Artboard 1
01-06-2018 | Maartje Broeijer
Piskont


Het Rijksmuseum, Stedelijk Museum en de gemeenten Utrecht en Amsterdam hadden ze al, maar nu doet ook de Haagse vestiging van Universiteit Leiden mee aan de hype van gender neutrale wc’s (hoe wc’s gender neutraal kunnen zijn terwijl er op de deur een mannetje, vrouwtje en een man-vrouw of vrouw-man worden afgebeeld lijkt me op heel veel manieren tegenstrijdig, maar ik zal het er, voor nu, bij laten).

Het symbool voor de gender neutrale wc bij de Haagse vestiging van Universiteit Leiden.

Hartstikke fijn hoor, dat er gender neutrale wc’s zijn voor mensen die daar behoefte aan hebben, maar ik heb wel last van de gevolgen. Als ik op dinsdag moet sprinten om alsnog te laat in de klas aan te komen, moet ik vaak snel nog even naar de wc. De dichtstbijzijnde wc is dan de gender neutrale wc.

De gender neutrale wc is namelijk altijd vrij omdat er maar 1% van de studenten gender neutraal is. Ik heb nu al een paar keer gehad dat ik snel m’n broek uittrok en in plaats van op de bril, op de pot ging zitten. Ty-pisch mannen, loop je vervolgens de rest van de dag met een vieze piskont rond.

Daarnaast ruik je de gender neutrale wc van mijlenver weg. Het stinkt namelijk naar mannenpis, iedereen kent het wel, die penetrante pisgeur die altijd te ruiken is bij mannen wc’s (maar nooit bij vrouwen wc’s). Het liefst zou ik mijn deodorant helemaal leegspuiten in de gender neutrale wc, zodat de geur wat beter te verdragen zou zijn.

Maar god, als meer vrouwen wc’s in het gebouw geen optie is, dan is het toch fijn dat je nooit in de rij staat bij de gender neutrale wc. Misschien is mijn kont dan vies van de pot, dat is toch een stuk fijner dan die paar druppeltjes in je onderbroek, als je het door het lange wachten écht niet meer op kon houden.

Voorlopig ga ik me bekwamen in gehang boven de pot, terwijl ik met smart wacht op het ontwerp van een gender neutrale bril met ingebouwde au de toilette verstuiver.

cultuur

Moeite met die laatste weken voor de zomer door te komen? Geen zorgen, Leiden heeft genoeg te doen. Hierbij enkele festivals en events uitgelicht met voor ieder wat wils!

cultuur

Is het einde van je seizoen op Netflix in zicht? Geen paniek! Er staat een compleet nieuw seizoen op je te wachten in de theaters van Leiden. Op 13 mei vindt namelijk de seizoenpresentatie plaats voor het komende theaterseizoen van 2019-2020.   Tijdens de seizoenpresentie laten de Leidse Schouwburg, de Stadsgehoorzaal en Theater Ins Blau zien …

cultuur

Leiden is de stad van ontdekkingen, maar na een ochtend ontdekken ben je natuurlijk toe aan een lekkere lunch in een unieke omgeving. Hierbij de acht must-visit plekjes!

cultuur | reportage

Een kijkje in het park Stoomtrein Katwijk Leiden, waar je een ritje kunt maken in een echte stoomtrein. Maar behalve dat doen de meer dan honderd vrijwilligers nog meer en misschien wel belangrijker werk.

cultuur | reportage

Hockey is voor kakkers, voetbal is voor het volk en darten is een cafésport. Er zijn vele vooroordelen die heersen over sporten, maar kloppen deze wel? Dat er in cafés een dartbord hangt, maakt de sport niet een cafésport. Er zijn namelijk serieuze dartverenigingen, zo ook in Leiden. Wij gingen langs bij de Leidse dartvereniging …

cultuur

Bekijk waar je deze vier bijzonder sporten kunt beoefenen en leer over wat ze inhouden.

cultuur | reportage

De Kleiwarenfabriek Firma Gebroeders Ginjaar maakt sinds 1920 bouwkeramiek, producten die gemaakt zijn van klei. Wanneer je de fabriek binnenloopt, lijkt het alsof de tijd heeft stil gestaan. Jolanda Ginjaar legt uit wat er schuil gaat achter de deuren van dit oude familiebedrijf.

cultuur | interview

Heb jij al 100 keer geluncht en geborreld op de Nieuwe Rijn? Goed nieuws! Sinds afgelopen weekend heeft Leiden er een nieuwe lunchroom/bar bij: ’t Gerecht.

cultuur | interview

Vergeet Coen en Sander of Mattie en Marieke, Leiden heeft zijn eigen talentvolle DJ-duo. Elke woensdag van 21.00 tot 23.00 hoor je de twee radiorakkers Geert (29) en Julius (29) op Sleutelstad FM. In een programma waar muziek en ‘slap gelul’ centraal staan, is het enthiousiasme van de twee DJ’s zo aanstekelijk, dat je elke …

cultuur | nieuws

De twee studenten Benjamin Schoonenberg en Pablo Kattenberg stonden afgelopen zaterdag op de markt met hun zelfgemaakte robot die gedichten produceert. Met behulp van kunstmatige intelligentie kan de Lucebot gedichten maken die geïnspireerd zijn op het werk van de dichter Lucebert.

cultuur

Een biertje in De Kroeg, opera in de Schouwburg, dansen in de Next, cabaret in de Stadsgehoorzaal: Leiden heeft verscheidene mogelijkheden voor een avondje uit. Maar binnenkort is er meer dan dat mogelijk: op industrieterrein De Waard gaat de Wibar zijn deuren openen. In een grote loods in de Willem Barentzstraat zal zich een multifunctioneel …

cultuur | achtergrond

LEIDEN, geproduceerd in samenwerking met Caroline Wesselman Het voormalige schakelhuis van de energiecentrale in Leiden is sinds 2017 overgenomen door bierbrouwerij Pronck. Maandelijks wordt hier 5000 liter aan liefdevolle, eigenaardige en speciale bieren geproduceerd. Vandaag neemt 1 van de oprichters, Frans, ons mee en mogen wij op bottelavontuur. Hoe werkt zo een brouwerij eigenlijk en …