Artboard 1
01-06-2018 | Femke
‘We gaan gewoon doorbreken!’

 

Ze zijn jong, enthousiast en vol dromen. Ik heb het over de vier jongens van de gloednieuwe band Peter Nix. Nog maar drie maanden spelen ze samen en in die tijd hebben ze al drie keer in Leiden opgetreden. Van rock tot hardrock, deze begin-twintigers weten wat ze willen. Eén ding is zeker, stuk voor stuk hebben ze een passie voor muziek.

Van links naar rechts: Job Corver, Jordy Bouter, Mathijs van der Poel en Job Overduin. Foto: Peter Nix ©
Van links naar rechts: Job Corver, Jordy Bouter, Mathijs van der Poel en Job Overduin. Foto: Peter Nix ©

Het was eind februari 2018 toen Mathijs van der Poel (21), Jordy Bouter (20), Job Overduin (21) en Job Corver (23) onder de naam Peter Nix een band begonnen. Opvallend is hun voorkeur voor harde, duistere muziek. Ik spreek zanger en basgitarist Mathijs en leadgitarist Jordy op de plek waar het allemaal is begonnen: studentenvereniging V.S.L. Catena.

Hoe kwamen jullie op het idee om samen een band te beginnen?

Mathijs: Toevallig dat je ons nu spreekt..
Jordy: Ja, want wij zijn de band begonnen!
Mathijs: Ik heb vroeger in wat bandjes gespeeld en ik wilde nu graag weer een band hebben. Toen hoorde ik dat Iron Panda (de voormalige Catena-band) was gestopt en dacht ik ‘weet je wat, dan ga ik wel een Catena-band starten.’
Jordy: We hadden aan het eind van de kmt (kennismakingstijd, red.) bij Catena een jamsessie samen.
Mathijs: En toen dacht ik: hé, die kan wel goed gitaar spelen. Dus ik vroeg hem: ‘wil je in een band?’

‘Ik dacht: hé, die kan wel goed gitaar spelen’

Jordy: Ja, zo begon het. En na ongeveer een maandje kwam Job Overduin erbij.
Mathijs: We hebben gewoon twee keer bij hem thuis even gespeeld en toen zeiden we: ‘joh, we hebben nog een tweede gitarist nodig, kom er gezellig bij!’ Voor een drummer hebben we in Catena een flyertje opgehangen, want dat was degene die we niet konden vinden.
Jordy: Daarop kregen we twee reacties en toen had de ene Job, de gitaarjob, Job Corver gevonden. Dus die hebben we op auditie laten komen.
Mathijs: Job was gewoon significant beter op het drumstel dan de anderen.

Hoe omschrijven jullie de muziek?

Jordy: Modern hardrock.
Mathijs: Nou, ik zou de ‘hard’ er niet specifiek voor willen zetten. We hebben wel een paar harde nummers, zoals Psycho (Muse), maar ook andere nummers, zoals Say It Ain’t So (Weezer), die ik niet per se hardrock zou willen noemen.
Jordy: Rock tot hardrock en alles dat ertussenin zit.
Mathijs: En af en toe een nummertje blues.

Welke band of artiest is jullie grootste voorbeeld?

Jordy: Hebben wij een voorbeeld? Ik denk dat Royal Blood wel in de buurt komt… Mijn persoonlijke voorbeelden zijn vooral Jimmy Paige en Jimi Hendrix, dus allebei de Jimmy’s, gewoon de jaren ’60 en ’70 hardrockgitaristen.
Mathijs: Ik zit juist meer bij de grunge, modern-rock en dingen zoals Rise Against. Maar qua stijl vind ik The Strokes een hele goede omschrijving van onze muziekrichting.
Jordy: Die zijn wel wat softer dan wij.

Nu spelen jullie alleen nog covers. Zijn jullie van plan ook zelf nummers te schrijven?

Jordy: Daar gaan we nu mee beginnen. Deze week willen we een keer een schrijfsessie plannen.
Mathijs: Uiteindelijk is het de bedoeling dat we geen covers meer hebben, dat was alleen een opstappunt om elkaar even beter te leren kennen.
Jordy: Ja en ook als optreedmateriaal voor nu.

