Artboard 1
01-06-2018 | Jelle Schellekens
Opinie: Politieke studentenpartijen zijn overschat

In veel studentensteden is het een normaal fenomeen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen: studentenpartijen. Zo bestaat in Delft het STIP, in Utrecht Student&Starter en in Den Haag de Bond voor Studenten Actie. Het zijn politieke partijen die volledig bestaan uit studenten of in ieder geval twintigers. Het belangrijkste gemeenschappelijke kenmerk: gebrek aan politieke- en bestuurlijke ervaring.

Het is voor lokale politieke fracties belangrijk om inbreng van studenten uit de betreffende stad te hebben. Er moet natuurlijk gestreefd worden naar het vertegenwoordigen van alle groepen in de samenleving, een welbekend democratisch beginsel. Zeker in studentensteden als Leiden en Utrecht is daarom zowel de inbreng als de stem van studenten erg belangrijk voor politieke partijen. Een student die hoog op de kieslijsten staat bij de gemeenteraadsverkiezingen is daarom helemaal niet raar. Bij deze is studentkandidaat X geboren.

Studentkandidaat X krijgt waarschijnlijk veel voorkeursstemmen van medestudenten wat ook ten goede komt van de politieke partij in kwestie. De kans dat X in de raad komt is daarom erg groot, mits X hoog genoeg op de lijst staat. X is een student met veel capaciteit. De partij van X zag dit in en plaatste X op de lijst. X wordt bijgestaan door een fractie van ervaren politici en leden van de partij waar experts van alle maatschappelijke professionele vlakken bij zitten.  Op deze wijze kan X ondanks het gebrek aan ervaring een bijdrage zijn in de gemeenteraad.

Dan nu een ander scenario. X weet van zichzelf dat de politiek lonkt. En wat is er mooier dan samen met andere studenten vechten voor hun zaak. Aansluiten bij een studentenpartij lijkt X dus een goed idee. Net als X zijn de studenten binnen deze partij capabel, ambitieus en willen zich inzetten voor de stad. Daarom vormen zij voor de komende gemeenteraadsverkiezingen een lijst met studentenkandidaten. Enkelen zullen wellicht zelfs een zetel krijgen in de gemeenteraad. Waarschijnlijk zullen veel andere studenten in de gemeente hun stem uitbrengen op de partij die speciaal is opgericht om hun belangen te behartigen.

Toch mist er iets essentieels aan de studentenpartij waar X zich bij heeft aangesloten: een basis van ervaring. De studenten missen simpelweg ‘oude rotten’ in het vak die precies weten hoe de lokale politiek in elkaar steekt en hoe de verschillende machtsfactoren zich tot elkaar verhouden. Want ondanks de frisse wind die een studentenpartij kan meebrengen is kennis van het politieke stelsel misschien wel het belangrijkste wil men verandering teweeg brengen.

Daarom wil ik alle studenten aanmoedigen om actief te worden in de politiek. De nieuwe Rutte studeert waarschijnlijk op dit moment ergens in Nederland of de rest van de wereld. Er ligt een wereld voor ons open. Een werkend politiek stelsel ligt voor ons klaar. En misschien wel het belangrijkste: er zijn ons al zo veel voor geweest. Wees daarom niet bang om juist die ervaring op te zoeken en te leren van vorige generaties. Zij kennen de juiste wegen om iets voor elkaar te krijgen in dit land. Studentenpartijen hebben daar teveel gebrek aan. Dus wil jij als student iets veranderen in Nederland? Stem, steun of wordt actief voor de gevestigde politieke namen in alle soorten of maten.

