Artboard 1
01-06-2018 | Dirk van Nieuwland
Hoe maak je het perfecte kopje Japanse thee?
De groene schuimlaag in een matcha kom. Foto: Dirk van Nieuwland

Heerlijke thee gedronken op de Japanmarkt? Dit is hoe je zelf het perfecte kopje Japanse matcha of sencha thee zet.

 

 

Matcha

Deze groene poeder thee groeit aan populariteit in Nederland de laatste tijd. Doordat je het poeder helemaal oplost in water, krijg je alle gezonde stoffen uit de thee binnen. Daarnaast bevat groene thee cafeïne en theïne. Doordat je de hele thee consumeert, krijg je van een kom matcha een flinke energiestoot, vergelijkbaar met een dubbele espresso.  De heldere groene kleur van matcha doet het ook goed in latte’s of taarten. Maar zoals Japanners al eeuwen weten, proef je de bijzondere smaken van het groene poeder het beste door er een simpele kop thee van te maken.

Wat heb je nodig

 

Matcha thee maken is simpel. Het enige wat je nodig hebt is een waterkoker, een theelepel, een kom, een traditionele bamboegarde of elektronische melkopschuimer en uiteraard matcha poeder.

 

 

Parameters

Perfecte matcha is afhankelijk van aan een aantal parameters. Wanneer deze in balans zijn, transformeer je het groene poeder in een heerlijke kom thee. De eerste parameter is natuurlijk de matcha zelf. Matcha bestaat in verschillende kwaliteitsgradaties, met de ceremoniële graad als hoogste. De beste matcha koop je in een gespecialiseerde theezaak.

 

De tweede parameter is water. Water uit de kraan is prima, maar goed bronwater is beter. De temperatuur is het allerbelangrijkste. Met te heet water krijg je bittere matcha en met te koud water krijg je niet alle smaak uit het poeder. Stel je waterkoker in op 80 graden. Heb je geen temperatuurinstelling op je waterkoker? Giet dan het gekookte water in een glas en wacht tien tot dertig seconden. Daarna giet je het over in een ander glas en wacht je weer tien tot dertig seconden. Iedere keer dat je water overschenkt, koelt het namelijk tien graden af.

 

 

Matcha maken

Verwarm je kom voor door kokend water in je kom te gieten. Na tien seconden is de kom warm en kun je water wegspoelen.

Nu doe je ongeveer een halve theelepel van het poeder in de kom. Hierna giet je een theelepel koud water op het poeder. Met je bamboegarde of melkopschuimer mix je voorzichtig dit water met het poeder tot een dikke groene smurrie. Hiermee voorkom je dat er klontjes ontstaan.
Hierna giet je ongeveer 60ml water van 80 graden in de kom. Nu ga je het mengsel opkloppen. Met een elektrische melkopschuimer ben je in 10 seconden klaar.

Gebruik je een traditionele bamboegarde? Beweeg de garde dan eerst van voor naar achteren in een hoog tempo om het schuim te laten ontstaan. Wanneer je genoeg schuim hebt, beweeg je de garde diagonaal om het geheel kort te mengen.

Wanneer je dit goed hebt gedaan, ontstaat er een laag van schuim die de matcha thee zijn zijdezachte textuur geeft. Valt je schuimlaag tegen? Dan heb je waarschijnlijk te veel water gebruikt. De beste matcha maak je door te experimenteren met de parameters en deze aan te passen naar je eigen smaak.

 

Sencha

Sencha wordt van dezelfde theestruiken geplukt als matcha. Het verschil is hoe de Japanners de vers geplukte theebladeren verwerken. Bij matcha malen ze de groene thee fijn tot poeder. Voor sencha worden de theebladeren na de oogst gestoomd en opgerold. De beste sencha is geplukt in de lente. Er zijn verschillende manieren om sencha thee te zetten, namelijk de Europese of Japanse manier. Het grootste verschil tussen de twee is de ratio tussen thee en water. In Europa zetten we liever grote potten met zo weinig mogelijk thee, het was vroeger namelijk een kostbaar goed. In Japan gebruiken ze veel minder water om alle smaken uit de theebladeren zo goed mogelijk naar voren te laten komen. Japanse theekopjes zijn klein en hoe duurder de thee, hoe kleiner het kopje. Ze beginnen met een inhoud van 30ml, tot ongeveer 200ml. Dit is hoe je het lekkerste kopje sencha op zijn Japans zet.

