Artboard 1
01-06-2018 | Lenne Michiels
Dit is Leiden: Gezellige trots

Leiden trekt ieder jaar steeds weer meer nieuwe inwoners aan vanuit de hele wereld. Ook ik heb me tweeënhalf jaar geleden vanuit Brabantse land ondergedompeld in het Leidse.

Om erachter te komen vanaf wanneer ik mezelf een Leidenaar mag noemen, ga ik op onderzoek met verschillende officiele ‘Leidenaren’. Deze keer ga ik in gesprek met Erick van Zuylen, commissaris van de 3 October Vereeniging. Maar hij kwam niet alleen…

Dit interview is onderdeel van de serie ‘Dit is Leiden’. Lees ook het interview met vluchteling Mo Al-K,  geboren en getogen Leidenaar Gijs Bentveld en sluit af met de quiz.

In ons voorcontact stelt Erick (54) voor om af te spreken bij Café Barrera. Ik ben iets te vroeg en aan het tafeltje naast mij komt een vrouw zitten. Na het klassieke Leids Kwartiertje komt Erick binnen. Hij loopt meteen op de vrouw af en brengt haar mee naar het tafeltje waar ik aan zit.

De vrouw stelt zich voor als Joke van der Poel (66). Ze vertellen elkaar te kennen van de universiteit. Joke heeft daar jaren gezorgd dat iedereen op tijd een kopje koffie kreeg en gezellig babbeltje maakte. Erick werd haar leidinggevende en nog nooit had ze het zo gezellig op het werk.

Momenteel is ze gepensioneerd, maar stilzitten, dat kent ze niet. Al jaren geeft ze zwemles, is ze verkeersregelaar, zet ze koffie bij de kerk en als dat nog niet genoeg is breit ze truien voor de 3 October Vereeniging. ‘Ze zijn uniek’, bevestigd Erick, ‘voor speciale personen, breit ze zelfs zwembroeken’ lacht hij.

Foto aangeleverd door Erick van Zuylen: De gebreide truien en zwembroek

Erick verhuisde tien jaar geleden voor zijn werk aan de universiteit vanuit Zeist naar Leiden. Hij voelt zich, mede door zijn toetreden in de 3 October Vereeniging, helemaal thuis. ‘Ik werd niet zomaar toegelaten hoor. Mijn eerste Leidens Ontzet was zo gezellig dat ik maar bleef hangen. Ik kwam in gesprek met een commissaris, Claas Griffioen. “Wat is dit voor nep carnaval?”, maakte ik tactloos als opmerking. Maar dat heeft me wel een mooie plekje in de 3 October Vereeniging opgeleverd. Als ik het allemaal zo goed wist, mocht ik het wel eens laten zien.’ Nu is hij als geadopteerd Leidenaar onderdeel van de Commissie Public Relations.

Studenten

‘Om écht Leidenaar te zijn moet je er wel geboren zijn’, vindt Joke. Al haar hele leven woont haar familie in een mooi huis aan het Rapenburg. ‘Wat vind je dan van al die studenten die komen en gaan?’, vraag ik. ‘Dat is toch gezellig, als je daar niet tegenkunt moet je hier niet gaan wonen’, reageert Joke meteen, ‘het zijn geen Leidenaren, maar het hoort bij de stad. Ik maak er altijd gezellig een praatje mee en nu mag ik soms zelfs mee barbecueën bij het studentenhuis naast mijn huis.’

Ook Erick vindt die studenten prachtig. ‘De universiteit is het bolwerk van de vrijheid, er mag gezegd worden wat je wil zeggen.’ Hij vindt ook de samenkomst van de studenten en Leidenaren mooi om te zien. ‘Minerva nodigt ieder jaar een aantal Leidenaren uit voor een borrel, heel gezellig. Augustinus doet dit inmiddels ook!’

Sleutelstad FM interviewde de organisatoren van deze borrel:

3 Oktoberrr

Ik probeer het gesprek te sturen naar wat voor Joke en Erick nou echt Leids is. Volgens Erick is hard werken typisch Leids. ‘Zo doen we het hier’, is iets wat hij vaak voorbij hoort komen. ‘Ik denk dat dat nog komt omdat Leiden ooit ‘de Lakenstad’ was. Er moest toen hard gewerkt worden en dat zit er nog steeds in.’ Maar het imago is niet compleet zonder de Leidse R. En waar komt deze nou meer tot zijn recht dan tijdens 3 Oktober!

‘Maar dat is niet het enige historische waar we hier trots op mogen zijn’, vervolgt Erick zijn verhaal. ‘Als ik hier familie uit het zuiden uitnodig en we lopen een rondje door de stad dan sta ik soms zelf verstelt hoe vaak ik mag zeggen “dit is de oudste …. van Nederland”.’

Het leukste vindt Erick misschien wel dat Leiden voelt als een durp met stadsallure. ‘In wijken gebeuren spontane projecten en mensen gaan gewoon bij elkaar langs om even te kletsen.’

Joke kan zich daar volledig in vinden: ‘Soms ga ik gewoon voor mijn huis zitten en dan groet ik iedereen en maak ik vaak zomaar even een praatje. Kom de volgende de volgende keer ook maar gezellig langs hoor’, lacht ze naar mij.

