Artboard 1
01-06-2018 | Lenne Michiels
Dit is Leiden: Gezellige trots

Leiden trekt ieder jaar steeds weer meer nieuwe inwoners aan vanuit de hele wereld. Ook ik heb me tweeënhalf jaar geleden vanuit Brabantse land ondergedompeld in het Leidse.

Om erachter te komen vanaf wanneer ik mezelf een Leidenaar mag noemen, ga ik op onderzoek met verschillende officiele ‘Leidenaren’. Deze keer ga ik in gesprek met Erick van Zuylen, commissaris van de 3 October Vereeniging. Maar hij kwam niet alleen…

Dit interview is onderdeel van de serie ‘Dit is Leiden’. Lees ook het interview met vluchteling Mo Al-K,  geboren en getogen Leidenaar Gijs Bentveld en sluit af met de quiz.

In ons voorcontact stelt Erick (54) voor om af te spreken bij Café Barrera. Ik ben iets te vroeg en aan het tafeltje naast mij komt een vrouw zitten. Na het klassieke Leids Kwartiertje komt Erick binnen. Hij loopt meteen op de vrouw af en brengt haar mee naar het tafeltje waar ik aan zit.

De vrouw stelt zich voor als Joke van der Poel (66). Ze vertellen elkaar te kennen van de universiteit. Joke heeft daar jaren gezorgd dat iedereen op tijd een kopje koffie kreeg en gezellig babbeltje maakte. Erick werd haar leidinggevende en nog nooit had ze het zo gezellig op het werk.

Momenteel is ze gepensioneerd, maar stilzitten, dat kent ze niet. Al jaren geeft ze zwemles, is ze verkeersregelaar, zet ze koffie bij de kerk en als dat nog niet genoeg is breit ze truien voor de 3 October Vereeniging. ‘Ze zijn uniek’, bevestigd Erick, ‘voor speciale personen, breit ze zelfs zwembroeken’ lacht hij.

Foto aangeleverd door Erick van Zuylen: De gebreide truien en zwembroek

Erick verhuisde tien jaar geleden voor zijn werk aan de universiteit vanuit Zeist naar Leiden. Hij voelt zich, mede door zijn toetreden in de 3 October Vereeniging, helemaal thuis. ‘Ik werd niet zomaar toegelaten hoor. Mijn eerste Leidens Ontzet was zo gezellig dat ik maar bleef hangen. Ik kwam in gesprek met een commissaris, Claas Griffioen. “Wat is dit voor nep carnaval?”, maakte ik tactloos als opmerking. Maar dat heeft me wel een mooie plekje in de 3 October Vereeniging opgeleverd. Als ik het allemaal zo goed wist, mocht ik het wel eens laten zien.’ Nu is hij als geadopteerd Leidenaar onderdeel van de Commissie Public Relations.

Studenten

‘Om écht Leidenaar te zijn moet je er wel geboren zijn’, vindt Joke. Al haar hele leven woont haar familie in een mooi huis aan het Rapenburg. ‘Wat vind je dan van al die studenten die komen en gaan?’, vraag ik. ‘Dat is toch gezellig, als je daar niet tegenkunt moet je hier niet gaan wonen’, reageert Joke meteen, ‘het zijn geen Leidenaren, maar het hoort bij de stad. Ik maak er altijd gezellig een praatje mee en nu mag ik soms zelfs mee barbecueën bij het studentenhuis naast mijn huis.’

Ook Erick vindt die studenten prachtig. ‘De universiteit is het bolwerk van de vrijheid, er mag gezegd worden wat je wil zeggen.’ Hij vindt ook de samenkomst van de studenten en Leidenaren mooi om te zien. ‘Minerva nodigt ieder jaar een aantal Leidenaren uit voor een borrel, heel gezellig. Augustinus doet dit inmiddels ook!’

Sleutelstad FM interviewde de organisatoren van deze borrel:

3 Oktoberrr

Ik probeer het gesprek te sturen naar wat voor Joke en Erick nou echt Leids is. Volgens Erick is hard werken typisch Leids. ‘Zo doen we het hier’, is iets wat hij vaak voorbij hoort komen. ‘Ik denk dat dat nog komt omdat Leiden ooit ‘de Lakenstad’ was. Er moest toen hard gewerkt worden en dat zit er nog steeds in.’ Maar het imago is niet compleet zonder de Leidse R. En waar komt deze nou meer tot zijn recht dan tijdens 3 Oktober!

‘Maar dat is niet het enige historische waar we hier trots op mogen zijn’, vervolgt Erick zijn verhaal. ‘Als ik hier familie uit het zuiden uitnodig en we lopen een rondje door de stad dan sta ik soms zelf verstelt hoe vaak ik mag zeggen “dit is de oudste …. van Nederland”.’

