Artboard 1
31-05-2018 | Jeroen Hoogendoorn
Stadscafé Van der Werff: een rustplaats aan de drukke weg

Stadscafé Van der Werff (Foto: Jeroen Hoogendoorn)

Duizenden mensen lopen er elke dag langs op de weg van én naar het station van Leiden. Slechts een paar honderd besluiten om er daadwerkelijk even te gaan zitten voor een kopje koffie of voor de lunch: Stadscafé Van der Werff.

Bij het stadscafé, dat is vernoemd naar oud-burgemeester Pieter van der Werff, worden de gasten met open armen ontvangen door het personeel en kan men genieten van goed eten. Je kan zelf een tafeltje uitzoeken in het restaurant, waar je zowel binnen als buiten kan zitten. Ook als het ’s avonds afkoelt is het onder de heaters van het buitenterras nog aangenaam vertoeven.

Heerlijk eten

Naast de gezellige uitstraling kan je bij het Van der Werff ook goed eten. Er is een ruime keuze uit verschillende lunch- en dinergerechten. Bij de lunch is er onder andere keuze uit verschillende warm en koud belegde broodjes, boterhammen met op verschillende manieren bereidde eieren en andere warmen gerechten, zoals hamburgers en saté. Voor de wat kleinere eters zijn er bovendien ook lekkere tosti’s verkrijgbaar. Voor het diner is er bij het stadscafé onder andere keuze uit verschillende vlees- en visgerechten geserveerd met groente en frites. Ook staan er exotische gerechten op de kaart zoals Indiase curry’s en Mexicaanse salades. Lekker gevarieerd eten voor een goede prijs.

Het Van der Werff is naast een uitstekend restaurant ook een goede plek om met wat vrienden of collega’s te borrelen. Er is een ruim assortiment aan verschillende (speciaal) bieren en wijnen, met ook de keuze uit seizoenaanbiedingen. Bijgaand kunnen er ook kleine borrelhapjes besteld worden, welke met de groep gedeeld kunnen worden.

De nadelen van zoveel keus

Het enige jammere aan zoveel keus op de kaart, is dat het menu niet overzichtelijk is opgemaakt. Op de tafel stond een soort draaiboekje met aan beide kanten tekst, waardoor je soms kwijt was wat je wilde bestellen, of gewoon complete pagina’s miste. Daarnaast stond ook niet alles in dit boekje en waren de dranken een beetje door elkaar heen gezet. Het feit dat je moet vragen om de lunch- of dinerkaart is erg onhandig.

Het personeel is gelukkig zeer gastvrij. Je merkt dat de medewerkers met plezier op de werkvloer staan en doen ook hun best om de gasten zo snel mogelijk te helpen. Al met al is Stadscafé Van der Werff een gezellig restaurant met uitstekend eten en goede service. Zeker een aanrader als je een keer in Leiden iets wilt eten.

Het terras van Van der Werff (Foto: Jeroen Hoogendoorn)

Praktische informatie

Stadscafé restaurant van der Werff

Steenstraat 2, 2312 BW Leiden

Telefoon (071) 513 03 35

cultuur | reportage

LEIDEN – De grijze gebouwen op het industrieterrein lopen over in de grauwe lucht. Er is geen mens op straat. Maar zodra ik de deur van de Boekenzolder open word ik begroet door een gezellige drukte van bezoekers en vrijwilligers. “We liggen een beetje afgelegen,” geeft voorzitter Sjaak van Rijn toe, “maar mensen weten ons …

cultuur | achtergrond

Interview met Tijmen Baarda, over de collectie Midden-Oosterse boeken in de Universiteitsbibliotheek Leiden Dit jaar bestaat de Universiteit Leiden, de oudste universiteit van Nederland, 444 jaar. Een waar mijlpaal, waar veel Leidenaren van op de hoogte zijn. Wat minder Leidenaren weten, is dat de sectie Midden-Oostenstudies van Leiden ook bijna net zo oud is. Het …

cultuur | interview

Opscheren aan de zijkanten, baard bij laten scheren, of toch wenkbrauwen laten bijwerken? Het kan allemaal bij kapper Hairpoint op de Maresingel. De zaak wordt gerund door de 24-jarige Ali Eren. De kapper ziet er net als alle andere kapperszaken uit, maar toch is er iets opvallends. Deze man heeft het voor elkaar gekregen om …

cultuur

Als je aan een Leidenaar vraagt: “Wat kenmerkt Leiden?”, dan krijg je steevast de volgende antwoorden: 3 oktober, studenten, grachten en de vele hofjes. Maar vergeten we dan niet een heel mooi deel van de stad? Juist ja! De Molens! Leiden telt maar liefst negen molens in en rondom de binnenstad. Mening Leidenaar fietst, rijdt …

cultuur | reportage

Onder de grond in Leiden bevinden zich overal kelders. Van grote kelders tot kleine opslaghokken. De afgelopen jaren heeft archeoloog Jasper van Kouwen ze op de kaart gezet.

cultuur

Leiden’s trots, Rembrandt van Rijn, is in 2019, 350 jaar geleden gestoven. Ter ere van de Hollandse meester worden er in Leiden speciale activiteiten georganiseerd. Op deze kaart een greep uit deze activiteiten.

cultuur

Wie het over de sleutelstad heeft, heeft het over studenten. Leiden is een echte studentenstad. Velen van deze studenten sluiten zich aan bij een zogeheten studentenvereniging. Maar welke verenigingen heeft Leiden nou eigenlijk? En wat speelt er zich allemaal af in bijvoorbeeld dat mysterieuze grote pand op de Breestraat? Leiden Lokaal zette de vijf grootste …

cultuur

Na maandenlang vergaderen was het dan eindelijk zo ver: Afgelopen zaterdag, 23 juni 2018, vond de eerste editie van de Rapenburg Race plaats. 120 mensen legden 800 meter af voor stichting Amade. Stichting Amade is een organisatie die zich wereldwijd inzet voor jonge vluchtelingen. Het geld van de Rapenburg Race zal naar een van de …

cultuur

  Les délices de la Hollande (Parival, 1660): “van alle werelddelen is Europa het mooiste werelddeel, van Europa zijn de Nederlanden het mooiste land, van de Zeventien Provinciën is Holland de mooiste, van de Hollandse steden is Leiden de mooiste, en van alle straten en grachten van Leiden is het Rapenburg de mooiste”. Of de …

cultuur | interview

      Dat studenten niet alleen zuipen en uitslapen in Leiden, weten de meeste mensen al. Afgelopen week hebben we dat al mogen aanschouwen bij de Museumnacht, geheel georganiseerd door studenten! Maar ook voor de Leidenaren die wat cultuur willen opsnuiven, hebben de verenigingen wat te bieden. Augustinus en Quintus organisteren beide een grootse …

cultuur

Bekijk de stad aan het uiteinde van een selfiestick. Deze 8 plekken zijn niet alleen mooi, historisch significant of mysterieus, het zijn ook de beste achtergronden voor je selfie. De Waag Een bericht gedeeld door Steven (@ifearmushrooms) op 24 Mei 2018 om 4:27 (PDT) Het prachtige interieur van restaurant Waag staat garant voor likes. Maar …

cultuur | Quiz

Voor mijn zoektocht naar de echte Leidenaar interviewde Gijs, Mo, Erick en Joke. Ieder had er een eigen kijk op het Leidenaar zijn. Om hun kennis te testen liet ik ze alle vier een test doen.   Doe hier zelf ook de test en ontdek op wie van deze vier jij het meest lijkt! Deze quiz …