Artboard 1
01-06-2018 | Tamya Boumann
Dit is er in Juni te doen in Leiden

De zon begint overtuigend te schijnen en het is bijna juni: het begin van de zomer kan beginnen. Bent u een actieveling of houd je wel van een feestje? Leidenlokaal heeft voor ieder wat wils de leukste activiteiten geselecteerd voor de maand juni. Vind de activiteit die het beste bij je past of ga een keer helemaal uit je comfort zone. Hoe dan ook, geniet!

Als je op de linkjes klikt, vind je meer informatie. Kom daarna vooral terug op Leidenlokaal.nl om de andere leuke activiteiten te ontdekken.

Foodies

Elke zaterdag vanaf Juni t/m 27 Oktober –  Go Food Tours Leiden

Go Food Tours Leiden neemt groepen mee op sleeptouw naar zorgvuldig gekozen restaurants, cafe’s en bars in eigen stad. De tour is gevuld met proeverijen, informatieve feitjes en gastsprekers.

Zo 10 Juni –  Zomerbiervaart Leiden 

Bierwandeling.nl organiseert de Zomerbiervaart door Leiden. Per boot vaart u van het ene café naar het andere, om daar een speciaal zomerbiertje te nuttigen. Leiden zien en tegelijkertijd verschillende biertjes proeven, maar dan op een speciale manier. De vaart begint om 14:00 en een kaartje kost 34,50 p.p. (incl. 6 zomerbieren, een proefglas en toegang tot de rondvaartboten).

Do 21  t/m 24 Juni – Leiden Culinair 

Een groot aantal Leidse restaurants zet tijdens dit eetfestival hun beste beentje voor. Je kunt bij de verschillende stands nieuwe dingen proeven of weer eens smullen van het oude en vertrouwde restaurant. Hoe dan ook, vol op culinaire beleving tijdens dit festival.

Actievelingen

Vr 29 Juni –  Speedo Swim 

Tijdens Speedo Swim Leiden gaan verschillende teams, niveau’s en leeftijden de strijd aan in verschillende wedstrijdrondes. Je kunt je nu nog inschrijven voor de Speedo Swim via deze link. Het zwemevenement is voor zwemmers van alle niveau’s. De race zal plaatsvinden in de Witte singel en start om 18:00. Met een team inschrijven kost €4 per team en een individuele inschrijving is €10. Het goede doel van dit jaar is Hospice Xenia.

Muziekliefhebbers

Zo 3 Juni- Travelling Light, Jazz, Soul en Pop songs 

Live muziek in Theehuis de Leidsehout van tweetal zangeres Anneke van Bergen en Henegouwen, gitarist Axel Gunning en Randy Hoekwater. Travelling Light is een ware beleving met hun mix aan genres. Geniet van een mix van Jazz, Soul en Pop.

Di 5 Juni – vanPolanen presenteert: Meschiya Lake & Dizzy Birds (usa)

VanPolanen heeft voor deze editie een band helemaal vanuit de Verenigde Staten.  Deze Amerikaanse zangeres en haar begeleidingsband treden speciaal op voor de Leidenaren. Het optreden begint om 21:00 in het Muziekhuis en een kaartje kost €12.

Vr 8 t/m zo 10 Juni – Schuytfestival 

Dit muziekfestival is georganiseerd voor en door Leidenaren. Bezoek de vele concerten, lezingen, parades, stadswandelingen en workshops. Alle activiteiten vinden plaats op prachtige locatie’s door heel de binnenstad. Vooral liefhebbers van klassieke blaasinstrumenten en kerkelijke liederen kunnen hier hun geluk op. Kaartjes zijn verkrijgbaar vanaf €17,50.

Niet-bang-voor-een-feestje

Vr 1 Juni- Borrel071 in Rembrandtpark

Een vrijmibo? Maar dan met de rest van Leiden. Op vrijdag 1 juni, kun je in het Rembrandtpark borrelen en dansen voor 5 euro (gratis tot 19.00). Wat deze borrel zo bijzonder maakt is dat het niet voor één bedrijf is, maar toegankelijk voor iedereen! De borrel is van 19.00-23:00 en de minimum leeftijd is 23 jaar. Dans het weekend in!

