Artboard 1
31-05-2018 | Claire Witteman
Ontsnappen aan de consumptiemaatschappij: Zelfvoorzienend leven in de Tiny Houses van Bosman

Ties Bosman bouwt Tiny Houses naar de wensen van zijn klanten. Foto: Claire Witteman

Tiny Houses zijn helemaal ‘in’. Als je het letterlijk vertaald heb je het eigenlijk over ‘kleine huizen’. Ties Bosman houdt zich in het dagelijks leven bezig met de bouw van deze huizen. Je spreekt volgens hem pas over een Tiny House als het op wielen staat.

De Tiny House Movement probeert mensen een stap uit de consumptiemaatschappij te laten zetten door ze te laten wonen in zelfvoorzienende huizen met alles er op en er aan.

Wat betekent duurzaamheid voor jou?

Tiny Houses als nieuwe uitdaging

Na dertig jaar een eigen timmermansbedrijf te hebben gehad was Bosman op zoek naar een nieuwe uitdaging. “Na veel youtube filmpjes te kijken en pinterest te hebben doorzocht ben ik gefascineerd geraakt door Tiny Houses. Mijn partner Irene moedigde me aan hier iets mee te doen”, legt Bosman uit.

In 2016 begon Bosman met het bouwen van Tiny Houses. Hij begon met een prototype wat hij af wilde hebben voor het begin van de “Jamboree.” Dit is hét evenement waar nieuwe Tiny Houses worden getoond aan publiek dat de liefde voor dit initiatief met elkaar deelt.

 Het prototype viel in de smaak, en volgens Bosman gaan de aanvragen nu ‘als een trein’. Het prototype is ondertussen verkocht, en rond de tijd van het interview was er net een volgend huisje vervoerd. “En ik heb nu alweer een project staan voor een jong stel. Het wordt een Tiny House van 30 m2. Ik teken van tevoren met een computerprogramma hoe het er uit zal gaan zien. Ik luister precies naar wat de wensen zijn van de klant.” Het bouwen kost nu ongeveer 60 000 euro per huis.

“Je moet er rekening mee houden dat je pas anderhalf jaar nadat je beslist dat je een Tiny House wilt, je er in kunt wonen”

Mensen benaderen mij via mijn site voor de bouw omdat ik de ervaring heb en de mensen ken om een goed huisje neer te kunnen zetten. Hobbyisten die denken dat je zomaar een Tiny Houses-business kan beginnen komen al snel van een koude kermis thuis. Je moet echt genoeg kennis en skills in huis hebben”, vertelt Bosman. “Er kan namelijk veel misgaan. Je wil natuurlijk niet dat je Tiny House midden op de A4 van de trailer afvalt”, grapt hij.

Ook de bewoner van een Tiny House moet weten waar hij of zij voor kiest: “Je moet er rekening mee houden dat je pas anderhalf jaar nadat je beslist dat je een Tiny House wilt, er in kunt wonen”

 

 

Ontsnappen aan de consumptiemaatschappij

Bosman vroeg zich tijdens het bouwproces af: waarom zou je in een Tiny House willen wonen? “Ik denk dat die behoefte voortkomt uit de zoektocht naar een saamhorigheidsgevoel, gewoon een praatje maken met je buren bijvoorbeeld”, denkt Bosman, Deze mensen willen eensgezindheid, en vinden elkaar hier in door het afzetten tegen de consumptiemaatschappij. Bosman legt uit: “Ze willen met vijf of tien huisjes bij elkaar leven met in het midden een composthoop. Ze hebben dan een moestuintje en proberen een deeleconomie te creëren. Ze gebruiken gemeenschappelijk sanitair gebouwtje.”

Bosman begrijpt dit verlangen wel: “We zijn een beetje doorgeslagen met zijn allen. Waarom hebben we allemaal steeds nieuwe dingen nodig? Ik ben zelf lid van peer buy: dit houdt in dat van je buren kunt lenen, kosteloos. Dit initiatief brengt je zo veel plezier en dankbaarheid. Ik geef meer dan ik leen. Ik had laatst bijvoorbeeld pannen geleend aan een Iraanse familie. Ik kreeg het een paar dagen later schoon terug met een cadeautje erbij.”

