Artboard 1
01-06-2018 | Stefan Koster
Zomerdip

Het is weer zover. De zomer staat om de hoek. De vogeltjes fluiten, het wordt weer warmer en de mensen komen massaal naar buiten… en het is vreselijk.

Het is 9 uur en de dag begint. De zon straalt al. Ik zweet mijn bed uit en luister naar de stemmen van de mensen op straat die ik door mijn open raam goed kan horen. Snel mijn raam dicht. Ik moet me concentreren. Even vlot douchen en dan maar aan mijn scriptie werken. Al moet ik moet ook nog tentamens leren. Kortom, genoeg te doen, maar in ieder geval niet naar buiten.

Na even snel gedoucht te hebben pak ik een ontbijtje en ga ik achter mijn computer zitten. Buiten hoor ik gelach van buitenspelende kinderen. Heel vervelend. Ik heb nog twee weken waarin ik een scriptie moet zien te typen en het weer werkt me tegen.  Wat doet de zon hier sowieso al? Het duurt nog een maand voordat het zomer is.

Ik probeer mij op mijn scriptie te focussen, maar de woorden willen maar niet op mijn scherm verschijnen. Het voelt alsof met elke druppel zweet die ik van mijn voorhoofd veeg, mijn IQ met 10 punten omlaag gaat. Concentreren is een ramp. Geërgerd betrap ik mijzelf erop dat ik geniet van een straaltje zon dat door mijn raam precies op mijn gezicht valt. Snel het gordijn wat dicht. Ik moet leren.

Nadat dat opgelost is ga ik wat verzitten en richt me weer op mijn scriptie. Maar na vijf minuten open ik mijn Facebook en zie foto’s voorbij komen van mensen op het strand en op terrasjes. Verschrikkelijk. Hebben zij niks te doen? Deze laatste weken college zijn ellendig. Altijd al geweest. Het wordt plotseling 30 graden buiten en na een heel jaar niks te hebben hoeven doen worden nu ineens alle opdrachten in één keer uitgedeeld.

Ik geef het op en ga toch maar even in de tuin zitten. Door mijn hoofd spoken alle deadlines en toetsen. De zon legt haar warme stralen troostend op mijn schouder en als ik over de straat uit kijk zie ik overal blije mensen die de warmte van de zon volledig omarmen. En het ergste is dat ik er zelf helemaal niet van kan genieten, ook al zou ik dat zo graag willen.

cultuur

Na maandenlang vergaderen was het dan eindelijk zo ver: Afgelopen zaterdag, 23 juni 2018, vond de eerste editie van de Rapenburg Race plaats. 120 mensen legden 800 meter af voor stichting Amade. Stichting Amade is een organisatie die zich wereldwijd inzet voor jonge vluchtelingen. Het geld van de Rapenburg Race zal naar een van de …

cultuur

  Les délices de la Hollande (Parival, 1660): “van alle werelddelen is Europa het mooiste werelddeel, van Europa zijn de Nederlanden het mooiste land, van de Zeventien Provinciën is Holland de mooiste, van de Hollandse steden is Leiden de mooiste, en van alle straten en grachten van Leiden is het Rapenburg de mooiste”. Of de …

cultuur | interview

      Dat studenten niet alleen zuipen en uitslapen in Leiden, weten de meeste mensen al. Afgelopen week hebben we dat al mogen aanschouwen bij de Museumnacht, geheel georganiseerd door studenten! Maar ook voor de Leidenaren die wat cultuur willen opsnuiven, hebben de verenigingen wat te bieden. Augustinus en Quintus organisteren beide een grootse …

cultuur

Bekijk de stad aan het uiteinde van een selfiestick. Deze 8 plekken zijn niet alleen mooi, historisch significant of mysterieus, het zijn ook de beste achtergronden voor je selfie. De Waag Een bericht gedeeld door Steven (@ifearmushrooms) op 24 Mei 2018 om 4:27 (PDT) Het prachtige interieur van restaurant Waag staat garant voor likes. Maar …

cultuur | Quiz

Voor mijn zoektocht naar de echte Leidenaar interviewde Gijs, Mo, Erick en Joke. Ieder had er een eigen kijk op het Leidenaar zijn. Om hun kennis te testen liet ik ze alle vier een test doen.   Doe hier zelf ook de test en ontdek op wie van deze vier jij het meest lijkt! Deze quiz …

cultuur | interview

Leiden trekt ieder jaar steeds weer meer nieuwe inwoners aan vanuit de hele wereld. Ook ik heb me tweeënhalf jaar geleden vanuit Brabantse land ondergedompeld in het Leidse. Om erachter te komen vanaf wanneer ik mezelf een Leidenaar mag noemen, ga ik op onderzoek met verschillende officiele ‘Leidenaren’. Deze keer ga ik in gesprek met …

cultuur

De zon begint overtuigend te schijnen en het is bijna juni: het begin van de zomer kan beginnen. Bent u een actieveling of houd je wel van een feestje? Leidenlokaal heeft voor ieder wat wils de leukste activiteiten geselecteerd voor de maand juni. Vind de activiteit die het beste bij je past of ga een …

cultuur | interview

Als nog verse Leidenaar ben ik opzoek naar wat iemand een Leidenaar maakt? Valt er überhaupt te spreken van een échte Leidenaar? En hoe ziet deze er dan uit? Om dat uit te zoeken ga ik in gesprek met verschillende officiele ‘Leidenaren’. Mo Al-K (26) wil me maar al te graag helpen. Dit interview is …

cultuur

Zwarte ronden schijven met groeven zijn bezig met een opmars. De verkoopcijfers van langspeelplaten stijgen de laatste jaren. Ook de platenzaak lijkt een nieuw leven bekoren. in 2018 is er voor het eerst sinds jaren weer een nieuwe platenzaak bijgekomen in Leiden. Waar gaat de vinylliefhebber naar toe in Leiden?   Een schatkaart voor iedere …

cultuur | column

Het Rijksmuseum, Stedelijk Museum en de gemeenten Utrecht en Amsterdam hadden ze al, maar nu doet ook de Haagse vestiging van Universiteit Leiden mee aan de hype van gender neutrale wc’s (hoe wc’s gender neutraal kunnen zijn terwijl er op de deur een mannetje, vrouwtje en een man-vrouw of vrouw-man worden afgebeeld lijkt me op …

cultuur | column

  Ik kom niet uit Leiden, dat moet gezegd worden alvorens je dit stukje leest. Door deze achtergrond kan ik een redelijk neutraal oordeel vellen over de verschillende types Leienaar. Ik onderscheid er twee. En toevalligerwijs kwam ik laatst terecht in een voorval waarbij beide types in hun puurste vorm naar voren kwamen… Het was …

cultuur | explainer

Heerlijke thee gedronken op de Japanmarkt? Dit is hoe je zelf het perfecte kopje Japanse matcha of sencha thee zet.     Matcha Deze groene poeder thee groeit aan populariteit in Nederland de laatste tijd. Doordat je het poeder helemaal oplost in water, krijg je alle gezonde stoffen uit de thee binnen. Daarnaast bevat groene …