Za 2 Juni- Blckprty x Schuren Bij de Buren- Bokoesam Live

Blckprty biedt Leiden een maandelijkse dosis Hiphop en R&B. Deze editie zal niemand minder dan Bokoesam live optreden. Daarnaast zijn ook dj Samsosa, Sebba en andere aanwezig. Een kaartje is €15 en het evenement is 18+.

Za 2 Juni – Museumnacht Leiden

Een feestje met een educatief randje? Tijdens de Museumnacht doen 13 musea in Leiden hun deuren open tot in de nacht. In alle musea zijn er volop activiteiten gepland voor jong-en oud. Volg een Flitscollege Sumoworstelen in Japanmuseum SieboldHuis of ga naar de Silent disco battle in Museum Volkenkunde. Een regulier kaartje is €13,75, maar er zijn ook arrangementen verkrijgbaar.

Do 21 t/m 24 Juni – Leidse Laken Feesten 

Tijdens de Leidse Laken Feesten is er altijd groots feest in Leiden. De zomerkermis op de Beestenmark, de Dragonboat races , de Curiosamarkt in de Breestraat en nog veel meer.

Zonaanbidders

Vr 1 Juni t/m 14 September – Buiten Yoga 

Tot midden September kunt u elke vrijdagochtend (zonder aanmelding) van 9.00-10.15 een yogales volgen. Zo kan je van de zon genieten én tot rust komen. De lessen worden gegeven op een grasveld bij Brasserie Buitenhuis. Eén les kost €13,50 , maar een voordeligere strippenkaart kopen is ook mogelijk.

Za 2 Juni – Bazaar Vrije School Mareland

De Vrije School Mareland organiseert een braderie met kinderactiviteiten, spelletjes, kraampjes, eten en drinken, muziekoptredens én theatervoorstellingen. Vanaf 10:30 ‘s ochtends ben je welkom. Toegang is gratis en de meeste activiteiten zijn een paar euro. Een deel van de opbrengst gaat naar een goed doel en een deel naar de school. Het thema dit jaar is ‘vakantie’, Leidenlokaal wenst je alvast een fijne “reis”!

Vr 8 t/m 10 Juni- IVN Slootjesdagen 

IVN Natuur-educatie organiseert doen landelijk slootjes onderzoek. Zij nodigen kinderen van 4 t/m 12 jaar uit samen met hun (groot)ouders, om op avontuur te gaan. IVN zal op ruim 150 plekken klaar staan met schepnetjes, loeppotjes en zoekkaarten. In Leiden is de locatie bij de Tuin van de Smit (Polderpad 8, PB 2322 LB). IVN combineert plezier met educatie en geeft kinderen de mogelijkheid om nieuwe dingen te ontdekken.

Veel leuks ontdekt? Hieronder een overzichtje van alle activiteiten 

cultuur

Na maandenlang vergaderen was het dan eindelijk zo ver: Afgelopen zaterdag, 23 juni 2018, vond de eerste editie van de Rapenburg Race plaats. 120 mensen legden 800 meter af voor stichting Amade. Stichting Amade is een organisatie die zich wereldwijd inzet voor jonge vluchtelingen. Het geld van de Rapenburg Race zal naar een van de …

cultuur

  Les délices de la Hollande (Parival, 1660): “van alle werelddelen is Europa het mooiste werelddeel, van Europa zijn de Nederlanden het mooiste land, van de Zeventien Provinciën is Holland de mooiste, van de Hollandse steden is Leiden de mooiste, en van alle straten en grachten van Leiden is het Rapenburg de mooiste”. Of de …

