Artboard 1
01-06-2018 | Lenne Michiels
Dit is Leiden: Één koekje bij de koffie

Als nog verse Leidenaar ben ik opzoek naar wat iemand een Leidenaar maakt? Valt er überhaupt te spreken van een échte Leidenaar? En hoe ziet deze er dan uit? Om dat uit te zoeken ga ik in gesprek met verschillende officiele ‘Leidenaren’. Mo Al-K (26) wil me maar al te graag helpen.

Dit interview is onderdeel van de serie ‘Dit is Leiden’. Lees ook het interview met geboren en getogen Leidenaar Gijs Bentveld, fanatieke 3 Oktober vierders Erick en Joke en sluit af met de quiz.

Mo Al-K kwam 4 jaar geleden, na een lange tocht vanuit Syrië, voor het eerst in Nederland. Na een jaar in  verschillende asielzoekerscentra kon hij in Leiden gaan wonen. Leiden zou de stad zijn die het beste bij hem past omdat hij graag weer wilde studeren en Leiden is een studentenstad.

Ik spreek met Mo af bij zijn favoriete plek in Leiden: De Burcht! Helaas zit het weer niet mee. We besluiten ergens binnen ons interview te vervolgen.

Foto door Eentje Colmjon voor We Are Leiden: Mo Al-K
Ins en Outs

‘Bedankt dat je me vraagt voor een interview over de echte Leidenaar’, glimlacht Mo nadat we beide een kop thee besteld hebben, ‘dat betekend veel voor mij’.  Hij legt uit dat hij erg zijn best doet niet enkel als ‘de Syriër’ gezien te worden: ‘Soms als ik uitga praat ik een uur met iemand. Als ik dan zeg dat ik uit Syrië kom nemen ze opeens afstand en dat terwijl ik niets anders wil dan de taal oefenen via contacten met mensen en mijn kennis over Nederland verbreden.’

Er zijn gelukkig ook veel mensen waar Mo wel de ins en outs van het Leidenaar zijn van leert. Hij houdt er zelfs goede vrienden aan over. Zo neemt zijn beste vriendin Laura hem mee naar feestjes en festivals en leert hij Nederlands van de Leidse Vrijwilliger van het Jaar. De taallessen zijn gestopt maar nog steeds drinken ze samen iedere week een biertje. Al dat oefenen en kletsen blijkt te lonen! Sinds dit jaar studeert Mo namelijk tandtechniek in Utrecht.

Thuis

‘In Utrecht?’, vraag ik hem verbaasd, ‘je kwam toch in Leiden wonen omdat je hier zou kunnen studeren?’. Mo bevestigd dat: ‘in Syrië was ik opgeleid tot fysiotherapeut en ik dacht dat, met wat bijscholing, in Leiden weer op te kunnen pakken.’ Uiteindelijk kwam deze opleiding op zijn pad en dat vond hij zeker zo leuk.

Toch heeft Mo besloten in Leiden te blijven wonen. ‘Dit is echt mijn thuis geworden’, straalt hij, ‘hier wonen mijn vrienden en de stad is heel mooi.’ Hij vergelijkt het oude gedeelte van zijn geboorte stad Damascus. Dat geeft een herkenbaar thuisgevoel. ‘Ik moest er aan wennen dat alles zo plat is.’ Mo vertelt over de eerste keer dat hij een rondje door de stad wandelden. ‘Toen ik bij de Burcht kwam, stond ik voor het eerst weer op een soort heuvel, pas toen voelde ik me voor het eerst in lange tijd weer lekker.’

Mensen

‘Niet alleen de stad is mooi, ook de mensen zijn aardig’, gaat Mo enthousiast verder. ‘Ik ben zelf ook nog jong, dus het is leuk om te wonen in een studentenstad.’ Behalve dat Leiden zoveel studenten kent, vindt hij de echte Leidenaar omschrijven lastig.

Hij begint over een verhaal over een bezoek bij nieuwe vrienden: ‘Er zijn wel dingen waarik even aan moest wennen toen ik hier kwam wonen. Een keer werd ik met vrienden bij mensen, die we net ontmoet hadden, thuis uitgenodigd. Wij hadden er zin in en verwachtten dat er eten bij zou zijn. Eenmaal daar aangekomen kregen we een kopje koffie en een koekje.’ Ik vraag wat daar zo gek aan is en Mo legt uit dat wanneer je in Syrië  iemand tegekomen op straat je die persoon thuis uitnodigt. En voor diegene kookt. Man of vrouw, jong of oud, het maakt niet uit… Ja, dan is één koekje bij de koffie inderdaad wel karig.