“We zijn een beetje doorgeslagen met zijn allen. Waarom hebben we allemaal steeds nieuwe dingen nodig?”

Bosman denkt niet dat hij zelf ooit nog in een Tiny House zal gaan wonen. “Irene, mijn partner ziet het niet zitten om elke avond op een zoldertje te moeten kruipen.” In plaats daarvan gaan Bosman en zijn partner met de camper op pad: “Eigenlijk is dat natuurlijk een mini Tiny House. De wereld is dan je tuin. Je leeft buiten, in de wereld. Als je dan weer thuis bent, is de wereld ineens weer buiten, achter je voordeur.”

Zelfvoorzienend wonen

Een andere drijfveer om in een Tiny House te gaan wonen is om zelfvoorzienend te kunnen wonen en dus zelf stroom op te wekken en regenwater te drinken. Je bent op deze manier onafhankelijk (van de staat) en je wordt je veel bewuster van wat je allemaal verbruikt.

“Tiny Houses is een roep. Het eerste schaap is nu over de dam”

In een Tiny House leef je dus heel minimalistisch. Toch is het maken van een Tiny House helemaal niet zo duurzaam, volgens Bosman. “Ik heb daar mijn eigen mening over. Als je het uit ecologisch oogpunt bekijkt sta je in het begin al 3-0 achter. De banden om een Tiny House te kunnen vervoeren komen uit China. Dit laat al een voetprint achter omdat in China weinig regels zijn omtrent de arbeidsomstandigheden.Door het vervoer op een trailer vindt er daarnaast een chemisch proces plaats. Aluminium dakplaten worden veel gebruikt voor Tiny Houses, maar om die te maken is heel veel energie nodig. Daarnaast zorgen veel ‘speciale’ materialen die mensen willen bij het de maken van een Tiny House voor zuur restafval. Dit is niet goed is voor het milieu. Je kunt beter juist veelgebruikte materialen kiezen want die zijn toch al in grote hoeveelheden gemaakt.

Hoe dan ook zal je ‘break even point’ na vijf tot zeven jaar bereikt zijn. Je begint dus niet duurzaam maar je leeft uiteindelijk wel duurzaam in het huis.

  • Gemaakt door: Claire Witteman

Tiny Houses als roep

Bosman is eerlijk: “Ik woon zelf in een mooi huis en heb mezelf met luxe omringt, maar als je een goede reden hebt, mag je het echt allemaal van me hebben. Maar geef me er dan wel iets wezenlijks voor terug.”

Bosman ziet geen horrorscenario voor de toekomst. Hij gelooft dat er meer initiatieven zullen komen als deze: “Ik denk niet dat het helemaal verkeerd zal gaan. Het is menseigen dat deze kiest voor de weg van de minste weerstand. Mensen maken niet hun eigen keuzes, we kiezen collectief. Tiny Houses is een roep. Het eerste schaap is nu over de dam.” We zullen ecologisch gezien af moeten van het gas. Woningbouw moet op den duur milieuvriendelijker worden.

Het zal volgens Bosman wel vanuit de overheid opgelegd moeten worden: “Mensen zelf gaan het niet doen.” Dit proces gaat heel langzaam, maar we zullen er komen.

In deze serie komt duurzaamheid in verschillende gedaantes naar voren. Allemaal lokaal, allemaal in Leiden. Onder de slogan van ‘Leiden gaat Goed’ probeert de gemeente de bewoners van Leiden te stimuleren zich met duurzaamheid bezig te gaan houden. Elke twee weken verschijnt hier een ‘aflevering’ waarin een individu (of duo) over een eigen manier vertelt waarop deze (of diens organisatie) Leiden een klein beetje groener probeert te maken. Met als belangrijkste vraag: wat betekent duurzaamheid voor jou?
welzijn | reportage