Het lijkt me wel lastig om nummers te schrijven. Hebben jullie hier al ervaring mee?

Jordy: Ik heb al eerder wat muziek geschreven. Als ik iets heb ervaren, neem ik dat gevoel mee en dan schrijf ik eerst een melodie en akkoorden. Dan komt de tekst meestal vanzelf.

Foto: Peter Nix ©
Foto: Peter Nix ©

Waar komt de naam Peter Nix vandaan?

Mathijs: Van onze bargoeroe.
Jordy: Ja, bij het Muziekhuis waar we iedere week oefenen is een gast die altijd achter de bar staat.
Mathijs: En we gingen er een keertje bij zitten en zeiden ‘Gast, drop nu eens goede bandnamen’. Toen zijn we een beetje gaan klooien. Persoonlijk vond ik Advertiser Friendly een leuke, maar die vonden ze te lang.
Jordy: Uiteindelijk kwamen we bij gewoon de naam Peter.
Mathijs: Ja, en jij vond Nix heel leuk, volgens mij.
Jordy: Toen hebben we dat erachter geplakt. Het klinkt als een naam, maar ook als iets obscuurs. Je mag er zelf een invulling aan geven.

‘We willen onze naam goed maken door goede muziek’

Jordy: De filosofie is: een bandnaam wordt goed wanneer de muziek van de band goed is.
Mathijs: Ja, kijk naar de naam Foo Fighters, dat betekent helemaal niks. Pearl Jam: waar heb je het over? Queen is ook echt een kutnaam, maar als je denkt aan Queen…
Jordy: … dan denk je niet aan een koningin, maar aan de band en Freddie Mercury. Dus we proberen onze naam goed te maken door goede muziek te maken.

Hoe is de sfeer in de groep?

Jordy: Gasten onder elkaar: gewoon elkaar een beetje afkraken voor de leuk. Maar ook wel aanpakken. Als we over een week een optreden hebben, plannen we een repetitie van vier uur en die maken we ook echt vol.
Mathijs: Ja, we hebben een tijd van spelen en een tijd van werken en dat is heel duidelijk.

Omschrijf elkaar in een paar zinnen.

Mathijs: Drummerjob (Corver red.) is een rustige, ingetogen jongen en soms een beetje op zichzelf.
Jordy: Maar hij komt echt uit zijn schulp op het drumstel. Dan is hij opeens heel hard en snel en luid en dan moeten we schreeuwen om hem stop te krijgen.
Mathijs: Dat is heel grappig om te zien. Gitaarversterkers kan je uitzetten maar een drumstel kun je niet echt uitzetten.
Jordy: Of we moeten zijn stokken afpakken…

Mathijs: De andere Job (Overduin red.) is qua persoonlijkheid echt het tegenovergestelde.
Jordy: Ja, hij is heel sociaal. En hij heeft ook binnen Leiden veel connecties voor plekken waar we kunnen oefenen en optreden.
Mathijs: Als we een soort binnen-bandse manager moeten hebben, zou Job geen slechte keuze zijn.
Jordy: Precies, en hij is ook gewoon heel muzikaal. Hij speelt piano en akoestische gitaar.
Mathijs: Dat was aan het begin wel lastig, want er zit veel verschil tussen akoestische en elektrische gitaar. Maar het gaat steeds beter.

‘We weten allebei van elkaar dat we een groot ego hebben’

Jordy: Ik zou Mathijs beschrijven als een goede frontman.
Mathijs (lachend): Wat bedoel je daarmee?
Jordy: Kijk, we weten allebei van elkaar dat we een groot ego hebben. Maar dat hoort ook bij de rol die je hebt in een band. Als zanger en leadgitarist moet je wel een beetje een ego hebben.
Mathijs: Ja, je hebt ook twee manieren van ego. Je hebt het soort dat zegt ‘jullie mogen alles regelen, want ik ben toch de ster’ en het soort dat zegt ‘jongens, ik wil dat het zo gaat, want ík wil dat het zo gaat’. Dat is het verschil tussen ons. Ik vind het allemaal best als jullie het maar regelen en zolang ik uiteindelijk gewoon lekker vooraan kan staan. Jordy wil eerder alles superperfect laten verlopen.

