Artboard 1
01-06-2018 | Puck Stallinga
Gemeente Leiden subsidieert vijf sportplannen

Vorige week koos de Leidse gemeenteraad vijf sportinitiatieven waar ze een subsidie aan uit gaat reiken. De initiatieven moeten Leidenaren structureel meer aan het bewegen krijgen. In totaal stelt de gemeente €500.000 ter beschikking voor 2017 en 2018.

Gemeente Leiden wil dat haar inwoners meer en vaker in beweging komen. Vorig jaar startte de gemeente daarom de subsidieregeling sportstimulering. Deze regeling biedt iedereen met een goed idee om de inwoners van de stad meer te laten bewegen een kans om subsidie voor dit plan te krijgen. De plannen worden beoordeeld door een externe adviescommissie, die de gemeente adviseert. Uiteindelijk kiest de gemeente een aantal plannen om subsidie aan toe te kennen. Wethouder Paul Dirkse (Sport) vindt het samen bedenken, presenteren en uitvoeren van de plannen erg belangrijk: “Ik ben blij dat verenigingen en maatschappelijke organisaties hier samen in optrekken. Samen maken we de stad.”

Initiatieven

Met behulp van de subsidie kan Leiden Atletiek de sport RaceRunning op de kaart zetten. Gymsport Leiden krijgt geld voor het introduceren van een bewegingsdiploma voor kinderen van 2 tot 6 jaar, Leiden Road Runners Club kan door de subsidie nu ook Walking Blind opzetten, en Topsport Leiden organiseert een sportmarkt tijdens de Nationale Sportweek. Ook ouderen kunnen door het plan van Sportief Plus meer bewegen. Samen met het Jong wijktalent team van Libertas verzorgen zij beweging op hiphopmuziek.

Vierde ronde

Dirkse is enthousiast: “We willen dat iedereen in Leiden kan sporten. Ik vind dit stuk voor stuk weer mooie initiatieven die bijdragen aan Leiden als gezonde actieve stad.” In december startte de derde ronde van de wedstrijd. Deelnemers hadden tot 10 april om hun plannen in te leveren. De vierde ronde is met het toekennen van de subsidies van start gegaan. Nieuwe deelnemers hebben tot 10 oktober om hun bewegingsplan in te sturen.

politiek | achtergrond

FEL (Feminist Evolution Leiden) is een nieuwe beweging met een feministische inslag, die er in wil slagen de stad bewust te maken van feminisme. “Vrouwen moeten weten dat het zin heeft om zichzelf naar voren te schuiven en te denken ‘Ja, ik kan dit!’.” In september 2018 werd FEL officieel gelanceerd als organisatie, geboren uit …

politiek

Het was even onzeker of de lustrumviering van de vereniging, die dit jaar 125 jaar bestaat, door kon gaan, vanwege klachten vanuit de buurt. Nu heeft de gemeente toch de vergunning verleend om negen dagen feest te vieren in de schaatshal aan de vondellaan.

politiek | achtergrond

Met de komst van een nieuwe coalitie, bestaande uit D66, GroenLinks en PvdA, is in Leiden ook een nieuwe groep wethouders geïnstalleerd. Wat gelijk opvalt: vier van de vijf wethouders zijn vrouw. Opvallend vooral omdat het tegen de landelijke trend van ondervertegenwoordiging van vrouwen in de politiek in gaat.

politiek | interview

Martijn Otten is 24 jaar, raadslid van de PvdA in Leiden en werkt als woordvoerder voor die partij in de Eerste Kamer. Hij heeft onderwijs, jeugd, studenten en sport in zijn portefeuille en heeft grote ambities voor de komende vier jaar. ‘We moeten in Leiden niet alleen de beste universiteit van Nederland hebben, maar ook …

politiek | interview

Maarten de Crom is 24 jaar, raadslid voor de VVD in Leiden en werkt bij het landelijke opleidingsinstituut van de VVD in Den Haag. Hij stond dit jaar op plek vier van de VVD-kandidatenlijst en was daarmee de hoogste nieuwkomer. De komende vier jaar richt Maarten zich op de stedelijke ontwikkeling in Leiden. ‘Ik hoop …

politiek | liveblog

LIVE De Leidse gemeenteraad debatteerde gisteravond over kredietverlening voor een nieuw pand voor de ambtelijke huisvesting. Oude panden gaan namelijk op de schop en het stadhuis komt voor een gedeelte in Level, in het stationsgebied. Verder werden er nieuwe raadsleden beëdigd. Leiden Lokaal was erbij en deed live verslag. 20:00 31 mei 2018 Beëdiging nieuwe …

politiek | interview

27 jaar oud, lobbyist in Den Haag en al bijna 3 jaar bestuurslid bij D66 Leiden. Jan van der Voet is een man met ambitie en inzet. Hij noemt zichzelf een ‘politiek junkie’ en is al vanaf jonge leeftijd betrokken bij de politiek. Toch ligt zijn hart bij de lokale politiek: “De kracht van lokale …

politiek | Opinie

In veel studentensteden is het een normaal fenomeen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen: studentenpartijen. Zo bestaat in Delft het STIP, in Utrecht Student&Starter en in Den Haag de Bond voor Studenten Actie. Het zijn politieke partijen die volledig bestaan uit studenten of in ieder geval twintigers. Het belangrijkste gemeenschappelijke kenmerk: gebrek aan politieke- en bestuurlijke ervaring. Het is voor …

politiek | interview

De VVD is net als andere jaren weer een van de grotere partijen binnen de Leidse Gemeenteraad. Ze bevinden zich echter in een andere rol, ze gaan namelijk de oppositie in. De stukgelopen formatiegesprekken met Groenlinks en D66 hebben ervoor gezorgd dat de VVD zich mag gaan handhaven in de oppositie. Wij spraken fractievoorzitter Dorien …

politiek | interview

‘De ramen trilden in de sponningen en de gemeente bood ons een hotelbon aan.’ Wijkverenigingen Maredorp de Camp en Pancras-West zijn het niet eens met de beslissing van de gemeente Leiden om opnieuw een feest te organiseren op de Kaasmarkt. Naar aanleiding van een evenement tijdens het Leidens ontzet vorig jaar hebben de voorzitters van de …

politiek | achtergrond

De gemeente worstelt met een nieuw bestemmingsplan voor de Kaasmarkt. Het plein ligt midden in het centrum: tussen de Hooglandse kerk en de Oude Rijn. Wie er nu rondloopt, doet dat waarschijnlijk alleen om zijn auto kwijt te kunnen, want het plein is nu een weinig inspirerend parkeerterrein.  Prijsvraag 1995 Al tientallen jaren liggen …