 

Wat heb je nodig

 

Sencha thee zetten is niet ingewikkeld. Met een waterkoker, theezeefje, theekop en sencha thee ben je er al. Belangrijk is dat je theezeefje genoeg ruimte heeft, de theebladeren zullen flink uitzetten tijdens het zetten van je kopje groene thee. In plaats van een theezeefje kun je ook een Japans theepotje (kyusu) gebruiken, die hebben een ingebouwd filter. Deze kyusu’s zijn gemaakt van ongeglazuurd aardewerk en geven de thee een iets zachtere smaak.

 

Parameters

Net als bij matcha hangt een goed kopje sencha af van deze parameters. Het eerste is uiteraard de sencha thee. Er zijn verschillende soorten sencha en ook is er verschil in kwaliteit. Groene thee is beperkt houdbaar en de beste theebladeren worden geplukt in de lente. Probeer daarom altijd thee te kopen uit de lente van het huidige jaar.

De tweede parameter is water. De hoeveelheid, temperatuur en kwaliteit van het water bepaalt hoe veel smaak er in je kopje thee zit. Bronwater is aan te raden als je dure sencha gaat zetten. De temperatuur van het water zich moet ergens tussen de 60 en 80 graden bevinden, afhankelijk van de sencha die je gebruikt. De goedkopere sencha kun je zetten op 80 graden, maar voor de duurdere sencha’s kun je beter water tussen de 65 en 75 graden gebruiken.

Als je waterkoker geen temperatuur instelling heeft, kun je het water afkoelen door het over te gieten. Giet het kokende water in een glas of kop en wacht tien tot dertig seconden en giet het weer over in een ander glas. Iedere keer dat je het water over giet, gaat de temperatuur ongeveer 10 graden naar beneden. Gebruik in ieder geval nooit water dat heter is dan 80 graden, want dan krijg je gegarandeerd bittere thee.

De derde parameter is tijd. Wanneer je de thee te lang laat trekken, krijg je een ongelofelijk bitter soepje wat je doet denken aan de eerste keer dat je als kind spruitjes at. Meestal is 1 minuut lang genoeg. Wil je de theebladeren nog een keer gebruiken? Halveer dan de zettijd voor het tweede kopje.

 

Sencha thee zetten

 

Begin door je glas of theepot voor te verwarmen met het water uit je waterkoker. Hoe beter de kwaliteit van de thee, hoe meer thee op water je gebruikt.

Bij gemiddelde kwaliteit sencha gebruik je 2 tot 3 gram thee op 100ml water, hoge kwaliteit sencha gebruikt 5 gram thee op 100ml water. Twee theelepels thee is ongeveer 3 gram.

Nadat je je theepot of glas hebt voorverwarmd en leeggespoeld, doe je de thee in je theezeefje of theepot. Giet het water in je glas of theepot. Houd de tijd bij met een horloge of de stopwatch functie van je telefoon.

Nadat de thee lang genoeg getrokken heeft, schenk je de thee uit of haal je het theezeefje uit je glas. De temperatuur van het water en de tijd die de thee moet trekken, zijn afhankelijk van de kwaliteit van de thee die je gebruikt. Water van 75 graden en een zettijd van 1 minuut is een goed uitgangspunt voor sencha.

Sencha kun je vaker zetten. Goedkope sencha heeft de meeste smaak verloren na 2 keer zetten, hogere kwaliteit sencha kun je tot wel vier keer zetten. Bij de tweede zetbeurt krijg je de meeste smaak uit je thee. De opgerolde theeblaadjes zijn dan uitgezet en zitten nog vol met thee.

Het aller lekkerste kopje sencha bereik je door te experimenteren met de parameters en deze aan te passen na je eigen smaak.