Foto: Peter Nix ©

Hoe verloopt het proces van de keuze van het nummer totdat jullie het helemaal kennen?

Mathijs: De nummers die we vet vinden zetten we in de Whatsapp-groep en dan gaan we die individueel oefenen. Daarna komen we bij elkaar. Dat is ongeveer één keer per week.
Jordy: Je kan een band zien als een extra instrument dat je speelt. Je moet in een band spelen ook oefenen, net als je instrument. Gooi drie of vier muzikanten die nog nooit in een band hebben gespeeld samen. Ze kunnen individueel heel goed zijn, maar bij elkaar klinkt het echt verschrikkelijk!

Hoe bepalen jullie welke nummers jullie spelen tijdens een optreden?

‘Een band is eigenlijk een extra instrument’

Jordy: We hebben nu drie keer opgetreden.
Mathijs: Het eerste optreden in De Veste was gewoon hard. Bij het tweede optreden hadden we opeens een akoestische playlist. En het derde optreden was op een rustig festival, dus dat was ook akoestisch.
Jordy: Onze akoestische nummers zijn vaak dezelfde nummers waarbij we de akkoorden en het ritme aanpassen.
Mathijs: We spelen nu acht nummers. Eén nummer is specifiek akoestisch en twee nummers specifiek elektrisch. De andere vijf doen we zowel elektrisch als akoestisch.

*Op dat moment schalt Psycho (Muse) door de sociëteit van Catena. De twee raken even afgeleid en neuriën mee*

Jordy: Dit nummer spelen we dus ook! (Zie het filmpje onderaan dit artikel, red.)

Als jullie overal zouden kunnen en mogen optreden, waar zouden jullie dat dan willen?

Mathijs: Dan zou ik toch Ziggo Dome zeggen!
Jordy: Of Lowlands.
Mathijs: Ik wil eigenlijk heel graag in Paradiso optreden! Dat is echt de muziektempel van Nederland. Het is bijna een eer om te spelen in dat prachtige gebouw met goede sferen…
Jordy: Paradiso lijkt me ook wel vet, ja. Daar zijn ook altijd goede bands!

Blijft muziek bij jullie in de toekomst ook een grote rol spelen?

Mathijs: Ja, we gaan natuurlijk gewoon doorbreken!
Jordy: Ik weet wel dat muziek iets is dat ik tot mijn 70e sowieso blijf doen. En als ik tot die tijd ooit iets professioneel iets met muziek kan doen, dan ga ik dat doen. In een band is wel het vetst.
Mathijs: Als we niet doorbreken, zou ik met mijn studie waarschijnlijk filosofieleraar worden. Het lijkt me dan leuk om op zo’n school mee te doen aan een muziekprogramma. Ik wil wel bezig blijven met muziek. Maar als we over twee jaar echt doorbreken, stop ik met mijn studie!
Jordy: Ik heb hetzelfde. Een studie kan je altijd later nog oppakken, maar als we over 2 jaar ineens in Paradiso staan en ze zeggen dat ze je ook in België en in Duitsland willen hebben…
Mathijs: …doei studie!

Check voor meer informatie en komende voorstellingen van Peter Nix de Facebookpagina.

