Artboard 1
31-05-2018 | MerelBrouwer
Jassendiefstal op studentenvereniging Augustinus in Leiden: ‘Iemand had mijn jas gepakt, dus pakte ik er ook maar een.’

Je zou denken dat de meeste mensen niet stelen, dit is immers iets voor dieven, toch? Niets lijkt minder waar. Leden van studentenvereniging L.V.V.S. Augustinus – die een onderlinge band als leden zouden moeten hebben – stelen elkaars jas zonder pardon.

De jassendiefstal

‘Ik was eerstejaars (‘sjaars’) bij studentenvereniging Augustinus in Leiden en ging op vrijdagavond naar een feest op de vereniging, beter bekend als de dixo. Niets vermoedend had ik mijn mooie winterjas aangetrokken; het was immers erg koud buiten. Toen ik in de avond naar huis wilde gaan was mijn jas echter weg. Na een uur zoeken sprak iemand mij aan: ‘Jas kwijt? Je kan stoppen met zoeken, die jas is allang weg!’. Blijkbaar was deze gang van zaken normaal op Augustinus.’, aldus een van de studenten.

Deze jassendiefstal lijkt een apart fenomeen. Voor studenten van de vereniging is dit echter de normale gang van zaken. Elke week wordt er wel een bericht op de Facebookpagina van Augustinus geplaatst dat iemand zijn jas kwijt is.

Een van de leden zag de dader zelfs met zijn jas aan door de stad fietsen. Hij hield de persoon staande en vroeg hoe de student aan de jas kwam. De student antwoordde dat dit inderdaad niet zijn jas was, maar dat zijn jas die avond ook was gestolen en hij niet zonder jas naar huis wilde: ‘iemand had mijn jas gepakt, dus pakte ik er ook maar een.’ Deze eerlijke student gaf de jas wel terug. Één diefstal opgelost. Nu de andere nog.

Oplossingen

De leden van de studentenvereniging hebben wel een oplossing bedacht voor het probleem. Zo is het fenomeen ‘cordialjas’ een welbekende term op Augustinus. Dit is een jas met de naam van je ‘cordial’ erop. Een ‘cordial’ is een club van 12 tot en met 18 mannen of vrouwen die onder een gezamenlijke naam een club vormen. Met deze naam op de jas zie je het zo als iemand die niet bij jouw ‘cordial’ hoort je jas steelt.

Ook zag ik op de vereniging jassen aan een hangslot hangen. Met een hangslot door de mouw bevestigen sommige studenten de jas aan de kapstok. Zo kan niemand de jas meenemen. Erg slim, maar een beetje een absurd gezicht en nog absurder dat dit nodig is.

Sinds kort heeft de studentenvereniging zelf ook maatregelen genomen om het probleem op te lossen. Zo zijn er bewakingscamera’s bij de kapstokken geïnstalleerd, waardoor het mogelijk is de camerabeelden terug te kijken als je je jas kwijt bent. Veel werk echter, om tussen een hele avond van camerabeelden op zoek te gaan naar iemand die jouw jas pakt terwijl er vele mensen omheen staan.

Ik vind de jassendiefstal maar een vreemd verschijnsel. Hoe kan het nu dat mensen schaamteloos de jas van een ander meenemen? Laten we gewoon stoppen met stelen. Wat gij niet wilt dat u geschiedt, doe dat ook een ander niet.

veiligheid | nieuws

Leiden heeft een nieuw college. D66, GroenLinks en PvdA presenteerden het beleidsakkoord 2018-2022: ‘Samen maken we de stad’. Eerdere onderhandelingen, waarbij de VVD en niet de PvdA betrokken was, liepen op niets uit. Wat is het nieuwe college van plan om de Sleutelstad veilig te houden? Mooi nieuws. Gisteren bereikten de zes vertegenwoordigers van D66, …

veiligheid | interview

‘Het goedkoopste biertje van Leiden’ luidt één van de reclameleuzen van de Hifi-bar, gevestigd in de Vrouwensteeg. Met een prijs van een euro en vijfentwintig cent is daar niets aan gelogen. Op dinsdag en donderdag is de Hifi vanaf 23.00 geopend voor alle studenten, wekelijks komen er honderden jongvolwassenen een dansje wagen. Hoe weet deze …

veiligheid

Bij het wonen in een studentenhuis denken de meeste mensen onmiddellijk aan een hoop troep, een stevig glas bier en vooral veel gezelligheid. Helaas gaat het eens in de zoveel tijd gruwelijk mis, en ontstaat er een flinke huisbrand. Hoe veilig zijn de studentenhuizen in Leiden eigenlijk? De DUWO is een huurstichting met bijna 7.000 …

veiligheid | column

Ik kan er niets aan doen. Druisend tegen al mijn principes in is ook mijn leven behoorlijk burgerlijk geworden. Ik woon in een hofje, sorteer netjes mijn plastic en ben daarnaast al een tijdje fanatiek op zoek naar het radijsbakje om mijn Albert-Heijnmoestuincollectie te completeren. Toegegeven, dat laatste is misschien niet helemaal waar. Toch was …

veiligheid

Heeft DNA-onderzoek een doorslaggevende rol heeft gespeeld in de liquidatiezaak van Zeynel Er in Leiden? Ja, en eigenlijk was dat ook geen verrassing. Kijken we naar de feiten: DNA-sporen op een Albert Heijn-tasje, op het busje die zij gebruikten voor de liquidatie en op alle materialen die door de politie in beslag zijn genomen. Toch …

veiligheid | reportage

Ik vind het tijd om een duik te nemen in het leven van handhaving en hun negatieve imago (al dan niet) op te frissen. Want wat is het, dat handhaving Leiden doet? Ik draaide een aantal dagen mee.

veiligheid

In Leiden lijkt het nog redelijk rustig, maar criminaliteit zit in alle uithoeken van de samenleving (óók in Leiden). Daarom bezocht ik een symposium, georganiseerd door studievereniging der psychologie Labyrint, om me te verdiepen in de forensische psychologie

veiligheid | interview

Als we het over gebrek aan verkeersveiligheid in Leiden hebben, is er één kruispunt dat er met kop en schouders bovenuitsteekt: het kruispunt bij Anne&Max waar maar liefst vijf wegen samenkomen.

veiligheid | interview

  Afpakken van vermogen gebeurt bij het Openbaar Ministerie al bij de grote zaken. Sinds een jaar bestaan er nu ook kleinere ‘afpakteams’. Het is een proef om te kijken of dit ook ook bij kleinere onderzoeken werkt die snel afgehandeld kunnen worden. Nadine is zo’n medewerker. Hoe werkt dit nu precies?

veiligheid

De gemeente denkt erover de Oosterkerkstraat in een 30-kilometerweg te veranderen, waarbij de fietsers op de autoweg zullen gaan fietsen. “Levensgevaarlijk”, zegt Peter Rumler van de Leidse afdeling van de Fietsersbond. Waarom is er zo’n meningsverschil? LeidenLokaal zocht het uit.

veiligheid | column

Het maakt niet uit of het de warmste meimaand is in 300 jaar, of ver beneden het vriespunt in de winter. In weer of wind staan ze voor je klaar: de reclamemakers op straat.

veiligheid | verslag

Dagelijks reizen veel Leidenaren met de trein naar hun werk in Den Haag. De volgende keer kunnen zij de OV-chipkaart thuislaten, want het is binnenkort als proef mogelijk om met je bankpas naar Den Haag te reizen. Klinkt heel praktisch: betalen en reizen met één pas, maar hoe veilig en bruikbaar is het nieuwe systeem? …