Mo laat me inzien dat het echte Leidenaar zijn begint met de gewoontes en normen en waarden uit Nederland. Zonder dezen is de Leidenaar niet te specificeren. Zonder deze is de Leidenaar niet te specificeren. Ik vervolg mijn onderzoek met een interview met Erick van Zuylen.

cultuur | reportage

LEIDEN – De grijze gebouwen op het industrieterrein lopen over in de grauwe lucht. Er is geen mens op straat. Maar zodra ik de deur van de Boekenzolder open word ik begroet door een gezellige drukte van bezoekers en vrijwilligers. “We liggen een beetje afgelegen,” geeft voorzitter Sjaak van Rijn toe, “maar mensen weten ons …

cultuur | achtergrond

Interview met Tijmen Baarda, over de collectie Midden-Oosterse boeken in de Universiteitsbibliotheek Leiden Dit jaar bestaat de Universiteit Leiden, de oudste universiteit van Nederland, 444 jaar. Een waar mijlpaal, waar veel Leidenaren van op de hoogte zijn. Wat minder Leidenaren weten, is dat de sectie Midden-Oostenstudies van Leiden ook bijna net zo oud is. Het …

cultuur | interview

Opscheren aan de zijkanten, baard bij laten scheren, of toch wenkbrauwen laten bijwerken? Het kan allemaal bij kapper Hairpoint op de Maresingel. De zaak wordt gerund door de 24-jarige Ali Eren. De kapper ziet er net als alle andere kapperszaken uit, maar toch is er iets opvallends. Deze man heeft het voor elkaar gekregen om …

cultuur

Als je aan een Leidenaar vraagt: “Wat kenmerkt Leiden?”, dan krijg je steevast de volgende antwoorden: 3 oktober, studenten, grachten en de vele hofjes. Maar vergeten we dan niet een heel mooi deel van de stad? Juist ja! De Molens! Leiden telt maar liefst negen molens in en rondom de binnenstad. Mening Leidenaar fietst, rijdt …

cultuur | reportage

Onder de grond in Leiden bevinden zich overal kelders. Van grote kelders tot kleine opslaghokken. De afgelopen jaren heeft archeoloog Jasper van Kouwen ze op de kaart gezet.

cultuur

Leiden’s trots, Rembrandt van Rijn, is in 2019, 350 jaar geleden gestoven. Ter ere van de Hollandse meester worden er in Leiden speciale activiteiten georganiseerd. Op deze kaart een greep uit deze activiteiten.

cultuur

Wie het over de sleutelstad heeft, heeft het over studenten. Leiden is een echte studentenstad. Velen van deze studenten sluiten zich aan bij een zogeheten studentenvereniging. Maar welke verenigingen heeft Leiden nou eigenlijk? En wat speelt er zich allemaal af in bijvoorbeeld dat mysterieuze grote pand op de Breestraat? Leiden Lokaal zette de vijf grootste …

cultuur

Na maandenlang vergaderen was het dan eindelijk zo ver: Afgelopen zaterdag, 23 juni 2018, vond de eerste editie van de Rapenburg Race plaats. 120 mensen legden 800 meter af voor stichting Amade. Stichting Amade is een organisatie die zich wereldwijd inzet voor jonge vluchtelingen. Het geld van de Rapenburg Race zal naar een van de …

cultuur

  Les délices de la Hollande (Parival, 1660): “van alle werelddelen is Europa het mooiste werelddeel, van Europa zijn de Nederlanden het mooiste land, van de Zeventien Provinciën is Holland de mooiste, van de Hollandse steden is Leiden de mooiste, en van alle straten en grachten van Leiden is het Rapenburg de mooiste”. Of de …

cultuur | interview

      Dat studenten niet alleen zuipen en uitslapen in Leiden, weten de meeste mensen al. Afgelopen week hebben we dat al mogen aanschouwen bij de Museumnacht, geheel georganiseerd door studenten! Maar ook voor de Leidenaren die wat cultuur willen opsnuiven, hebben de verenigingen wat te bieden. Augustinus en Quintus organisteren beide een grootse …

cultuur

Bekijk de stad aan het uiteinde van een selfiestick. Deze 8 plekken zijn niet alleen mooi, historisch significant of mysterieus, het zijn ook de beste achtergronden voor je selfie. De Waag Een bericht gedeeld door Steven (@ifearmushrooms) op 24 Mei 2018 om 4:27 (PDT) Het prachtige interieur van restaurant Waag staat garant voor likes. Maar …

cultuur | Quiz

Voor mijn zoektocht naar de echte Leidenaar interviewde Gijs, Mo, Erick en Joke. Ieder had er een eigen kijk op het Leidenaar zijn. Om hun kennis te testen liet ik ze alle vier een test doen.   Doe hier zelf ook de test en ontdek op wie van deze vier jij het meest lijkt! Deze quiz …