Heb je de thee gemist op de Japanmarkt, maar toch zin gekregen in Japanse thee?
Hier scoor je de beste Japanse thee in Leiden:
cultuur

Na maandenlang vergaderen was het dan eindelijk zo ver: Afgelopen zaterdag, 23 juni 2018, vond de eerste editie van de Rapenburg Race plaats. 120 mensen legden 800 meter af voor stichting Amade. Stichting Amade is een organisatie die zich wereldwijd inzet voor jonge vluchtelingen. Het geld van de Rapenburg Race zal naar een van de …

cultuur

  Les délices de la Hollande (Parival, 1660): “van alle werelddelen is Europa het mooiste werelddeel, van Europa zijn de Nederlanden het mooiste land, van de Zeventien Provinciën is Holland de mooiste, van de Hollandse steden is Leiden de mooiste, en van alle straten en grachten van Leiden is het Rapenburg de mooiste”. Of de …

cultuur | interview

      Dat studenten niet alleen zuipen en uitslapen in Leiden, weten de meeste mensen al. Afgelopen week hebben we dat al mogen aanschouwen bij de Museumnacht, geheel georganiseerd door studenten! Maar ook voor de Leidenaren die wat cultuur willen opsnuiven, hebben de verenigingen wat te bieden. Augustinus en Quintus organisteren beide een grootse …

cultuur

Bekijk de stad aan het uiteinde van een selfiestick. Deze 8 plekken zijn niet alleen mooi, historisch significant of mysterieus, het zijn ook de beste achtergronden voor je selfie. De Waag Een bericht gedeeld door Steven (@ifearmushrooms) op 24 Mei 2018 om 4:27 (PDT) Het prachtige interieur van restaurant Waag staat garant voor likes. Maar …

cultuur | Quiz

Voor mijn zoektocht naar de echte Leidenaar interviewde Gijs, Mo, Erick en Joke. Ieder had er een eigen kijk op het Leidenaar zijn. Om hun kennis te testen liet ik ze alle vier een test doen.   Doe hier zelf ook de test en ontdek op wie van deze vier jij het meest lijkt! Deze quiz …

cultuur | interview

Leiden trekt ieder jaar steeds weer meer nieuwe inwoners aan vanuit de hele wereld. Ook ik heb me tweeënhalf jaar geleden vanuit Brabantse land ondergedompeld in het Leidse. Om erachter te komen vanaf wanneer ik mezelf een Leidenaar mag noemen, ga ik op onderzoek met verschillende officiele ‘Leidenaren’. Deze keer ga ik in gesprek met …

cultuur

De zon begint overtuigend te schijnen en het is bijna juni: het begin van de zomer kan beginnen. Bent u een actieveling of houd je wel van een feestje? Leidenlokaal heeft voor ieder wat wils de leukste activiteiten geselecteerd voor de maand juni. Vind de activiteit die het beste bij je past of ga een …

cultuur | interview

Als nog verse Leidenaar ben ik opzoek naar wat iemand een Leidenaar maakt? Valt er überhaupt te spreken van een échte Leidenaar? En hoe ziet deze er dan uit? Om dat uit te zoeken ga ik in gesprek met verschillende officiele ‘Leidenaren’. Mo Al-K (26) wil me maar al te graag helpen. Dit interview is …

cultuur

Zwarte ronden schijven met groeven zijn bezig met een opmars. De verkoopcijfers van langspeelplaten stijgen de laatste jaren. Ook de platenzaak lijkt een nieuw leven bekoren. in 2018 is er voor het eerst sinds jaren weer een nieuwe platenzaak bijgekomen in Leiden. Waar gaat de vinylliefhebber naar toe in Leiden?   Een schatkaart voor iedere …

cultuur | column

Het Rijksmuseum, Stedelijk Museum en de gemeenten Utrecht en Amsterdam hadden ze al, maar nu doet ook de Haagse vestiging van Universiteit Leiden mee aan de hype van gender neutrale wc’s (hoe wc’s gender neutraal kunnen zijn terwijl er op de deur een mannetje, vrouwtje en een man-vrouw of vrouw-man worden afgebeeld lijkt me op …

cultuur | column

  Ik kom niet uit Leiden, dat moet gezegd worden alvorens je dit stukje leest. Door deze achtergrond kan ik een redelijk neutraal oordeel vellen over de verschillende types Leienaar. Ik onderscheid er twee. En toevalligerwijs kwam ik laatst terecht in een voorval waarbij beide types in hun puurste vorm naar voren kwamen… Het was …

cultuur

Het gratis foodtruckfestival Rrrollend Leiden is aanwezig van 1 tot en met 3 juli op het Pieterskerkplein. Met veel bandjes die iedere dag komen optreden en vernieuwende concepten van eten belooft dit een waar culinair feest te worden. De organisatie van Rrrollend Foodtruckfestivals gaat ieder jaar langs Den Haag, Dordrecht, Gouda, Groningen, Leeuwarden, Hoorn, Oisterwijk, …