Artboard 1
01-06-2018 | Dirk van Nieuwland
Dit zijn de 8 beste selfiespots in Leiden

Bekijk de stad aan het uiteinde van een selfiestick. Deze 8 plekken zijn niet alleen mooi, historisch significant of mysterieus, het zijn ook de beste achtergronden voor je selfie.

 1. De Waag

  Het prachtige interieur van restaurant Waag staat garant voor likes. Maar wist je dat dit gebouw uit de zeventiende eeuw stamt? In de Waag lieten handelaren hun goederen wegen en controleren. Zo kon de stad belasting innen.

 2. Stadsgehoorzaal

  Een bericht gedeeld door Tess Muller (@tessdewi) op

  Vlak bij Waag vind je de stadsgehoorzaal. Er is niet veel beters dan een imposant  neorenaissance bouwwerk als achtegrond voor je selfie. Dit gebouw is bijna twee honderd jaar oud en ook de binnenkant is goed voor je selfie game. Maar dan moet je wel een kaartje kopen voor een een van de vele opera, theater en muziek voorstellingen in de stadsgehoorzaal.

 3. Oude Singel

  Een bericht gedeeld door Nazar Udin (@nazars) op

  De vijf bruggen aan de Oude Singel zijn goed voor je leidse grachten selfies.  Veel veiliger dan Amsterdam waar je vloekende fietsers je omver rijden of je selfiestick uit je handen slaan.

 4. Hortus Botanicus

  Dat de Hortus Botanicus een goede plek voor een selfie is, weet natuurlijk iedereen. Het is niet voor niks ook geliefde plek voor huwelijksportretten. Naast de bijzondere verzameling met uitsterving bedreigde planten zijn er ook vele cactussen, voor de extra likes.

 5. Pieterskerk

  Hoewel de Pieterskerk niet meer als kerk in gebruik is, kun je er nog steeds mooie selfies nemen. Wist je dat de kerk in het bezit is van twee bijzondere orgels? Regelmatig zijn er concerten waar ze bespeeld worden.

 6. Museum Volkenkunde

  De kersenbloesem voor het museum Volkenkunde is misschien wel de meest fotogenieke selfiespot van Leiden, wanneer hij in bloei is tenminste. De grote boeddhabeelden binnenin het museum zijn ook goed voor je selfie game.

 7. de Burcht

  Voor deze selfiespot moet je je even inspannen, maar als je de trappen hebt beklommen, vind je hier vele foto mogelijkheden.

 8. Anterieur

  Deze antiekwinkel in het oude huis aan de Nieuwstraat heeft een kleine binnentuin vol met planten. Alleen op zaterdag open.

cultuur

Na maandenlang vergaderen was het dan eindelijk zo ver: Afgelopen zaterdag, 23 juni 2018, vond de eerste editie van de Rapenburg Race plaats. 120 mensen legden 800 meter af voor stichting Amade. Stichting Amade is een organisatie die zich wereldwijd inzet voor jonge vluchtelingen. Het geld van de Rapenburg Race zal naar een van de …

cultuur

  Les délices de la Hollande (Parival, 1660): “van alle werelddelen is Europa het mooiste werelddeel, van Europa zijn de Nederlanden het mooiste land, van de Zeventien Provinciën is Holland de mooiste, van de Hollandse steden is Leiden de mooiste, en van alle straten en grachten van Leiden is het Rapenburg de mooiste”. Of de …

cultuur | interview

      Dat studenten niet alleen zuipen en uitslapen in Leiden, weten de meeste mensen al. Afgelopen week hebben we dat al mogen aanschouwen bij de Museumnacht, geheel georganiseerd door studenten! Maar ook voor de Leidenaren die wat cultuur willen opsnuiven, hebben de verenigingen wat te bieden. Augustinus en Quintus organisteren beide een grootse …

cultuur | Quiz

Voor mijn zoektocht naar de echte Leidenaar interviewde Gijs, Mo, Erick en Joke. Ieder had er een eigen kijk op het Leidenaar zijn. Om hun kennis te testen liet ik ze alle vier een test doen.   Doe hier zelf ook de test en ontdek op wie van deze vier jij het meest lijkt! Deze quiz …

cultuur | interview

Leiden trekt ieder jaar steeds weer meer nieuwe inwoners aan vanuit de hele wereld. Ook ik heb me tweeënhalf jaar geleden vanuit Brabantse land ondergedompeld in het Leidse. Om erachter te komen vanaf wanneer ik mezelf een Leidenaar mag noemen, ga ik op onderzoek met verschillende officiele ‘Leidenaren’. Deze keer ga ik in gesprek met …

cultuur

De zon begint overtuigend te schijnen en het is bijna juni: het begin van de zomer kan beginnen. Bent u een actieveling of houd je wel van een feestje? Leidenlokaal heeft voor ieder wat wils de leukste activiteiten geselecteerd voor de maand juni. Vind de activiteit die het beste bij je past of ga een …

cultuur | interview

Als nog verse Leidenaar ben ik opzoek naar wat iemand een Leidenaar maakt? Valt er überhaupt te spreken van een échte Leidenaar? En hoe ziet deze er dan uit? Om dat uit te zoeken ga ik in gesprek met verschillende officiele ‘Leidenaren’. Mo Al-K (26) wil me maar al te graag helpen. Dit interview is …

cultuur

Zwarte ronden schijven met groeven zijn bezig met een opmars. De verkoopcijfers van langspeelplaten stijgen de laatste jaren. Ook de platenzaak lijkt een nieuw leven bekoren. in 2018 is er voor het eerst sinds jaren weer een nieuwe platenzaak bijgekomen in Leiden. Waar gaat de vinylliefhebber naar toe in Leiden?   Een schatkaart voor iedere …

cultuur | column

Het Rijksmuseum, Stedelijk Museum en de gemeenten Utrecht en Amsterdam hadden ze al, maar nu doet ook de Haagse vestiging van Universiteit Leiden mee aan de hype van gender neutrale wc’s (hoe wc’s gender neutraal kunnen zijn terwijl er op de deur een mannetje, vrouwtje en een man-vrouw of vrouw-man worden afgebeeld lijkt me op …

cultuur | column

  Ik kom niet uit Leiden, dat moet gezegd worden alvorens je dit stukje leest. Door deze achtergrond kan ik een redelijk neutraal oordeel vellen over de verschillende types Leienaar. Ik onderscheid er twee. En toevalligerwijs kwam ik laatst terecht in een voorval waarbij beide types in hun puurste vorm naar voren kwamen… Het was …

cultuur | explainer

Heerlijke thee gedronken op de Japanmarkt? Dit is hoe je zelf het perfecte kopje Japanse matcha of sencha thee zet.     Matcha Deze groene poeder thee groeit aan populariteit in Nederland de laatste tijd. Doordat je het poeder helemaal oplost in water, krijg je alle gezonde stoffen uit de thee binnen. Daarnaast bevat groene …

cultuur

Het gratis foodtruckfestival Rrrollend Leiden is aanwezig van 1 tot en met 3 juli op het Pieterskerkplein. Met veel bandjes die iedere dag komen optreden en vernieuwende concepten van eten belooft dit een waar culinair feest te worden. De organisatie van Rrrollend Foodtruckfestivals gaat ieder jaar langs Den Haag, Dordrecht, Gouda, Groningen, Leeuwarden, Hoorn, Oisterwijk, …