Artboard 1
01-06-2018 | Tamya Boumann
Dit is er in Juni te doen in Leiden

De zon begint overtuigend te schijnen en het is bijna juni: het begin van de zomer kan beginnen. Bent u een actieveling of houd je wel van een feestje? Leidenlokaal heeft voor ieder wat wils de leukste activiteiten geselecteerd voor de maand juni. Vind de activiteit die het beste bij je past of ga een keer helemaal uit je comfort zone. Hoe dan ook, geniet!

Als je op de linkjes klikt, vind je meer informatie. Kom daarna vooral terug op Leidenlokaal.nl om de andere leuke activiteiten te ontdekken.

Foodies

Elke zaterdag vanaf Juni t/m 27 Oktober –  Go Food Tours Leiden

Go Food Tours Leiden neemt groepen mee op sleeptouw naar zorgvuldig gekozen restaurants, cafe’s en bars in eigen stad. De tour is gevuld met proeverijen, informatieve feitjes en gastsprekers.

Zo 10 Juni –  Zomerbiervaart Leiden 

Bierwandeling.nl organiseert de Zomerbiervaart door Leiden. Per boot vaart u van het ene café naar het andere, om daar een speciaal zomerbiertje te nuttigen. Leiden zien en tegelijkertijd verschillende biertjes proeven, maar dan op een speciale manier. De vaart begint om 14:00 en een kaartje kost 34,50 p.p. (incl. 6 zomerbieren, een proefglas en toegang tot de rondvaartboten).

Do 21  t/m 24 Juni – Leiden Culinair 

Een groot aantal Leidse restaurants zet tijdens dit eetfestival hun beste beentje voor. Je kunt bij de verschillende stands nieuwe dingen proeven of weer eens smullen van het oude en vertrouwde restaurant. Hoe dan ook, vol op culinaire beleving tijdens dit festival.

Actievelingen

Vr 29 Juni –  Speedo Swim 

Tijdens Speedo Swim Leiden gaan verschillende teams, niveau’s en leeftijden de strijd aan in verschillende wedstrijdrondes. Je kunt je nu nog inschrijven voor de Speedo Swim via deze link. Het zwemevenement is voor zwemmers van alle niveau’s. De race zal plaatsvinden in de Witte singel en start om 18:00. Met een team inschrijven kost €4 per team en een individuele inschrijving is €10. Het goede doel van dit jaar is Hospice Xenia.

Muziekliefhebbers

Zo 3 Juni- Travelling Light, Jazz, Soul en Pop songs 

Live muziek in Theehuis de Leidsehout van tweetal zangeres Anneke van Bergen en Henegouwen, gitarist Axel Gunning en Randy Hoekwater. Travelling Light is een ware beleving met hun mix aan genres. Geniet van een mix van Jazz, Soul en Pop.

Di 5 Juni – vanPolanen presenteert: Meschiya Lake & Dizzy Birds (usa)

VanPolanen heeft voor deze editie een band helemaal vanuit de Verenigde Staten.  Deze Amerikaanse zangeres en haar begeleidingsband treden speciaal op voor de Leidenaren. Het optreden begint om 21:00 in het Muziekhuis en een kaartje kost €12.

Vr 8 t/m zo 10 Juni – Schuytfestival 

Dit muziekfestival is georganiseerd voor en door Leidenaren. Bezoek de vele concerten, lezingen, parades, stadswandelingen en workshops. Alle activiteiten vinden plaats op prachtige locatie’s door heel de binnenstad. Vooral liefhebbers van klassieke blaasinstrumenten en kerkelijke liederen kunnen hier hun geluk op. Kaartjes zijn verkrijgbaar vanaf €17,50.

Niet-bang-voor-een-feestje

Vr 1 Juni- Borrel071 in Rembrandtpark

Een vrijmibo? Maar dan met de rest van Leiden. Op vrijdag 1 juni, kun je in het Rembrandtpark borrelen en dansen voor 5 euro (gratis tot 19.00). Wat deze borrel zo bijzonder maakt is dat het niet voor één bedrijf is, maar toegankelijk voor iedereen! De borrel is van 19.00-23:00 en de minimum leeftijd is 23 jaar. Dans het weekend in!

Za 2 Juni- Blckprty x Schuren Bij de Buren- Bokoesam Live

Blckprty biedt Leiden een maandelijkse dosis Hiphop en R&B. Deze editie zal niemand minder dan Bokoesam live optreden. Daarnaast zijn ook dj Samsosa, Sebba en andere aanwezig. Een kaartje is €15 en het evenement is 18+.

Za 2 Juni – Museumnacht Leiden

Een feestje met een educatief randje? Tijdens de Museumnacht doen 13 musea in Leiden hun deuren open tot in de nacht. In alle musea zijn er volop activiteiten gepland voor jong-en oud. Volg een Flitscollege Sumoworstelen in Japanmuseum SieboldHuis of ga naar de Silent disco battle in Museum Volkenkunde. Een regulier kaartje is €13,75, maar er zijn ook arrangementen verkrijgbaar.

Do 21 t/m 24 Juni – Leidse Laken Feesten 

Tijdens de Leidse Laken Feesten is er altijd groots feest in Leiden. De zomerkermis op de Beestenmark, de Dragonboat races , de Curiosamarkt in de Breestraat en nog veel meer.

