Artboard 1
31-05-2018 | Jeroen Hoogendoorn
Stadscafé Van der Werff: een rustplaats aan de drukke weg

Stadscafé Van der Werff (Foto: Jeroen Hoogendoorn)

Duizenden mensen lopen er elke dag langs op de weg van én naar het station van Leiden. Slechts een paar honderd besluiten om er daadwerkelijk even te gaan zitten voor een kopje koffie of voor de lunch: Stadscafé Van der Werff.

Bij het stadscafé, dat is vernoemd naar oud-burgemeester Pieter van der Werff, worden de gasten met open armen ontvangen door het personeel en kan men genieten van goed eten. Je kan zelf een tafeltje uitzoeken in het restaurant, waar je zowel binnen als buiten kan zitten. Ook als het ’s avonds afkoelt is het onder de heaters van het buitenterras nog aangenaam vertoeven.

Heerlijk eten

Naast de gezellige uitstraling kan je bij het Van der Werff ook goed eten. Er is een ruime keuze uit verschillende lunch- en dinergerechten. Bij de lunch is er onder andere keuze uit verschillende warm en koud belegde broodjes, boterhammen met op verschillende manieren bereidde eieren en andere warmen gerechten, zoals hamburgers en saté. Voor de wat kleinere eters zijn er bovendien ook lekkere tosti’s verkrijgbaar. Voor het diner is er bij het stadscafé onder andere keuze uit verschillende vlees- en visgerechten geserveerd met groente en frites. Ook staan er exotische gerechten op de kaart zoals Indiase curry’s en Mexicaanse salades. Lekker gevarieerd eten voor een goede prijs.

Het Van der Werff is naast een uitstekend restaurant ook een goede plek om met wat vrienden of collega’s te borrelen. Er is een ruim assortiment aan verschillende (speciaal) bieren en wijnen, met ook de keuze uit seizoenaanbiedingen. Bijgaand kunnen er ook kleine borrelhapjes besteld worden, welke met de groep gedeeld kunnen worden.

De nadelen van zoveel keus

Het enige jammere aan zoveel keus op de kaart, is dat het menu niet overzichtelijk is opgemaakt. Op de tafel stond een soort draaiboekje met aan beide kanten tekst, waardoor je soms kwijt was wat je wilde bestellen, of gewoon complete pagina’s miste. Daarnaast stond ook niet alles in dit boekje en waren de dranken een beetje door elkaar heen gezet. Het feit dat je moet vragen om de lunch- of dinerkaart is erg onhandig.

Het personeel is gelukkig zeer gastvrij. Je merkt dat de medewerkers met plezier op de werkvloer staan en doen ook hun best om de gasten zo snel mogelijk te helpen. Al met al is Stadscafé Van der Werff een gezellig restaurant met uitstekend eten en goede service. Zeker een aanrader als je een keer in Leiden iets wilt eten.

Het terras van Van der Werff (Foto: Jeroen Hoogendoorn)

Praktische informatie

Stadscafé restaurant van der Werff

Steenstraat 2, 2312 BW Leiden

Telefoon (071) 513 03 35

cultuur

Na maandenlang vergaderen was het dan eindelijk zo ver: Afgelopen zaterdag, 23 juni 2018, vond de eerste editie van de Rapenburg Race plaats. 120 mensen legden 800 meter af voor stichting Amade. Stichting Amade is een organisatie die zich wereldwijd inzet voor jonge vluchtelingen. Het geld van de Rapenburg Race zal naar een van de …

cultuur

  Les délices de la Hollande (Parival, 1660): “van alle werelddelen is Europa het mooiste werelddeel, van Europa zijn de Nederlanden het mooiste land, van de Zeventien Provinciën is Holland de mooiste, van de Hollandse steden is Leiden de mooiste, en van alle straten en grachten van Leiden is het Rapenburg de mooiste”. Of de …