Ik word vrolijk van het gesprek, we bestellen nog een drankje en ik krijg veel mooie verhalen tehoren. Ondanks dat deze twee Leidenaren zeer verschillend leven, hebben ze duidelijk twee dingen gemeen: Ze houden van gezelligheid en zijn er meer dan trots op (geadopteerd) Leidenaar genoemd te worden!

Wil je meer weten over de 3 October Vereneeging? Kijk dan eens op hun site: 3ocotber.nl!

 

cultuur | reportage

LEIDEN – De grijze gebouwen op het industrieterrein lopen over in de grauwe lucht. Er is geen mens op straat. Maar zodra ik de deur van de Boekenzolder open word ik begroet door een gezellige drukte van bezoekers en vrijwilligers. “We liggen een beetje afgelegen,” geeft voorzitter Sjaak van Rijn toe, “maar mensen weten ons …

cultuur | achtergrond

Interview met Tijmen Baarda, over de collectie Midden-Oosterse boeken in de Universiteitsbibliotheek Leiden Dit jaar bestaat de Universiteit Leiden, de oudste universiteit van Nederland, 444 jaar. Een waar mijlpaal, waar veel Leidenaren van op de hoogte zijn. Wat minder Leidenaren weten, is dat de sectie Midden-Oostenstudies van Leiden ook bijna net zo oud is. Het …

cultuur | interview

Opscheren aan de zijkanten, baard bij laten scheren, of toch wenkbrauwen laten bijwerken? Het kan allemaal bij kapper Hairpoint op de Maresingel. De zaak wordt gerund door de 24-jarige Ali Eren. De kapper ziet er net als alle andere kapperszaken uit, maar toch is er iets opvallends. Deze man heeft het voor elkaar gekregen om …

cultuur

Als je aan een Leidenaar vraagt: “Wat kenmerkt Leiden?”, dan krijg je steevast de volgende antwoorden: 3 oktober, studenten, grachten en de vele hofjes. Maar vergeten we dan niet een heel mooi deel van de stad? Juist ja! De Molens! Leiden telt maar liefst negen molens in en rondom de binnenstad. Mening Leidenaar fietst, rijdt …

cultuur | reportage

Onder de grond in Leiden bevinden zich overal kelders. Van grote kelders tot kleine opslaghokken. De afgelopen jaren heeft archeoloog Jasper van Kouwen ze op de kaart gezet.

cultuur

Leiden’s trots, Rembrandt van Rijn, is in 2019, 350 jaar geleden gestoven. Ter ere van de Hollandse meester worden er in Leiden speciale activiteiten georganiseerd. Op deze kaart een greep uit deze activiteiten.

cultuur

Wie het over de sleutelstad heeft, heeft het over studenten. Leiden is een echte studentenstad. Velen van deze studenten sluiten zich aan bij een zogeheten studentenvereniging. Maar welke verenigingen heeft Leiden nou eigenlijk? En wat speelt er zich allemaal af in bijvoorbeeld dat mysterieuze grote pand op de Breestraat? Leiden Lokaal zette de vijf grootste …

cultuur

Na maandenlang vergaderen was het dan eindelijk zo ver: Afgelopen zaterdag, 23 juni 2018, vond de eerste editie van de Rapenburg Race plaats. 120 mensen legden 800 meter af voor stichting Amade. Stichting Amade is een organisatie die zich wereldwijd inzet voor jonge vluchtelingen. Het geld van de Rapenburg Race zal naar een van de …

cultuur

  Les délices de la Hollande (Parival, 1660): “van alle werelddelen is Europa het mooiste werelddeel, van Europa zijn de Nederlanden het mooiste land, van de Zeventien Provinciën is Holland de mooiste, van de Hollandse steden is Leiden de mooiste, en van alle straten en grachten van Leiden is het Rapenburg de mooiste”. Of de …

cultuur | interview

      Dat studenten niet alleen zuipen en uitslapen in Leiden, weten de meeste mensen al. Afgelopen week hebben we dat al mogen aanschouwen bij de Museumnacht, geheel georganiseerd door studenten! Maar ook voor de Leidenaren die wat cultuur willen opsnuiven, hebben de verenigingen wat te bieden. Augustinus en Quintus organisteren beide een grootse …

cultuur

Bekijk de stad aan het uiteinde van een selfiestick. Deze 8 plekken zijn niet alleen mooi, historisch significant of mysterieus, het zijn ook de beste achtergronden voor je selfie. De Waag Een bericht gedeeld door Steven (@ifearmushrooms) op 24 Mei 2018 om 4:27 (PDT) Het prachtige interieur van restaurant Waag staat garant voor likes. Maar …

cultuur | Quiz

Voor mijn zoektocht naar de echte Leidenaar interviewde Gijs, Mo, Erick en Joke. Ieder had er een eigen kijk op het Leidenaar zijn. Om hun kennis te testen liet ik ze alle vier een test doen.   Doe hier zelf ook de test en ontdek op wie van deze vier jij het meest lijkt! Deze quiz …