Artboard 1
31-05-2018 | Claire Witteman
Ontsnappen aan de consumptiemaatschappij: Zelfvoorzienend leven in de Tiny Houses van Bosman

Ties Bosman bouwt Tiny Houses naar de wensen van zijn klanten. Foto: Claire Witteman

Tiny Houses zijn helemaal ‘in’. Als je het letterlijk vertaald heb je het eigenlijk over ‘kleine huizen’. Ties Bosman houdt zich in het dagelijks leven bezig met de bouw van deze huizen. Je spreekt volgens hem pas over een Tiny House als het op wielen staat.

De Tiny House Movement probeert mensen een stap uit de consumptiemaatschappij te laten zetten door ze te laten wonen in zelfvoorzienende huizen met alles er op en er aan.

Wat betekent duurzaamheid voor jou?

Tiny Houses als nieuwe uitdaging

Na dertig jaar een eigen timmermansbedrijf te hebben gehad was Bosman op zoek naar een nieuwe uitdaging. “Na veel youtube filmpjes te kijken en pinterest te hebben doorzocht ben ik gefascineerd geraakt door Tiny Houses. Mijn partner Irene moedigde me aan hier iets mee te doen”, legt Bosman uit.

In 2016 begon Bosman met het bouwen van Tiny Houses. Hij begon met een prototype wat hij af wilde hebben voor het begin van de “Jamboree.” Dit is hét evenement waar nieuwe Tiny Houses worden getoond aan publiek dat de liefde voor dit initiatief met elkaar deelt.

 Het prototype viel in de smaak, en volgens Bosman gaan de aanvragen nu ‘als een trein’. Het prototype is ondertussen verkocht, en rond de tijd van het interview was er net een volgend huisje vervoerd. “En ik heb nu alweer een project staan voor een jong stel. Het wordt een Tiny House van 30 m2. Ik teken van tevoren met een computerprogramma hoe het er uit zal gaan zien. Ik luister precies naar wat de wensen zijn van de klant.” Het bouwen kost nu ongeveer 60 000 euro per huis.

“Je moet er rekening mee houden dat je pas anderhalf jaar nadat je beslist dat je een Tiny House wilt, je er in kunt wonen”

Mensen benaderen mij via mijn site voor de bouw omdat ik de ervaring heb en de mensen ken om een goed huisje neer te kunnen zetten. Hobbyisten die denken dat je zomaar een Tiny Houses-business kan beginnen komen al snel van een koude kermis thuis. Je moet echt genoeg kennis en skills in huis hebben”, vertelt Bosman. “Er kan namelijk veel misgaan. Je wil natuurlijk niet dat je Tiny House midden op de A4 van de trailer afvalt”, grapt hij.

Ook de bewoner van een Tiny House moet weten waar hij of zij voor kiest: “Je moet er rekening mee houden dat je pas anderhalf jaar nadat je beslist dat je een Tiny House wilt, er in kunt wonen”

 

 

Ontsnappen aan de consumptiemaatschappij

Bosman vroeg zich tijdens het bouwproces af: waarom zou je in een Tiny House willen wonen? “Ik denk dat die behoefte voortkomt uit de zoektocht naar een saamhorigheidsgevoel, gewoon een praatje maken met je buren bijvoorbeeld”, denkt Bosman, Deze mensen willen eensgezindheid, en vinden elkaar hier in door het afzetten tegen de consumptiemaatschappij. Bosman legt uit: “Ze willen met vijf of tien huisjes bij elkaar leven met in het midden een composthoop. Ze hebben dan een moestuintje en proberen een deeleconomie te creëren. Ze gebruiken gemeenschappelijk sanitair gebouwtje.”

Bosman begrijpt dit verlangen wel: “We zijn een beetje doorgeslagen met zijn allen. Waarom hebben we allemaal steeds nieuwe dingen nodig? Ik ben zelf lid van peer buy: dit houdt in dat van je buren kunt lenen, kosteloos. Dit initiatief brengt je zo veel plezier en dankbaarheid. Ik geef meer dan ik leen. Ik had laatst bijvoorbeeld pannen geleend aan een Iraanse familie. Ik kreeg het een paar dagen later schoon terug met een cadeautje erbij.”

