Artboard 1
31-05-2018 | Jeroen Hoogendoorn
Stadscafé Van der Werff: een rustplaats aan de drukke weg

Stadscafé Van der Werff (Foto: Jeroen Hoogendoorn)

Duizenden mensen lopen er elke dag langs op de weg van én naar het station van Leiden. Slechts een paar honderd besluiten om er daadwerkelijk even te gaan zitten voor een kopje koffie of voor de lunch: Stadscafé Van der Werff.

Bij het stadscafé, dat is vernoemd naar oud-burgemeester Pieter van der Werff, worden de gasten met open armen ontvangen door het personeel en kan men genieten van goed eten. Je kan zelf een tafeltje uitzoeken in het restaurant, waar je zowel binnen als buiten kan zitten. Ook als het ’s avonds afkoelt is het onder de heaters van het buitenterras nog aangenaam vertoeven.

Heerlijk eten

Naast de gezellige uitstraling kan je bij het Van der Werff ook goed eten. Er is een ruime keuze uit verschillende lunch- en dinergerechten. Bij de lunch is er onder andere keuze uit verschillende warm en koud belegde broodjes, boterhammen met op verschillende manieren bereidde eieren en andere warmen gerechten, zoals hamburgers en saté. Voor de wat kleinere eters zijn er bovendien ook lekkere tosti’s verkrijgbaar. Voor het diner is er bij het stadscafé onder andere keuze uit verschillende vlees- en visgerechten geserveerd met groente en frites. Ook staan er exotische gerechten op de kaart zoals Indiase curry’s en Mexicaanse salades. Lekker gevarieerd eten voor een goede prijs.

Het Van der Werff is naast een uitstekend restaurant ook een goede plek om met wat vrienden of collega’s te borrelen. Er is een ruim assortiment aan verschillende (speciaal) bieren en wijnen, met ook de keuze uit seizoenaanbiedingen. Bijgaand kunnen er ook kleine borrelhapjes besteld worden, welke met de groep gedeeld kunnen worden.

De nadelen van zoveel keus

Het enige jammere aan zoveel keus op de kaart, is dat het menu niet overzichtelijk is opgemaakt. Op de tafel stond een soort draaiboekje met aan beide kanten tekst, waardoor je soms kwijt was wat je wilde bestellen, of gewoon complete pagina’s miste. Daarnaast stond ook niet alles in dit boekje en waren de dranken een beetje door elkaar heen gezet. Het feit dat je moet vragen om de lunch- of dinerkaart is erg onhandig.

Het personeel is gelukkig zeer gastvrij. Je merkt dat de medewerkers met plezier op de werkvloer staan en doen ook hun best om de gasten zo snel mogelijk te helpen. Al met al is Stadscafé Van der Werff een gezellig restaurant met uitstekend eten en goede service. Zeker een aanrader als je een keer in Leiden iets wilt eten.

Het terras van Van der Werff (Foto: Jeroen Hoogendoorn)

Praktische informatie

Stadscafé restaurant van der Werff

Steenstraat 2, 2312 BW Leiden

Telefoon (071) 513 03 35

cultuur | podcast

In 1981 begon Niek Broeijer zijn studententijd in Leiden. Al gauw was hij anders dan de doorsnee student. In plaats van drinken, roken en feesten stond hij elke ochtend vroeg op om te roeien op Njord, de grootste Leidse roeivereniging. Zo behaalde hij al op jonge leeftijd het Guinnes World Record op de 100 kilometer …

cultuur | interview

Veel mensen denken bij de hygiëne van studentenhuizen al snel aan halfvolle bierflesjes in de fusie (ander woord voor de woonkamer), verstrooide vuilniszakken in de gangen, en overgelopen doucheputjes. Al snel gaan van die gedachtes je nekharen overeind staan en gieren de rillingen al door je lichaam. Maar is een studentenhuis echt zo smerig als …

cultuur | recensie

Sinds oktober vorig jaar is in het Museum Volkenkunde een tentoonstelling over Bali te bewonderen. Leiden Lokaal nam een kijkje.

cultuur | interview

Van publicaties in de Viva tot aan Your Little Black Book, Conceptstore Mei heeft in haar drie jarig bestaan veel succes behaald. Voorheen zat de winkel in het Pieterskwartier maar in December werd een verhuizing aangekondigd. Alhoewel de deuren van het oude pand in Januari al werden gesloten is het nog steeds erg stil. Wat is er gebeurt met de succesvolle zaak?

cultuur | reportage

Van het kopen van planten voor interieur tot het rollen van honingkaarsen, het kan allemaal tijdens de Plantenmarkt.

cultuur | video

Klopt het nog? Elke Leidenaar kent de Burcht. Dit monument siert de stad al sinds de 12e eeuw en staat pal in het midden van de stad, op de splitsing van de Oude en Nieuwe Rijn. Het werd oorspronkelijk gebouwd als verdedigingsfort. Maar wat valt er nu te doen bij de Burcht? 4 leuke dingen …

cultuur | interview

Een interview met projectleider Tanja van der Zon bij het Rijksmuseum van Oudheden over haar baan, Middeleeuwse Tuinen en haar favoriet.

cultuur

Moeite met die laatste weken voor de zomer door te komen? Geen zorgen, Leiden heeft genoeg te doen. Hierbij enkele festivals en events uitgelicht met voor ieder wat wils!

cultuur

Is het einde van je seizoen op Netflix in zicht? Geen paniek! Er staat een compleet nieuw seizoen op je te wachten in de theaters van Leiden. Op 13 mei vindt namelijk de seizoenpresentatie plaats voor het komende theaterseizoen van 2019-2020.   Tijdens de seizoenpresentie laten de Leidse Schouwburg, de Stadsgehoorzaal en Theater Ins Blau zien …

cultuur

Leiden is de stad van ontdekkingen, maar na een ochtend ontdekken ben je natuurlijk toe aan een lekkere lunch in een unieke omgeving. Hierbij de acht must-visit plekjes!

cultuur | reportage

Een kijkje in het park Stoomtrein Katwijk Leiden, waar je een ritje kunt maken in een echte stoomtrein. Maar behalve dat doen de meer dan honderd vrijwilligers nog meer en misschien wel belangrijker werk.

cultuur | reportage

Hockey is voor kakkers, voetbal is voor het volk en darten is een cafésport. Er zijn vele vooroordelen die heersen over sporten, maar kloppen deze wel? Dat er in cafés een dartbord hangt, maakt de sport niet een cafésport. Er zijn namelijk serieuze dartverenigingen, zo ook in Leiden. Ik ging langs bij de Leidse dartvereniging …