  Wat hebben de eerste genetisch gemanipuleerde stier en een restaurant met als motto ‘verbinding’ met elkaar te maken? Het antwoord: een stal. De Stal, om precies te zijn. Want op de vroegere verblijfplaats van stier Herman, achter het LUMC op het Bio Science Park, staat nu De Stal: een duurzaam en maatschappelijk betrokken horecagelegenheid …

welzijn | achtergrond

Op 14 mei 2017 werd de jongste Franse president ooit ingehuldigd: Emmanuel Macron. Met zijn plotse populariteit, grootse plannen en verrassend goede Engels deed hij de grondvesten van de Franse politiek schudden. Precies een jaar later blikt dr. Niek Pas, hoogleraar Franse moderne geschiedenis aan de Universiteit Utrecht, in een lezing terug op het eerste …

welzijn | reportage

  De Côte d’Azur: alleen maar duur en luxe? Er is een uitzondering! Hoewel de meeste mensen kiezen voor buursteden Nice of Cannes, is de sfeervolle havenstad Antibes een bezoek meer dan waard. De stad biedt een mix van luxe en de charme van het Franse platteland. Ik ging erheen en bekeek de badplaats door …

welzijn

Leiden is een stad van traditie. Deze traditie klinkt door in de stad zelf. Met onder andere de oudste universiteit van het land is Leiden HUPPELDEPUP. Hier zijn de 7 oudste toeristische attracties van Leiden. Must sees voor als je ouders, opa of oma een keer op bezoek komen. Oudt Leyden, 1907 Het is maar bij …

welzijn

Het is een kleurrijke bedoeling, de Wereldfair van het museum Volkenkunde. Het plein voor het museum was 21 mei gevuld met een podium, verschillende kraampjes en vooral veel mensen en vrolijkheid. Een interview met Museum Volkenkunde-medewerkster Farnaaz Jahangier. Wat is de Wereldfair? De Wereldfair is een Wereldse Markt. De bezoekers kunnen meedoen aan verschillende workshops …

welzijn | interview

It’s a man’s world… Ook als het om hoge posities in de wetenschap gaat. Maar dit verandert langzaamaan. Zo zijn er onlangs honderd nieuwe vrouwelijke hoogleraren benoemd via het Westerdijk Talentimpuls. Daarnaast hangen er sinds kort veertien portretten van vrouwelijke hoogleraren in de Senaatskamer van de Universiteit Leiden, een plek waar tot nu toe slechts …

welzijn

Uit onderzoek van het CBS blijkt dat er steeds minder studenten op kamers gaan wonen. Ook veel Leidse studenten wonen elders, zelfs als dat betekent dat ze een flinke reistijd hebben en niet een halfuurtje voor aanvang van een college uit bed kunnen rollen.

welzijn

Duurzaam leven duur of lastig? Leiden Lokaal maakt het jou makkelijker dankzij deze gids die biologisch verantwoorde horecagelegenheden bij jou in de buurt laat zien.

welzijn | interview

We horen er tegenwoordig bijna dagelijks wel iets over: duurzaamheid.Maar hoe zorg je ervoor dat duurzaamheid voor iedereen toegankelijk is? “Wij willen het via educatie nog breder op de kaart zetten”, aldus Nanda van Beest, senioradviseur duurzaamheidseducatie bij de gemeente Leiden.

welzijn | interview

In 2050 gaan er wellicht meer mensen dood aan de gevolgen van antibiotica-resistentie dan kanker, aldus een rapport van ‘The Review on Antimicrobial Resistance.’ Er worden steeds minder nieuwe soorten antibiotica ontdekt en bacteriën worden steeds vaker resistent tegen veel gebruikte antibiotica. Aan de Universiteit van Leiden werkt Coen van Hasselt, assistent professor farmacologie, aan …

politiek | nieuws

De gemeente Leiden subsidieert dit jaar 17 onderwijsplannen. Van de 32 voorstellen die binnen kwamen, is ruim de helft goedgekeurd. Samen met cofinanciering van Fonds 1818 ondersteunt de gemeente de plannen met een totaalbedrag van bijna €380.000. Eind 2017 stuurde de gemeente Leiden een uitnodiging naar iedereen die te maken heeft met het onderwijs, met …

welzijn | achtergrond

Ieder jaar is er een waterzuiveringsinstallatie in het land open, dit jaar viel de beurt aan de Katwijkse. Met een kop thee en een koekje in de hand begin ik een gesprek met een van de medewerkers. Ze hopen op een goede opkomst, maar dat weten ze nooit zeker met open dagen. Zo dicht bij …