Om een indruk te krijgen van de muziek, zie de video hieronder:

cultuur | reportage

LEIDEN – De grijze gebouwen op het industrieterrein lopen over in de grauwe lucht. Er is geen mens op straat. Maar zodra ik de deur van de Boekenzolder open word ik begroet door een gezellige drukte van bezoekers en vrijwilligers. “We liggen een beetje afgelegen,” geeft voorzitter Sjaak van Rijn toe, “maar mensen weten ons …

cultuur | achtergrond

Interview met Tijmen Baarda, over de collectie Midden-Oosterse boeken in de Universiteitsbibliotheek Leiden Dit jaar bestaat de Universiteit Leiden, de oudste universiteit van Nederland, 444 jaar. Een waar mijlpaal, waar veel Leidenaren van op de hoogte zijn. Wat minder Leidenaren weten, is dat de sectie Midden-Oostenstudies van Leiden ook bijna net zo oud is. Het …

cultuur | interview

Opscheren aan de zijkanten, baard bij laten scheren, of toch wenkbrauwen laten bijwerken? Het kan allemaal bij kapper Hairpoint op de Maresingel. De zaak wordt gerund door de 24-jarige Ali Eren. De kapper ziet er net als alle andere kapperszaken uit, maar toch is er iets opvallends. Deze man heeft het voor elkaar gekregen om …

cultuur

Als je aan een Leidenaar vraagt: “Wat kenmerkt Leiden?”, dan krijg je steevast de volgende antwoorden: 3 oktober, studenten, grachten en de vele hofjes. Maar vergeten we dan niet een heel mooi deel van de stad? Juist ja! De Molens! Leiden telt maar liefst negen molens in en rondom de binnenstad. Mening Leidenaar fietst, rijdt …

cultuur | reportage

Onder de grond in Leiden bevinden zich overal kelders. Van grote kelders tot kleine opslaghokken. De afgelopen jaren heeft archeoloog Jasper van Kouwen ze op de kaart gezet.

cultuur

Leiden’s trots, Rembrandt van Rijn, is in 2019, 350 jaar geleden gestoven. Ter ere van de Hollandse meester worden er in Leiden speciale activiteiten georganiseerd. Op deze kaart een greep uit deze activiteiten.

cultuur

Wie het over de sleutelstad heeft, heeft het over studenten. Leiden is een echte studentenstad. Velen van deze studenten sluiten zich aan bij een zogeheten studentenvereniging. Maar welke verenigingen heeft Leiden nou eigenlijk? En wat speelt er zich allemaal af in bijvoorbeeld dat mysterieuze grote pand op de Breestraat? Leiden Lokaal zette de vijf grootste …

cultuur

Na maandenlang vergaderen was het dan eindelijk zo ver: Afgelopen zaterdag, 23 juni 2018, vond de eerste editie van de Rapenburg Race plaats. 120 mensen legden 800 meter af voor stichting Amade. Stichting Amade is een organisatie die zich wereldwijd inzet voor jonge vluchtelingen. Het geld van de Rapenburg Race zal naar een van de …

cultuur

  Les délices de la Hollande (Parival, 1660): “van alle werelddelen is Europa het mooiste werelddeel, van Europa zijn de Nederlanden het mooiste land, van de Zeventien Provinciën is Holland de mooiste, van de Hollandse steden is Leiden de mooiste, en van alle straten en grachten van Leiden is het Rapenburg de mooiste”. Of de …

cultuur | interview

      Dat studenten niet alleen zuipen en uitslapen in Leiden, weten de meeste mensen al. Afgelopen week hebben we dat al mogen aanschouwen bij de Museumnacht, geheel georganiseerd door studenten! Maar ook voor de Leidenaren die wat cultuur willen opsnuiven, hebben de verenigingen wat te bieden. Augustinus en Quintus organisteren beide een grootse …

cultuur

Bekijk de stad aan het uiteinde van een selfiestick. Deze 8 plekken zijn niet alleen mooi, historisch significant of mysterieus, het zijn ook de beste achtergronden voor je selfie. De Waag Een bericht gedeeld door Steven (@ifearmushrooms) op 24 Mei 2018 om 4:27 (PDT) Het prachtige interieur van restaurant Waag staat garant voor likes. Maar …

cultuur | Quiz

Voor mijn zoektocht naar de echte Leidenaar interviewde Gijs, Mo, Erick en Joke. Ieder had er een eigen kijk op het Leidenaar zijn. Om hun kennis te testen liet ik ze alle vier een test doen.   Doe hier zelf ook de test en ontdek op wie van deze vier jij het meest lijkt! Deze quiz …