“We zijn een beetje doorgeslagen met zijn allen. Waarom hebben we allemaal steeds nieuwe dingen nodig?”

Bosman denkt niet dat hij zelf ooit nog in een Tiny House zal gaan wonen. “Irene, mijn partner ziet het niet zitten om elke avond op een zoldertje te moeten kruipen.” In plaats daarvan gaan Bosman en zijn partner met de camper op pad: “Eigenlijk is dat natuurlijk een mini Tiny House. De wereld is dan je tuin. Je leeft buiten, in de wereld. Als je dan weer thuis bent, is de wereld ineens weer buiten, achter je voordeur.”

Zelfvoorzienend wonen

Een andere drijfveer om in een Tiny House te gaan wonen is om zelfvoorzienend te kunnen wonen en dus zelf stroom op te wekken en regenwater te drinken. Je bent op deze manier onafhankelijk (van de staat) en je wordt je veel bewuster van wat je allemaal verbruikt.

“Tiny Houses is een roep. Het eerste schaap is nu over de dam”

In een Tiny House leef je dus heel minimalistisch. Toch is het maken van een Tiny House helemaal niet zo duurzaam, volgens Bosman. “Ik heb daar mijn eigen mening over. Als je het uit ecologisch oogpunt bekijkt sta je in het begin al 3-0 achter. De banden om een Tiny House te kunnen vervoeren komen uit China. Dit laat al een voetprint achter omdat in China weinig regels zijn omtrent de arbeidsomstandigheden.Door het vervoer op een trailer vindt er daarnaast een chemisch proces plaats. Aluminium dakplaten worden veel gebruikt voor Tiny Houses, maar om die te maken is heel veel energie nodig. Daarnaast zorgen veel ‘speciale’ materialen die mensen willen bij het de maken van een Tiny House voor zuur restafval. Dit is niet goed is voor het milieu. Je kunt beter juist veelgebruikte materialen kiezen want die zijn toch al in grote hoeveelheden gemaakt.

Hoe dan ook zal je ‘break even point’ na vijf tot zeven jaar bereikt zijn. Je begint dus niet duurzaam maar je leeft uiteindelijk wel duurzaam in het huis.

  • Gemaakt door: Claire Witteman

Tiny Houses als roep

Bosman is eerlijk: “Ik woon zelf in een mooi huis en heb mezelf met luxe omringt, maar als je een goede reden hebt, mag je het echt allemaal van me hebben. Maar geef me er dan wel iets wezenlijks voor terug.”

Bosman ziet geen horrorscenario voor de toekomst. Hij gelooft dat er meer initiatieven zullen komen als deze: “Ik denk niet dat het helemaal verkeerd zal gaan. Het is menseigen dat deze kiest voor de weg van de minste weerstand. Mensen maken niet hun eigen keuzes, we kiezen collectief. Tiny Houses is een roep. Het eerste schaap is nu over de dam.” We zullen ecologisch gezien af moeten van het gas. Woningbouw moet op den duur milieuvriendelijker worden.

Het zal volgens Bosman wel vanuit de overheid opgelegd moeten worden: “Mensen zelf gaan het niet doen.” Dit proces gaat heel langzaam, maar we zullen er komen.

In deze serie komt duurzaamheid in verschillende gedaantes naar voren. Allemaal lokaal, allemaal in Leiden. Onder de slogan van ‘Leiden gaat Goed’ probeert de gemeente de bewoners van Leiden te stimuleren zich met duurzaamheid bezig te gaan houden. Elke twee weken verschijnt hier een ‘aflevering’ waarin een individu (of duo) over een eigen manier vertelt waarop deze (of diens organisatie) Leiden een klein beetje groener probeert te maken. Met als belangrijkste vraag: wat betekent duurzaamheid voor jou?
welzijn | reportage