 

politiek | achtergrond

FEL (Feminist Evolution Leiden) is een nieuwe beweging met een feministische inslag, die er in wil slagen de stad bewust te maken van feminisme. “Vrouwen moeten weten dat het zin heeft om zichzelf naar voren te schuiven en te denken ‘Ja, ik kan dit!’.” In september 2018 werd FEL officieel gelanceerd als organisatie, geboren uit …

politiek

Het was even onzeker of de lustrumviering van de vereniging, die dit jaar 125 jaar bestaat, door kon gaan, vanwege klachten vanuit de buurt. Nu heeft de gemeente toch de vergunning verleend om negen dagen feest te vieren in de schaatshal aan de vondellaan.

politiek | achtergrond

Met de komst van een nieuwe coalitie, bestaande uit D66, GroenLinks en PvdA, is in Leiden ook een nieuwe groep wethouders geïnstalleerd. Wat gelijk opvalt: vier van de vijf wethouders zijn vrouw. Opvallend vooral omdat het tegen de landelijke trend van ondervertegenwoordiging van vrouwen in de politiek in gaat.

politiek | interview

Martijn Otten is 24 jaar, raadslid van de PvdA in Leiden en werkt als woordvoerder voor die partij in de Eerste Kamer. Hij heeft onderwijs, jeugd, studenten en sport in zijn portefeuille en heeft grote ambities voor de komende vier jaar. ‘We moeten in Leiden niet alleen de beste universiteit van Nederland hebben, maar ook …

politiek | interview

Maarten de Crom is 24 jaar, raadslid voor de VVD in Leiden en werkt bij het landelijke opleidingsinstituut van de VVD in Den Haag. Hij stond dit jaar op plek vier van de VVD-kandidatenlijst en was daarmee de hoogste nieuwkomer. De komende vier jaar richt Maarten zich op de stedelijke ontwikkeling in Leiden. ‘Ik hoop …

politiek | liveblog

LIVE De Leidse gemeenteraad debatteerde gisteravond over kredietverlening voor een nieuw pand voor de ambtelijke huisvesting. Oude panden gaan namelijk op de schop en het stadhuis komt voor een gedeelte in Level, in het stationsgebied. Verder werden er nieuwe raadsleden beëdigd. Leiden Lokaal was erbij en deed live verslag. 20:00 31 mei 2018 Beëdiging nieuwe …

politiek | interview

27 jaar oud, lobbyist in Den Haag en al bijna 3 jaar bestuurslid bij D66 Leiden. Jan van der Voet is een man met ambitie en inzet. Hij noemt zichzelf een ‘politiek junkie’ en is al vanaf jonge leeftijd betrokken bij de politiek. Toch ligt zijn hart bij de lokale politiek: “De kracht van lokale …

politiek | interview

De VVD is net als andere jaren weer een van de grotere partijen binnen de Leidse Gemeenteraad. Ze bevinden zich echter in een andere rol, ze gaan namelijk de oppositie in. De stukgelopen formatiegesprekken met Groenlinks en D66 hebben ervoor gezorgd dat de VVD zich mag gaan handhaven in de oppositie. Wij spraken fractievoorzitter Dorien …

politiek | interview

‘De ramen trilden in de sponningen en de gemeente bood ons een hotelbon aan.’ Wijkverenigingen Maredorp de Camp en Pancras-West zijn het niet eens met de beslissing van de gemeente Leiden om opnieuw een feest te organiseren op de Kaasmarkt. Naar aanleiding van een evenement tijdens het Leidens ontzet vorig jaar hebben de voorzitters van de …

politiek | achtergrond

De gemeente worstelt met een nieuw bestemmingsplan voor de Kaasmarkt. Het plein ligt midden in het centrum: tussen de Hooglandse kerk en de Oude Rijn. Wie er nu rondloopt, doet dat waarschijnlijk alleen om zijn auto kwijt te kunnen, want het plein is nu een weinig inspirerend parkeerterrein.  Prijsvraag 1995 Al tientallen jaren liggen …

politiek

De Leidse politiek is verweven met de stad. Leidenlokaal verzamelde een aantal locaties in de stad die raakvlakken hebben met de politiek. Misschien is er bij jou in de buurt wel een plek waar je nog niet van had gehoord! Klik op de markers voor meer informatie.