Artboard 1
01-06-2018 | Maartje Broeijer
Piskont


Het Rijksmuseum, Stedelijk Museum en de gemeenten Utrecht en Amsterdam hadden ze al, maar nu doet ook de Haagse vestiging van Universiteit Leiden mee aan de hype van gender neutrale wc’s (hoe wc’s gender neutraal kunnen zijn terwijl er op de deur een mannetje, vrouwtje en een man-vrouw of vrouw-man worden afgebeeld lijkt me op heel veel manieren tegenstrijdig, maar ik zal het er, voor nu, bij laten).

Het symbool voor de gender neutrale wc bij de Haagse vestiging van Universiteit Leiden.

Hartstikke fijn hoor, dat er gender neutrale wc’s zijn voor mensen die daar behoefte aan hebben, maar ik heb wel last van de gevolgen. Als ik op dinsdag moet sprinten om alsnog te laat in de klas aan te komen, moet ik vaak snel nog even naar de wc. De dichtstbijzijnde wc is dan de gender neutrale wc.

De gender neutrale wc is namelijk altijd vrij omdat er maar 1% van de studenten gender neutraal is. Ik heb nu al een paar keer gehad dat ik snel m’n broek uittrok en in plaats van op de bril, op de pot ging zitten. Ty-pisch mannen, loop je vervolgens de rest van de dag met een vieze piskont rond.

Daarnaast ruik je de gender neutrale wc van mijlenver weg. Het stinkt namelijk naar mannenpis, iedereen kent het wel, die penetrante pisgeur die altijd te ruiken is bij mannen wc’s (maar nooit bij vrouwen wc’s). Het liefst zou ik mijn deodorant helemaal leegspuiten in de gender neutrale wc, zodat de geur wat beter te verdragen zou zijn.

Maar god, als meer vrouwen wc’s in het gebouw geen optie is, dan is het toch fijn dat je nooit in de rij staat bij de gender neutrale wc. Misschien is mijn kont dan vies van de pot, dat is toch een stuk fijner dan die paar druppeltjes in je onderbroek, als je het door het lange wachten écht niet meer op kon houden.

Voorlopig ga ik me bekwamen in gehang boven de pot, terwijl ik met smart wacht op het ontwerp van een gender neutrale bril met ingebouwde au de toilette verstuiver.

cultuur | podcast

In 1981 begon Niek Broeijer zijn studententijd in Leiden. Al gauw was hij anders dan de doorsnee student. In plaats van drinken, roken en feesten stond hij elke ochtend vroeg op om te roeien op Njord, de grootste Leidse roeivereniging. Zo behaalde hij al op jonge leeftijd het Guinnes World Record op de 100 kilometer …

cultuur | interview

Veel mensen denken bij de hygiëne van studentenhuizen al snel aan halfvolle bierflesjes in de fusie (ander woord voor de woonkamer), verstrooide vuilniszakken in de gangen, en overgelopen doucheputjes. Al snel gaan van die gedachtes je nekharen overeind staan en gieren de rillingen al door je lichaam. Maar is een studentenhuis echt zo smerig als …

cultuur | recensie

Sinds oktober vorig jaar is in het Museum Volkenkunde een tentoonstelling over Bali te bewonderen. Leiden Lokaal nam een kijkje.

cultuur | video

Klopt het nog? Elke Leidenaar kent de Burcht. Dit monument siert de stad al sinds de 12e eeuw en staat pal in het midden van de stad, op de splitsing van de Oude en Nieuwe Rijn. Het werd oorspronkelijk gebouwd als verdedigingsfort. Maar wat valt er nu te doen bij de Burcht? 4 leuke dingen …

cultuur | interview

Een interview met projectleider Tanja van der Zon bij het Rijksmuseum van Oudheden over haar baan, Middeleeuwse Tuinen en haar favoriet.

cultuur

Is het einde van je seizoen op Netflix in zicht? Geen paniek! Er staat een compleet nieuw seizoen op je te wachten in de theaters van Leiden. Op 13 mei vindt namelijk de seizoenpresentatie plaats voor het komende theaterseizoen van 2019-2020.   Tijdens de seizoenpresentie laten de Leidse Schouwburg, de Stadsgehoorzaal en Theater Ins Blau zien …

cultuur | reportage

Een kijkje in het park Stoomtrein Katwijk Leiden, waar je een ritje kunt maken in een echte stoomtrein. Maar behalve dat doen de meer dan honderd vrijwilligers nog meer en misschien wel belangrijker werk.

cultuur | reportage

Hockey is voor kakkers, voetbal is voor het volk en darten is een cafésport. Er zijn vele vooroordelen die heersen over sporten, maar kloppen deze wel? Dat er in cafés een dartbord hangt, maakt de sport niet een cafésport. Er zijn namelijk serieuze dartverenigingen, zo ook in Leiden. Ik ging langs bij de Leidse dartvereniging …

cultuur

Bekijk waar je deze vier bijzonder sporten kunt beoefenen en leer over wat ze inhouden.

cultuur | reportage

De Kleiwarenfabriek Firma Gebroeders Ginjaar maakt sinds 1920 bouwkeramiek, producten die gemaakt zijn van klei. Wanneer je de fabriek binnenloopt, lijkt het alsof de tijd heeft stil gestaan. Jolanda Ginjaar legt uit wat er schuil gaat achter de deuren van dit oude familiebedrijf.

cultuur | interview

Heb jij al 100 keer geluncht en geborreld op de Nieuwe Rijn? Goed nieuws! Sinds afgelopen weekend heeft Leiden er een nieuwe lunchroom/bar bij: ’t Gerecht.

cultuur | interview

Vergeet Coen en Sander of Mattie en Marieke, Leiden heeft zijn eigen talentvolle DJ-duo. Elke woensdag van 21.00 tot 23.00 hoor je de twee radiorakkers Geert (29) en Julius (29) op Sleutelstad FM. In een programma waar muziek en ‘slap gelul’ centraal staan. Het enthiousiasme van de twee DJ’s is zo aanstekelijk, dat je elke …