Artboard 1
01-06-2018 | Stefan Koster
Zomerdip

Het is weer zover. De zomer staat om de hoek. De vogeltjes fluiten, het wordt weer warmer en de mensen komen massaal naar buiten… en het is vreselijk.

Het is 9 uur en de dag begint. De zon straalt al. Ik zweet mijn bed uit en luister naar de stemmen van de mensen op straat die ik door mijn open raam goed kan horen. Snel mijn raam dicht. Ik moet me concentreren. Even vlot douchen en dan maar aan mijn scriptie werken. Al moet ik moet ook nog tentamens leren. Kortom, genoeg te doen, maar in ieder geval niet naar buiten.

Na even snel gedoucht te hebben pak ik een ontbijtje en ga ik achter mijn computer zitten. Buiten hoor ik gelach van buitenspelende kinderen. Heel vervelend. Ik heb nog twee weken waarin ik een scriptie moet zien te typen en het weer werkt me tegen.  Wat doet de zon hier sowieso al? Het duurt nog een maand voordat het zomer is.

Ik probeer mij op mijn scriptie te focussen, maar de woorden willen maar niet op mijn scherm verschijnen. Het voelt alsof met elke druppel zweet die ik van mijn voorhoofd veeg, mijn IQ met 10 punten omlaag gaat. Concentreren is een ramp. Geërgerd betrap ik mijzelf erop dat ik geniet van een straaltje zon dat door mijn raam precies op mijn gezicht valt. Snel het gordijn wat dicht. Ik moet leren.

Nadat dat opgelost is ga ik wat verzitten en richt me weer op mijn scriptie. Maar na vijf minuten open ik mijn Facebook en zie foto’s voorbij komen van mensen op het strand en op terrasjes. Verschrikkelijk. Hebben zij niks te doen? Deze laatste weken college zijn ellendig. Altijd al geweest. Het wordt plotseling 30 graden buiten en na een heel jaar niks te hebben hoeven doen worden nu ineens alle opdrachten in één keer uitgedeeld.

Ik geef het op en ga toch maar even in de tuin zitten. Door mijn hoofd spoken alle deadlines en toetsen. De zon legt haar warme stralen troostend op mijn schouder en als ik over de straat uit kijk zie ik overal blije mensen die de warmte van de zon volledig omarmen. En het ergste is dat ik er zelf helemaal niet van kan genieten, ook al zou ik dat zo graag willen.

cultuur | reportage

LEIDEN – De grijze gebouwen op het industrieterrein lopen over in de grauwe lucht. Er is geen mens op straat. Maar zodra ik de deur van de Boekenzolder open word ik begroet door een gezellige drukte van bezoekers en vrijwilligers. “We liggen een beetje afgelegen,” geeft voorzitter Sjaak van Rijn toe, “maar mensen weten ons …

cultuur | achtergrond

Interview met Tijmen Baarda, over de collectie Midden-Oosterse boeken in de Universiteitsbibliotheek Leiden Dit jaar bestaat de Universiteit Leiden, de oudste universiteit van Nederland, 444 jaar. Een waar mijlpaal, waar veel Leidenaren van op de hoogte zijn. Wat minder Leidenaren weten, is dat de sectie Midden-Oostenstudies van Leiden ook bijna net zo oud is. Het …

cultuur | interview

Opscheren aan de zijkanten, baard bij laten scheren, of toch wenkbrauwen laten bijwerken? Het kan allemaal bij kapper Hairpoint op de Maresingel. De zaak wordt gerund door de 24-jarige Ali Eren. De kapper ziet er net als alle andere kapperszaken uit, maar toch is er iets opvallends. Deze man heeft het voor elkaar gekregen om …

cultuur

Als je aan een Leidenaar vraagt: “Wat kenmerkt Leiden?”, dan krijg je steevast de volgende antwoorden: 3 oktober, studenten, grachten en de vele hofjes. Maar vergeten we dan niet een heel mooi deel van de stad? Juist ja! De Molens! Leiden telt maar liefst negen molens in en rondom de binnenstad. Mening Leidenaar fietst, rijdt …

cultuur | reportage

Onder de grond in Leiden bevinden zich overal kelders. Van grote kelders tot kleine opslaghokken. De afgelopen jaren heeft archeoloog Jasper van Kouwen ze op de kaart gezet.

cultuur

Leiden’s trots, Rembrandt van Rijn, is in 2019, 350 jaar geleden gestoven. Ter ere van de Hollandse meester worden er in Leiden speciale activiteiten georganiseerd. Op deze kaart een greep uit deze activiteiten.

cultuur

Wie het over de sleutelstad heeft, heeft het over studenten. Leiden is een echte studentenstad. Velen van deze studenten sluiten zich aan bij een zogeheten studentenvereniging. Maar welke verenigingen heeft Leiden nou eigenlijk? En wat speelt er zich allemaal af in bijvoorbeeld dat mysterieuze grote pand op de Breestraat? Leiden Lokaal zette de vijf grootste …

cultuur

Na maandenlang vergaderen was het dan eindelijk zo ver: Afgelopen zaterdag, 23 juni 2018, vond de eerste editie van de Rapenburg Race plaats. 120 mensen legden 800 meter af voor stichting Amade. Stichting Amade is een organisatie die zich wereldwijd inzet voor jonge vluchtelingen. Het geld van de Rapenburg Race zal naar een van de …

cultuur

  Les délices de la Hollande (Parival, 1660): “van alle werelddelen is Europa het mooiste werelddeel, van Europa zijn de Nederlanden het mooiste land, van de Zeventien Provinciën is Holland de mooiste, van de Hollandse steden is Leiden de mooiste, en van alle straten en grachten van Leiden is het Rapenburg de mooiste”. Of de …

cultuur | interview

      Dat studenten niet alleen zuipen en uitslapen in Leiden, weten de meeste mensen al. Afgelopen week hebben we dat al mogen aanschouwen bij de Museumnacht, geheel georganiseerd door studenten! Maar ook voor de Leidenaren die wat cultuur willen opsnuiven, hebben de verenigingen wat te bieden. Augustinus en Quintus organisteren beide een grootse …

cultuur

Bekijk de stad aan het uiteinde van een selfiestick. Deze 8 plekken zijn niet alleen mooi, historisch significant of mysterieus, het zijn ook de beste achtergronden voor je selfie. De Waag Een bericht gedeeld door Steven (@ifearmushrooms) op 24 Mei 2018 om 4:27 (PDT) Het prachtige interieur van restaurant Waag staat garant voor likes. Maar …

cultuur | Quiz

Voor mijn zoektocht naar de echte Leidenaar interviewde Gijs, Mo, Erick en Joke. Ieder had er een eigen kijk op het Leidenaar zijn. Om hun kennis te testen liet ik ze alle vier een test doen.   Doe hier zelf ook de test en ontdek op wie van deze vier jij het meest lijkt! Deze quiz …