Het leukste vindt Erick misschien wel dat Leiden voelt als een durp met stadsallure. ‘In wijken gebeuren spontane projecten en mensen gaan gewoon bij elkaar langs om even te kletsen.’

Joke kan zich daar volledig in vinden: ‘Soms ga ik gewoon voor mijn huis zitten en dan groet ik iedereen en maak ik vaak zomaar even een praatje. Kom de volgende de volgende keer ook maar gezellig langs hoor’, lacht ze naar mij.

Ik word vrolijk van het gesprek, we bestellen nog een drankje en ik krijg veel mooie verhalen tehoren. Ondanks dat deze twee Leidenaren zeer verschillend leven, hebben ze duidelijk twee dingen gemeen: Ze houden van gezelligheid en zijn er meer dan trots op (geadopteerd) Leidenaar genoemd te worden!

Wil je meer weten over de 3 October Vereneeging? Kijk dan eens op hun site: 3ocotber.nl!

 

cultuur | podcast

In 1981 begon Niek Broeijer zijn studententijd in Leiden. Al gauw was hij anders dan de doorsnee student. In plaats van drinken, roken en feesten stond hij elke ochtend vroeg op om te roeien op Njord, de grootste Leidse roeivereniging. Zo behaalde hij al op jonge leeftijd het Guinnes World Record op de 100 kilometer …

cultuur | interview

Veel mensen denken bij de hygiëne van studentenhuizen al snel aan halfvolle bierflesjes in de fusie (ander woord voor de woonkamer), verstrooide vuilniszakken in de gangen, en overgelopen doucheputjes. Al snel gaan van die gedachtes je nekharen overeind staan en gieren de rillingen al door je lichaam. Maar is een studentenhuis echt zo smerig als …

cultuur | recensie

Sinds oktober vorig jaar is in het Museum Volkenkunde een tentoonstelling over Bali te bewonderen. Leiden Lokaal nam een kijkje.

cultuur | video

Klopt het nog? Elke Leidenaar kent de Burcht. Dit monument siert de stad al sinds de 12e eeuw en staat pal in het midden van de stad, op de splitsing van de Oude en Nieuwe Rijn. Het werd oorspronkelijk gebouwd als verdedigingsfort. Maar wat valt er nu te doen bij de Burcht? 4 leuke dingen …

cultuur | interview

Een interview met projectleider Tanja van der Zon bij het Rijksmuseum van Oudheden over haar baan, Middeleeuwse Tuinen en haar favoriet.

cultuur

Is het einde van je seizoen op Netflix in zicht? Geen paniek! Er staat een compleet nieuw seizoen op je te wachten in de theaters van Leiden. Op 13 mei vindt namelijk de seizoenpresentatie plaats voor het komende theaterseizoen van 2019-2020.   Tijdens de seizoenpresentie laten de Leidse Schouwburg, de Stadsgehoorzaal en Theater Ins Blau zien …

cultuur | reportage

Een kijkje in het park Stoomtrein Katwijk Leiden, waar je een ritje kunt maken in een echte stoomtrein. Maar behalve dat doen de meer dan honderd vrijwilligers nog meer en misschien wel belangrijker werk.

cultuur | reportage

Hockey is voor kakkers, voetbal is voor het volk en darten is een cafésport. Er zijn vele vooroordelen die heersen over sporten, maar kloppen deze wel? Dat er in cafés een dartbord hangt, maakt de sport niet een cafésport. Er zijn namelijk serieuze dartverenigingen, zo ook in Leiden. Ik ging langs bij de Leidse dartvereniging …

cultuur

Bekijk waar je deze vier bijzonder sporten kunt beoefenen en leer over wat ze inhouden.

cultuur | reportage

De Kleiwarenfabriek Firma Gebroeders Ginjaar maakt sinds 1920 bouwkeramiek, producten die gemaakt zijn van klei. Wanneer je de fabriek binnenloopt, lijkt het alsof de tijd heeft stil gestaan. Jolanda Ginjaar legt uit wat er schuil gaat achter de deuren van dit oude familiebedrijf.

cultuur | interview

Heb jij al 100 keer geluncht en geborreld op de Nieuwe Rijn? Goed nieuws! Sinds afgelopen weekend heeft Leiden er een nieuwe lunchroom/bar bij: ’t Gerecht.

cultuur | interview

Vergeet Coen en Sander of Mattie en Marieke, Leiden heeft zijn eigen talentvolle DJ-duo. Elke woensdag van 21.00 tot 23.00 hoor je de twee radiorakkers Geert (29) en Julius (29) op Sleutelstad FM. In een programma waar muziek en ‘slap gelul’ centraal staan. Het enthiousiasme van de twee DJ’s is zo aanstekelijk, dat je elke …