Artboard 1
01-06-2018 | MerijnKramer
”Wat je ziet is dat heel veel jonge mensen vertrekken naar Den Haag, omdat ze in de stad niets meer kunnen betalen”

De VVD is net als andere jaren weer een van de grotere partijen binnen de Leidse Gemeenteraad. Ze bevinden zich echter in een andere rol, ze gaan namelijk de oppositie in. De stukgelopen formatiegesprekken met Groenlinks en D66 hebben ervoor gezorgd dat de VVD zich mag gaan handhaven in de oppositie. Wij spraken fractievoorzitter Dorien Verbree over de gesprekken aan de nieuwe rol van de gemeente voor de komende 4 jaar.

Wat zouden jullie willen zien de komende 4 jaar?

We willen sowieso dat er flink bijgebouwd gaat worden. Wat je ziet is dat heel veel jonge mensen vertrekken naar Den Haag, omdat ze in de stad niets meer kunnen betalen en de meeste woningen in het duurdere segment zitten. Ook bij ouderen zien we de wens om kleiner te gaan wonen, daar willen we ook voor gaan staan de komende 4 jaar. Er is in Leiden gewoon teveel vraag en te weinig aanbod aan woningen. Dat is belangrijk dat dat aangepast gaat worden.

Wat wil je zelf nog graag zien?

Verder vinden we het natuurlijk ook belangrijk dat de belastingen laag blijven. We willen gewoon goed kunnen kiezen wat de gemeente nu écht moet gaan doen in plaats van dat we de hobby’s van politici gaan financieren binnen de regio. Daar zijn we erg strikt op.

Is verduurzaming binnen de stad ook een belangrijk thema?

Zeker, het is belangrijk om over 50 jaar nog op dezelfde manier van de stad te kunnen genieten. We wonen nu eenmaal dichtbij de zee en bij het water en we zien de graag dat de stad niet overstroomd!

Maar ook bij herstructurering is het belangrijk om groenere keuzes te maken. Als je een straat opnieuw aan het vormgeven bent is het belangrijk voor ons om zo veel mogelijk groen er opnieuw bij te gaan plaatsen. Dan hebben we het bijvoorbeeld over extra bomen, struiken en dergelijken. Zo ook bijvoorbeeld bij de nieuwe centrumroute. Daar zie je ook dat het al een stuk groener is rond bijvoorbeeld Lammenschans en de Jan van Houtbrug. Dat vind ik mooi om te zien.

Geloof je dat je qua beleid ook verschil kan maken in de raad?

Iedereen die stemt of lid is van een politieke partij weet dat je nooit alles kan waarmaken wat er in je verkiezingsprogramma staat. Gelukkig hebben we een democratie en hebben we de kans om verschil te kunnen maken binnen ons kiesstelsel, er moet echter altijd wel water bij de wijn worden gedaan wat dat betreft. Uiteindelijk geeft een verkiezingsprogramma meer een richting aan voor de komende 4 jaar en een visie voor waar we heen willen gaan met de stad. We kunnen nu eenmaal niet alles doen, maar ik geloof wel dat we gezien de grootte wel wat potten kunnen breken.

 

politiek | achtergrond

FEL (Feminist Evolution Leiden) is een nieuwe beweging met een feministische inslag, die er in wil slagen de stad bewust te maken van feminisme. “Vrouwen moeten weten dat het zin heeft om zichzelf naar voren te schuiven en te denken ‘Ja, ik kan dit!’.” In september 2018 werd FEL officieel gelanceerd als organisatie, geboren uit …

politiek

Het was even onzeker of de lustrumviering van de vereniging, die dit jaar 125 jaar bestaat, door kon gaan, vanwege klachten vanuit de buurt. Nu heeft de gemeente toch de vergunning verleend om negen dagen feest te vieren in de schaatshal aan de vondellaan.

politiek | achtergrond

Met de komst van een nieuwe coalitie, bestaande uit D66, GroenLinks en PvdA, is in Leiden ook een nieuwe groep wethouders geïnstalleerd. Wat gelijk opvalt: vier van de vijf wethouders zijn vrouw. Opvallend vooral omdat het tegen de landelijke trend van ondervertegenwoordiging van vrouwen in de politiek in gaat.

politiek | interview

Martijn Otten is 24 jaar, raadslid van de PvdA in Leiden en werkt als woordvoerder voor die partij in de Eerste Kamer. Hij heeft onderwijs, jeugd, studenten en sport in zijn portefeuille en heeft grote ambities voor de komende vier jaar. ‘We moeten in Leiden niet alleen de beste universiteit van Nederland hebben, maar ook …

politiek | interview

Maarten de Crom is 24 jaar, raadslid voor de VVD in Leiden en werkt bij het landelijke opleidingsinstituut van de VVD in Den Haag. Hij stond dit jaar op plek vier van de VVD-kandidatenlijst en was daarmee de hoogste nieuwkomer. De komende vier jaar richt Maarten zich op de stedelijke ontwikkeling in Leiden. ‘Ik hoop …

politiek | liveblog

LIVE De Leidse gemeenteraad debatteerde gisteravond over kredietverlening voor een nieuw pand voor de ambtelijke huisvesting. Oude panden gaan namelijk op de schop en het stadhuis komt voor een gedeelte in Level, in het stationsgebied. Verder werden er nieuwe raadsleden beëdigd. Leiden Lokaal was erbij en deed live verslag. 20:00 31 mei 2018 Beëdiging nieuwe …

politiek | interview

27 jaar oud, lobbyist in Den Haag en al bijna 3 jaar bestuurslid bij D66 Leiden. Jan van der Voet is een man met ambitie en inzet. Hij noemt zichzelf een ‘politiek junkie’ en is al vanaf jonge leeftijd betrokken bij de politiek. Toch ligt zijn hart bij de lokale politiek: “De kracht van lokale …

politiek | Opinie

In veel studentensteden is het een normaal fenomeen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen: studentenpartijen. Zo bestaat in Delft het STIP, in Utrecht Student&Starter en in Den Haag de Bond voor Studenten Actie. Het zijn politieke partijen die volledig bestaan uit studenten of in ieder geval twintigers. Het belangrijkste gemeenschappelijke kenmerk: gebrek aan politieke- en bestuurlijke ervaring. Het is voor …

politiek | interview

‘De ramen trilden in de sponningen en de gemeente bood ons een hotelbon aan.’ Wijkverenigingen Maredorp de Camp en Pancras-West zijn het niet eens met de beslissing van de gemeente Leiden om opnieuw een feest te organiseren op de Kaasmarkt. Naar aanleiding van een evenement tijdens het Leidens ontzet vorig jaar hebben de voorzitters van de …

politiek | achtergrond

De gemeente worstelt met een nieuw bestemmingsplan voor de Kaasmarkt. Het plein ligt midden in het centrum: tussen de Hooglandse kerk en de Oude Rijn. Wie er nu rondloopt, doet dat waarschijnlijk alleen om zijn auto kwijt te kunnen, want het plein is nu een weinig inspirerend parkeerterrein.  Prijsvraag 1995 Al tientallen jaren liggen …

politiek

De Leidse politiek is verweven met de stad. Leidenlokaal verzamelde een aantal locaties in de stad die raakvlakken hebben met de politiek. Misschien is er bij jou in de buurt wel een plek waar je nog niet van had gehoord! Klik op de markers voor meer informatie.