Artboard 1
01-06-2018 | Amine Willemse
Liquidatiezaak Zeynel Er: Geld maakt blind, hoe hoog de strafeis ook is (opinie)

Heeft DNA-onderzoek een doorslaggevende rol heeft gespeeld in de liquidatiezaak van Zeynel Er in Leiden? Ja, en eigenlijk was dat ook geen verrassing. Kijken we naar de feiten: DNA-sporen op een Albert Heijn-tasje, op het busje die zij gebruikten voor de liquidatie en op alle materialen die door de politie in beslag zijn genomen. Toch houden de twee verdachten de lippen stijf op elkaar tijdens de rechtszitting en ontkennen de daders te zijn achter de liquidatie.

Ik was op woensdag 4 april 2018 aanwezig, de dag waarop het OM de hoogte van de gevangenisstraf eiste. Er werden op die dag beelden en audiofragmenten van de daders getoond, waaronder telefoongesprekken van omstanders die 112 hebben gebeld op het moment van de liquidatie, foto’s van de wapens die werden gebruikt, in beslag genomen kleding en hoe de daders op de dagen van de liquidatie rond Leiden Centraal en het winkelcentrum wandelden.

Voor een familielid van Zeynel Er waren de beelden en audiofragmenten even teveel, en ging vervolgens huilend de rechtszaal uit. Een gespannen en koele sfeer kun je dus zeggen, maar toch werd het ijs gebroken toen de strafeis van de verdachten bekend werd gemaakt.

Een gevangenisstraf van 25 jaar tegen Leon N. en 22 jaar tegen Mohamed H. Het eerste wat ik dacht, is dat hoog voor Nederlandse begrippen? Want ik schrok niet van de hoogte van de strafeis die werd opgelegd. Ik dacht eerder dat dit een gebruikelijke strafhoogte was voor een liquidatiezaak. De mogelijke daders hebben een persoon in een koelen bloede omgelegd.

Om precies te zijn 33 schotwonden die resulteerden in een bloedbad onder ogen van familieleden. Blijkbaar wil het OM een signaal afgeven. Geld kan voor de moord op Zeynel een rol spelen, althans dat zijn vooralsnog speculaties die rondgaan. Maar helpt het eisen van steeds hogere straffen hierbij? Wanneer een crimineel geen geweten heeft en geen enkel gevoel of emotie toont van de daad.

Ligt het dan niet eerder voor de hand dat de daders in dit geval een psychische afwijking ? Een hogere strafeis kan misschien voor bepaalde criminelen voor een schrikreactie zorgen, wanneer een crimineel duidelijk een geweten heeft. Alleen dat hebben het grootste deel van de criminelen niet, Hoewel bij verdachte Mohammed  enige emotie los kwam bij de behandeling van de strafzaak van donderdag 4 april 2017.

Tijdens deze rechtszitting bleef hij huilend ontkennen dat hij de dader was. Viel toen pas daadwerkelijk het kwartje bij Mohammed H.? Het lijkt mij vooral belangrijk om in neurologisch onderzoek bij jonge criminelen uit te voeren. Het geeft misschien antwoord op de vraag waarom bepaalde mensen bereid zijn om een liquidatie uit te voeren. Wanneer je dus teruggaat naar de bron: dus iemand zijn verleden en achtergrond, zal er meer duidelijk zijn wat dit effect heeft op de ontwikkeling van het brein van een crimineel.

Bovendien, kan het ook verklaren hoe een fors geldbedrag leidt tot het uitschakelen van rationele emoties, waarbij bepaalde mensen zelfs bereid zijn tot het omleggen van een persoon. Voor het smokkelen van een grote voorraad drugs kun je bijvoorbeeld in landen zoals Australië of in de VS levenslang krijgen. Toch schrikt het niet af voor bepaalde mensen om dit te doen.

