Artboard 1
05-06-2018 | Rosanna Dekker
Wereldfair zet het lokale Leiden op zijn kop

Het is een kleurrijke bedoeling, de Wereldfair van het museum Volkenkunde. Het plein voor het museum was 21 mei gevuld met een podium, verschillende kraampjes en vooral veel mensen en vrolijkheid. Een interview met Museum Volkenkunde-medewerkster Farnaaz Jahangier.

Wat is de Wereldfair?
De Wereldfair is een Wereldse Markt. De bezoekers kunnen meedoen aan verschillende workshops en activiteiten en kunnen genieten van muziek- en dansoptredens. Ook kan men een bezoek brengen aan Museum Volkenkunde, dat gewoon open is. Er zijn veel verschillende producten te vinden uit verschillende delen van de wereld. De producten zijn Fair Trade en handgemaakt. Zo proberen we de producenten op een eerlijke manier te ondersteunen.

Hoe kwam de Wereldfair tot stand?

De Wereldfair is bedacht door Paulien Burgering in samenwerking met Andrea Rietveld-Manus. Andrea werkt bij Wereldse Markten en had dus genoeg ervaring met het organiseren ervan. Zij kwam in contact met Paulien en samen kwamen ze op het idee om een Wereldse Markt te houden voor het Museum Volkenkunde.

Wat wilden Paulien en Andrea met de Wereldfair bereiken?
Het doel van de Wereldfair is om mensen in aanraking te laten komen met de diversiteit van de wereld. Een Wereldfair is één van de activiteiten waarmee het museum de nieuwsgierigheid wil prikkelen naar de culturele rijkdom van de wereld. Daarnaast heeft het natuurlijk ook een positieve uitstraling en is het een leuk, cultureel dagje uit voor het hele gezin. In het verleden waren de Wereldfairs een enorm succes. Paulien en Andrea wilden dit vooral doorzetten dit jaar.

  • Wegwijsbord
welzijn

Wat je moet weten over één van de grootste onderzoeksinstituten van Nederland: het Centre for Human Drug Research (CHDR). Je leest het hier.

welzijn

Leiden is een stad van traditie. Deze traditie klinkt door in de stad zelf. Met onder andere de oudste universiteit van het land is Leiden HUPPELDEPUP. Hier zijn de 7 oudste toeristische attracties van Leiden. Must sees voor als je ouders, opa of oma een keer op bezoek komen. Oudt Leyden, 1907 Het is maar bij …

welzijn | interview

It’s a man’s world… Ook als het om hoge posities in de wetenschap gaat. Maar dit verandert langzaamaan. Zo zijn er onlangs honderd nieuwe vrouwelijke hoogleraren benoemd via het Westerdijk Talentimpuls. Daarnaast hangen er sinds kort veertien portretten van vrouwelijke hoogleraren in de Senaatskamer van de Universiteit Leiden, een plek waar tot nu toe slechts …

welzijn

Uit onderzoek van het CBS blijkt dat er steeds minder studenten op kamers gaan wonen. Ook veel Leidse studenten wonen elders, zelfs als dat betekent dat ze een flinke reistijd hebben en niet een halfuurtje voor aanvang van een college uit bed kunnen rollen.

welzijn

Duurzaam leven duur of lastig? Leiden Lokaal maakt het jou makkelijker dankzij deze gids die biologisch verantwoorde horecagelegenheden bij jou in de buurt laat zien.

welzijn | interview

We horen er tegenwoordig bijna dagelijks wel iets over: duurzaamheid.Maar hoe zorg je ervoor dat duurzaamheid voor iedereen toegankelijk is? “Wij willen het via educatie nog breder op de kaart zetten”, aldus Nanda van Beest, senioradviseur duurzaamheidseducatie bij de gemeente Leiden.

welzijn | interview

Ties Bosman bouwt Tiny Houses naar de wensen van zijn klanten. Foto: Claire Witteman Tiny Houses zijn helemaal ‘in’. Als je het letterlijk vertaald heb je het eigenlijk over ‘kleine huizen’. Ties Bosman houdt zich in het dagelijks leven bezig met de bouw van deze huizen. Je spreekt volgens hem pas over een Tiny House …

welzijn | interview

In 2050 gaan er wellicht meer mensen dood aan de gevolgen van antibiotica-resistentie dan kanker, aldus een rapport van ‘The Review on Antimicrobial Resistance.’ Er worden steeds minder nieuwe soorten antibiotica ontdekt en bacteriën worden steeds vaker resistent tegen veel gebruikte antibiotica. Aan de Universiteit van Leiden werkt Coen van Hasselt, assistent professor farmacologie, aan …

politiek | nieuws

De gemeente Leiden subsidieert dit jaar 17 onderwijsplannen. Van de 32 voorstellen die binnen kwamen, is ruim de helft goedgekeurd. Samen met cofinanciering van Fonds 1818 ondersteunt de gemeente de plannen met een totaalbedrag van bijna €380.000. Eind 2017 stuurde de gemeente Leiden een uitnodiging naar iedereen die te maken heeft met het onderwijs, met …

welzijn | achtergrond

Ieder jaar is er een waterzuiveringsinstallatie in het land open, dit jaar viel de beurt aan de Katwijkse. Met een kop thee en een koekje in de hand begin ik een gesprek met een van de medewerkers. Ze hopen op een goede opkomst, maar dat weten ze nooit zeker met open dagen. Zo dicht bij …

welzijn | achtergrond

Schiphol is al jaren onderwerp voor felle discussies in Nederland. De luchthaven wil groeien, maar de bewoners rond de luchthaven willen van het geluidsoverlast af. Het gesprek is in de afgelopen maanden alleen meer verhit geraakt. ‘Weer een vliegtuig dat langskomt, het is druk daarboven,’ moppert de 74 jaar oude gepensioneerde Ria Nieuwland. Zelfs in …

welzijn | achtergrond

Is het een positieve ontwikkeling als de gemeente zich bemoeit met het bedrijfsleven? De gemeenten en in bredere zin de overheid kunnen veel goeds doen: de instapdrempel verlagen voor nieuwe spelers en uit de hand gelopen concurrentie aan banden leggen om de werknemer te beschermen. Maar wat als de gemeenten zelf gaan concurreren? “De gemeente …