cultuur | interview

      Dat studenten niet alleen zuipen en uitslapen in Leiden, weten de meeste mensen al. Afgelopen week hebben we dat al mogen aanschouwen bij de Museumnacht, geheel georganiseerd door studenten! Maar ook voor de Leidenaren die wat cultuur willen opsnuiven, hebben de verenigingen wat te bieden. Augustinus en Quintus organisteren beide een grootse …

cultuur

Bekijk de stad aan het uiteinde van een selfiestick. Deze 8 plekken zijn niet alleen mooi, historisch significant of mysterieus, het zijn ook de beste achtergronden voor je selfie. De Waag Een bericht gedeeld door Steven (@ifearmushrooms) op 24 Mei 2018 om 4:27 (PDT) Het prachtige interieur van restaurant Waag staat garant voor likes. Maar …

cultuur | Quiz

Voor mijn zoektocht naar de echte Leidenaar interviewde Gijs, Mo, Erick en Joke. Ieder had er een eigen kijk op het Leidenaar zijn. Om hun kennis te testen liet ik ze alle vier een test doen.   Doe hier zelf ook de test en ontdek op wie van deze vier jij het meest lijkt! Deze quiz …

cultuur | interview

Leiden trekt ieder jaar steeds weer meer nieuwe inwoners aan vanuit de hele wereld. Ook ik heb me tweeënhalf jaar geleden vanuit Brabantse land ondergedompeld in het Leidse. Om erachter te komen vanaf wanneer ik mezelf een Leidenaar mag noemen, ga ik op onderzoek met verschillende officiele ‘Leidenaren’. Deze keer ga ik in gesprek met …

cultuur | interview

Als nog verse Leidenaar ben ik opzoek naar wat iemand een Leidenaar maakt? Valt er überhaupt te spreken van een échte Leidenaar? En hoe ziet deze er dan uit? Om dat uit te zoeken ga ik in gesprek met verschillende officiele ‘Leidenaren’. Mo Al-K (26) wil me maar al te graag helpen. Dit interview is …

cultuur

Zwarte ronden schijven met groeven zijn bezig met een opmars. De verkoopcijfers van langspeelplaten stijgen de laatste jaren. Ook de platenzaak lijkt een nieuw leven bekoren. in 2018 is er voor het eerst sinds jaren weer een nieuwe platenzaak bijgekomen in Leiden. Waar gaat de vinylliefhebber naar toe in Leiden?   Een schatkaart voor iedere …

cultuur | column

Het Rijksmuseum, Stedelijk Museum en de gemeenten Utrecht en Amsterdam hadden ze al, maar nu doet ook de Haagse vestiging van Universiteit Leiden mee aan de hype van gender neutrale wc’s (hoe wc’s gender neutraal kunnen zijn terwijl er op de deur een mannetje, vrouwtje en een man-vrouw of vrouw-man worden afgebeeld lijkt me op …

cultuur | column

  Ik kom niet uit Leiden, dat moet gezegd worden alvorens je dit stukje leest. Door deze achtergrond kan ik een redelijk neutraal oordeel vellen over de verschillende types Leienaar. Ik onderscheid er twee. En toevalligerwijs kwam ik laatst terecht in een voorval waarbij beide types in hun puurste vorm naar voren kwamen… Het was …

cultuur | explainer

Heerlijke thee gedronken op de Japanmarkt? Dit is hoe je zelf het perfecte kopje Japanse matcha of sencha thee zet.     Matcha Deze groene poeder thee groeit aan populariteit in Nederland de laatste tijd. Doordat je het poeder helemaal oplost in water, krijg je alle gezonde stoffen uit de thee binnen. Daarnaast bevat groene …

cultuur

Het gratis foodtruckfestival Rrrollend Leiden is aanwezig van 1 tot en met 3 juli op het Pieterskerkplein. Met veel bandjes die iedere dag komen optreden en vernieuwende concepten van eten belooft dit een waar culinair feest te worden. De organisatie van Rrrollend Foodtruckfestivals gaat ieder jaar langs Den Haag, Dordrecht, Gouda, Groningen, Leeuwarden, Hoorn, Oisterwijk, …