Artboard 1
01-06-2018 | Dirk van Nieuwland
Hoe maak je het perfecte kopje Japanse thee?
De groene schuimlaag in een matcha kom. Foto: Dirk van Nieuwland

Heerlijke thee gedronken op de Japanmarkt? Dit is hoe je zelf het perfecte kopje Japanse matcha of sencha thee zet.

 

 

Matcha

Deze groene poeder thee groeit aan populariteit in Nederland de laatste tijd. Doordat je het poeder helemaal oplost in water, krijg je alle gezonde stoffen uit de thee binnen. Daarnaast bevat groene thee cafeïne en theïne. Doordat je de hele thee consumeert, krijg je van een kom matcha een flinke energiestoot, vergelijkbaar met een dubbele espresso.  De heldere groene kleur van matcha doet het ook goed in latte’s of taarten. Maar zoals Japanners al eeuwen weten, proef je de bijzondere smaken van het groene poeder het beste door er een simpele kop thee van te maken.

Wat heb je nodig

 

Matcha thee maken is simpel. Het enige wat je nodig hebt is een waterkoker, een theelepel, een kom, een traditionele bamboegarde of elektronische melkopschuimer en uiteraard matcha poeder.

 

 

Parameters

Perfecte matcha is afhankelijk van aan een aantal parameters. Wanneer deze in balans zijn, transformeer je het groene poeder in een heerlijke kom thee. De eerste parameter is natuurlijk de matcha zelf. Matcha bestaat in verschillende kwaliteitsgradaties, met de ceremoniële graad als hoogste. De beste matcha koop je in een gespecialiseerde theezaak.

 

De tweede parameter is water. Water uit de kraan is prima, maar goed bronwater is beter. De temperatuur is het allerbelangrijkste. Met te heet water krijg je bittere matcha en met te koud water krijg je niet alle smaak uit het poeder. Stel je waterkoker in op 80 graden. Heb je geen temperatuurinstelling op je waterkoker? Giet dan het gekookte water in een glas en wacht tien tot dertig seconden. Daarna giet je het over in een ander glas en wacht je weer tien tot dertig seconden. Iedere keer dat je water overschenkt, koelt het namelijk tien graden af.

 

 

Matcha maken

Verwarm je kom voor door kokend water in je kom te gieten. Na tien seconden is de kom warm en kun je water wegspoelen.

Nu doe je ongeveer een halve theelepel van het poeder in de kom. Hierna giet je een theelepel koud water op het poeder. Met je bamboegarde of melkopschuimer mix je voorzichtig dit water met het poeder tot een dikke groene smurrie. Hiermee voorkom je dat er klontjes ontstaan.
Hierna giet je ongeveer 60ml water van 80 graden in de kom. Nu ga je het mengsel opkloppen. Met een elektrische melkopschuimer ben je in 10 seconden klaar.

Gebruik je een traditionele bamboegarde? Beweeg de garde dan eerst van voor naar achteren in een hoog tempo om het schuim te laten ontstaan. Wanneer je genoeg schuim hebt, beweeg je de garde diagonaal om het geheel kort te mengen.

Wanneer je dit goed hebt gedaan, ontstaat er een laag van schuim die de matcha thee zijn zijdezachte textuur geeft. Valt je schuimlaag tegen? Dan heb je waarschijnlijk te veel water gebruikt. De beste matcha maak je door te experimenteren met de parameters en deze aan te passen naar je eigen smaak.

 

Sencha

Sencha wordt van dezelfde theestruiken geplukt als matcha. Het verschil is hoe de Japanners de vers geplukte theebladeren verwerken. Bij matcha malen ze de groene thee fijn tot poeder. Voor sencha worden de theebladeren na de oogst gestoomd en opgerold. De beste sencha is geplukt in de lente. Er zijn verschillende manieren om sencha thee te zetten, namelijk de Europese of Japanse manier. Het grootste verschil tussen de twee is de ratio tussen thee en water. In Europa zetten we liever grote potten met zo weinig mogelijk thee, het was vroeger namelijk een kostbaar goed. In Japan gebruiken ze veel minder water om alle smaken uit de theebladeren zo goed mogelijk naar voren te laten komen. Japanse theekopjes zijn klein en hoe duurder de thee, hoe kleiner het kopje. Ze beginnen met een inhoud van 30ml, tot ongeveer 200ml. Dit is hoe je het lekkerste kopje sencha op zijn Japans zet.