Het stadsleven wordt vaak geassocieerd met haast, drukte en volle lange dagen. De Elza Hoeve net buiten het centrum van Leiden biedt net het tegenovergestelde: totale rust, natuur en dieren. Naast een grote melkboerderij geven ze je ook de mogelijkheid om je paard te stallen in hun hoeve of om deel te nemen aan verschillende …

welzijn | fotoserie

‘Ik kom hier voor mijn rust!’ is een uitspraak die je in het centrum van Leiden niet snel zal horen. Haastende fietsers en bussen in de Breestraat, volle terrassen op de Nieuwe Rijn: om echt te ontspannen zal je toch een ander plekje moeten zoeken. Zoals bijvoorbeeld De tuin van de smid: een theehuis in …

welzijn | fotoserie

Ga je altijd naar dezelfde kapper op de Bree, of laat je toch elke keer je baard weer scheren bij die ene barber op de Haarlemmer? Als je klaar bent met oude gewoontes en toe bent aan een nieuw avontuur dan zit je hier goed! Wij hebben de 4 leukste kappers buiten de singels voor …

welzijn

Ken je dat? Na een jaar het te hebben uitgesteld, besluit je dat het toch echt tijd wordt. Op naar de kapper! Maar… dan is de vraag, welke? Wist jij dat er in totaal 89 (!) kappers in Leiden zijn? Wij ook niet. Wij hebben ze daarom voor jullie op één kaart samen gebracht. Zodat …

welzijn | interview

Iedereen in Leiden kent het beestje inmiddels wel, de schurftmijt. Leiden haalde afgelopen jaar het landelijk nieuws met deze besmettelijke huidziekte. Hoe staat het er nu voor met de schurft in Leiden? Ik vroeg het aan huisarts in opleiding, Joni Ferrari-Dollee (33), die nu werkzaam is bij de huisartsenpraktijk aan de Vrijheidslaan te Leiden. Daarnaast …

cultuur | reportage

De kringloopwinkel kent iedereen wel. Even een middagje rondspeuren of je nog wat goedkoops op de kop kunt tikken of iets unieks kunt vinden. Echter Kringloopwinkel het warenhuis is meer dan gewoon een kringloopwinkel, het is een bedrijf dat zich in zet voor duurzaamheid en draait op lichamelijke en verstandelijke beperkten. Ik kreeg een kijkje …

cultuur | interview

Fred Weber (62) werkt al 22 jaar vrijwillig als imker in de Hortus botanicus van Leiden. Hij verzorgt er de bijen, kleine insecten die ongelooflijk belangrijk zijn voor de mens. In de fotoreportage over de Leidse honingbijen van vorige keer konden we dit reeds zien. Fred vertelt over zijn passie voor de bijen en de …

cultuur | fotoserie

Een fotoreportage over de honingbijen van de Hortus Botanicus Dit jaar startte de bijen al vroeg met hun werkzaamheden doordat het plots warm werd eind februari. Dit is uitzonderlijk aangezien ze normaal pas tegen april/mei uit hun winterslaap zouden moeten komen. Hierdoor gingen we kijken hoe het begin van het bijenseizoen verliep. Wist je dat …

welzijn

Nieuwe studie, nieuwe stad: een goed voorbereid mens telt voor twee. Waar moet je zijn om de wereld van de Leidse studentikoos te leren kennen? Je leest het hier.

welzijn | reportage

  Wat hebben de eerste genetisch gemanipuleerde stier en een restaurant met als motto ‘verbinding’ met elkaar te maken? Het antwoord: een stal. De Stal, om precies te zijn. Want op de vroegere verblijfplaats van stier Herman, achter het LUMC op het Bio Science Park, staat nu De Stal: een duurzaam en maatschappelijk betrokken horecagelegenheid …

welzijn | achtergrond

Op 14 mei 2017 werd de jongste Franse president ooit ingehuldigd: Emmanuel Macron. Met zijn plotse populariteit, grootse plannen en verrassend goede Engels deed hij de grondvesten van de Franse politiek schudden. Precies een jaar later blikt dr. Niek Pas, hoogleraar Franse moderne geschiedenis aan de Universiteit Utrecht, in een lezing terug op het eerste …

welzijn | reportage

  De Côte d’Azur: alleen maar duur en luxe? Er is een uitzondering! Hoewel de meeste mensen kiezen voor buursteden Nice of Cannes, is de sfeervolle havenstad Antibes een bezoek meer dan waard. De stad biedt een mix van luxe en de charme van het Franse platteland. Ik ging erheen en bekeek de badplaats door …