Artboard 1
01-06-2018 | Dirk van Nieuwland
Schatkaart voor Platenverzamelaars

Zwarte ronden schijven met groeven zijn bezig met een opmars. De verkoopcijfers van langspeelplaten stijgen de laatste jaren. Ook de platenzaak lijkt een nieuw leven bekoren. in 2018 is er voor het eerst sinds jaren weer een nieuwe platenzaak bijgekomen in Leiden. Waar gaat de vinylliefhebber naar toe in Leiden?

 


Een schatkaart voor iedere platenverzamelaar in Leiden

 

Kendal Beynon gaat regelmatig alle platenzaken van leiden af. Hoewel de 26jarige studente misschien niet helemaal past in het stereotype beeld van de platenverzamelaar, heeft ze een grote passie voor vinyl.

 

“Zes jaar geleden liep ik stage bij R&S in Londen, een label met electronische dans muziek. Toen ik klaar was met mijn stage kreeg ik een hele doos platen van mijn baas. Ik helemaal geen platenspeler en ik wist niet zo goed wat ik er mee moest. Ik luisterde altijd naar mp3’s. Toen ik naar Nederland verhuisde, kreeg ik een platenspeler van een vriend en kon ik voor het eerst luisteren naar mijn eigen platen. Ik kende de muziek natuurlijk wel, maar was toch verbaasd hoe veel beter het uit de platenspeler klonk. Toen ben ik begonnen met het verzamelen van vinyl.”

Kendals favoriete plaat

Hoewel er ooit meer platenzaken in Leiden te vinden waren, zijn ze nog zeker niet verdwenen. Ketens zoals Plato en Velvet zijn bekend bij de platenliefhebbers in heel Nederland en hebben mooie ruime winkels in Leiden. Daarnaast is er de 2e hands outlet van velvet, met het grootste aanbod 2e hands vinyl in Nederland.  De nieuwste platenzaak is Nowa’s aan het einde van de Haarlemmerstraat.

 

“Ik loop iedere week wel eens een muziekwinkel binnen. Het meeste kom ik bij Nowa’s. Het aanbod daar past erg bij mijn muzieksmaak. De andere platenzaken in Leiden zijn wel groter, maar daar moet ik veel meer de krenten uit de pap zoeken. De bank in Nowa’s zit lekker en de platenspeler staat er op een tafeltje naast, een hele fijne setup om rustig nieuwe platen te ontdekken.”

cultuur | podcast

In 1981 begon Niek Broeijer zijn studententijd in Leiden. Al gauw was hij anders dan de doorsnee student. In plaats van drinken, roken en feesten stond hij elke ochtend vroeg op om te roeien op Njord, de grootste Leidse roeivereniging. Zo behaalde hij al op jonge leeftijd het Guinnes World Record op de 100 kilometer …

cultuur | interview

Veel mensen denken bij de hygiëne van studentenhuizen al snel aan halfvolle bierflesjes in de fusie (ander woord voor de woonkamer), verstrooide vuilniszakken in de gangen, en overgelopen doucheputjes. Al snel gaan van die gedachtes je nekharen overeind staan en gieren de rillingen al door je lichaam. Maar is een studentenhuis echt zo smerig als …

cultuur | recensie

Sinds oktober vorig jaar is in het Museum Volkenkunde een tentoonstelling over Bali te bewonderen. Leiden Lokaal nam een kijkje.

cultuur | video

Klopt het nog? Elke Leidenaar kent de Burcht. Dit monument siert de stad al sinds de 12e eeuw en staat pal in het midden van de stad, op de splitsing van de Oude en Nieuwe Rijn. Het werd oorspronkelijk gebouwd als verdedigingsfort. Maar wat valt er nu te doen bij de Burcht? 4 leuke dingen …

cultuur | interview

Een interview met projectleider Tanja van der Zon bij het Rijksmuseum van Oudheden over haar baan, Middeleeuwse Tuinen en haar favoriet.

cultuur

Is het einde van je seizoen op Netflix in zicht? Geen paniek! Er staat een compleet nieuw seizoen op je te wachten in de theaters van Leiden. Op 13 mei vindt namelijk de seizoenpresentatie plaats voor het komende theaterseizoen van 2019-2020.   Tijdens de seizoenpresentie laten de Leidse Schouwburg, de Stadsgehoorzaal en Theater Ins Blau zien …

cultuur | reportage

Een kijkje in het park Stoomtrein Katwijk Leiden, waar je een ritje kunt maken in een echte stoomtrein. Maar behalve dat doen de meer dan honderd vrijwilligers nog meer en misschien wel belangrijker werk.

cultuur | reportage

Hockey is voor kakkers, voetbal is voor het volk en darten is een cafésport. Er zijn vele vooroordelen die heersen over sporten, maar kloppen deze wel? Dat er in cafés een dartbord hangt, maakt de sport niet een cafésport. Er zijn namelijk serieuze dartverenigingen, zo ook in Leiden. Ik ging langs bij de Leidse dartvereniging …

cultuur

Bekijk waar je deze vier bijzonder sporten kunt beoefenen en leer over wat ze inhouden.

cultuur | reportage

De Kleiwarenfabriek Firma Gebroeders Ginjaar maakt sinds 1920 bouwkeramiek, producten die gemaakt zijn van klei. Wanneer je de fabriek binnenloopt, lijkt het alsof de tijd heeft stil gestaan. Jolanda Ginjaar legt uit wat er schuil gaat achter de deuren van dit oude familiebedrijf.

cultuur | interview

Heb jij al 100 keer geluncht en geborreld op de Nieuwe Rijn? Goed nieuws! Sinds afgelopen weekend heeft Leiden er een nieuwe lunchroom/bar bij: ’t Gerecht.

cultuur | interview

Vergeet Coen en Sander of Mattie en Marieke, Leiden heeft zijn eigen talentvolle DJ-duo. Elke woensdag van 21.00 tot 23.00 hoor je de twee radiorakkers Geert (29) en Julius (29) op Sleutelstad FM. In een programma waar muziek en ‘slap gelul’ centraal staan. Het enthiousiasme van de twee DJ’s is zo aanstekelijk, dat je elke …