 

Wat heb je nodig

 

Sencha thee zetten is niet ingewikkeld. Met een waterkoker, theezeefje, theekop en sencha thee ben je er al. Belangrijk is dat je theezeefje genoeg ruimte heeft, de theebladeren zullen flink uitzetten tijdens het zetten van je kopje groene thee. In plaats van een theezeefje kun je ook een Japans theepotje (kyusu) gebruiken, die hebben een ingebouwd filter. Deze kyusu’s zijn gemaakt van ongeglazuurd aardewerk en geven de thee een iets zachtere smaak.

 

Parameters

Net als bij matcha hangt een goed kopje sencha af van deze parameters. Het eerste is uiteraard de sencha thee. Er zijn verschillende soorten sencha en ook is er verschil in kwaliteit. Groene thee is beperkt houdbaar en de beste theebladeren worden geplukt in de lente. Probeer daarom altijd thee te kopen uit de lente van het huidige jaar.

De tweede parameter is water. De hoeveelheid, temperatuur en kwaliteit van het water bepaalt hoe veel smaak er in je kopje thee zit. Bronwater is aan te raden als je dure sencha gaat zetten. De temperatuur van het water zich moet ergens tussen de 60 en 80 graden bevinden, afhankelijk van de sencha die je gebruikt. De goedkopere sencha kun je zetten op 80 graden, maar voor de duurdere sencha’s kun je beter water tussen de 65 en 75 graden gebruiken.

Als je waterkoker geen temperatuur instelling heeft, kun je het water afkoelen door het over te gieten. Giet het kokende water in een glas of kop en wacht tien tot dertig seconden en giet het weer over in een ander glas. Iedere keer dat je het water over giet, gaat de temperatuur ongeveer 10 graden naar beneden. Gebruik in ieder geval nooit water dat heter is dan 80 graden, want dan krijg je gegarandeerd bittere thee.

De derde parameter is tijd. Wanneer je de thee te lang laat trekken, krijg je een ongelofelijk bitter soepje wat je doet denken aan de eerste keer dat je als kind spruitjes at. Meestal is 1 minuut lang genoeg. Wil je de theebladeren nog een keer gebruiken? Halveer dan de zettijd voor het tweede kopje.

 

Sencha thee zetten

 

Begin door je glas of theepot voor te verwarmen met het water uit je waterkoker. Hoe beter de kwaliteit van de thee, hoe meer thee op water je gebruikt.

Bij gemiddelde kwaliteit sencha gebruik je 2 tot 3 gram thee op 100ml water, hoge kwaliteit sencha gebruikt 5 gram thee op 100ml water. Twee theelepels thee is ongeveer 3 gram.

Nadat je je theepot of glas hebt voorverwarmd en leeggespoeld, doe je de thee in je theezeefje of theepot. Giet het water in je glas of theepot. Houd de tijd bij met een horloge of de stopwatch functie van je telefoon.

Nadat de thee lang genoeg getrokken heeft, schenk je de thee uit of haal je het theezeefje uit je glas. De temperatuur van het water en de tijd die de thee moet trekken, zijn afhankelijk van de kwaliteit van de thee die je gebruikt. Water van 75 graden en een zettijd van 1 minuut is een goed uitgangspunt voor sencha.

Sencha kun je vaker zetten. Goedkope sencha heeft de meeste smaak verloren na 2 keer zetten, hogere kwaliteit sencha kun je tot wel vier keer zetten. Bij de tweede zetbeurt krijg je de meeste smaak uit je thee. De opgerolde theeblaadjes zijn dan uitgezet en zitten nog vol met thee.