Zonaanbidders

Vr 1 Juni t/m 14 September – Buiten Yoga 

Tot midden September kunt u elke vrijdagochtend (zonder aanmelding) van 9.00-10.15 een yogales volgen. Zo kan je van de zon genieten én tot rust komen. De lessen worden gegeven op een grasveld bij Brasserie Buitenhuis. Eén les kost €13,50 , maar een voordeligere strippenkaart kopen is ook mogelijk.

Za 2 Juni – Bazaar Vrije School Mareland

De Vrije School Mareland organiseert een braderie met kinderactiviteiten, spelletjes, kraampjes, eten en drinken, muziekoptredens én theatervoorstellingen. Vanaf 10:30 ‘s ochtends ben je welkom. Toegang is gratis en de meeste activiteiten zijn een paar euro. Een deel van de opbrengst gaat naar een goed doel en een deel naar de school. Het thema dit jaar is ‘vakantie’, Leidenlokaal wenst je alvast een fijne “reis”!

Vr 8 t/m 10 Juni- IVN Slootjesdagen 

IVN Natuur-educatie organiseert doen landelijk slootjes onderzoek. Zij nodigen kinderen van 4 t/m 12 jaar uit samen met hun (groot)ouders, om op avontuur te gaan. IVN zal op ruim 150 plekken klaar staan met schepnetjes, loeppotjes en zoekkaarten. In Leiden is de locatie bij de Tuin van de Smit (Polderpad 8, PB 2322 LB). IVN combineert plezier met educatie en geeft kinderen de mogelijkheid om nieuwe dingen te ontdekken.

Veel leuks ontdekt? Hieronder een overzichtje van alle activiteiten 

cultuur | podcast

In 1981 begon Niek Broeijer zijn studententijd in Leiden. Al gauw was hij anders dan de doorsnee student. In plaats van drinken, roken en feesten stond hij elke ochtend vroeg op om te roeien op Njord, de grootste Leidse roeivereniging. Zo behaalde hij al op jonge leeftijd het Guinnes World Record op de 100 kilometer …

cultuur | interview

Veel mensen denken bij de hygiëne van studentenhuizen al snel aan halfvolle bierflesjes in de fusie (ander woord voor de woonkamer), verstrooide vuilniszakken in de gangen, en overgelopen doucheputjes. Al snel gaan van die gedachtes je nekharen overeind staan en gieren de rillingen al door je lichaam. Maar is een studentenhuis echt zo smerig als …

cultuur | recensie

Sinds oktober vorig jaar is in het Museum Volkenkunde een tentoonstelling over Bali te bewonderen. Leiden Lokaal nam een kijkje.

cultuur | video

Klopt het nog? Elke Leidenaar kent de Burcht. Dit monument siert de stad al sinds de 12e eeuw en staat pal in het midden van de stad, op de splitsing van de Oude en Nieuwe Rijn. Het werd oorspronkelijk gebouwd als verdedigingsfort. Maar wat valt er nu te doen bij de Burcht? 4 leuke dingen …

cultuur | interview

Een interview met projectleider Tanja van der Zon bij het Rijksmuseum van Oudheden over haar baan, Middeleeuwse Tuinen en haar favoriet.

cultuur

Is het einde van je seizoen op Netflix in zicht? Geen paniek! Er staat een compleet nieuw seizoen op je te wachten in de theaters van Leiden. Op 13 mei vindt namelijk de seizoenpresentatie plaats voor het komende theaterseizoen van 2019-2020.   Tijdens de seizoenpresentie laten de Leidse Schouwburg, de Stadsgehoorzaal en Theater Ins Blau zien …

cultuur | reportage

Een kijkje in het park Stoomtrein Katwijk Leiden, waar je een ritje kunt maken in een echte stoomtrein. Maar behalve dat doen de meer dan honderd vrijwilligers nog meer en misschien wel belangrijker werk.

cultuur | reportage

Hockey is voor kakkers, voetbal is voor het volk en darten is een cafésport. Er zijn vele vooroordelen die heersen over sporten, maar kloppen deze wel? Dat er in cafés een dartbord hangt, maakt de sport niet een cafésport. Er zijn namelijk serieuze dartverenigingen, zo ook in Leiden. Ik ging langs bij de Leidse dartvereniging …

cultuur

Bekijk waar je deze vier bijzonder sporten kunt beoefenen en leer over wat ze inhouden.

cultuur | reportage

De Kleiwarenfabriek Firma Gebroeders Ginjaar maakt sinds 1920 bouwkeramiek, producten die gemaakt zijn van klei. Wanneer je de fabriek binnenloopt, lijkt het alsof de tijd heeft stil gestaan. Jolanda Ginjaar legt uit wat er schuil gaat achter de deuren van dit oude familiebedrijf.

cultuur | interview

Heb jij al 100 keer geluncht en geborreld op de Nieuwe Rijn? Goed nieuws! Sinds afgelopen weekend heeft Leiden er een nieuwe lunchroom/bar bij: ’t Gerecht.

cultuur | interview

Vergeet Coen en Sander of Mattie en Marieke, Leiden heeft zijn eigen talentvolle DJ-duo. Elke woensdag van 21.00 tot 23.00 hoor je de twee radiorakkers Geert (29) en Julius (29) op Sleutelstad FM. In een programma waar muziek en ‘slap gelul’ centraal staan. Het enthiousiasme van de twee DJ’s is zo aanstekelijk, dat je elke …