Wat nou als het lukt en als ik die poort toch doorkom, een luxueuze, eeuwige rijkdom met een flinke zwembad en Mercedes-AMG voor mijn deur? Hoe prachtig zou dat zijn, totdat de realiteit je inhaalt. Als Leon B en Mohammed H, daadwerkelijk de daders zijn, begrijp mij niet verkeerd, dan is de strafeis welverdiend. Maar schrikt de hoogte van de strafeis af voor toekomstige liquidaties? Ik denk van niet.

veiligheid | nieuws

Leiden heeft een nieuw college. D66, GroenLinks en PvdA presenteerden het beleidsakkoord 2018-2022: ‘Samen maken we de stad’. Eerdere onderhandelingen, waarbij de VVD en niet de PvdA betrokken was, liepen op niets uit. Wat is het nieuwe college van plan om de Sleutelstad veilig te houden? Mooi nieuws. Gisteren bereikten de zes vertegenwoordigers van D66, …

veiligheid | interview

‘Het goedkoopste biertje van Leiden’ luidt één van de reclameleuzen van de Hifi-bar, gevestigd in de Vrouwensteeg. Met een prijs van een euro en vijfentwintig cent is daar niets aan gelogen. Op dinsdag en donderdag is de Hifi vanaf 23.00 geopend voor alle studenten, wekelijks komen er honderden jongvolwassenen een dansje wagen. Hoe weet deze …

veiligheid

Bij het wonen in een studentenhuis denken de meeste mensen onmiddellijk aan een hoop troep, een stevig glas bier en vooral veel gezelligheid. Helaas gaat het eens in de zoveel tijd gruwelijk mis, en ontstaat er een flinke huisbrand. Hoe veilig zijn de studentenhuizen in Leiden eigenlijk? De DUWO is een huurstichting met bijna 7.000 …

veiligheid | column

Ik kan er niets aan doen. Druisend tegen al mijn principes in is ook mijn leven behoorlijk burgerlijk geworden. Ik woon in een hofje, sorteer netjes mijn plastic en ben daarnaast al een tijdje fanatiek op zoek naar het radijsbakje om mijn Albert-Heijnmoestuincollectie te completeren. Toegegeven, dat laatste is misschien niet helemaal waar. Toch was …

veiligheid | reportage

Ik vind het tijd om een duik te nemen in het leven van handhaving en hun negatieve imago (al dan niet) op te frissen. Want wat is het, dat handhaving Leiden doet? Ik draaide een aantal dagen mee.

veiligheid

In Leiden lijkt het nog redelijk rustig, maar criminaliteit zit in alle uithoeken van de samenleving (óók in Leiden). Daarom bezocht ik een symposium, georganiseerd door studievereniging der psychologie Labyrint, om me te verdiepen in de forensische psychologie

veiligheid | interview

Als we het over gebrek aan verkeersveiligheid in Leiden hebben, is er één kruispunt dat er met kop en schouders bovenuitsteekt: het kruispunt bij Anne&Max waar maar liefst vijf wegen samenkomen.

veiligheid | interview

  Afpakken van vermogen gebeurt bij het Openbaar Ministerie al bij de grote zaken. Sinds een jaar bestaan er nu ook kleinere ‘afpakteams’. Het is een proef om te kijken of dit ook ook bij kleinere onderzoeken werkt die snel afgehandeld kunnen worden. Nadine is zo’n medewerker. Hoe werkt dit nu precies?

veiligheid | explainer

Je zou denken dat de meeste mensen niet stelen, dit is immers iets voor dieven, toch? Niets lijkt minder waar. Leden van studentenvereniging L.V.V.S. Augustinus stelen elkaars jas zonder pardon.

veiligheid

De gemeente denkt erover de Oosterkerkstraat in een 30-kilometerweg te veranderen, waarbij de fietsers op de autoweg zullen gaan fietsen. “Levensgevaarlijk”, zegt Peter Rumler van de Leidse afdeling van de Fietsersbond. Waarom is er zo’n meningsverschil? LeidenLokaal zocht het uit.

veiligheid | column

Het maakt niet uit of het de warmste meimaand is in 300 jaar, of ver beneden het vriespunt in de winter. In weer of wind staan ze voor je klaar: de reclamemakers op straat.

veiligheid | verslag

Dagelijks reizen veel Leidenaren met de trein naar hun werk in Den Haag. De volgende keer kunnen zij de OV-chipkaart thuislaten, want het is binnenkort als proef mogelijk om met je bankpas naar Den Haag te reizen. Klinkt heel praktisch: betalen en reizen met één pas, maar hoe veilig en bruikbaar is het nieuwe systeem? …