Artboard 1
Wordt het Leidse erfgoed beloond?

Leiden is genomineerd voor de jaarlijkse BNG Bank Erfgoedprijs van 2018. Een prijs die wordt uitgereikt aan de gemeente die het beste beleid heeft op het gebied van erfgoed.

De sleutelstad is samen met Tilburg, Zaanstad en Deventer genomineerd voor de geldprijs van 25.000 euro. Een mooi bedrag dat bedoelt is om het erfgoed in de winnende stad een steuntje in de rug te geven. Maar maakt Leiden eigenlijk een goede kans op de eindoverwinning?

Leiden heeft natuurlijk heel veel mooie monumenten en oude gebouwen. De Burcht, de Hooglandse Kerk, de Koornbrug en het Academiegebouw is nog maar een kleine greep uit de rijke architectonische en monumentale geschiedenis van Leiden. Ook heeft de stad nog vele molens, hofjes en poorten, waarvan de meeste een monumentale status hebben. Het gaat er bij de erfgoedprijs echter niet om hoeveel erfgoed een bepaalde stad heeft, maar wat je er als stad mee doet.

criteria

Een van de criteria van de erfgoedprijs is, bijvoorbeeld, welke uitgevoerde projecten er in de stad zijn. Leiden zorgt ervoor dat de monumenten echt in de spotlight staan. Mede door de ontwikkeling van de Leidse loper en andere wandeltochten door de stad, lopen veel toeristen langs deze bijzondere gebouwen. Hierbij is ook een deel interactief, wat betekend dat geïnteresseerden op hun mobiele telefoon via een QR-code informatie te zien krijgen als ze voor een bepaald monument staan. Het verzorgen van educatie bij de monumenten is gelijk een ander criteria waar punten op kunnen worden verdient voor de erfgoedprijs.

Een ander belangrijk aandachtspunt is of het erfgoed ook leeft onder de inwoners van de stad. Dit hebben wij uitgezocht door op de Leidse straten eens rond te vragen wat men nu eigenlijk van de stad vindt. Het resultaat is te zien in de onderstaande video.

cultuur | podcast

In 1981 begon Niek Broeijer zijn studententijd in Leiden. Al gauw was hij anders dan de doorsnee student. In plaats van drinken, roken en feesten stond hij elke ochtend vroeg op om te roeien op Njord, de grootste Leidse roeivereniging. Zo behaalde hij al op jonge leeftijd het Guinnes World Record op de 100 kilometer …

cultuur | interview

Veel mensen denken bij de hygiëne van studentenhuizen al snel aan halfvolle bierflesjes in de fusie (ander woord voor de woonkamer), verstrooide vuilniszakken in de gangen, en overgelopen doucheputjes. Al snel gaan van die gedachtes je nekharen overeind staan en gieren de rillingen al door je lichaam. Maar is een studentenhuis echt zo smerig als …

cultuur | recensie

Sinds oktober vorig jaar is in het Museum Volkenkunde een tentoonstelling over Bali te bewonderen. Leiden Lokaal nam een kijkje.

cultuur | interview

Van publicaties in de Viva tot aan Your Little Black Book, Conceptstore Mei heeft in haar drie jarig bestaan veel succes behaald. Voorheen zat de winkel in het Pieterskwartier maar in December werd een verhuizing aangekondigd. Alhoewel de deuren van het oude pand in Januari al werden gesloten is het nog steeds erg stil. Wat is er gebeurt met de succesvolle zaak?

cultuur | reportage

Van het kopen van planten voor interieur tot het rollen van honingkaarsen, het kan allemaal tijdens de Plantenmarkt.

cultuur | video

Klopt het nog? Elke Leidenaar kent de Burcht. Dit monument siert de stad al sinds de 12e eeuw en staat pal in het midden van de stad, op de splitsing van de Oude en Nieuwe Rijn. Het werd oorspronkelijk gebouwd als verdedigingsfort. Maar wat valt er nu te doen bij de Burcht? 4 leuke dingen …

cultuur | interview

Een interview met projectleider Tanja van der Zon bij het Rijksmuseum van Oudheden over haar baan, Middeleeuwse Tuinen en haar favoriet.

cultuur

Moeite met die laatste weken voor de zomer door te komen? Geen zorgen, Leiden heeft genoeg te doen. Hierbij enkele festivals en events uitgelicht met voor ieder wat wils!

cultuur

Is het einde van je seizoen op Netflix in zicht? Geen paniek! Er staat een compleet nieuw seizoen op je te wachten in de theaters van Leiden. Op 13 mei vindt namelijk de seizoenpresentatie plaats voor het komende theaterseizoen van 2019-2020.   Tijdens de seizoenpresentie laten de Leidse Schouwburg, de Stadsgehoorzaal en Theater Ins Blau zien …

cultuur

Leiden is de stad van ontdekkingen, maar na een ochtend ontdekken ben je natuurlijk toe aan een lekkere lunch in een unieke omgeving. Hierbij de acht must-visit plekjes!

cultuur | reportage

Een kijkje in het park Stoomtrein Katwijk Leiden, waar je een ritje kunt maken in een echte stoomtrein. Maar behalve dat doen de meer dan honderd vrijwilligers nog meer en misschien wel belangrijker werk.

cultuur | reportage

Hockey is voor kakkers, voetbal is voor het volk en darten is een cafésport. Er zijn vele vooroordelen die heersen over sporten, maar kloppen deze wel? Dat er in cafés een dartbord hangt, maakt de sport niet een cafésport. Er zijn namelijk serieuze dartverenigingen, zo ook in Leiden. Ik ging langs bij de Leidse dartvereniging …