cultuur | interview

      Dat studenten niet alleen zuipen en uitslapen in Leiden, weten de meeste mensen al. Afgelopen week hebben we dat al mogen aanschouwen bij de Museumnacht, geheel georganiseerd door studenten! Maar ook voor de Leidenaren die wat cultuur willen opsnuiven, hebben de verenigingen wat te bieden. Augustinus en Quintus organisteren beide een grootse …

cultuur

Bekijk de stad aan het uiteinde van een selfiestick. Deze 8 plekken zijn niet alleen mooi, historisch significant of mysterieus, het zijn ook de beste achtergronden voor je selfie. De Waag Een bericht gedeeld door Steven (@ifearmushrooms) op 24 Mei 2018 om 4:27 (PDT) Het prachtige interieur van restaurant Waag staat garant voor likes. Maar …

cultuur | Quiz

Voor mijn zoektocht naar de echte Leidenaar interviewde Gijs, Mo, Erick en Joke. Ieder had er een eigen kijk op het Leidenaar zijn. Om hun kennis te testen liet ik ze alle vier een test doen.   Doe hier zelf ook de test en ontdek op wie van deze vier jij het meest lijkt! Deze quiz …

cultuur | interview

Leiden trekt ieder jaar steeds weer meer nieuwe inwoners aan vanuit de hele wereld. Ook ik heb me tweeënhalf jaar geleden vanuit Brabantse land ondergedompeld in het Leidse. Om erachter te komen vanaf wanneer ik mezelf een Leidenaar mag noemen, ga ik op onderzoek met verschillende officiele ‘Leidenaren’. Deze keer ga ik in gesprek met …

cultuur

De zon begint overtuigend te schijnen en het is bijna juni: het begin van de zomer kan beginnen. Bent u een actieveling of houd je wel van een feestje? Leidenlokaal heeft voor ieder wat wils de leukste activiteiten geselecteerd voor de maand juni. Vind de activiteit die het beste bij je past of ga een …

cultuur | interview

Als nog verse Leidenaar ben ik opzoek naar wat iemand een Leidenaar maakt? Valt er überhaupt te spreken van een échte Leidenaar? En hoe ziet deze er dan uit? Om dat uit te zoeken ga ik in gesprek met verschillende officiele ‘Leidenaren’. Mo Al-K (26) wil me maar al te graag helpen. Dit interview is …

cultuur

Zwarte ronden schijven met groeven zijn bezig met een opmars. De verkoopcijfers van langspeelplaten stijgen de laatste jaren. Ook de platenzaak lijkt een nieuw leven bekoren. in 2018 is er voor het eerst sinds jaren weer een nieuwe platenzaak bijgekomen in Leiden. Waar gaat de vinylliefhebber naar toe in Leiden?   Een schatkaart voor iedere …

cultuur | column

Het Rijksmuseum, Stedelijk Museum en de gemeenten Utrecht en Amsterdam hadden ze al, maar nu doet ook de Haagse vestiging van Universiteit Leiden mee aan de hype van gender neutrale wc’s (hoe wc’s gender neutraal kunnen zijn terwijl er op de deur een mannetje, vrouwtje en een man-vrouw of vrouw-man worden afgebeeld lijkt me op …

cultuur | column

  Ik kom niet uit Leiden, dat moet gezegd worden alvorens je dit stukje leest. Door deze achtergrond kan ik een redelijk neutraal oordeel vellen over de verschillende types Leienaar. Ik onderscheid er twee. En toevalligerwijs kwam ik laatst terecht in een voorval waarbij beide types in hun puurste vorm naar voren kwamen… Het was …

cultuur | explainer

Heerlijke thee gedronken op de Japanmarkt? Dit is hoe je zelf het perfecte kopje Japanse matcha of sencha thee zet.     Matcha Deze groene poeder thee groeit aan populariteit in Nederland de laatste tijd. Doordat je het poeder helemaal oplost in water, krijg je alle gezonde stoffen uit de thee binnen. Daarnaast bevat groene …