Het aller lekkerste kopje sencha bereik je door te experimenteren met de parameters en deze aan te passen na je eigen smaak.

Heb je de thee gemist op de Japanmarkt, maar toch zin gekregen in Japanse thee?
Hier scoor je de beste Japanse thee in Leiden:
cultuur | podcast

In 1981 begon Niek Broeijer zijn studententijd in Leiden. Al gauw was hij anders dan de doorsnee student. In plaats van drinken, roken en feesten stond hij elke ochtend vroeg op om te roeien op Njord, de grootste Leidse roeivereniging. Zo behaalde hij al op jonge leeftijd het Guinnes World Record op de 100 kilometer …

cultuur | interview

Veel mensen denken bij de hygiëne van studentenhuizen al snel aan halfvolle bierflesjes in de fusie (ander woord voor de woonkamer), verstrooide vuilniszakken in de gangen, en overgelopen doucheputjes. Al snel gaan van die gedachtes je nekharen overeind staan en gieren de rillingen al door je lichaam. Maar is een studentenhuis echt zo smerig als …

cultuur | recensie

Sinds oktober vorig jaar is in het Museum Volkenkunde een tentoonstelling over Bali te bewonderen. Leiden Lokaal nam een kijkje.

cultuur | video

Klopt het nog? Elke Leidenaar kent de Burcht. Dit monument siert de stad al sinds de 12e eeuw en staat pal in het midden van de stad, op de splitsing van de Oude en Nieuwe Rijn. Het werd oorspronkelijk gebouwd als verdedigingsfort. Maar wat valt er nu te doen bij de Burcht? 4 leuke dingen …

cultuur | interview

Een interview met projectleider Tanja van der Zon bij het Rijksmuseum van Oudheden over haar baan, Middeleeuwse Tuinen en haar favoriet.

cultuur

Is het einde van je seizoen op Netflix in zicht? Geen paniek! Er staat een compleet nieuw seizoen op je te wachten in de theaters van Leiden. Op 13 mei vindt namelijk de seizoenpresentatie plaats voor het komende theaterseizoen van 2019-2020.   Tijdens de seizoenpresentie laten de Leidse Schouwburg, de Stadsgehoorzaal en Theater Ins Blau zien …

cultuur | reportage

Een kijkje in het park Stoomtrein Katwijk Leiden, waar je een ritje kunt maken in een echte stoomtrein. Maar behalve dat doen de meer dan honderd vrijwilligers nog meer en misschien wel belangrijker werk.

cultuur | reportage

Hockey is voor kakkers, voetbal is voor het volk en darten is een cafésport. Er zijn vele vooroordelen die heersen over sporten, maar kloppen deze wel? Dat er in cafés een dartbord hangt, maakt de sport niet een cafésport. Er zijn namelijk serieuze dartverenigingen, zo ook in Leiden. Ik ging langs bij de Leidse dartvereniging …

cultuur

Bekijk waar je deze vier bijzonder sporten kunt beoefenen en leer over wat ze inhouden.

cultuur | reportage

De Kleiwarenfabriek Firma Gebroeders Ginjaar maakt sinds 1920 bouwkeramiek, producten die gemaakt zijn van klei. Wanneer je de fabriek binnenloopt, lijkt het alsof de tijd heeft stil gestaan. Jolanda Ginjaar legt uit wat er schuil gaat achter de deuren van dit oude familiebedrijf.

cultuur | interview

Heb jij al 100 keer geluncht en geborreld op de Nieuwe Rijn? Goed nieuws! Sinds afgelopen weekend heeft Leiden er een nieuwe lunchroom/bar bij: ’t Gerecht.

cultuur | interview

Vergeet Coen en Sander of Mattie en Marieke, Leiden heeft zijn eigen talentvolle DJ-duo. Elke woensdag van 21.00 tot 23.00 hoor je de twee radiorakkers Geert (29) en Julius (29) op Sleutelstad FM. In een programma waar muziek en ‘slap gelul’ centraal staan. Het enthiousiasme van de twee DJ’s is zo aanstekelijk, dat je elke …