Artboard 1
01-06-2018 | Stefan Koster
Zomerdip

Het is weer zover. De zomer staat om de hoek. De vogeltjes fluiten, het wordt weer warmer en de mensen komen massaal naar buiten… en het is vreselijk.

Het is 9 uur en de dag begint. De zon straalt al. Ik zweet mijn bed uit en luister naar de stemmen van de mensen op straat die ik door mijn open raam goed kan horen. Snel mijn raam dicht. Ik moet me concentreren. Even vlot douchen en dan maar aan mijn scriptie werken. Al moet ik moet ook nog tentamens leren. Kortom, genoeg te doen, maar in ieder geval niet naar buiten.

Na even snel gedoucht te hebben pak ik een ontbijtje en ga ik achter mijn computer zitten. Buiten hoor ik gelach van buitenspelende kinderen. Heel vervelend. Ik heb nog twee weken waarin ik een scriptie moet zien te typen en het weer werkt me tegen.  Wat doet de zon hier sowieso al? Het duurt nog een maand voordat het zomer is.

Ik probeer mij op mijn scriptie te focussen, maar de woorden willen maar niet op mijn scherm verschijnen. Het voelt alsof met elke druppel zweet die ik van mijn voorhoofd veeg, mijn IQ met 10 punten omlaag gaat. Concentreren is een ramp. Geërgerd betrap ik mijzelf erop dat ik geniet van een straaltje zon dat door mijn raam precies op mijn gezicht valt. Snel het gordijn wat dicht. Ik moet leren.

Nadat dat opgelost is ga ik wat verzitten en richt me weer op mijn scriptie. Maar na vijf minuten open ik mijn Facebook en zie foto’s voorbij komen van mensen op het strand en op terrasjes. Verschrikkelijk. Hebben zij niks te doen? Deze laatste weken college zijn ellendig. Altijd al geweest. Het wordt plotseling 30 graden buiten en na een heel jaar niks te hebben hoeven doen worden nu ineens alle opdrachten in één keer uitgedeeld.

Ik geef het op en ga toch maar even in de tuin zitten. Door mijn hoofd spoken alle deadlines en toetsen. De zon legt haar warme stralen troostend op mijn schouder en als ik over de straat uit kijk zie ik overal blije mensen die de warmte van de zon volledig omarmen. En het ergste is dat ik er zelf helemaal niet van kan genieten, ook al zou ik dat zo graag willen.

cultuur | podcast

In 1981 begon Niek Broeijer zijn studententijd in Leiden. Al gauw was hij anders dan de doorsnee student. In plaats van drinken, roken en feesten stond hij elke ochtend vroeg op om te roeien op Njord, de grootste Leidse roeivereniging. Zo behaalde hij al op jonge leeftijd het Guinnes World Record op de 100 kilometer …

cultuur | interview

Veel mensen denken bij de hygiëne van studentenhuizen al snel aan halfvolle bierflesjes in de fusie (ander woord voor de woonkamer), verstrooide vuilniszakken in de gangen, en overgelopen doucheputjes. Al snel gaan van die gedachtes je nekharen overeind staan en gieren de rillingen al door je lichaam. Maar is een studentenhuis echt zo smerig als …

cultuur | recensie

Sinds oktober vorig jaar is in het Museum Volkenkunde een tentoonstelling over Bali te bewonderen. Leiden Lokaal nam een kijkje.

cultuur | interview

Van publicaties in de Viva tot aan Your Little Black Book, Conceptstore Mei heeft in haar drie jarig bestaan veel succes behaald. Voorheen zat de winkel in het Pieterskwartier maar in December werd een verhuizing aangekondigd. Alhoewel de deuren van het oude pand in Januari al werden gesloten is het nog steeds erg stil. Wat is er gebeurt met de succesvolle zaak?

cultuur | reportage

Van het kopen van planten voor interieur tot het rollen van honingkaarsen, het kan allemaal tijdens de Plantenmarkt.

cultuur | video

Klopt het nog? Elke Leidenaar kent de Burcht. Dit monument siert de stad al sinds de 12e eeuw en staat pal in het midden van de stad, op de splitsing van de Oude en Nieuwe Rijn. Het werd oorspronkelijk gebouwd als verdedigingsfort. Maar wat valt er nu te doen bij de Burcht? 4 leuke dingen …

cultuur | interview

Een interview met projectleider Tanja van der Zon bij het Rijksmuseum van Oudheden over haar baan, Middeleeuwse Tuinen en haar favoriet.

cultuur

Moeite met die laatste weken voor de zomer door te komen? Geen zorgen, Leiden heeft genoeg te doen. Hierbij enkele festivals en events uitgelicht met voor ieder wat wils!

cultuur

Is het einde van je seizoen op Netflix in zicht? Geen paniek! Er staat een compleet nieuw seizoen op je te wachten in de theaters van Leiden. Op 13 mei vindt namelijk de seizoenpresentatie plaats voor het komende theaterseizoen van 2019-2020.   Tijdens de seizoenpresentie laten de Leidse Schouwburg, de Stadsgehoorzaal en Theater Ins Blau zien …

cultuur

Leiden is de stad van ontdekkingen, maar na een ochtend ontdekken ben je natuurlijk toe aan een lekkere lunch in een unieke omgeving. Hierbij de acht must-visit plekjes!

cultuur | reportage

Een kijkje in het park Stoomtrein Katwijk Leiden, waar je een ritje kunt maken in een echte stoomtrein. Maar behalve dat doen de meer dan honderd vrijwilligers nog meer en misschien wel belangrijker werk.

cultuur | reportage

Hockey is voor kakkers, voetbal is voor het volk en darten is een cafésport. Er zijn vele vooroordelen die heersen over sporten, maar kloppen deze wel? Dat er in cafés een dartbord hangt, maakt de sport niet een cafésport. Er zijn namelijk serieuze dartverenigingen, zo ook in Leiden. Ik ging langs bij de Leidse dartvereniging …