik in gesprek met verschillende officiele ‘Leidenaren’. Mo Al-K (26) wil me maar al te graag helpen. Dit interview is …

cultuur

Zwarte ronden schijven met groeven zijn bezig met een opmars. De verkoopcijfers van langspeelplaten stijgen de laatste jaren. Ook de platenzaak lijkt een nieuw leven bekoren. in 2018 is er voor het eerst sinds jaren weer een nieuwe platenzaak bijgekomen in Leiden. Waar gaat de vinylliefhebber naar toe in Leiden?   Een schatkaart voor iedere …

cultuur | column

Het Rijksmuseum, Stedelijk Museum en de gemeenten Utrecht en Amsterdam hadden ze al, maar nu doet ook de Haagse vestiging van Universiteit Leiden mee aan de hype van gender neutrale wc’s (hoe wc’s gender neutraal kunnen zijn terwijl er op de deur een mannetje, vrouwtje en een man-vrouw of vrouw-man worden afgebeeld lijkt me op …

cultuur | column

  Ik kom niet uit Leiden, dat moet gezegd worden alvorens je dit stukje leest. Door deze achtergrond kan ik een redelijk neutraal oordeel vellen over de verschillende types Leienaar. Ik onderscheid er twee. En toevalligerwijs kwam ik laatst terecht in een voorval waarbij beide types in hun puurste vorm naar voren kwamen… Het was …

cultuur | explainer

Heerlijke thee gedronken op de Japanmarkt? Dit is hoe je zelf het perfecte kopje Japanse matcha of sencha thee zet.     Matcha Deze groene poeder thee groeit aan populariteit in Nederland de laatste tijd. Doordat je het poeder helemaal oplost in water, krijg je alle gezonde stoffen uit de thee binnen. Daarnaast bevat groene …