Artboard 1
01-06-2018 | Dirk van Nieuwland
Schatkaart voor Platenverzamelaars

Zwarte ronden schijven met groeven zijn bezig met een opmars. De verkoopcijfers van langspeelplaten stijgen de laatste jaren. Ook de platenzaak lijkt een nieuw leven bekoren. in 2018 is er voor het eerst sinds jaren weer een nieuwe platenzaak bijgekomen in Leiden. Waar gaat de vinylliefhebber naar toe in Leiden?

 


Een schatkaart voor iedere platenverzamelaar in Leiden

 

Kendal Beynon gaat regelmatig alle platenzaken van leiden af. Hoewel de 26jarige studente misschien niet helemaal past in het stereotype beeld van de platenverzamelaar, heeft ze een grote passie voor vinyl.

 

“Zes jaar geleden liep ik stage bij R&S in Londen, een label met electronische dans muziek. Toen ik klaar was met mijn stage kreeg ik een hele doos platen van mijn baas. Ik helemaal geen platenspeler en ik wist niet zo goed wat ik er mee moest. Ik luisterde altijd naar mp3’s. Toen ik naar Nederland verhuisde, kreeg ik een platenspeler van een vriend en kon ik voor het eerst luisteren naar mijn eigen platen. Ik kende de muziek natuurlijk wel, maar was toch verbaasd hoe veel beter het uit de platenspeler klonk. Toen ben ik begonnen met het verzamelen van vinyl.”

Kendals favoriete plaat

Hoewel er ooit meer platenzaken in Leiden te vinden waren, zijn ze nog zeker niet verdwenen. Ketens zoals Plato en Velvet zijn bekend bij de platenliefhebbers in heel Nederland en hebben mooie ruime winkels in Leiden. Daarnaast is er de 2e hands outlet van velvet, met het grootste aanbod 2e hands vinyl in Nederland.  De nieuwste platenzaak is Nowa’s aan het einde van de Haarlemmerstraat.

 

“Ik loop iedere week wel eens een muziekwinkel binnen. Het meeste kom ik bij Nowa’s. Het aanbod daar past erg bij mijn muzieksmaak. De andere platenzaken in Leiden zijn wel groter, maar daar moet ik veel meer de krenten uit de pap zoeken. De bank in Nowa’s zit lekker en de platenspeler staat er op een tafeltje naast, een hele fijne setup om rustig nieuwe platen te ontdekken.”

cultuur

Moeite met die laatste weken voor de zomer door te komen? Geen zorgen, Leiden heeft genoeg te doen. Hierbij enkele festivals en events uitgelicht met voor ieder wat wils!

cultuur

Is het einde van je seizoen op Netflix in zicht? Geen paniek! Er staat een compleet nieuw seizoen op je te wachten in de theaters van Leiden. Op 13 mei vindt namelijk de seizoenpresentatie plaats voor het komende theaterseizoen van 2019-2020.   Tijdens de seizoenpresentie laten de Leidse Schouwburg, de Stadsgehoorzaal en Theater Ins Blau zien …

cultuur

Leiden is de stad van ontdekkingen, maar na een ochtend ontdekken ben je natuurlijk toe aan een lekkere lunch in een unieke omgeving. Hierbij de acht must-visit plekjes!

cultuur | reportage

Een kijkje in het park Stoomtrein Katwijk Leiden, waar je een ritje kunt maken in een echte stoomtrein. Maar behalve dat doen de meer dan honderd vrijwilligers nog meer en misschien wel belangrijker werk.

cultuur | reportage

Hockey is voor kakkers, voetbal is voor het volk en darten is een cafésport. Er zijn vele vooroordelen die heersen over sporten, maar kloppen deze wel? Dat er in cafés een dartbord hangt, maakt de sport niet een cafésport. Er zijn namelijk serieuze dartverenigingen, zo ook in Leiden. Wij gingen langs bij de Leidse dartvereniging …

cultuur

Bekijk waar je deze vier bijzonder sporten kunt beoefenen en leer over wat ze inhouden.

cultuur | reportage

De Kleiwarenfabriek Firma Gebroeders Ginjaar maakt sinds 1920 bouwkeramiek, producten die gemaakt zijn van klei. Wanneer je de fabriek binnenloopt, lijkt het alsof de tijd heeft stil gestaan. Jolanda Ginjaar legt uit wat er schuil gaat achter de deuren van dit oude familiebedrijf.

cultuur | interview

Heb jij al 100 keer geluncht en geborreld op de Nieuwe Rijn? Goed nieuws! Sinds afgelopen weekend heeft Leiden er een nieuwe lunchroom/bar bij: ’t Gerecht.

cultuur | interview

Vergeet Coen en Sander of Mattie en Marieke, Leiden heeft zijn eigen talentvolle DJ-duo. Elke woensdag van 21.00 tot 23.00 hoor je de twee radiorakkers Geert (29) en Julius (29) op Sleutelstad FM. In een programma waar muziek en ‘slap gelul’ centraal staan, is het enthiousiasme van de twee DJ’s zo aanstekelijk, dat je elke …

cultuur | nieuws

De twee studenten Benjamin Schoonenberg en Pablo Kattenberg stonden afgelopen zaterdag op de markt met hun zelfgemaakte robot die gedichten produceert. Met behulp van kunstmatige intelligentie kan de Lucebot gedichten maken die geïnspireerd zijn op het werk van de dichter Lucebert.

cultuur

Een biertje in De Kroeg, opera in de Schouwburg, dansen in de Next, cabaret in de Stadsgehoorzaal: Leiden heeft verscheidene mogelijkheden voor een avondje uit. Maar binnenkort is er meer dan dat mogelijk: op industrieterrein De Waard gaat de Wibar zijn deuren openen. In een grote loods in de Willem Barentzstraat zal zich een multifunctioneel …

cultuur | achtergrond

LEIDEN, geproduceerd in samenwerking met Caroline Wesselman Het voormalige schakelhuis van de energiecentrale in Leiden is sinds 2017 overgenomen door bierbrouwerij Pronck. Maandelijks wordt hier 5000 liter aan liefdevolle, eigenaardige en speciale bieren geproduceerd. Vandaag neemt 1 van de oprichters, Frans, ons mee en mogen wij op bottelavontuur. Hoe werkt zo een brouwerij eigenlijk en …